background preloader

Mappia-visuella lärstrategier

Mappia-visuella lärstrategier
Related:  Matte

Matteklubben Babakus är en app för personer med dyskalkyli | My.Perfect.Baby.se Babakus är den första appen i världen som är specialdesignad för dyskalkyliker. Appen är både en träningsmetod och en räknare. Dyskalkyli handlar om matematiksvårigheter. ”Dyskalkyli är när man har specifika räknesvårigheter som inte har sin grund i en allmänt svag begåvning eller bristande skolgång. Ungefär 20-25 % av skoleleverna får av olika orsaker svårigheter i sin matematikinlärning och cirka fem procent av Sveriges befolkning beräknas ha stora räknesvårigheter”. Appen Babakus är en visuell räknare för de fyra räknesätten. Med Babakus som hjälp kan elever med dyskalkyli räkna ut matteuppgifter. Babakus består av räknestickor graderade från 0 till 9 med markörer samt två flyttbara räkneremsor, en för addition och en för subtraktion. Sättet att räkna är utvecklat av neuropsykolog Björn Adler och hans bok ”Vad är dyskalkyli? Här kan du läsa boken. Introduktion av Babakus Mer om appen Babakus passar från ca 6 års ålder Appen fungerar på iPad med IOS 4.0 eller senare Köp Babakus på iTunes

Jalusimetoden - Lexikon Lexikon Multiplikation är en matematisk operation som definieras på ett sätt men kan utföras på flera olika sätt. Multplikation av två heltal definieras som upprepad addition. T.ex. betyder "3 multiplicerat med 4" att man ska addera 3+3+3+3. I vardagligt tal säger man ofta "gånger" istället för "multiplicerat med". I det mest primitiva systemet där man låter heltal motsvaras av streck så kan multiplikationen 11 gånger 34 gestalta sig som nedanstående uppställning. För att beräkna resultatet av en multiplikation behöver man inte alltid utföra motsvarande addition (vilken kan bli mödosam). 1. 2. 3. 4. Det finns också en mängd hjälpmedel att utföra multiplikation, t.ex. räknesticka (som använder sig av addition av faktorernas logaritmer), räknesnurra, elektroniska kalkylatorer, abakus. [redigera] Jalusimetoden Jalusimetoden är en gammal indisk metod som ibland därför kallas "indiska metoden". Läs mer om Fibonacci (1170 - 1250) Du behöver Flash player för att se grafiken.

Bee Bot | Vi lyfter tillsammans I torsdags när vi arbetade med multiplikationstabellernas mönster kom Emil till insikt om en viktig sak! En grupp har matte hela förmiddagen. Då brukar vi ha olika stationer där vi tränar på olika saker. Idag upptäcker vi multiplikationstabellen med hjälp av BeeBots. På andra stationen räknar vi med papper och penna. På tredje stationen får vi öva på att se och bygga tredimensionellt. På fjärde och sista stationen arbetar vi med uppdrag i NOMP. Vi arbetar med stationer i matematik idag. Idag fick vi testa våra nya Bee Bots. Oj, så svårt och roligt set var att arbeta både med bin och appen. Susanne berättade om olika digitala saker. I morgon byter vi så att alla får testa på allt.

Grafräknare.se - Din grafräknare online! Välkommen till Grafräknare.se OBS, grafräknaren visas inte just nu då din skärm är för liten. Den här sidan tillhandahåller en enkel grafritande räknare. Den är perfekt för ungdomar som har kommit till stadiet där man lär sig att läsa och rita funktioner. Grafräknaren är inte superavancerad, men har den funktionaliteten som krävs för att på ett enkelt sätt visa grafer. Läser du matte 1,2 eller 3 rekommenderar vi varmt Matteguiden.se. Är du intresserad av vad en grafräknare är för något och dens historia rekommenderar vi den här Wikipedia artikeln

Matematik med alla sinnen med Numicon laborationslåda Engagerad i matematik Grundskola kampanj Kampanjer Liber Numicon är en laborationslåda som hjälper barn att förstå tal, antal och talrelationer. Det är ett multisensoriskt material med en arbetsgång som har visat sig mycket framgångsrik för elever med speciella behov. Barnen upptäcker att siffror och tal inte förekommer slumpmässigt, utan att de är en del av ett högt organiserat system. Ett rikt material, med uppföljning! Aktiviteterna, som finns på 30 illustrerade kort, hjälper barnen att lära sig färger, former, mönster, antal, ordningstal, platsvärde, addition och subtraktion. I lärarhandledningen finns också verktyg för hur du kan analysera och utvärdera elevernas framsteg. Lådan innehåller, förutom lärarhandledning och aktivitetskort, 160 färgadetalblock, 160 färgade pluggar, 6 basplattor, mallar till basplattan, snurror(istället för exempelvis tärningar) och tallinjer. Så här fungerar NumiconNumicon använder talblock för att representera olika tal, vilket betyder att du inte behöver införa det abstrakta räknespråket alltför tidigt.

Multiplikationstabellen Att behärska multiplikationstabellerna är en basfärdighet som du behöver kunna. Beroende på HUR du vill öva så finns här ett antal verktyg: Spelmiljö: Aliens attack (enkelt spel där du skjuter ner tex 2x2)Math Invaders (tränar även andra räknesätt, mera avancerat)Hoppande Pingviner (multiplayer möjligt)Granny Prix (gamla tanter tävlar i rullstol)Mathman (ät upp monster i din väg, påminner om Pacman)Mathmodels Mangahigh (tränar flera räknesätt, kräver inlogg, får ni av mig vid behov) Vårt skolid är 135268 Lösenord och inlogg är samma. Tabellträningsmiljö:

Vad tränar vi på idag? | Vi i världen En grupp har matte hela förmiddagen. Då brukar vi ha olika stationer där vi tränar på olika saker. Idag upptäcker vi multiplikationstabellen med hjälp av BeeBots. Vi programmerar BeeBoten att gå två steg, sätter BeeBoten på tallinjen på golvet och bokför de tal den hamnar på. Sedan programmerar vi den med tre steg. På andra stationen räknar vi med papper och penna. På tredje stationen får vi öva på att se och bygga tredimensionellt. På fjärde och sista stationen arbetar vi med uppdrag i NOMP.

Matteplaneringar I steg 3 kommer vi att jobba med tid, tabeller och diagram. Lärandemål Du ska kunna… olika enheter för tidräkna med tidskriva datum på olika sättkunna läsa av enkla tabellerkunna läsa av stapeldiagram, linjediagram och cirkeldiagram I steg 2 kommer vi att jobba med multiplikation och division. Räkna huvudräkning multiplikation och divisionFörklara hur multiplikation och division hör ihopMultiplicera med 10, 100 och 1000 I steg 1 kommer vi att jobba med addition och subtraktion. Läsa och skriva heltal inom talområdet 0-10000 och känna till siffrornas värde​Pricka in tal på en tallinje och känna till begreppet avrundningRäkna addition och subtraktion med huvudräkning och uppställning Med James Nottinghams tankar från boken Utmanande undervisningen snurrande i huvudet började jag detta läsår med ny tjänst, ny skola och ny kommun. Nu har halva höstterminen gått och var har jag landat? En självklar del blev att utgå från Kunskapsväggen som jag gjorde för några år sedan.

Multix | Mattesmedjan Multix är spelet för dig som vill lära dig multiplikationstabellen på ett enkelt och rofyllt sätt. Varför vänta? Spela Multix nu! Varför ska jag använda Multix? Att kunna multiplikationstabellen är både kul och nödvändigt, men det kan ofta vara svårt och krångligt att lära sig den ordentligt. Vem kan använda Multix? Multix är helt gratis att använda för alla.

Related: