background preloader

Seismic Monitor - Recent earthquakes on a world map and much more.

Seismic Monitor - Recent earthquakes on a world map and much more.

http://ds.iris.edu/seismon/index.phtml

Related:  SOGeografiSOGeografi

Nej, flest röster vinner INTE – så funkar presidentvalet - USA-valet Den 8 november går USA till val för att bestämma vem som blir landets nästa president. I praktiken avgörs valet i några få stater – och det är inte nödvändigtvis den som får flest röster som vinner. Hur kommer det sig egentligen? Vi reder ut, med hjälp av en pingismatch och några söta katter.

om detta må ni berätta En bok om Förintelsen i Europa under åren 1933-1945. Med hjälp av fakta, dikter, citat och vittnesmål visar författarna Stéphane Bruchfeld och Paul A. Levine en bild av hur det ofattbara blev verklighet. Boken handlar om vad människor är i stånd att göra mot andra människor när demokratins värden bryts ner och ersätts av hatets och våldets ideologi. Första versionen av ... om detta må ni berätta ... gavs ut 1998. Boken reviderades 2009 och ett helt nytt kapitel om Sverige och Förintelsen har lagts till.

Nu är vi 10 miljoner invånare i Sverige De senaste åren har befolkningen i Sverige ökat kraftigt. Anledningen till att befolkningen ökar är att det föds fler än det dör och att invandringen är större än utvandringen. Av ökningen från 9 till 10 miljoner står invandringsöverskottet för tre fjärdedelar och födelseöverskottet för en fjärdedel. SCB och dess föregångare Tabellverket har fört befolkningsstatistik i 268 år.

Varannan svensk bor nära havet I ett europeiskt perspektiv är Sverige till ytan ett relativt stort land. Med drygt 407 000 km2 land­areal är vi det femte största landet i Europa. Sett till folk­mängd placerar vi oss dock på en mer blygsam 16:e plats. Minst 842 människor döda efter orkanen Förödelsen i Haiti är omfattande efter att orkanen nådde land natten till torsdagen svensk tid. Dödsiffran har stigit till 842, rapporterar Reuters och hänvisar till lokala medier. Siffran förväntas stiga i takt med att hjälporganisationer når de mest drabbade områdena. Antalet döda i Haiti har varit högre än på andra öar i Karibien. Orsaken till det kan delvis förklaras av att landet ännu inte har återhämtat sig efter jordbävningen som drabbade landet år 2010.

Skarhults Slott Pressmeddelande Skolfilmer Skarhults slott december 2016 Det händer ingenting!! Nu släpper hon 6 kortfilmer om svensk kvinnohistoriaNu tar Alexandra von Schwerin saken i egna händer. Svenska skolböcker i his­toria har länge kritiserats för att innehålla för få kvinnor.

Fröken Evas skola Gillar ni grupparbeten? Jag är så där lagom förtjust i företeelsen eftersom det ofta kan bli lite sisådär med kvalitén och arbetet med det hela. Några elever i gruppen utgör basarbetarna och gör grovjobbet, någon slamsar runt och gör att läraren måste fokusera på ”fel saker”, någon är väldigt passiv och tyst och får inte heller så mycket gjort, någon gör det mesta och håller stenhårt i taktpinnen (förståeligt för annars blir inget gjort), några gnäller över att de inte fick bestämma någonting… Och till slut så redovisar gruppen ”sitt” arbete med att läsa innantill från texterna och både elever och lärare är mer än nöjda över att eländesarbetet äntligen är över… Nu var jag kanske mer än lovligt negativ tänker ni kanske? Och ja, det var jag nog, även om det finns en del sanning i det också. ;)

Landskapsstudie - Skriv fakta, berättande text och rita karta Författare: Jonathan Kipowski Datum: 4 november Ämnen: SV/SO, Geografi, SO År: Grundskola år 4–6 Lektionstyp: Arbetsuppgift Beskrivning Detta är en uppgift jag skapade för min fjärdeklass på geografin i SO. Varje elev blev tilldelad varsitt landskap som de skulle läsa på om, rita en karta av med alla rätt färger för livsmiljöer som skog, odlad mark, vatten och symboler för tätorter, fornminnen och andra landmärken.

Related: