background preloader

Planering, Om det var krig...

Planering, Om det var krig...
Related:  skönlitteratur

Ett möte med texten – Rainbow road Läs! Ingenting händer med den uppmaningen om inte tanken är med när ögonen sveper över raderna i texten (Ann Löwbeer, Svenskläraren nr 4, 2015). Om eleverna möter en text eller ett arbetsområde utan att hjärnan och/eller hjärtat är i ”påkopplat” läge händer väldigt lite. Med ganska små medel kan läraren hitta elevernas on-knapp, till exempel med en bildpromenad, omslagsanalys, ordlek eller ett filmklipp som berör. Här ett klipp som kan användas av läraren i engelska, svenska, musik, samhällskunskap, historia och religion och säkert ännu fler ämnen. En text som möter sångaren som möter sin publik som blir ett annat möte med våra elever som till sist möter den text jag valt. I was born a dirt poor man All my life I’ve had hard working hands But I sang my song as I carried my load Cause I had a dream about rainbow Rainbow road Then one day a man came along Heard me playing and singing my songs He bought me clothes and paid up every debt I owed Sent me on my way down rainbow Rainbow road

302 Moved Temporarily Ta del av materialet och för kontinuerligt anteckningar medan du läser, tittar och/eller lyssnar. Anteckna sådant du tycker är särskilt intressant, viktigt eller förvånande. Notera tankar om hur du, utifrån materialet, kan utveckla din undervisning. Anteckningarna bildar underlag för de diskussioner du ska föra med dina kollegor i moment B. Läs först artikeln Läsloggen - ett tankeredskap av Gunilla Molloy, och se sedan på samtalsfilmen där författaren diskuterar artikeltexten med en grupp lärare och en skolbibliotekarie. Känner du igen dig i de frågor som ställs, och hur tänker du kring författarens svar? Redan nu bör du också börja fundera på vilken text du vill använda i undervisningen när du ska pröva att låta eleverna skriva läslogg och sedan samtala om den lästa texten med stöd i läsloggen.

Sverigebreven - DN Fokus En bilhandlare i välvårdat skägg och dubbla ytterjackor utanför Migrationsverkets ankomstboende vid Jägersro i Malmö letar förtvivlat efter fungerande internetuppkoppling. Han viftar med mobiltelefonen, slår in lösenordet gång på gång. Stirrar argt på displayen. I ett sista försök riktar han den mot himlen som i en slags tröstlös bön. Och till slut: full fjäder. Muhammed al Zamrah, 43, Syrien. Det är tidig tisdagsmorgon och Muhammed al Zamrah och hans familj, fru och tre barn, har just vaknat efter sin första natt i Sverige. – Det var dit vi blev skjutsade med bussen, till tälten där borta. Sedan är han tyst. ”Vi är framme, tack och lov. Han harklar sig igen och gör ett ljummet försök att låta behärskad. ”Vi kom till Sverige med tåget igår kväll, sent, min vän. Sekunden senare är ljudinspelningen på väg till Turkiet, till Muhammed al Zamrahs systerdotter som väntar på pengar och rätt tillfälle att åka efter till Grekland och sedan vidare norrut i Europa. Rösten spricker på slutet. – Jo…

Ett halvt ark papper Sara Bruuns klassrum Oscar Semb | Lektionsplanering – Så slipper vi ett nytt Instagram-fall Vi har nu chansen att slippa ett nytt Instagram-fall. Den nya appen Secret har redan fått fäste i Sverige och har blivit en anonym plattform för att dela med sig av ”hemlisar”. Eftersom appen är anonym så förekommer det inte bara känslor och tankar, likt en anonym dagbok. Det som också förekommer är mer eller mindre grova kränkningar. Många av de exempel jag har sett handlar dessutom om extra kränkande kommentarer eller rykten om unga tjejer. Bilden är lånad av Helsingborgs Dagblad Så här kommer ett förslag som jag hoppas att få hjälp med att sprida. Bilden är lånad av Elias Gertz Kanske vill du ägna en hel lektion åt det här. 1) Hur skulle du känna om ditt namn dök upp här? 2) Vad händer med vårt samhälle när tillgången till anonyma plattformar ökar? 3) Hur kommer det sig att det står så mycket kränkande om unga tjejer? 1) Om du har kort om tid kan ni diskutera frågan i klassen. 3) Här har säkert eleverna en massa idéer själva.

Bokrecension: Möss och människor | John Steinbeck Möss och människor (eng. Of Mice and Men) är en kortroman av John Steinbeck (1902-1968). Boken utgavs ursprungligen 1967. Jag har läst den i Albert Bonniers utgåva från 2014, i översättning av Sven Barthel. George och Lennie är kompisar. George och Lennie är omaka, på så vis att George är kort och förslagen, men Lennie är stor och stark som en jätte, väldig i arbete. Handikappet får Lennie att inte riktigt förstå sin egen styrka eller konsekvenserna av sina handlingar, varför George om och om igen får försöka tygla sin kamrat, så att han helt enkelt inte förstör för sig själv eller för dem båda. George och Lennie underhåller varandra med En Stor Dröm. George, som väl själv börjat tro på dessa drömmar, förmås berätta om planerna för Lennie gång på gång: om hur Lennie ska samla klöver till kaninerna, om hur de själva kan bestämma över sitt arbete, och så vidare. George och Lennie får anställning på ännu en gård. Det är också påfallande hur berättelsen är dialogdriven.

Micael Dahlén: Räkna till åtta. Snälla. På åtta sekunder hinner du springa 70 meter om du verkligen tar i. Eller läsa en haikudikt (du hinner nog rentav med två om du koncentrerar dig, men varför stressa?) Du kan äta tre och en halv varmkorvar med bröd (i alla fall om du håller världsrekordtempo, själv klarade jag en korv plus en första tugga på nästa). På åtta sekunder hinner du ta två riktigt djupa andetag och sänka pulsen med nästan fem slag. Och ännu mer fantastiskt är det att din hjärna under tiden, alldeles automatiskt, hinner utveckla känslor som empati och förmågan att känna med andra människor. Tänk om vi alla räknar till åtta och ger hjärnan de där sekunderna att arbeta innan vi reagerar på allt vi läser och hör och börjar tumma iväg meddelanden på mobilerna och hamra versaler och utropstecken på tangentborden. Tänk vad mycket hemskt vi skulle slippa. Vi kan väl försöka tillsammans?

serienocheleven.wordpress 50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok?

Jag är väl för helvete inte bög Tänk att man gått i tio år – tio år – med en klump i magen, som orsakat ångest och varit grunden till att man hatat sig själv över allt annat på jorden. Det sista jag skulle göra i livet var att berätta min hemlighet för någon, allra minst någon jag älskade. Mina föräldrar, min bror eller mina vänner... Mamma hade vid något tillfälle frågat: "Tobias är du bög?" Under hösten hade jag, av naturliga orsaker, gjort slut med en flickvän jag haft i nästan ett och ett halvt år. Så jag stammade fram: "Det... det var min pojkvän." Då hoppas man ju att ens mamma skall ta en i sina armar, krama om en och säga: "Det gör ingenting". Det blev inte riktigt så. I stället sa hon: "Du kommer ju inte att få något mer jobb. Det blev tre fruktansvärda veckor hemma hos familjen Karlsson. Den flickvän jag haft fram till oktober var mer liberal under mitt "komma ut"-förlopp och hade i julklapp gett mig Calle Norlens bok "Bög - så funkar det". Tobias Karlsson Dansare och koreograf

Läsförståelsestrategier Att arbeta med läsförståelsestrategier är inget nytt för svensklärare, men tack vare det utvidgade kollegiet sprids många bra varianter för att förtydliga och synliggöra detta arbete. Som språklärare har jag inte fått någon formell utbildning kring detta, så inspirationen för min del kommer från nätet. Jag har tittat på de jättetydliga filmerna som Susanne Nystedt har gjort, kollat in Josef Sahlins sida, kikat in på En läsande klass och läst Annika Sjödahls tydliga beskrivningar. Grunden för dessa strategier ligger hos Barbro Westlund och hennes bok Att undervisa i läsförståelse. Från denna bas kommer strategierna Att förutspå, Att ställa frågor, Att reda ut oklarheter och Att sammanfatta. Den femte strategin finns inte med i Westlunds bok, men förekommer bland annat i En läsande klass: Att skapa inre bilder. Det jag har gjort är att jag har gjort sammanfattningar av de olika strategierna med hjälp av canva.com. att förutspå – to predict att ställa frågor – to ask questions

Selma Lagerlöf - författaren Selma Lagerlöf 1858–1940 Selma Lagerlöf föddes på Mårbacka i Östra Ämtervik den 20 november 1858, och växte upp i ett litterärt hem. Indianboken Oceola av Mayne Reids var Selma Lagerlöfs första stora läsupplevelse. Boken väckte en stark längtan hos den då sjuåriga flickan, att själv kunna skapa något lika fängslande. »Det är den här boken som gör att jag redan vid mina unga år vet, att vad jag helst av allt vill syssla med under mina kommande dagar, det är att skriva romaner». Ur Troll och människor I tjugoårsåldern lämnade hon hemmet för att utbilda sig till lärarinna vid Högre Lärarinneseminariet i Stockholm. Under åren i Landskrona publicerade Selma Lagerlöf sin debutroman, Gösta Berlings saga, 1891.

Related: