background preloader

EPA – en struktur för kooperativt lärande

EPA – en struktur för kooperativt lärande
EPA står för enskilt, par och alla. Det är en gammal metod som jag använder mig en hel del av i min undervisning. Eleverna tycker att den ger dem en chans att enskilt tänka efter, få hjälp eller nya infallsvinklar från en kamrat och att de då vågar och är mer delaktiga i gemensamma diskussioner. Metoden är japansk , men jag har inte fördjupat mig i dess teoretiska bakgrund. Film om “think-pair -share” EPA går att använda i alla ämnen och utvecklar språket, samt förmågor som att argumentera eller beskriva och förklara. Det finns flera fördelar med att använda EPA Varje elev ges tid till att tänka över sina egna idéer innan någon annan talar.Varje elev får prova sina idéer i par innan de presenterar dem i större grupp.Förståelsen i gruppen stiger för varje steg.Det skapar en trygghet hos osäkra elever att hela gruppen har formulerat vad som ska presenteras för hela klassen Enskilt arbeteJag startar med enskild kortskrivning eller flödesskrivning. Diskussionsfrågor: Related:  cinahasselgren

Gilla djur | 15 otroligt små och söta djur som vi inte ens skulle kunna tro fanns på riktigt Det finns söta djur, ursöta djur och de djur som är så gosigt söta att det är svårt att tro de är på riktigt. Lite som om de gjordes i en studio. Men vi lovar. De här finns på riktigt! 1. Miniatyrhästar räknas som "stora" hästar och inte ponny. r en sajt som dagligen publicerar virala och inspirerande artiklar. Jag är precis som du men ändå alldeles olik. Jag känner samma känslor, upplever samma saker. Bara lite mer. När jag är glad är jag överlycklig. När jag är arg är jag förbannad. När jag är ledsen är jag förtvivlad. Ibland tar jag allt personligt. Jag är ingen dålig lyssnare men ibland har jag svårt att koncentrera mig. Ibland blir du trött på mig för att jag har frågat dig om en sak och sedan nästan genast ställer samma fråga igen. Nej, jag är inte dum i huvudet, trög eller korkad. Att ligga i soffan en hel kväll och titta på film fungerar sällan för mig. Blir du tokig på mitt eviga fipplande på telefoner, överkastet, kläder och allt annat som jag får mellan fingrarna? Emellanåt känns det kanske som jag inte förstår dig och dina känslor. För när det är starka känslor i omlopp blir min hjärna styrd av dom och inga ord kan komma över mina läppar. Slänger jag saker överallt? trygg. Förvånas du över hur jag kan vara förbannad i ena sekunden och i nästa hur glad som helst? Se i filmen nedan:

Körsång stärker immunförsvar och hälsa - Den kulturella hjärnan För någon som sjungit i kör är det knappast förvånande att en rad vetenskapliga undersökningar visar att man blir gladare och på bättre humör av att sjunga i grupp. Det beror bland annat på att musik man gillar får en att frisläppa signalämnet dopamin, som stimulerar kroppens belöningssystem. Vidare vet man från flera studier, bland annat en svensk, att körsång gör att man bildar mer oxytocin, som gör oss mer sociala och mer benägna att knyta kontaktar. Ett antal undersökningar med dementa patienter visar att körsång inte bara gör dem piggare och gladare utan dessutom hjälper dem att minnas saker och får dem att bli mer alerta och bättre på sociala kontakter. Dessutom pekar flera undersökningar på att körsång direkt och snabbt stärker den del av kroppens immunförsvar, som först möter främmande bakterier och virus när de kommer mot slemhinnorna i exempelvis munhåla och hals. Till exempel undersöktes en professionell kör som tränade och framförde Bethoovens Missa Solemnis.

Pulsträning för bättre matteresultat – Jag har varit på många fortbildningar och utbildningar som inte känts så stimulerande så nu ville jag göra något som jag verkligen tyckte gav mig något, konstaterar han. När han sedan såg ett nyhetsinslag på teve om Naperville Central High School utanför Chicago, USA, där man kopplat pulsträning på idrottslektionerna till förbättrad prestation i teoretiska ämnen som matematik och engelska, började det lilla fröet som grott ett tag växa och Martin Lossman visste vad han ville göra med prispengarna, nämligen åka på studieresa till USA. Kollegorna hängde på, liksom skolans rektor Stefan Vilkman, och tillsammans besökte de två gymnasieskolor i Miami under en dag och skolan i Naperville under en annan dag. – Skolan i Naperville hade haft många besök av forskare och lärare från andra länder men vi var de första från Sverige, berättar Martin Lossman. – Tills dess stoppade vi två-tre gånger per lektion och lät eleverna ta pulsen manuellt och skriva upp den på ett papper.

Vikten av effektiv feedback - sluta sätt ut betyg! - Sara Bruun I mitt förra inlägg skrev jag om hur du kan ge snabb och indivduell feedback genom att använda Google Formulär och Flubaroo . Idag fortsätter jag skriva om vikten av feedback, hur du kan arbeta smartare och bli mer effektiv i ditt arbete. Inför dagens text har jag läst en riktigt bra bok i ämnet- Återkoppling för utveckling av Helena Wallberg. (Gothiafortbildning 2015) I Helenas bok finns många tankeställare, men bäst av allt väldigt tydliga och konkreta exempel på hur du kan arbeta med feedback i ditt klassrum. Mitt eget mål för läsåret 2015/2016 var att utveckla sättet jag ger feedback på. Vi lärare måste alltså undervisa eleverna om hur de använder sig av feedback och att tanken faktiskt är att de ska lära sig något av de kommentarer de får. Själv har jag fastnat för att ge muntliga kommentarer genom att jag skärminspelar elevernas uppsatser. Ett annat toppentillägg att använda är Kaizena. Lycka till! / Sara Här kan du se hur Kaizena fungerar:

Pedagog Huddinge » Hög puls ger bättre studieresultat Martin Lossman på plats i Ramundberget, tillsammans med elever som har läst kursen Idrott och hälsa 2 på Individuellt val och andra idrottslärare från Östra gymnasiet. Foto: Lotta Revland. Pulsträning för förbättrade studieresultat är ett hett ämne just nu. Det har varit på gång under en längre tid, med nu börjar det hända saker på flera håll. Vallentuna ska börja med pulsträning och Stockholm har nyligen beslutat att börja med tio testskolor. Men vad är pulsträning och hur hänger det ihop med skolresultaten? Det hela började med att Martin, tillsammans med kollegorna Catharina Lindwall-Kock och Filip Johansson, fick pris som Årets pedagog 2009. Studiebesök gav blodad tand Väl på plats är de de första besökarna från Sverige på skolan som har blivit en föregångsskola inom pulsträning. Det ämnet som man vill lyfta eleverna i måste sedan ligga i snar anslutning till träningspasset, inte senare än 90 min efter, sedan klingar effekten av. Träning som ger effekt på studierna Resultat Framtid

Del 3: Lärstrategier på Pedagogisk inspiration Malmö Språk- och ämnesutvecklande undervisning på Pedagogisk Inspiration Malmö Lärstrategier – strategiområden Del 3 – skrivutveckling Under nästan två års tid har vi på Pedagogisk inspiration Malmö (före detta FoU Malmö-utbildning) arbetat med att sprida lärstrategier bland Malmös pedagoger. I en serie inlägg berättar jag om de olika strategiområden vi arbetar med och kopplar dem till den litteratur vi lutar oss mot. I strategiområdet ”skrivutveckling” utgår vi från Pauline Gibbons böcker “Stärk språket, stärk lärandet” och “Lyft språket, lyft tänkandet”, Skolverkets skrift ”Greppa språket – ämnesdidaktiska perspektiv på flerspråkighet” samt Britt Johansson och Anniqa Sandell Rings bok ”Låt språket bära – genrepedagogik i praktiken”. Det genrepedagogiska arbetet bygger på att läraren undervisar explicit om olika texttypers syfte, struktur och språkliga drag, detta för att underlätta för eleverna att såväl skriva som läsa texter i olika genrer som är vanligt förekommande i skolans olika ämnen.

Pulsträning gav Emilias skolresultat ett lyft För två år sedan hade Emilia Franzén Müller och hennes klass en halvtimmes pulsträning tre dagar i veckan. Och detta utöver de vanliga idrottslektionerna. – Jag är mycket mer koncentrerad och lugnare i skolan. Jag tycker det hjälper jättemycket, berättade Emilia Franzén Müller då. Målet var att få en effektivare inlärning under lektionerna och på det sättet förbättra elevernas studieresultat. – Genom att syresätta hjärnan innan lektionerna så lär sig eleverna lättare. Men hur gick det då? Två år senare är vi tillbaka på Vammarskolan i Valdemarsvik och Emilia går nu i nionde klass. – Ja, det är jag faktiskt. Och matematik/NO-läraren Mats Nahlbom är mycket nöjd över hela klassens studiresultat. – Som det ser ut just nu så går den här testklassen ut med godkända betyg i samtliga ämnen. (Se en längre intervju med Mats Nahlbom här) Upp till bevis Och nu är det upp till bevis. – Usch! – Det är en tuff period för eleverna. Stor uppmärksamhet – Vi har haft besök från många skolor från hela Sverige.

Fokus på undervisning Jag ställde en tid sedan några frågor till mina elever om vad som kännetecknar en lärare vars elever lär sig mycket. Såklart finns det saker som jag måste bli bättre på, men glädjande nog anser 95% av eleverna att jag kommer väl förberedd till lektionerna. Med det menas till exempel att: Lektionen har ett bestämt syfteAktiviteterna under lektionen svarar upp mot syftetDet råder balans mellan olika aktiviteter (läsa, skriva, tänka, lyssna, tala)Det finns stöd i undervisningen så att alla har möjlighet att lyckasAktiviteterna genomförs enskilt, parvis och i helklassLektionen avslutas med att synliggöra lektionens syfte För att komma väl förberedd har jag gjort vissa val. För att få loss så mycket förberedelsetid har jag gjort tre strategiska val och försöker idag införliva tre delar i undervisningen som tidigare tog mycket planeringstid i anspråk: läsa elevtexter, ge eleverna respons och publicera elevarbeten. Svenska lärare har i internationellt jämförelse rätt i att tiden är knapp.

Pulsträning Förra veckan var vi några lärare som besökte Vammarskolan i Valdemarsvik för att bekanta oss mer med pulsträning. Pulsträning kan man kortfattat beskriva som ett motionspass på minst 20 minuter där pulsen hela tiden hålls inom pulszonen, dvs minst 65 % av maxpulsen. Undersökningar från USA (gjorda i Naperville High) visar att denna pulshöjning ökar aktiviteten i hjärnan vilket leder till en ökad inlärnings- och koncentrationsförmåga, särskilt inom två timmar efter passet. Tack vare engagerade lärare i Vammarskolan fick en försöksklass i åk 7 starta med pulsträning för ett och ett halvt år sedan. De började med pulsträning tre gånger i veckan, utöver de vanliga idrottslektionerna. Nu går denna klass i årskurs 9 och utvärderingar visar en mycket positiv utveckling vad gäller elevernas inlärning, koncentration, betyg, sammanhållning i klassen och inte minst upplevelsen av den egna hälsan. Pulsträning på gång i Vammarskolan.

Stöd för att utveckla undervisningen Skolan ska ge alla elever möjlighet att utvecklas så långt som möjligt. Undervisningen i skolan ska vara välplanerad och utgå från skollagen, skolförordningen, läroplanen och kursplanerna med tillhörande kunskapskrav. Genom att planera undervisningen kan man skapa en struktur för såväl lärare som elever. Planeringen ska vara ett stöd för läraren, så att hon eller han kan försäkra sig om att undervisningen leder mot de nationella målen. Läraren ska även kunna använda planeringen för att utvärdera elevernas kunskaper och den egna undervisningen samt för att kommunicera med elever, föräldrar, rektorn och andra lärare. Använd Skolverkets Planera ett arbetsområde och klicka + för att läsa mer om planering. Vid planeringen bör läraren: – Skolverket Ta del av lärmoduler för att utveckla undervisning. Att ha modeller för hur lektioner kan läggas upp och strategier för genomförandet underlättar för utvärdering, utveckling och förbättring av undervisningen. Markus Anhages fyrablocksmodell The Big Five

Träna – och ladda hjärnan Motion är rena hälsokuren för din hjärna. Träning inte bara skyddar från stress, depression och minnesstörningar – den laddar samtidigt hjärnan med energi. Att träning har så stor betydelse för hjärnan är relativt ny kunskap, berättar Ingibjörg Jonsdottir, professor och verksamhetschef vid Institutet för stressmedicin ISM, Västra Götalandsregionens kunskapscentrum inom stressområdet. - Vi har varit ganska fokuserade på att studera träningens betydelse för hjärtat och ämnesomsättningen. Bland annat påverkar träningen så kallade tillväxtfaktorer som gör att hjärncellerna mår bra, något som ökar vårt välbefinnande. Forskare vid ISM har i en ny studie visat att patienter med utmattningssyndrom som kommer igång med regelbunden fysisk aktivitet mår bättre på lång sikt än de som inte är regelbundet aktiva. Även stillasittande i sig har tydligt negativ påverkan på hjärnan och tankeverksamheten, visar en ny studie publicerad i tidskriften JAMA Psychiatry. - Vi måste börja lyfta dessa frågor mer.

Google's Chromebooks make up half of US classroom devices "A lot of us, when we went to school, we were in the kind of classroom where you had 30 students in the classroom. The teacher would have to explain the same thing to 30 students. If you didn't get the concept, they would just move onto the next. That was the way you had to teach," said Sheth. "We're looking at a very different way to learn." Sheth pointed to the Oakland Unified School District, which has deployed 10,000 Chromebooks as part of its Urban Promise Academy. (Google's educational software was also the subject of a bit of controversy this week, when the Electronic Freedom Foundation filed a complaint with the Federal Trade Commission over Google's alleged use of student data. Google's competitors in this space haven't ceded the turf, however. As school districts get ready for the 2016 buying season, which starts in February, Microsoft is mounting a counterattack.

Related: