background preloader

Dokumentation – att hitta en form som underlättar

Jag har funderat mycket över och provat på olika vägar att dokumentera det jag ser när eleverna visar sina kunskaper. Många gånger har formen varit ett större problem än dokumentationen i sig för den har inte varit lätttillgänglig och smidig. Det blev extra synligt när det var dags att sätta betyg för första gången i år 6 för något år sedan. Jag hade noteringar på flera ställen och det var inte helt lätt att få en överblick över vilka kunskapskrav som var nådda. Det tog lång tid och mycket jobb att sammanställa och sätta betyget. Under lektionerna sker det massor varje gång och det är klart att det noteras, men om jag inte har ett enkelt sätt att sätta det på pränt så har jag väldigt svårt att plocka fram all den informationen när det är dags för att skriva omdömen eller sätta betyg. Nu finns jag i en kommun som inte har ett så väl fungernade digitalt verktyg. Jag skriver noteringar om vilka teman vi har jobbat med och när i tiden det har skett. Men hur ska man hinna det? Related:  Övrigt

EPA – en ofta använd metod i mitt Flippade Klassrum EPA står för enskild, par och alla. Det är en metod som jag ofta använder mig av i mitt Flippade Klassrum. Jag har fått mycket positiv respons av mina elever och de tycker att denna metod ger dom en chans att tänka efter och ger dom en möjlighet att verkligen vara delaktiga i diskussioner. De upplever att de nu vågar säga vad de tycker och tror, för de får en chans att formulera sig och tänka efter innan de behöver förmedla ”svaret”. Jag startar med en enskild flödesskrivning. Steg 1, enskild skrivning Nästa steg är att de tillsammans, i par eller i grupp, delger varandra genom att läsa upp det som de skrivit. Det som Vygotsky menar är en viktig del i sin sociokulturella teori. Steg 2. Slutligen är det dags för gruppen att sammanfatta den kunskap man arbetat fram, redogöra för diskussioner man haft, ge sin källkritiska syn på en text ja, allt beroende på uppgiftens/frågeställningens karaktär givetvis. Steg 3.

Anne-Marie Körling Systematiskt kvalitetsarbete – varför då? | Mitt Flippade Klassrum ”Vad är systematisk kvalitetsarbete för dig?” Det var en av de frågor som ställdes till mig på min intervju till den tjänst jag har nu, som verksamhetsutvecklare inom Halmstad kommun. Med sex personer, varav tre skolområdeschefer runt bordet, som väntade på svar, svarade jag på det enda sätt jag kom på just då. ”Tja, det är ju kvalitetsarbete som sker systematiskt”. Och ja, i praktiken så visste jag precis vad systematiskt kvalitetsarbete innebär för mig, för det är så som jag, tillsammans med mina elever, ständigt jobbar. Vi skapar oss ett nuläge, vilka behov ser jag hos mina elever, hur många nyanlända har jag, vilka elever har behov av inläst material, visuellt? Vilka elever måste utmanas, vilka elever måste stöttas och vilka elever måste motiveras? För mig består lärandet, både elevens och lärarens lärande, av en cykel. Allt detta visste jag när jag satt på intervjun, det är så min undervisning sett ut de senaste tre åren. Efter två veckor på nya jobbet inser jag att jag hade fel.

Julia Roberts plays Mother Earth and Harrison Ford stars as the Ocean as Hollywood A-list 'speaks out for nature' | Environment Ecosystem services. You’ve nodded off already, haven’t you? But wake up! Here are some Hollywood A-listers making a decent attempt to move beyond the obscure jargon and reveal the existential nature of what the Earth provides for humanity. The Nature is Speaking initiative is organised by Conservation International with the tag-line: “Nature doesn’t need people. People need nature.” “I have been here 22,500 times longer than you. “I have fed species greater than you and I have starved species greater than you,” Mother Earth warns. Harrison Ford as the Ocean is the most ominous. Other star turns released so far include Kevin Spacey as a cruelly sarcastic Rainforest: “Humans are so smart, such big brains, opposable thumbs. Edward Norton is the Soil, the thin layer providing the world’s food. The final film released so far is Penélope Cruz as Water. The films are certainly doom-laden, which some believe can leave people feeling impotent.

Webbstjärnan 6 ways to teach growth mindset from day one of school Imagine if your new class this fall was full of students who would: Be willing to try new thingsStick with hard tasks and not give upPush themselves to do their best work, not just what’s “good enough”Believe in themselves and their own ability to learn Here’s the great news–these are traits that we can help develop in our students by teaching them about how their brains work. Many students enter our classrooms believing they’re either smart or not smart, good at reading or math, or not good in those areas. This belief that our basic qualities like intelligence and talents can’t be changed is called a fixed mindset. Our students may not realize that their brains have the ability to change and grow through their experiences (neuroplasticity). And once they have a growth mindset, they can learn anything. Because a growth mindset is a critical element of success in school, I recommend teaching about it from the very first day. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Want more structured support?

Mias klassrum | Språket i klassrummet, skolan, samhället och världen. Kamerafunktionen i Google Översätt Har ni provat kamerafunktionen i Google Översätt-appen? Tanken är att man riktar kameran mot en text och får den översatt. Detta kan göras antingen genom att man markerar den text man vill få översatt eller så slår man på funktionen ”instant” så översätts texten direkt i kameran. Jag var ju tvungen att testa lite. Google har gjort en video som illustrerar hur appen fungerar där låten ”La Bamba” översätts. Tycker att det ska bli intressant att se hur vi lärare och våra elever kommer att utnyttja denna funktion på ett smart sätt i undervisningen.

Ny avhandling kan hjälpa lärare ge rätt feedback - Karolinska Institutet Konkret beröm som ”du valde rätt” fungerar bättre i en lärandemiljö än att säga ”du är smart”. Det är en av många slutsatser som presenteras i en ny doktorsavhandling från Karolinska Institutet, som undersökt hur olika typer av feedback påverkar prestationen samt hur elevernas attityd påverkar motivationen att slutföra uppgifter. Lagom till skolstarten presenterar Alva Appelgren sin avhandling som kan hjälpa lärare att ge bättre feedback till elever och öka deras motivation att slutföra uppgifter i större utsträckning. – Vi gjorde studierna både i laboratoriemiljö samt på plats i skolan med elever i mellanstadiet. Syftet var att ta reda på vad det är som motiverar elever och vilken typ av feedback som ger bäst resultat, säger Alva Appelgren. I skolstudien fick eleverna göra övningar som testade deras arbetsminne. Vilken typ av feedback som ger bäst prestationer undersöktes genom att eleverna delades in i grupper som fick olika typer av feedback. Taggar:

Min vision: Eleven tar lärandet i egna händer "Jobbhjärnan har börjat vakna" är en sliten klyscha. Jag skulle ljuga om jag påstod att jag idag känner odelat positiva känslor inför den stundande terminsstarten, men jag hyser tillförsikt. Mina ingångsdata är tydligare än för ett år sedan, då jag tillträdde min nya tjänst. 1) att tydliggöra lärandemål, kunskapskvaliteter och betygsnivåer,2) att skapa synliga tecken på lärande,3) att ge återkoppling som utvecklar lärandet,4) att aktivera eleverna som utvecklingsresurs för varandra och5) att förmå eleverna att ta lärandet i egna händer. (Ur Bedömning för lärande(2014) av Christian Lundahl) Jag har kommit att lägga mycket energi på att utveckla information, bedömning och återkoppling enligt de tre första strategierna, och givetvis är det av största vikt att även framgent tydliggöra mål, få syn på lärandet och ge formativ respons, men jag har kommit fram till att jag under detta läsår vill vidareutveckla de två sista formativa strategierna i min undervisning.

Word game/Wörterspiel – nu som app/jetzt als App En av de mest populära övningarna i språkundervisningen är det klassiska spelet Word Game. I en röd plastlåda ligger massor av färgade kort, vart och ett med ett engelskt ord på. Eleverna sätter sig i grupper om 3-5 elever, tar en hög med kort och sätter igång. Nu är vi många som är frustrerade över att dessa kortlådor inte längre går att köpa. Syftet med detta? Auf Deutsch: Das Spiel ”Word Game” ist unter Schwedische Sprachlehrer/Sprachlehrerinnen sehr populär, genaus wie bei unsere Schüler. Das Problem ist, dass diese Spiel seit einigen Jahren nicht mehr zu kaufen ist. Der Zweck dieses Spiels ist nicht nur die Schüler/Schülerinnen zum Sprechen zu bringen, sondern auch sprachlige Strategien zu üben.

Fel -Få Extra Lärande Ibland får man det bara serverat, den där strålande formuleringen eller det där uttrycket som säger massor med få ord. I veckan hände det. En kollega berättade om hur hon hade fått höra om vad FEL egentligen betyder. Jag tog med mig uttrycket in i mitt klassrum och direkt kom det till användning. Få extra lärande Med ny energi var uppgiften snart löst, den var inte så svår men det var frustrerande att det var fel. Under veckan har jag flera gånger återkommit till den utvecklande beskrivningen av fel. P.s Tack till fina kollegan som delade med sig av visa ord som hon hade fått sig till del.

Related: