background preloader

Skrivtips för barn och unga

Skrivtips för barn och unga
1. Lyssna på musik När man lyssnar på musik så sätts alla delar i hjärnan igång och fantasin får fart. Därför kan det vara bra att ha musik i bakgrunden när man skriver. 2. Många författare behöver lugn och ro för att skriva. 3. Se dig omkring. 4. Genom att läsa lär man sig nya ord och tränar sin känsla för språket. 5. Som allt annat man vill bli bra på så krävs träning. 6. Försök skriv så enkelt du kan. 7. Att skriva olika sorters berättelser kan vara bra för att öva upp fantasin. 8. Var inte rädd att lämna din text ett tag för att återkomma till den senare. 9. Om du vill kan du be en kompis, ett syskon eller en förälder att läsa det du skrivit. 10. För att få bra flyt i texten så kan du prova att läsa den högt. Text: Sofia Ängsved & Anna Wilner Related:  skriva

Poesi och cirkelmodellen- detaljerna Under ett par veckor jobbade vi med poesi i år 6. Jag skrev och berättade om vårt arbete i ett inlägg och fick frågan om detaljer i det vi hade gjort. Frågor vi hade jobbat med, låttext och så vidare. När jag planerade mitt arbete har jag inspieratas av boken Skön litteratur av Annika Löthagen och Jessika Staaf. I boken finns många exempel på olika former att skriva dikter på. Vi jobbade så här; Fas 1- bygga upp kunskap Vi tittade tillsammans på en presentation som vår bibliotikare visade oss. VIlka känslor och tankar väcker låten? När alla hade fått fundera pratade man om texten och vilka olika tolkningar som man hade gjort i mindre grupper. Vi jobbade även med två olika dikter om Karl XII. Fas 2 – läsa och undersöka texter Nu var det dags att möta massor av olika dikter. Fas 3 – skriva gemensam text Vi skrev dikter tillsammans. Eleverna fick sedan ett häfte med olika former på dikter bland annat; När vi hade skrivit tillsammans satte alla igång att skriva egna dikter.

Skriv en Elving För att skriva en dikt får man inte tänka på hur viktigt och svårt det kan vara. Det ska gå fort, då blir det bra. Och man ska ha lite regler.Elva ord är lagom. Så här: Färg ord ord ord ord ord ord ord ord ord överraskning Alltså, man väljer en färg som man snabbt kommer att tänka på. Så här blev det: Blå dina ögon dina ögon mättar aldrig leva utan dig. (Det tog 15 sekunder!) Skriver man tjugo sådana, läser högt och pratar om dem och ändrar, så blir man riktigt bra på det. Vad kommer elvingar ifrån? Ha det bra och lycka till med skrivandet! Ulf Nilsson Recensioner – ny genre Eller ny och ny men ny som genre i form av genreplansch som stöttning. Målet är som vanligt att eleverna ska klara sig utan planscherna iaf tills de börjar fyran. Tills dess hoppas jag att jag har gett dem alla en bra grund att stå på inför mellanstadiets utmaningar. På postit-lappen står ord som eleverna hade idéer om hur en bok kan vara: spännande, rolig, tråkig, läskig m.m. Vi började med att läsa bilderböcker, den här gången med lite Astrid Lindgren-tema eftersom Pippi råkade fylla 70 för någon vecka sedan. Vi tittade på bokrecension från boken Låt språket bära och pratade om vad som var viktigt med den här genren. Nästa lektion har eleverna gruppläst och tillsammans hjälpts åt att skriva en recension. Eftersom vi jobbar med 4-rutan för att skriva sagor och berättelser så använder vi tänket i bokrecensionerna. Se arbetet kring 4-rutan på länken här!

Lektionsförslag – Ta en mening och gör den större Detta är en mycket rolig skrivuppgift. Jag har gjort den i alla ämnen och den sätter igång elevernas skrivande. Man tar en kort liten mening ur vilken bok som helst, den meningen ska och får eleverna välja själva. Eleverna samlas och läser upp sina meningar högt för varandra. Jag gör samma uppgifter som eleverna. Elevalstren är från årskurs fyra och fem! Språkutvecklande övning: Springdiktamen | Miss Åsa Efter mitt förra blogginlägg blev jag påmind om springdiktamen som vi självklart gjorde nu i veckan och det är också en favoritövning hos mina elever oavsett ålder. Övningen kan du göra i alla skolans ämnen. Texten de ska läsa varierar du i längd och svårighetsgrad beroende på ålder men det viktiga är att du börjar varje ny mening på en ny rad. Du kan antingen skriva med liten teckenstorlek och sätta upp texten i klassrummet eller med större tecken och då sätta upp den utanför klassrummet.

Lektioner om ord och muntlig skrivning: Ordet krypin Sitter vid mitt köksbord och plötsligt ligger ett litet ord framför mig. Krypin. Ja, framför och framför? Men det dyker upp i huvudet. Ett litet krypin. Jag tänker på en sådan plats där man måste krypa in. en grotta i bergetunder en buskeunder granens grenarunder bordetin i ett tälti en kojaunder soffani badkaretupp i fotöljenin i sig själv Pröva med eleverna. – Jag kryper in i mitt krypin. – Jag måste krypa för att komma in under sängen. Denna lektion är en modell som vi kan använda oavsett ämne, oavsett språk, oavsett innehåll. Den berättelsen sätter vi upp på väggarna, i personalrummet, skickar hem till skolnyfikna föräldrar, låter barnen få varsitt exemplar att läsa, tänka och låna meningar ur. Tänk att göra detta i textilslöjden.

Ture Sventon – som en språkgodisaffär Gäddgårdsskolan har under många år haft ett deckartema. Jag brukar introducera området med att visa klipp ur LasseMaja och Ture Sventon. LassaMaja känner eleverna så klart till, men vetskapen om ”Sveriges skickligaste detektiv” är liten. Det är helt enkelt för länge sedan adventskalendern gick på TV och böckerna har de aldrig hört talas om. Deckartemat inleds med Ture Sventon i öknen – en fantastiskt bra radioteater med bland annat Reine Brynolfsson, Rikard Wolff och Johan Rabaéus. Läsförståelsestrategier Aktivera förförståelse genom att titta på Tures kontor. Eleverna får fundera enskilt och parvis på: Räkna upp alla saker på kontoret som har med detektivarbete att göra.Hur tror du att en vanlig dag på Tures kontor ser ut? Radioteatern är ca 65 minuter lång och jag väljer att dela in den i tre delar. Analysera och bygga meningar Jag sitter vid datorn när vi lyssnar på texten. Andas halva andetag! Ord och uttryck När Omar berättar att han vill sälja en flygande matta ”Vad menar han?

Dikt: Har jag lämnat spår efter mig … Har jag lämnat spår efter mig … Har jag lämnat spår efter mig i den mörkblå stolen där jag satt och lyssnade till musik en dag i augusti. Har jag lämnat spår efter mig i den borttöade snön där mina fotspår trycktes ned i gatans snömodd Har jag lämnat spår efter mig i provhytten på Åhléns där jag provade en kjol som jag trodde passade mig. Har jag lämnat spår efter mig den där gången då jag stod ensam på Chicagos flygplats och darrade av plötslig insikt att jag var väldigt ensam Har jag lämnat spår efter mig den där lektionen då jag inte kunde förklara så eleverna kunde förstå Har jag lämnat spår efter mig i min mormor och morfars trädgård där jag som liten lekte med mina kusiner Har jag lämnat spår efter mig i den lärare jag fick som barn och som jag alltid kände kärlek till Tack till Malins flippade klassrum och Tranströmers dikt. Gör en kollektiv i klassrummet.

Mitt lärarliv: Enkel återkoppling på komplex uppgift Eleverna i Svenska 2 skriver argumenterande texter om en litterär epok. Tidigare har de fått skrivuppgifter om olika epoker och skrivit ett övergripande prov, där de både har redogjort översiktligt för litterära epoker och även jämfört två epoker med varandra. För att de ytterligare ska få chansen att förstå litteraturhistorien, har de nu fått den något konstlade uppgiften att argumentera i både tal och skrift för en litterär epok. Jag började med att gå igenom/repetera argumentation, se gäddan ovan som är inspirerad av en pirayabild i boken Svenska1 Helt enkelt, och vi övade också på några stilfigurer: allitteration, anafor, antites, liknelse, metafor, retorisk fråga, stegring och upprepning. Eftersom Svenska 2 är en utökad kurs på våra yrkesprogram, ligger all undervisning koncentrerad till en eftermiddag i veckan. Gruppen behövde längre tid än jag hade räknat med för att skriva sina utkast, för det tog litet tid att komma på en struktur.

RESAN FacebookTwitterGoogle+Pin ItBuffer Lärarhandledning – resan del 1 Resan – schema 1Kaptenens logg 1Lastlistan Lärarhandledning – resan del 2Kaptenens logg del 2Kaptenens logg del 2 – markeradResan – schema del 2 Resan – schema del 3Lärarhandledning-resan-del-3kaptenens-logg-del-3kaptenens-logg-del-3-markeradkompassövningar lärarhandledning-resan-del-4resan- schema – del-4kaptenens-logg-del-4kaptenens-logg-del-4-markeradkaptenens-logg-del-4-enklare-typsnittKarttecken Schema resan-del-5lärarhandledning-resan-del-5kaptenens-logg-del-5kaptenens-logg-del-5-markeradkaptenens-logg-del-5-enklare Resan del 6Lärarhandledning – resan del 6Kaptenens logg del 6Kaptenens logg del 6 – lättlästKaptenens logg del 6 – markerad ASL och mycket mer Rapportera felaktigheter

Att lyckas med gestaltningen så texten lyfter I ämnet svenska och svenska som andra språk finns det ett kunskapskrav som innebär att eleven ska behärska att skriva gestaltande beskrivningar där handlingen i en text byggs ut med mognad från att enbart behandla handling till en mer komplex uppbyggnad. Vad menas med att skriva gestaltningar och hur tränar vi eleverna i denna bedömningsaspekt? Räcker det med att ”slänga in ett par adjektiv” som jag hörde i ett sammanhang för att det ska räknas som gestaltning? Kunskapskrav i svenska/Svenska som andra språk: De berättande texter eleven skriver innehåller /…/ gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med /…/ uppbyggnad (åk 9).De berättande texter eleven skriver innehåller/…/ gestaltande beskrivningar och /…/ handling (åk 6).De berättande texter eleven skriver har tydlig inledning, handling och avslutning (åk 3). Vad ger oss olika stödmaterial för vägledning i hur undervisningen kan byggas upp? (Skolverket, Kommentarmaterial till kursplanen i svenska, sid 17).

Uppgift Har jag lämnat spår efter mig? Sidor torsdag 11 maj 2017 Uppgift Har jag lämnat spår efter mig? Upplagd av Malin kl. 07:11 Skicka med e-postBlogThis! Inga kommentarer: Skicka en kommentar Obs! Senaste inläggÄldre inläggStartsida Prenumerera på: Kommentarer till inlägget (Atom) Close Video

Related: