background preloader

Sagostunden - Säsong 5 - Avsnitt 1 av 6: Pippi flyttar in i Villa Villekulla

Sagostunden - Säsong 5 - Avsnitt 1 av 6: Pippi flyttar in i Villa Villekulla
Related:  läsning

Fokus på läsning och läsförståelse I torsdags föreläste jag på konferensen Läsförståelse, tillsammans med olika lärare och forskare från olika delar av Sverige. På förmiddagen fick vi lära oss mer om projektet ”Att skriva sig till läsning” och på eftermiddagen föreläste bland annat Maria Rasmusson om sin avhandling (den har jag skrivit mer om här, här och här bland annat). Jag avslutade dagen med att i min föreläsning berätta om hur jag ändrat mitt förhållningssätt i klassrummet och hur man kan konkret kan lägga upp arbetet i klassrummet för att utveckla elevernas läsförståelse. I det här inlägget tänkte jag dock dela med mig av Christina Olin-Schellers föreläsning, där hon berättade ingående om sin forskning. ”Läsa mellan raderna – dialogisk strategiundervisning” Christina Olin-Scheller är professor i pedagogiskt arbete vid Karlstad universitet. Projektet ”Läsa mellan raderna” har pågått i flera år (läs gärna mer om det här) och arbetssättet i projektet kallas för dialogisk strategiundervisning. Begreppet lässtrategi

Bokens karaktärer twittrar Det är roligt att klura ut uppgifter där eleverna får ”tänka utanför boxen” och om läraren tycker det är kul smittar det ofta av sig. Den här typen av uppgift är enkel att genomföra och ger förhållandevis mycket. Det är också en uppgiftsform där eleven kan utmana sig själv på sin nivå, utan att det för den skull krävs ytterligare instruktioner. Eleven tar del av kompisarnas texter (i en gemensam Padlet) och inspireras till att förändra och förbättra sin egen korta text. I första kapitlet av Torsdagsbarn drunkar nästan fyraåriga pojken Tin samtidigt som mamman ska föda barn nr fem i ordningen. …. twittrar om upplevelsen! Eleverna måste fundera på hur karaktären är, i vilket tillstånd den befinner sig i och hur det kommer till uttryck i en kort text. Hektiskt dag #4barnspappa #lifeKan knappt andas! Tappade bort min bror som och jag drunknade nästan #Skyldig Min bror höll på att drunkna #Minpappaärenhjälte Tappa bort brorsan idag #smart #ojdå dog nestan #Hej Vattnet var kallt.

LUS 19. Nya Språket lyfter, del 2 I del 2 av filmerna om Nya Språket lyfter får vi höra närmare om hur Maria Ekenhill, lärare åk 3, arbetar med ”Nya Språket lyfter” samt bedömning med stöd i materialet. 18. Nya Språket lyfter, del 1 Filmen ger dig en första översiktlig introduktion i Skolverkets bedömningsstöd ”Nya Språket lyfter”. 17. "Läs- och språkpaketet" vänder sig till lärare i F -- 3. 16. Barbro Westlund, lektor i didaktik vid Stockholms universitet, visar med handrörelser de fyra reciproka lässtrategierna att förutspå, ställa frågor, reda ut oklarheter och sammanfatta. CORI är en begreppsorienterad läsundervisningsmodell som används i SO- och NO-ämnena. 13. Utvecklingen från LUS-punkt 10 till 15 motsvarar en resa från att kunna använda och växla mellan alla enskilda lässtrategier till flytande läsning av elevnära texter med god förståelse. 11. 12. 10. Kravnivån för åk 3 är att eleverna ska läsa elevnära texter flytande med god förståelse. 9. 3. 3 faser och 19 punkter 2. 1.

Tove Janssons allra mest älskade berättelser släpps digitalt för... - Sony Music Entertainment Sweden De älskade berättelserna om Mumin och hans vänner i Mumindalen har fängslat såväl barn som vuxna i flera generationer och räknas numera som klassiker. Böckerna har utkommit på mer än 30 språk och lästs av miljontals människor. Nu släpps äntligen 15 stycken av Tove Janssons allra mest älskade berättelser som ljudböcker via alla streamingtjänster. Äventyret om Mumintrollet och hans vänner skapades av den finlandssvenska författaren och bildkonstnären Tove Jansson (1914-2001). Tove Jansson föddes i en konstnärsfamilj i Helsingfors den 9 augusti 1914 och studerade mellan åren 1930-1937 konst på Tekniska skolan i Stockholm och Ateneum i Helsingfors. 1945 kom den första boken om den idag omåttligt populära sagofiguren Mumintrollet och vips var trollet känt över hela världen. Som berättarröst på samtliga ljudspår hörs författarinnan själv. Lyssna på böckerna Sommarboken Bildhuggarens dotterDockskåpet Lyssnerskan (Novellsamling)

Bokstavsskogen – ett kreativt sätt att arbeta med bokstavsinlärning | Förstelärare i Svedala Skolverkets rekommendationer är att läs- och skrivinlärningen ska varieras med många olika metoder för vi lär på olika sätt. John Hattie syftar också till detta, att bäst effekt uppnås när läraren använder sig av kombinationen, ordförståelse, phonics och förståelseinriktade metoder, alltså en ” balanserad syn på läsinlärning” Att arbeta i årskurs 1 innebär att större delen av höstterminens arbete ägnas åt bland annat bokstavsinlärning. Det finns mycket forskning och lika många metoder kring ämnet. Jag har arbetat med årskurs 1 i flera år och många gånger upplever jag att bokstavarbetet lätt kan bli en isolerad färdighetsträning där eleverna ”tragglar” bokstäverna och ofta i en så kallad ”bokstavsbok”. Eleverna ska lära sig vad bokstäverna heter samt hur de låter och inte sällan behandlas en bokstav i veckan. För några år sedan läste jag en spännande bok, Sagoskogen skriven av Maria Lindholm och Jenny Lindvall. Vad är då Bokstavsskogen? Därefter kommer breven, och figurerna! Att diskutera

Alex Författarlexikon Ta med barnen på nostalgitripp i sagornas värld Kicka igång nostalginerven. Har inte de flesta föräldrar drömt om att kunna byta lite av barnens tid framför den där eländiga paddan mot lite kvalitetslyssning på de härliga gamla sagor man själv fick höra som barn? Men vem har egentligen sparat sina skrapiga kassetter med den där fulinspelade versionen av Mumintrollen som man förvisso älskade, men i dag inte ens vet hur man ska spela upp? På Spotifyprofilen Sagolandet tas denna nostalgilängtan på allvar och där ligger nu mängder av klassiska berättelser redo att streamas. Folk och rövare i Kamomilla Stad Den lilla fridfulla staden Kamomilla ligger långt härifrån. De mest uppseendeväckande individerna är rövarna Kasper, Jesper och Jonatan som bor en bit utanför staden med sitt tama lejon. Denna klassiska danska berättelse av Torbjørn Egner har en rik uppsättning karaktärer och en stämningsfull dialog med musik som är lätt att ta till sig. Mumintrollen Tove Janssons mumintroll var en stor del av barndomen för många av oss. Svingelskogen

introlektion 3 ak 1 Tillsammans har vi pratat om vad läsning är och att man måste förstå det man läser för att det skall vara meningsfullt att läsa. Vi kommer att träna oss på att förstå det vi läser en liten stund varje dag. Dessa fyra ”läsfixare” kommer att hjälpa oss att fixa läsningen. Forskare har sett att elever som använder dessa fyra läsförståelsestrategier har lättare att förstå det de läser. Vi kommer att använda ännu en läsfixare; konstnären. När Du läser måste du tänka på vad du läser och vara uppmärksam på när du inte förstår. Det är viktigt att förstå vad man läser i alla ämnen i skolan och i vår kursplan står det att vi skall undervisa i lässtrategier för att utveckla vår förståelse och vårt språk. Innan vi börjar läsa så hjälper spågumman till att förutspå vad boken/texten kommer att handla om. När vi inte förstår ett ord eller ett uttryck måste vi göra någonting åt det. En strategi som goda läsare använder sig av under läsningen är att se inre bilder av texten. – Vad hände först?

Läromedel i all ära - men använd dem på rätt sätt! På skolorna runt om i Sverige kryllar det av bra läromedel där eleverna skall träna läsförståelse. Jag tror alla förlag har antingen några läsförståelsekort, läsförståelseböcker eller dylikt som de har producerat för att hjälpa svenska pedagoger att undervisa i läsförståelse och få eleverna att förstå det de läser. Det är genomtänkta texter, lagom långa, lagom mycket "nya" ord och texter ur olika genrer. Till dessa fina texter finns oftast frågor på olika nivåer gärna med en skrivuppgift kopplad till. Westlund skriver i sin bok "Att bedöma elevers läsförståelse"att svenska lärare upplever att de genom dessa läromedel tränar läsförståelse och att eleverna får lära sig att svara på olika slags frågor oftast på egen hand. De kanadensiska pedagogerna uttrycker att de undervisar sina elever i läsförståelse eller förståelsestrategier. 1. Under en sådan lässtrategilektion är dessa korta bra texter som jag berättade om här ovan, jättebra att ha som utgångspunkt. - Vad heter morfar?

Related: