background preloader

Uttrycksformer för upptäckare - fördjupning

Uttrycksformer för upptäckare - fördjupning
Related:  skrivning

Den magiska dörren -ett romanprojekt | Josef Sahlin Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Tryck på länken för att ladda ner en utskriftsvänlig version: Den magiska dörren Läs elevexempel på bibblis.se Den magiska dörren är ett romanprojekt för de yngre åldrarna, i syfte att öka skrivlusten och öva på olika moment i svenskämnet. Inspiration har hämtats från boken Stråk av bildspråk (Natur och kultur) och dess populära romanprojekt Huset. Upprinnelsen till att jag skrev det här materialet var från början att jag fick en halv klassuppsättning datorer till klassen och med det fick möjlighet att tänka om lite kring undervisningen, hur jag på bästa sätt kunde använda dessa. Arbetet går givetvis också bra att utföra med papper och penna. Anledningen till att det här romanprojektet just fick heta Den magiska dörren är att vi har en synnerligen märklig dörr i skolan där jag jobbar. Att hitta på en historia från ingenting är svårt även för oss vuxna. Det vore också roligt om du återkopplade till mig om ni använder materialet. Framsida – Hej!

SAOL avråder från kränkande ord 13.000 nya ord finns med i den nya upplagan av Svenska Akademiens Ordlista (Saol), som presenteras nästa månad. Ett hundratal av den följs av ett rekommenderat ersättningsord, för att avråda från nedsättande uttryck. Skriv inte ”lapp”, skriv i stället ”same”. Skriv inte ”neger”, skriv i stället ”svart.” Säg inte” zigenare”, säg ”rom”. När den 14:e upplagan av Saol lanseras i april är en nyhet att ett antal nedsättande ord ackompanjeras av ett rekommenderat ersättningsord. – Det har alltid funnits markeringar om ord som är nedsättande och kan verka stötande, men det som är lite nytt är att det tydligt står vad man ska säga i stället, säger Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör vid Saol till DN. Hur har ni avgjort vilket ord som ska rekommenderas? – Ofta är det ordet som vederbörande grupp själva vill ha. Varför plockas orden inte bort, om rekommendationen är att de inte ska användas? – Dels är de trots allt vanliga och Saol ska spegla språkbruket, vanliga ord ska inte undertryckas.

Skrivmall recension Hur skriver man en recension? Titta på skrivmallen nedan. Du kan även titta i fliken stödstrukturer för att få hjälp att bygga upp texten. Bilder: Elsa Bergvall Lärare gör sin grej Foto: Kajsa Juslin Namn Anna Grenhage. Yrke Lärare i årskurs 1. Arbetsplats Silbodalskolan, Årjäng. »Grej of the Day är kort och enkelt och funkar så bra. Jag gjorde en egen variant i december. Sedan gjorde vi en advents­kalender och öppnade varje dag en lucka med ett ämne som något av barnen hade valt. En pojke från Somalia ville veta mer om Somalia, en ställde frågan hur farligt Stilla Havet är och en undrade hur en dator fungerar. Plötsligt har jag blivit expert på massor av ämnen som jag inte visste så mycket om. Vet du till exempel att hajars hud är gjord av samma material som deras tänder? Vi väver in NO, SO, svenska språket, värdegrunden, pyssel och allt möjligt. Efter tio år i yrket känner jag lärarglöden igen. Grej of the Day ger direkt respons och är fort avslutat. Namn Fredrik Sandström. »Grej of the Day har så många beståndsdelar: När jag planterar ut en ledtråd dagen innan väcks elevernas nyfikenhet och lust. Man jobbar ämnes­över­gripande i kursplanens alla ämnen. HÖJDARE.

LÄSBINGO 7 things every kid should master - Magazine In the past few years, parents, teachers, and policy makers have furiously debated whether standardized tests should be used to promote or hold back children, fire teachers, and withhold funds from schools. The debate has focused for the most part on whether the tests are being used in unfair ways. But almost no one has publicly questioned a fundamental assumption — that the tests measure something meaningful or predict something significant beyond themselves. I have reviewed more than 300 studies of K–12 academic tests. Continue reading below When you hear people debate the use of tests in schools, the talk usually assumes that the only alternative to the current approach is no testing at all. Why not test the things we value, and test them in a way that provides us with an accurate picture of what children really do, not what they can do under the most constrained circumstances after the most constrained test preparation? 1. Continue reading it below 2. 3. 4. 5. 6. 7. Related coverage:

En mening och hundra ord Anne-Marie Körling har flera enkla och mycket användbara lektionsidéer på Körlings ord. Jag har testat flera med både bra resultat och nöje. Liksom andra goda grundidéer finns det möjligheter att utveckla dessa idéer åt lite olika håll. Jag börjar med att välja en mening för att låta eleverna associera till andra ord. Eftersom de flesta elever gillar gaming lägger jag till ett litet tävlingsmoment – vi ska samla 100 hundra ord på fem minuter! Efteråt får eleverna förklara för varandra hur de associerat. Topp fem associationer – ord som har den logiskt starkaste kopplingen till meningenTopp fem – klurigaste associationerTopp fem – associationer som berör mest Med hjälp av de nya ordmolnen skapar eleverna meningar som de läser för varandra. Sedan går eleverna vidare med att gruppera ord som på något sätt hör ihop. Lektionen är ett ordbad och häftigt tankearbete där ordkedjor bildas och sammanlänkas.

Välkommen till Svenska språket i världen 50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok? Kunskapshubben - HEM

Aktiva eleverna under högläsning Under ett par pedagogiska konferenser har vi behandlat högläsning och diskussionerna har då bland annat kretsat kring att det inte är alla elever som hänger med, förstår eller ens lyssnar under högläsning. Dessa diskussioner har lämnat en bitter eftersmak: Om det alltid är så att vi ”tappar” några elever vid högläsningstillfällena innebär det ju att ganska mycket undervisningstid är bortkastad för dessa elevers del. Någonting behövde göras och som så ofta när något behöver göras vänder jag mig till BFL och det tänkande som genomsyrar dess nyckelstrategier. Jag ville skapa en mekanism som aktiverade alla elever under högläsningen och kom att tänka på mini-whiteboards. Den första uppgiften introducerade jag innan jag började läsa. Uppgift två bestod i att sätta sig själv i huvudpersonens situation och göra det svåra val som hon ställdes inför. Den tredje uppgiften var en typisk ”mellan raderna”-fråga. Att diskutera 1.

Tala som TED | Växersådetknakar Fantastiskt att få så fin återkoppling på ett viktigt arbete. Just nu skriver elever på Alviksskolan #talasomTED tal. Kanske vill du som läser det här också köra? Ladda ner lärarhandledningen på och kör! Glöm inte att dela med er av ert arbete, både elever och lärare. Nu är vår officiella site uppe: Vi håller just nu på att öva det sista inför imorgon. Missa inte!! En helt vanlig vecka i årskurs 5. Viktigt info innan julledigheten: Eleverna läser ”This week’s news” på engelska och förbereder redovisning, hemma eller i skolan. Ha en trevlig helg hälsar Martin, Jimmy, Björn, Martin och Lotta. Nu är ditt färdiga tal som en julgran, en riktigt förbaskat fin julgran. Läs mer Arbetet är uppdelat i tre delar. Förmågor som vi har fokuserat på är: Att kunna reflektera, formulera och presentera ett tal, förstå innebörden av olika begrepp samt att kunna beröra.

Related: