background preloader

Bildstöd med Emojis

Bildstöd med Emojis
Related:  Ikt2

Tips till skolbibliotek om talböcker Här är några länkar och praktiska tips till skolbibliotekarier som arbetar eller tänkt börja arbeta med talböcker och andra tillgängliga medier. Kom igång med talböcker och lättläst Här berättar Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) vad du, som ansvarar för utlån av tal- och punktskriftsböcker till personer med läsnedsättning, behöver kunna. Informationen vänder sig till alla typer av bibliotek. Kom igång med talböcker Använd Legimus.se Legimus.se är MTM:s bibliotek. Legimus.se Skapa en sektion för lättläst Om du vill ha en lättläst sektion i biblioteket går det att ta hjälp av MTM:s handlingsplan för lättläst Handlingsplan för lättläst På den här sidan samlar MTM tips och nyheter för dig som arbetar med lättläst material på skolbibliotek. Lättläst.se Tips Testa tekniken själv först så att du blir mer säker på den. Samarbeta med lärare Samarbeta med lärare som arbetar med barns läsning till exempel svensklärare, klasslärare och speciallärare. Sprid kunskaper om talböcker på skolan Lär dig mer

6 Tips For Getting Started With Google Classroom - 6 Tips For Getting Started With Google Classroom by TeachThought Staff Google Classroom has become one of the most popular trends in edtech. This fit is something shakeuplearning.com recognized when they created this quick graphic, “6 Tips For Getting Started With Google Classroom.” We’ve built on their work by adding resources you can consider using in pursuit of each tip. 1. Consider: 50 Of The Best Google Chrome Extensions For Teachers 2. Consider: Maybe tie it to gamification–10 Specific Ideas To Gamify Your Classroom? 3. Consider: Okay, this one’s unrelated to to alphabetization because we’re not sure really what to add to that one, but it’s still Google-related: 30 Innovative Ways To Use Google In Your Classroom 4. Consider: Tagging Your Curriculum 5. Consider: A Tutorial For Google Drive 6. Consider: 52 Of The Best Apps For Learning 6 Tips For Getting Started With Google Classroom

Virtuella utflykter Med stöd av läroplanen kan vi idag göra virtuella utflykter. Läroplanen förespråkar till och med att vi använder digital teknik för att förstå och göra oss förstådda och som hjälpmedel i lärandet. Källkritiken och att kunna googla är viktiga ingredienser samtidigt som vi ska jobba med kulturer och att jämföra upplevelser med egna landet med hur det är i andra länder. Här kommer jag tipsa om diverse olika sidor för att arbeta med virutella utflykter. En sida som listar platser att besöka i alfabetisk ordning är denna. Om du vill kika in på världens sju underverk finns denna danska sida. Så här kan det t ex se ut på Skansen vid midsommar i Sverige. Här finns flera hundratals panoramabilder. Google har många sidor, bl a World Wonders, Google Earth , Google Moon , Google Map. Om du vill besöka ett Zoo finns denna sida att använda och där finns även material för att lära mer om djuren på engelska. Du kan även besöka Vita Huset.

Fonologisk medvetenhet - vad, varför, när och hur? Detta gäller även barn med språkstörning, som kanske aldrig lyckas lära sig att rimma, men som mycket väl kan lära sig att dela upp ord i språkljud och knäcka den alfabetiska koden (det är inte alla elever med språkstörning som också får avkodningssvårigheter/dyslexi, men läsutvecklingen är ofta något långsammare än för barn utan språkliga svårigheter - läs här för mer om skillnaden mellan dyslexi och språkstörning). Att förbättra fonemisk medvetenhet - vad ska man tänka på? Mycket forskning visar att fonemisk medvetenhet kan förbättras med träning och att detta kan leda till förbättrad ordavkodningsförmåga och stavningsförmåga (se National Reading Panel, 2000; SBU, 2014). Schuele & Bodreau (2008) menar att evidensen de har gått igenom visar på följande punkter (för fördjupad information och referenser, se artikeln!). När och hur mycket? Vad och vilken ordning? Hur? I artikeln så finns många steg-för-steg praktiska exempel på principerna nedan! Logopedens roll Varför är detta intressant? SBU.

urn:nbn:se:umu:diva-96279 : Lässvårigheter, språklig förmåga och skolresultat i tidiga skolår : en undersökning av 44 elever i årskurs 2 till 3 : en undersökning av 44 elever i årskurs 2 till 32014 (Swedish)Doctoral thesis, monograph (Other academic) Abstract [sv] I skolverkets rapporter framkommer att ca 15-20 % av eleverna inte klarar nationella proven i grundskolan. Varje år går även alltför många elever ut grundskolan utan behörighet till något av de nationella gymnasieprogrammen. Det finns ett behov av mer kunskap om vilka elever som riskerar att inte nå målen för att underlätta tidig identifiering. Läsförmåga och språkförståelse är några av de faktorer som i tidigare studier visat sig påverka utfallet i skolresultat. Abstract [en] Every year about 20% of the students in primary and secondary school do not reach the goals of the Swedish National Curriculum. Place, publisher, year, pages Umeå: Umeå universitet, 2014. 188 p. Series Studier i språk och litteratur från Umeå universitet, 24 Keyword [en] reading difficulties, oral language comprehension, reading comprehension, educational outcome, Swedish national tests, learning

En lektion med digitala verktyg En händelse och ett konstverk som naturligtvis kan ingå i ett större sammanhang. Inlägget är kortfattat för att visa hur strukturen och användandet av digitala verktyg kan se ut. En 3D-version av Guernica (1937) väcker många tankar och kan användas när eleverna läser om mellankrigstiden och andra världskriget, men den kan säkert ingå andra sammanhang också, till exempel för att koppla till aktuella händelser (situationen i världen och mänskliga rättigheter). En lektionsidé med digitala verktyg Titta på filmen. De digitala verktygen används för att presentera, producera, publicera och interagera.

VanGoYourself | Recreate artworks with your friends Tydliga och konkreta lektionsmål | Förstelärare i Svedala I mitt förra inlägg En inkluderande lektion skrev jag om vilken struktur jag brukar ha på mina lektioner. Jag berättade då att de börjar med tydliga, konkreta mål på tavlan. Jag anser att det är viktigt för eleverna att varje lektion veta vad vi ska göra, vad vi ska kunna efter lektionen och hur man visar sitt nya kunnande. Det gör lektionen meningsfull och man får fler engagerade elever. Efter att ha läst om Dylan Williams nyckelstrategier, som han skapat som en modell för formativ bedömning och undervisning, fick jag bekräftelse på att det är så här jag vill arbeta. Jag provade några olika sätt men tyckte inte att det blev tillräckligt konkret för eleverna, det var inte helt lätt att bryta ner syfte, centralt innehåll och kunskapskrav från läroplanen så att eleverna förstod det. Efter att ha fått en idé av Sophie Stenfeldt på hennes facebooksida satte jag upp tre olika skyltar på whiteboarden. Idag arbetar vi med Så att vi kan Vi vet att vi kan om Att diskutera:

Läxor i örat när du vill Det som förut bara erbjöds elever med läs- och skrivproblem, är nu tillgängligt för alla. Ebba Malmquist går på Österängsgymnasiet i Kristianstad. Hon har en dyslexidiagnos och förstår ibland inte betydelsen av ord. Men sedan februari i fjol kan Ebba lyssna på skolböckerna via en app. – Nu kan jag göra läxor varsomhelst, på bussen, i skolan eller på biblioteket, berättar hon. Skannades förut Förut fick läromedlen skannas in för att sen läsas upp med talsyntes. – Det har varit dyrt att ge enstaka böcker till enstaka elever. Pär Köhler är SO-lärare på Norretullskolan i Kristianstad och han vittnar om ett förändrat beteende på lektionerna. – Eleverna kan lyssna gemensamt eller så lyssnar någa medan andra väljer att läsa. Bättre resultat Appen från Inläsningstjänst ger tillgång till så gott som alla böcker som finns i läromedelsförlagens kataloger. – På en del elever har läsförståelsen blivit bättre och då förbättras resultaten, säger Pär Köhler. Appen används också i Lomma och Malmö.

Digital verktygslåda Del 7 Presentationsverktyg – NORDSTRÖM EDUCATION Prezi är ett presentationsprogram där du kan skapa snygga presentationer direkt i webbläsaren. Prezi är en webbaserad molntjänst med en gratis- och betalversion och en som kräver att man registrerar ett konto. Med Prezi kan både lärare och elever skapa snygga presentationer med snygg effekter. PowerPoint är Microsofts presentationsprogram som ingår i Officepaketet. Office Mix gör vanliga PowerPoint presentationerna mer interaktiva. Apples motsvarighet till Power Point heter Keynote och är en app och har samma funktioner. Google har ett eget presentationsprogram. Slideshare är en internetbaserad tjänst som ger möjlighet att dela presentationer med eleverna. This entry was posted in Digitala verktyg, Helen Timperley, Läroplanen, Undervisning, Undervisningstekniker, Undervisningstips and tagged Digitala verktyg, Kollegialt lärande, Skolutveckling, Undervisning, Undervisningstekniker, Undervisningstips

Appar som hjälpmedel | autismnvskane Här följer ett urval av iOS-appar (iPad, iPhone, iPod) i några olika kategorier. Listan kommer att uppdateras då och då framöver. – Dexteria: Handmotorik – Teckna: TeckenHattens teckensamling med filmer. – TeckenLex: teckensamling med filmer. – Ritade tecken: SPMI:s tecken från Ebba Editor. Kommunicera med bildkartor: – Grace Picture exchange for non-verbal people: PECS-app utan talsyntes. – Pratkort: Svensk app med 500 bilder. – Tap Speak Choice: Svensk talsyntes och PCS-bilder medföljer(dock på eng). – GoTalk Now: Talapparaten nu som app. – Grid Player: Kommer i mars till App Store som iPad app och senare även för iPhone/iPod. Kommunicera med situationsbilder: – Scen Speak: Lägg till tal eller ljud till ”hotspots” i egna importerade bilder. – Scene & Heard: Lägg till nyckelord med bild och tal i anslutning till egna bilder. Övrigt – Pictogram: bildsamling med pictogram. – First Then – Visual Schedule Planner – Schedular: Videoscheman eller bildscheman. – Home Routine: Endast text. – Picture Planner

Språklekar, språkverktyg Vi har samlat språkstimulerande lekar i en databas dit du kan logga in! Lekarna riktar sig till barn från ett år och uppåt. Genom lek kan du stimulera barnets språkutveckling. Lekarna passar bra för dig som vill ha nya ideér på språkstimulerande lekar och aktiviteter, till exempel i skolan, på dagis, eftis eller hemma om du vill stöda ditt barns språkutveckling. Materialet i lekdatabasen baserar sig på material som tidigare skapats inom språkprojekt på Folkhälsan. Lekdatabasen Gå till lekdatabasen. Fler tips och lekar Språkstimulerande material som du kan ladda ner som pdf-filer: Länksamlingar Vi har delat upp länkarna i olika kategorier: Tipsa oss gärna Vi tar gärna emot fler förslag på lekar till vår databas!

Related: