background preloader

Skrivmall reportage » Meningar med elever

Skrivmall reportage » Meningar med elever
Hur skriver man ett reportage? Titta på skrivmallen nedan. Du kan även titta i fliken stödstrukturer för att få hjälp att bygga upp texten. Bilder: Ida och Maria

http://meningarmedelever.se/skrivmall-reportage/

Related:  ReportageSKRIVMALLARSvenskamalinhokby

*Reportage » Meningar med elever Den första kärleken Kommer du ihåg den gången när vi gick till din farmor? Den gången hon sa ’’det är så fint att se ung kärlek igen. Och nu menar jag inte sån där kärlek när som alla unga står och äter upp varandra mitt på torget. Nej utan så kärlek det var på min tid, när man verkligen älskade varandra av hela sitt hjärta, precis som ni gör’’ jag kommer ihåg det som om det var igår, hennes första kärlek var en fin historia, jag kommer ihåg varje ord av den. När hon satt i sin bruna gamla fåtölj som hon älskade så mycket, med sitt vita, nästan lite blåaktiga, lockiga hår och en sådan len och fin röst som bara gamla människor hade. Skrivarskola - Mediekompass Publicerad: 04 augusti 2014 Journalistiskt skrivande påminner på flera sätt om skrivande som vi övar i skolan och därför kan det vara ytterst givande att försöka lära sig lite om hur man skriver nyhetsartiklar, reportage, krönikor, etc. På de pdf-er som finns här finns en bra introduktion till den här sortens skrivande.

Mitt öppna klassrum Har du någon gång varit med om en upplevelse som du delat med andra? Det kan t ex vara en konsert, en match eller en särskild händelse. När man delar upplevelser med andra kallas det för kollektiv upplevelse. Skrivmallar - ett effektivt sätt att förbättra elevers genreskrivande Jag har under ett par år låtit mina elever använda sig av skrivmallar, då de ska skriva argumenterande och utredande texter. När jag arbetade på grundskolan lät jag även eleverna där arbeta efter mallar, för att på så sätt få igång deras skrivande.Jag har sett en tydligt förbättring i elevernas skrivande genom användningen av mallarna, då texterna blir mer strukturerade och språkligt avancerade. De har med andra ord hjälpt eleverna att bena ut sina tankar och klä dem i det genreadekvata språk som motsvarar de förmågor som de enligt flera ämnesplaner ska behärska.Under terminen har jag och min kollega Linda Letelier Hansson tillsammans undervisat en grupp i SVE/SVA 1, där vi skapat och gett ut skrivmallar för att stötta elevernas textproduktion och göra dem uppmärksamma på texters specifika uppbyggnad och språkliga drag.

Arbetsliv Under arbetsområdet Arbetsliv är årskurs 8 ute på PRAO, praktisk arbetslivsorientering. Inom detta arbetsområde kommer alla elever i år 8 att ha praktik, så kallad prao, där ni får tillfälle att pröva på att arbeta i ett företag. Detta är en rolig och spännande tid. Syftet med praon är att ge er erfarenhet av yrkeslivet och att öka era kunskaper kring näringslivet och företagande. REPORTAGE: Oscar drabbades av "träningsanorexi" - Start - Hela Gotland "Ortorexi är en sjuklig fixering vid träning, låg kroppsvikt och strikta matregler med många förbud." Så skriver Riksföreningen mot ätstörningar (Frisk och Fri) om ortorexi. Oscar Schüberg, 15 år, drabbades för tre år sedan av anorexi, som efter hand även utvecklades till ortorexi. Han gick dagligen en kamp mot det stränga beteende som ortorexi innebär.

Skrivmall bloggtext » Meningar med elever Hur skriver man en bloggtext? Titta på skrivmallen nedan. Du kan även titta i fliken stödstrukturer för att få hjälp att bygga upp texten. Var finns de vuxna när barnen behöver prata? Att det ska behöva vara så förbannat svårt att vara barn i det här landet. I alla fall att vara ett barn som har det jobbigt och behöver någon att prata med. En unge som behöver stöd och pepp från en annan vuxen än föräldrarna.

Related: