background preloader

Skrivmall reportage » Meningar med elever

Skrivmall reportage » Meningar med elever
Hur skriver man ett reportage? Titta på skrivmallen nedan. Du kan även titta i fliken stödstrukturer för att få hjälp att bygga upp texten. Bilder: Ida och Maria Related:  Reportage

*Reportage » Meningar med elever Den första kärleken Kommer du ihåg den gången när vi gick till din farmor? Den gången hon sa ’’det är så fint att se ung kärlek igen. Och nu menar jag inte sån där kärlek när som alla unga står och äter upp varandra mitt på torget. Nej utan så kärlek det var på min tid, när man verkligen älskade varandra av hela sitt hjärta, precis som ni gör’’ jag kommer ihåg det som om det var igår, hennes första kärlek var en fin historia, jag kommer ihåg varje ord av den. När hon satt i sin bruna gamla fåtölj som hon älskade så mycket, med sitt vita, nästan lite blåaktiga, lockiga hår och en sådan len och fin röst som bara gamla människor hade. ’’Det var en pojke som hette Per eller något liknande, ni får ursäkta men mitt minne börjar bli lite dåligt så här på äldre dagar. Jag lärde mig mycket den dagen, men det viktigaste vara nog att man inte ska vara rädd att bli kär och älska varandra för även om det inte kommer vara förevigt så älskar du personen just då och det är allt som räknas. Ida 9F

PRAO år 8 | Arbetsliv Under arbetsområdet Arbetsliv är årskurs 8 ute på PRAO, praktisk arbetslivsorientering. Inom detta arbetsområde kommer alla elever i år 8 att ha praktik, så kallad prao, där ni får tillfälle att pröva på att arbeta i ett företag. Detta är en rolig och spännande tid. Syftet med praon är att ge er erfarenhet av yrkeslivet och att öka era kunskaper kring näringslivet och företagande. Ni kommer att få söka era praoplatser själva. Börja redan nu att försöka att hitta en praoplats 1. 2. 3. Tänk på att presentera dig och att du går på Entréskolan. Berätta att: – De ska kunna ge dig meningsfulla arbetsuppgifter. – Det ska finnas en handledare som hjälper dig att komma in i arbetsuppgifterna under din praovecka och som är din kontaktperson på arbetsplatsen. – Du är försäkrad genom skolan. – Praoplatsen ska vara säker och inte mer omfattande än du som elev kan klara av. De uppgifter som finns på blanketten ska fyllas i av arbetsplatsen. Ta vara på din möjlighet att få göra prao. PRAOblankett

”Jag ville sticka ut, våga synas” Robin Järpemark älskar att få andra människor att känna sig vackra. – Det finns inget bättre än när kunden går härifrån med ett leende på läpparna. Det är det som motiverar mig, säger Robin, 22 år, frisör i Stockholm. Det är vad kunden själv känner som är viktigt, betonar Robin. – Ingen är vackrare än du. Robin älskar sitt jobb, och det syns. Som liten kille hemma i Säffle brukade Robin tillbringa eftermiddagarna i sin mammas frisersalong. – Jag satt och tittade på när hon jobbade, det såg så roligt ut. Det intresset bidrog nog till att Robin tidigt skaffade sig en egen, personlig stil, tror han. – Då syntes jag verkligen, svart runt ögonen och med långt svart hår. Ända från skolstarten hade Robin känt sig som om han inte riktigt passade in, säger han. – På något sätt ville jag nog också ge uttryck för känslan av utanförskap genom en egen stil. Robins tysta trots mot mobbarna blev inte uppskattat. – Jag kunde nästan aldrig gå till skolmatsalen och äta. – Det är svårt att säga.

REPORTAGE: Oscar drabbades av "träningsanorexi" - Start - Hela Gotland "Ortorexi är en sjuklig fixering vid träning, låg kroppsvikt och strikta matregler med många förbud." Så skriver Riksföreningen mot ätstörningar (Frisk och Fri) om ortorexi. Oscar Schüberg, 15 år, drabbades för tre år sedan av anorexi, som efter hand även utvecklades till ortorexi. Han gick dagligen en kamp mot det stränga beteende som ortorexi innebär. - När det var som allra värst tränade jag fem-sex gånger om dagen. - När man får ortorexi beror det ofta på att man försöker vara på ett visst sätt. Till slut orkade Oscars kropp inte längre med den hårda träningen och strama kosthållningen. - Jag blev helt sängliggande och sov i princip i två veckor. Oscars mamma Carina Schüberg berättar att hon tidigt upptäckte att Oscar var sjuk. - Han slutade äta saker som han tidigare tyckt om. - Det var fruktansvärt. Efter kollapsen blev Oscar liggandes nedbäddad med filtar för att få upp kroppstemperaturen. - Det var inget specifikt som fick det att vända. - Det var nog en kraftig identitetskris.

Great Questions Great Questions These questions are merely suggestions for getting a good conversation going. We encourage you to use the ones you like and to come up with your own. This list is in no particular order. You may choose one of the categories below, or scroll through and read them all. To use our question generator, please click here. Great questions for anyone Who has been the most important person in your life? Friends or Colleagues If you could interview anyone from your life living or dead, but not a celebrity, who would it be and why? Grandparents Where did you grow up? Raising children When did you first find out that you’d be a parent? Parents Do you remember what was going through your head when you first saw me? Growing up When and where were you born? School Did you enjoy school? Love & Relationships Do you have a love of your life? Marriage & Partnerships How did you meet your husband/wife? Working What do you do for a living? Religion Can you tell me about your religious beliefs/spiritual beliefs?

Elever lär sig och inspireras av Malalas mod - GymnasieGuiden Idag tar Malala Yousafzai emot Nobels fredspris, som hon delar med Kailash Satyarthi som sedan 1980 har kämpat för att avskaffa barn- och tvångsarbete i Indien. De får priset för sin kamp mot förtryck av barn och unga människor och för rätten till utbildning för alla barn. Samtidigt släpper projektet Speak Truth To Power - Mod utan gränser ett skolmaterial som bygger på Malalas berättelse och egna ord. I skolmaterialet finns övningar och aktiviteter, som är anpassade efter svenska läroplanen och som passar lärare och elever på högstadiet och gymnasiet. Malala Yousafzai har blivit känd för sin kamp för flickors rätt till utbildning i Pakistan. Katja Wåhlström, en av kontaktpersonerna på Speak Truth To Power, berättar följande apropå Nobelprisutdelningen: Hur har Malala inspirerat Speak Truth To Power – Mod utan gränser? “Malalas exceptionella mod har gjort henne till en förebild för människor över hela världen. Varför det är viktigt att Malala vinner årets fredspris?

Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi!|Allers | Allers Stort grattis till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi som tillsammans tilldelas Nobels fredspris 2014. De får priset för sin kamp för barn och unga människors rättigheter och för rätten till utbildning för alla barn. 17-åriga Malala är den yngsta fredspristagaren genom tiderna. Här nedan kan du läsa vårt reportage från 2013 om Malala: Talibanerna sköt mig – men de kan inte tysta mig! Bara 16 år gammal nominerades Malala till Nobels fredspris, för sin kamp för flickors rätt till skolgång i Pakistan. Det krävs mod och styrka att våga ta ställning för sådant i ett land där talibanerna verkar. Det var en alldeles vanlig tisdagseftermiddag för 16-åriga Malala. Plötsligt bromsade fordonet in, det hördes röster och en ung man uppenbarade sig. Han höjde sitt vapen och sköt. Den 16-åriga flickan segnade livlös ner på golvet medan förövaren hastigt försvann. Men terroristerna förlorade. Pappa Ziauddin har i intervjuer berättat hur han tidigt förstod att Malala var ”väldigt speciell”.

Vägen till drömjobbet: 8 tips till dig som vill resa och skriva Av Redaktionen, Publicerad , senast ändrad Vem drömmer inte om att skriva reseskildringar och få betalt för det? Vi som gör Vagabond har tillsammans över hundra års erfarenhet av att resa och skriva och har sammanställt våra bästa tips i den nya boken Skriva resereportage. Här bjuder vi på några goda råd ur boken. Bokens redaktör: Barbro Janson Lundkvist. Ett bra resereportage måste få läsaren att känna sig förflyttad från läsfåtöljen till en helt annan plats i världen. Att skriva resereportage kräver inte så mycket utrustning. 1. Börja med att googla på vad som skrivits om resmålet i andra tidningar. Det duger inte att ringa en redaktion och säga att "jag ska till Kina, vill ni ha nåt?". Ett underskattat tips är att låna eller köpa böcker som utspelar sig på plats, antingen en klassisk reseskildring eller en roman som ger nyanser och kunskap kring en destination. 2. Tänk inte på formen när du antecknar, det kommer du ha fullt upp att tänka på senare när du ska skriva färdigt reportaget.

Related: