background preloader

Hur gör en elev som lär sig mycket?

Hur gör en elev som lär sig mycket?
Så här i slutet av terminen fick en av mina klasser fundera en stund på frågor om lärande och därefter skriva en kortare text. Det är alltid bra att formulera sig i skrift för det hjälper eleverna att på ett djupare plan fundera över sitt eget lärande (att sätta ord på sina tankar utan att formulera sig är ju svårt). Frågorna var bland annat: Hur vet man och ser att en elev lär sig mycket (generellt)? Hur märks det i klassrummet? Man ser i elevens ansikte att den hänger med. Eleven ställer många frågor och vill veta saker. Eleven lyssnar på vad som sägs i klassrummet. Eleven lägger ner mycket tid på alla sorters uppgifter. Eleven låter inget annat störa, t ex mobil, Snapchat eller andra program på datorn. Eleven har bra självförtroende och är säker på att det ska gå bra. Eleven väljer att ha en positiv inställning till det som ska göras och försöker hitta det roliga eller intressanta i alla uppgifter. Siffran blev en ganska bra temperaturmätare för klassens aktivitet i klassrummet. Related:  skolaPedagogik

Kunskapsvägg åk 1-3 För nästan 4,5 år sedan skapade jag kunskapsväggen för åk 1-3. Det gjorde jag för att synliggöra för mina elever vad det var vi skulle jobba med och vad de skulle lära sig. Jag trodde aldrig att det skulle bli så många som skulle använda sig av den som det har blivit under dessa år. Jättekul att fler tycker att de kan ha användning av den på olika sätt. Nu har jag uppdaterat alla ämnen för åk 1-3, dels för att Lgr 11 blivit reviderad men också för att jag hittat en del småfel samt gjort någon ny skrivning (ser ni några fel hör gärna av er då man ofta missar en del när man själv skriver). Under de ämnen som har kunskapskrav i åk 3 finns även översikter med kunskapskraven. Klicka på bilden för att komma till respektive ämne där pdf finns att ladda ner. För dig som har kunskapsväggen sedan tidigare finns här en förteckning på vad som är ändrat. Uppdatering av kunskapsväggen för åk 4-6 anpassad efter revideringarna i Lgr 11 kommer inom kort.

untitled En lärare vars elever lär sig mycket För en dryg vecka sedan frågade jag mina elever Hur gör en elev som lär sig mycket? Jag fick tipset i en FB-grupp att fråga samma elever vad som kännetecknar en lärare som undervisar så att många elever lär sig mycket. Sagt och gjort. Eleverna funderade en stund och skrev sina svar. Alla elever svarade att läraren… Läraren har genomgångar nästan varje lektion. Göra något roligt så att man har ett roligt minne sammankopplat till det man har lärt sig. Hälften svarade att läraren… Läraren har många genomgångar och förklarar saker muntligt för eleverna. Läraren är väldigt tydlig och bra på att förklara. Enstaka svarade att läraren… Får man bestämma själv hur man ska arbeta tror jag att man blir mer motiverad och jobbar så gott man kan eftersom man är nöjd med arbetssättet. Skratta åt sig själv när hen gör något tokigt eller roligt. Kunnig och ambitiös. Vad tycker eleverna om min undervisning? Om du är intresserad av formuläret, finns det här.

Nio appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever. Har du planer på att starta en egen blogg för er klass?

Mina egna illustrationer | supermamsen I detta inlägg lägger jag in alla illustrationer som jag har gjort själv. Jag kommer att fylla på allteftersom jag gör nya. Bilderna jag har använt är från ClipArt. I denna PDF ligger de bilder som det har visats störst intresse för: supermamsens-illustrationer Förslag på några anpassningar skolan kan göra. Vi har både negativa och positiva tankar. Detta är ett exempel. Trappan ovan är inte från psykologen. En tom måltrappa att fylla i. Sätt en stjärna eller ett kryss för varje avklarat moment. Cs checklista. Jag har märkt att det är svårt att gå i led! Bild 1 om vänskap Bild 2 om vänskap Bild 3 om vänskap Bild 4 om vänskap Bild 5 om vänskap Bild 6 om vänskap Som PDF att ladda ner: ADHD bilder KOST OCH SELEKTIVT ÄTANDE (Läs gärna dessa inlägg: ”Selektivt ätande”, ”Barn i Sverige svälter inte!” kostcirkel Filed under Anpassningar, Egna illustrationer, Förståelse, Kommunikation, Pedagogiska tips! Tagged as asperger, autism, diagnos, Egna illustrationer, familj, kommunikation, vardag

10 Assessments You Can Perform In 90 Seconds Good assessment is frequent assessment. Any assessment is designed to provide a snapshot of student understand—the more snapshots, the more complete the full picture of knowledge. On its best day, an assessment will be 100% effective, telling you exactly what a student understands. More commonly, the return will be significantly lower as the wording of questions, the student’s sense of self-efficacy, or other factors diminish their assessment performance. It sounds obvious, but a student is a human being with an entire universe of personal problems, distraction, and related challenges in recalling the information in the form the assessment demands. This makes a strong argument for frequent assessment, as it can be too easy to over-react and “remediate” students who may be banging against the limits of the assessment’s design rather than their own understanding. Simple Assessments The word “simple” here is misleading. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Draw what you do understand. 10.

specialpedagogen | Det inkluderande klassrummet Förebygg dåliga resultat när mörkret faller Vilken chock! Plötsligt blev det kallt och kvällarna är mörka. Fåglarna har slutat sjunga och jag letar efter reflexer och handskar. Morgnarna fylls med gäspningar, hostningar och täppta näsor. Fem tips för att jobba förebyggande inom ramen för undervisningen senast vecka 42: Genomgångar under lektioner är sövande och kräver mer energi än vad många har just nu. Prata om det! Hemarbete. Samarbeta!

Planera för svårigheter så får du fler att lyckas! | Förstelärare i Svedala Tänk dig en solig försommardag vid en sjö. På stranden trängs tonåringarna för att utföra ditt uppdrag, att ta sig över till den andra stranden. Du har undervisat dem grundligt i all teori, det har torrsimmats, övats rörelser och teknik, precis som du har gjort med så många andra klasser genom åren. Pang! Startskottet går, eleverna slänger sig i vattnet och är på väg. Efter några minuter ser du resultatet; snabbsimmarna springer glädjestrålande upp ur vågorna, efter en stund kommer en hel hög ungdomar som klarat av uppgiften och ytterligare lite senare hasar sig några trötta upp på stranden. Nu är jag ju inte simlärare, men väl språklärare med många år i yrket och jag känner igen att elever får uppgifter där vi på förhand kan förutspå resultatet. Tänk om det med små medel trots allt går att påverka resultatet i rätt riktning? Under vårterminen skulle min 7:a och jag syssla med temat Sagor som avslutas med att eleven får i uppgift att skriva sin egen saga. 1. Så planerade jag Resultat?

bloggar.ur Hur ska pedagoger hantera konflikter och hetsiga diskussioner om känsliga ämnen? Lärarna Martin Löfgren och Per Ahlkvist har valt att flyttat klassdiskussioner om värdegrundsfrågorna till ett online-forum. På forumet finns olika policys, alla elever får ha en fri åsikt men måste kunna belägga sina påståenden med fakta. Martin och Per menar att forumet är ett sätt att långsiktigt och kontinuerlig arbeta med värdegrundsfrågor. Medverkar gör lärarna Terese Cannehag Berglund och Ola Lindgren samt Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket. Programmet ser du i sin helhet på URskola.se När live-iscensättningar är som bäst uppstår omvälvande möten mellan människor i samma rum (!) Parallellt med detta upplever jag att det uppstått en brist på etik och empati i samhälle och skola. Workshopen bygger på teater och textarbete men vi funderade från start på hur vi skulle nå de ungdomarna som inte gillar teater. På så sätt kom Make Happy! Jannike Grut Ola Lindgren Läs mer Läs mer Allting är politik.

Related: