background preloader

Multiplication Games ~ Learn Times Tables While You Move

Multiplication Games ~ Learn Times Tables While You Move
This post may contain affiliate links. We love to play math games around here and these multiplication games have been used over and over again in our house. I first shared the idea of Multiplication High Fives here, then decided to take it to the next level and create a downloadable multiplication chart and High Five template. This method has been so effective in getting math facts to stick for my kids. I hope you’ll find it useful as well. High Five Math Games use Whole Body Learning to engage the brain in understanding and retaining concepts paired with movement. How to Play Multiplication High Fives Download the multiplication chart and the High Fives template (below). Download the pdf file: Click here to download the pdf file: Multiplication High Fives packet. More fun math games using Whole Body Learning: Related:  Matematik

Montessoriinspirerad matematik | på Hjärups skola Sommarglassar och Lgr11 Sommarglassar! Hur mycket glass har ni i gruppen ätit tillsammans under sommarlovet? Detta var skolårets första matematiklektion och är ett exempel på FETA frågor. I kursplanen står: ”Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,föra och följa matematiska resonemang, ochanvända matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.” Så här gjorde vi: Två och två fick barnen börja tänka, från början märkte jag att de inte riktigt visste var de skulle börja…jag gick runt och lyssnade och fick snart höra: Men, hur långt är sommarlovet då?

Hitta den gemensamma nämnaren Det står mindre bra till med svenska elevers bråkkunskaper. En av anledningarna är att bråkräkning tonats ner i skolan. Men det gäller att börja bygga upp begreppen redan i årskurs 1 och 2, anser Wiggo Kilborn. Han är före detta lektor vid Göteborgs universitet och har lång erfarenhet av lärarutbildning, forskning och utvärdering av elevers kunskaper i matematik. – Många elever förstår inte vad begreppen innebär och vad till exempel täljare och nämnare har för innebörd. På den tiden när han själv gick i realskolan så handlade det inte om att förstå matematiken utan att göra som läraren sa. I stället för att analysera problemet och diskutera lämpligare undervisningsmetoder valde man att tona ner bråkundervisningen. – I dagens skola vill vi att eleverna ska förstå. Under åren 2008–2012 var Wiggo Kilborn med och diagnostiserade omkring 30 000 elevers kunskaper om bland annat bråk och tal i decimalform. Han ser problem på flera nivåer. Det tredje problemet handlar om matematikdidaktik.

HERE’S HOW JAPANESES DO MULTIPLICATION… IT’S VERY BRILLIANT! - 77 News IT There are many ways to do multiplication and I don’t know how many we can know. In fact someone plays with mathematics by inventing new ways of doing multiplication. Someone says that this method is used by many people and that we have never seen it because it is a Japanese method. Everything is possible, in fact, what we are about to see will leave you speechless. This person does multiplication using the lines. Is it possible? About The Author ilnibbio

Låt dem gissa – japansk metod ska lyfta matematiken i skolan | forskning.se – Nu vill jag försöka visa är att den här metoden inte är något som bara fungerar i Japan och i ett visst klassrum, utan att den fungerar i hela världen eftersom den är universell, säger Yukiko Asami-Johansson, forskare vid Högskolan i Gävle. Den japanska metoden handlar om att läraren noggrant väljer ut problem som passar in i undervisningen och redan vid planeringen förutser hur eleverna kommer att lösa dem. Låt dem gissaLäraren visar eleverna problemet men går själv inte igenom hur det går att lösa utan låter i stället eleverna börja fundera. Eleverna får gissa, först individuellt och sedan i grupp. – I den svenska modellen lyfts egentligen endast problemlösningsförmågan fram, säger Yukiko Asami-Johansson. – Från dag ett måste läraren gång på gång understryka: Det jag vill att ni ska göra är inte att svara rätt, utan att ni visar att ni tänker, Planeringen avgör Avgörande för att lyckas är att läraren planerar lektionerna moment för moment och skapar bra problem.

Problemlösning Multiplikation/Area – I drömmarnas värld Jag har dragit igång ett skrivprojekt i klassen som jag kallar I drömmarnas värld. Eleverna har skrivit första kapitlet där de beskrivit huvudpersonen. Klicka på länken om du vill läsa mer. Idag har jag kopplat det med arbetet med multiplikation i matten. Sen var som ni ser uppgiften att räkna ut hur mycket golv och lister som de var tvungna att köpa till sitt rum. När de slutfört uppgifterna fick de måla molnen och känna efter hur målen känns. ”Fortsättning följer…” innebär att vi kommer fortsätta jobba med problemlösning kring vårt rum. Nästa lektion kommer vi kommer att titta på Matildas mattegåta om area för att repetera begreppet och följa upp våra tankar kring area.

Utrymme till kreativitet genom strukturerad undervisning - Nicklas Mörk Förra veckan inledde jag ett arbetsområde i åk 7 om procent. Idag var syftet med matematiklektionen att dels färdighetsträna de metoder vi introducerade i onsdags men också undersöka fördelar och begränsningar samt effektiviteten hos dem vid tillämpning. Min kollega som undervisar en annan grupp med elever i matematik hade tagit fram en uppgift som handlade om värdeminskning på bilar som löd något i stil med: En bil minskar i värde med ca 20% per år. Vad är bilen värd efter 1,2 och 3 år? Jag tyckte uppgiften passade syftet med lektionen perfekt då vi som sagt i onsdags hade introducerat och undersökt två metoder för att beräkna exempelvis hur mycket 16% av 500 är. Vi bestämde i klassen att en helt ny bil kan kosta 250.000 kr. I tabellen nedan syns de olika elevlösningarna som jag skissade upp på tavlan i precis den ordning de står här. De flesta eleverna hade använt sig av metod 1 eller metod 3 vilket inte var så konstigt då det var de metoder jag introducerat lektionen innan.

Fem steg till bättre mattesamtal Genom att förutse vilka metoder eleverna kommer att använda sig av när de ska lösa ett matematiskt problem kan läraren styra förloppet i klassrummet. I sin avhandling vid Mälardalens högskola har Maria Larsson vidare­utvecklat en modell som togs fram av amerikanska forskare 2008 och som även har inslag av hur man undervisar i Japan. – Givande diskussioner i klassrummet hjälper eleverna att utveckla sina matematiska förmågor och fördjupar deras förståelse. Samtidigt är det en tuff utmaning för läraren, eftersom man utgår från elevernas tankar. Lärarens roll är otroligt viktig, säger Maria Larsson. Modellen består av fem steg och börjar med att läraren, redan innan lektionen börjar, försöker förutse hur eleverna kommer att tänka kring ett problem och vilka lösningar de kommer att använda. – För att diskussionen i klassen ska bli bra är det viktigt att man har en mångfald av elevlösningar. När Maria Larsson studerade lärare som använde sig av grundmodellen såg hon en del svårigheter.

Struktur: Fråga, fråga, byt! – Kooperativt Lärande Struktur: Fråga, fråga, byt! En struktur inom Kooperativt lärande är Fråga, fråga byt! Denna struktur passar ypperligt för att lära sig nya ord och begrepp. Den är enkel att använda och går att använda både i helklass och för parträning. Strukturen blir ofta populär bland eleverna då de får snabb feedback på sina kunskaper och snabbt lär sig nytt. Dela ut ett kort till varje elev.Instruera eleverna att gå omkring i klassrummet med handen uppe.När de möter en annan elev med handen uppe gör de high five. HÄR finns ett färdigt exempel med matematiska begrepp. Med den här strukturen är det enkelt att stegra svårighetsgraden. Klassexempel Struktur: Mina ord, dina ord Strukturen Mina ord, dina ord är en utmärkt övning för att påbörja kunskapsdelning i en grupp. I "Allmänt" Kooperativa språkövningar för den första läsinlärningen Att lära sig läsa är spännande både för elever och lärare. Kommunicera: Engelska siffror och färger

Related: