background preloader

Eheyttävä oppiminen 1

Facebook Twitter

Wabi-Sabi: The Japanese Art of Impermanence. Often in our world of mass-produced goods and machine-like cities, we strive for perfection, or in the case of modern process improvement techniques, near-perfection achieved by minimizing errors to within a prespecified amount.

Wabi-Sabi: The Japanese Art of Impermanence

Coupled with this perfectionism is a tendency to toss away goods once they become marked on the surface or begin to show other signs of aging. This quest for perfection and newness doesn’t stop with just our smartphones and sports cars. It creeps into every aspect of our lives, and eventually shuts us off from a natural world that resists being standardized. However, by ignoring perfection and embracing all that is worn or asymmetrical, you can begin to see the world differently. This, says Leonard Koren, will open you up to “the delicate balance between the pleasure we get from things and the pleasure we get from freedom of things.” But not all wabi-sabi is intentional. . ~ Leonard Cohen, “Anthem” Yūgen (幽玄) – Deep Awareness of the Universe. “Yūgen is an important concept in traditional Japanese aesthetics.

Yūgen (幽玄) – Deep Awareness of the Universe

Iphone 4 inside a guitar oscillation! VERY GOOD! Oppilaat ja opettajat kehuvat, Opetushallitus ei riemastu. Tommivilja: Stretching is to tradition... Hs. Hyviä uutisia!

hs

Suomalaiset eivät ole kylmiä, välinpitämättömiä eivätkä itsekkäitä. Päinvastoin. Tähän maahan on syntynyt todellinen vapaaehtoistyön aalto, välittämisen kansanliike, väittää kansalaistoiminnan johtaja Laura Hakoköngäs Diakonissalaitoksesta. Hakoköngäs otti yhteyttä Helsingin Sanomiin kertoakseen suomalaisten hyvyydestä, ettei aina vain moitita.

"Koko ajan tulee yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat mukaan vapaaehtoistyöhön. Hyvä uutinen on sekin, että ihan tavalliset ihmiset myös osaavat auttaa eivätkä säiky kanssakulkijoiden ongelmia. Auttamisesta on jopa tullut trendikästä. Henriikka Vartiainen presentations. Hannele Cantell - Mitä on monialainen opiskelu (10 min kooste) 24 Human Character Strengths and Core Virtues. Cool demonstration of the Pythagorean Theorem. Masentunut nuori nuotiolla. Kuva: Metsähallitus / Riikka Mansikkaviita Olen tehnyt masentuneiden ja ahdistushäiriöistä kärsivien nuorten kanssa töitä yli 15 vuotta.

Masentunut nuori nuotiolla

Päivä päivältä olen vakuuttuneempi, että yksi toimivimmista – ja vähiten hyödynnetyistä – mielenterveyskuntoutuksen toimintaympäristöistä on luonto. Luonnossa on rajattomat mahdollisuudet hyödyntää nuorten omia vahvuuksia, joiden kautta ongelmia voidaan purkaa. Kalalla tai kairassa vietettyihin hetkiin liittyy kuntoutuksen ihmetarinoita. Luontokokemusten jälkeen aletaan hakea opiskelupaikkaa, suoritetaan kursseja tai siivotaan asunto. Esimerkiksi 20-vuotiaasta miehestä, joka kärsi vakavista sosiaalisten tilanteiden peloista, kuoriutui eräretkellä Syötteellä joukon puheliain. Teen töitä Oulun Diakonissalaitoksen nuorille suunnatussa avopalvelu Tsempissä. Tsempissä näemme, että nuoren elämässä on muutakin kuin mielenterveys. Alusta asti on ollut selvää, että avopalvelussa meidän tulee hyödyntää luontoliikunta- ja kalastuskohteita säännöllisesti. Lasten käytösongelmat paranivat vanhempia tukemalla.

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen Voimaperheet-ohjelma paransi huomattavasti nelivuotiaiden lasten käytösongelmia ja heidän vanhempiensa kykyä toimia vanhempina.

Lasten käytösongelmat paranivat vanhempia tukemalla

Kyseessä on suurin Suomessa koskaan toteutettu mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn tähtäävä ja lapsiperheille suunnattu tutkimushanke. Hankkeen johtaja on lastenpsykiatrian professori Andre Sourander. Hänen mielestään tutkimustulokset ovat merkittäviä, sillä ongelmat ovat yleensä olleet pysyviä. – Lasten käytösongelmat, ADHD-oireet, tunne-elämään liittyvät ongelmat, empatiakyky ja unioireet paranivat ohjelmaan osallistuneilla perheillä selvästi enemmän kuin vertailuperheillä, hän sanoo. Live Fully Now. Oletko halannut puuta? Ennen kuin avaan sylini männylle, vilkuilen huolellisesti ympärille, eihän minulla ole katselijoita.

Oletko halannut puuta?

Ensimmäisen kerran halasin puuta vuonna 2008. Ensimmäinen ajatukseni silloin oli, että ei kai vaan kukaan näe minua. Onnekseni oli pimeää. Katsoin ylöspäin ja näin puun siluetin taivasta vasten. Olo tuntui aika pieneltä painautuessani vanhan rungon kylkeen. Yhteisöllisyyttä ei voi ulkoistaa. Minua pyydettiin kuukauden päätoimittajaksi ja aiheena oli vapaaehtoistyö.

Yhteisöllisyyttä ei voi ulkoistaa

Täytyy avoimesti todeta, että se herätti minussa monenlaisia tunteita. Ensimmäisenä mieleen nousi ajatus siitä, tarvitaanko hyvinvointiyhteiskunnassa vapaaehtoistyötä vai onko yksilöstä ja yhteisöistä huolehtiminen yhteiskunnan velvollisuus. Suomalaisessa yhteiskunnassa maksetaan korkeita veroja, mikä antaa monelle oikeutuksen olla osallistumatta vapaaehtoistyöhön. Yhdysvalloissa, missä yhteiskunta ei huolehdi yksilöstä yhtä laajasti kuin Suomessa, vapaaehtoistyö koetaan erittäin tärkeänä ja se on hyvin yleistä. Vapaaehtoistyön tekeminen nähdään siellä jopa trendikkäänä. Suomessa vapaaehtoistyöhön osallistuminen koetaan haasteellisena arjen kiireen keskellä. Pelejä ja pelillisyyttä. Opiskelijat yllättivätOlin hämmästynyt!

Pelejä ja pelillisyyttä

Opiskelijani valitsivat ensimmäistä kertaa ohjelmoinnin jatkokurssin. Yleensä kaikki säikähtävät jo peruskurssilla niin pahanpäiväisesti, että jatkokurssille ei ole tulemista. No nyt oltiin uuden tilanteen edessä: minulla oli ryhmä opiskelijoita, jotka halusivat opiskella lisää hankalaa lauseohjelmointikieltä. Tämä tuli vähän yllättäen, voinko harkita asiaa? Un artiste de rue qui crée et s'amuse avec l'environnement qui l'entoure... Génial ! Il s’appelle OakOak, il est un « street artist » et il nous vient de St Etienne en France.

Un artiste de rue qui crée et s'amuse avec l'environnement qui l'entoure... Génial !

Mindfulness - Tietoisuustaidot. Kouluissa luovutaan tiukoista oppiainerajoista lähitulevaisuudessa. Kouluissa luovutaan lähitulevaisuudessa tiukoista oppiainerajoista ja siirrytään ilmiöpohjaiseen oppimiseen.

Kouluissa luovutaan tiukoista oppiainerajoista lähitulevaisuudessa

Käytännössä uudistus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi matematiikan laskuharjoituksia voidaan liittää muihin oppiaineeseen, kuten fysiikkaan, kemiaan, luonnontieteisiin ja jopa kotitalouteen. Kuopion kaupungin perusopetuspäällikkö Sari Kokkosen mukaan esimerkiksi äidinkielen harjoitusta tulee luonnostaan monissa oppiaineissa jo nykyisellään ja jatkossa sitä voisi yhdistää muihin sisältöihin vielä nykyistä enemmän. – Äidinkieli liittyy ihan kaikkiin oppiaineisiin ja tätä voisi laajemmin kehittää siten, että yhdistettäisiin vaikkapa historiaa ja yhteiskuntaoppia sekä äidinkielen ainekirjoituksia tai tutkielmien tekemistä, Kokkonen pohtii muutoksen mahdollisuuksia. Kuopion alueella opetussuunnitelmaa uudistetaan seutukunnallisesti.

Yhteistyöllä ja yhteisillä suunnitelmilla pyritään edistämään lasten siirtymistä sujuvasti toiseen kouluun paikkakunnalta muuton vuoksi. Design-opetus tuli kouluihin: asioita opitaan pelaamalla videopelejä ja tekemällä elokuvia. – Tyttö pyysi poikaa tanssimaan. Poika oli sanonut hänelle ei, koska tyttö on tumma. Näin Mikkelin Rantakylän yhtenäiskoulun 5B-luokan oppilaat kertovat, mistä syntyi idea luokan yhteiselle dokumenttiprojektille.

Tapaus oli jäänyt oppilaiden mieleen viime vuonna itsenäisyyspäivänä järjestetyistä tansseista. Luokanvalvoja Marja-Leena Bilund aloitti luokkansa kanssa yhteisen projektin, jossa tartutaan käytännönläheisesti suvaitsevaisuuteen. Syntyi kahdeksan lyhytdokumenttia. An Interview with Satish Kumar at the New Story Summit. Lapin yliopisto alkaa kouluttaa luontokasvatuspainotteisia luokanopettajia. The Power of Nature: Ecotherapy and Awakening. Rantasalmi Wind Band - Baila! Eckhart Tolle: Nature [in english] (por: amik / carlitosrangel) Ce court-métrage ne dure qu’une minute… Et pourtant, il pourrait bien changer le monde. The Ancient Forest - Platbos. Spiritual Ecology: The Cry of the Earth.

Unique Traffic Light Allows Pedestrians To Show Their Moves While They Wait For The Light. Teilhard de Chardin in the Age of Ecology by Thomas Berry. Norjalaiskoululla ei ole aina kattoa ja seiniä – "Miksi ihmeessä me ei tehdä tätä Suomessa?" Ulkoilmakoulu on yksinkertaisimmillaan päivä tai vaikka puoli päivää viikossa luokkahuoneen ulkopuolella tapahtuvaa opetusta. Tamperelainen opettaja Vilja Välimäki tutustui ulkoilmakouluun opiskeluaikojen vaihtovuotenaan Norjan Telemarkin yliopistossa, jossa hän opiskeli ulkoilmakasvatusta pääaineenaan. – Norjassa se on tosi yleistä alakouluissa ja ajattelin, että miksi ihmeessä me ei tehdä tätä Suomessa. Siitä se ajatus sitten lähti, Välimäki sanoo. Norjassa ulkoilmakulttuurilla on Välimäen mukaan paljon pidemmät perinteet kuin Suomessa. – Kokemukseni mukaan Norjassa oppilaat kävelevät luonnossa puukot taskussa ja veistävät omat makkaratikkunsa, ja tämä on ihan normaalia.

The Children & Nature Movement. Flow Learning: A New Teaching Phenomenon. Moni nuori vähentänyt tietoisesti kulutusta – kierrättäminen ei ole köyhäilyä. Perinteisten nettihuutokauppojen ja yleiskirppareiden lisäksi verkko on pullollaan erilaisia kaupunginosien omia kierrätysryhmiä. Myös harrastuksiin, elämänvaiheisiin ja elämäntapoihin liittyvät nettikirpparit ovat lisääntyneet.

Myös monilla merkkituotteilla on omat Facebook-ryhmänsä. Kansallinen nuorisotutkimus 2014 kertoo, että yli puolet 15–30-vuotiaista on ostanut käytettyjä tavaroita netistä. – Kierrättämisessä näkyy erityisesti se, että verkon mahdollisuuksia hyödynnetään entistä enemmän, kertoo tutkija Pauli Komonen 15/30 Researchista. – Facebookiin syntyy paljon erilaisia kierrätysryhmiä, jotka myös luovat uudenlaista paikalliskulttuuria, kaupunginosakulttuuria sekä erilaisia elämänvaiheisiin ja elämäntapoihin liittyviä ryhmiä. – Ihmiset löytävät kierrättämisen myötä toisensa vähän uudella tavalla. He Has Cerebral Palsy And He Paints Masterpieces Using Only A Typewriter. THE HYBRID MIND: The More High-Tech Schools Become, the More Nature They Need. Author Richard Louv Interview on Outside Today. Luonnonsuojeluliitto julkaisi Koulumetsäoppaan. ”Tavoitteenamme on saada lapset ja nuoret yhä useammin ulos lähiluontoon leikkimään, liikkumaan ja oppimaan. Haluamme myös turvata koulujen ja päiväkotien lähimetsiä tätä tarkoitusta varten kautta maan”, kertoo oppaan laatinut MMM Virpi Sahi Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Käsikirjamaisen oppaan laatimiseksi Luonnonsuojeluliitto jalkautui kouluihin ja päiväkoteihin ympäri Suomea sekä teki yhteistyötä kolmen kaupungin kanssa. Näiden parhaiden kokemusten pohjalta Koulumetsäoppaaseen koottiin esimerkkejä ja tehtäviä. What Happens When Pieces Of Street Art Cleverly Interact With Nature. Urbanism and nature do not always get along well, but when they do, the collaboration may create something really special and unique.

Wild Goose by Joanna Macy. Nature Connection Will Be the Next Big Human Trend  Something is amiss and we can't quite put our finger on what. It seems that the further our society progresses, the more disenfranchised we feel. Les Enfants de la Terre - Artistic collaboration by Music'Art Créations & David Lazar Photography. Riveting Story Behind that Striking Sculpture. Jan valitsi materian sijasta permakulttuurin – "Jos on liikaa tavaraa, ei jää energiaa" Jan Backman ei edes tiennyt permakulttuurin nimeä siinä vaiheessa, kun jo eli sen mukaan. Permakulttuuri tarkoittaa ympäristön suunnittelua luontoa kunnioittaen. Se on kokonaisvaltainen filosofia, joka ulottuu puutarhasta arkkitehtuuriin ja yhteisösuunnitteluun. Maanviljelyssä tavoitteena on ollut säästää maaperää. Backman koki pitkään, että pitäisi tehdä paljon töitä ja tienata paljon rahaa ollakseen hyvä ihminen.

Earth Talk: Soil, Soul, Society - Satish Kumar. Guess which country does the most good for the planet? Uri Alon: Why truly innovative science demands a leap into the unknown. Sinä saat soittaa. Asunnottomuus ei ole ihmisen ominaisuus. Kadulle voi päätyä kuka tahansa, rekkakuski tai professori. On typerä väärinkäsitys, että kaikki kodittomat olisivat alko­holisteja tai narkkareita. Eivät ole. En minäkään ollut. Olin kyllä tehnyt vääriä valintoja: jättänyt menemättä oppikou­luun, koska halusin muka ammattiurheilijaksi, ja tyrinyt kaksi avioliittoa. Kurjuus alkoi 2001, kun jäin työttömäksi ja minulle tuli kolmas ero. Avaruustähtitieteen professori: Suomea vaivaa näköalattomuus. Näin opitaan lukemaan ilman kirjaa. Vaeltava mummo nauttii metsistä. Nykyajan partiolainen bloggaa ja suunnistaa sähköisen kartan avulla. Theodore Roszak : Towards an Eco-Psychology (excerpt)

Musiikkivideon tekijöille Inhimillinen kädenojennus. This-Is-One-Beach-Trip-I-Wish-fb-gh. Minna Pyykön maailma. Metsä on paras paikka rentoutua. Kummiprojektina kuppilaulu. Mennäänkö metsään - Koulu Kaikkialla. Handprinter. LOOK AT YOURSELF AFTER WATCHING THIS.mp4. Ajattele globaalisti, toimi paikallisesti - eTwinning ja kestävä kehitys. Planetary Collective presents CONTINUUM by Planetary Collective. Yhteisötanssia osaa tanssia jokainen. A Montessori Morning. The Science of Character (a new 8 min "Cloud Film") A Declaration of Interdependence: a crowdsourced short film. Viidesluokkalaiset pojat esittävät koulussa hauskan taitouinti-sketsin. Verkkolehti 2/2013/Kolumni. Koulumetsät arvoonsa - hanke-esittely.

"Riittää, että tytöille ja pojille on erilliset pukuhuoneet" - Liikunta - Elämä. Oppilaat hytkyvät yhä useammassa koulussa. Miksi tyttöjen ja poikien koululiikuntaa ei voisi Suomessa järjestää yhdessä? - Koulu - Sunnuntai. Tang - see no evil, speak no evil and see no evil. Schumacher College (2 minutes) Satish Kumar in Kyoto. De La Soul - Transmitting Live From Mars. Toisilta oppiminen. Osallisuus on lapsen perusoikeus. Holistic Education: Learning with Your Whole Being - by Satish Kumar. TEDx MidAtlantic 2013: Monique Sternin discusses Positive Deviance. Mentorointi parantaa koenumeroita. Can You Measure an Education? Can You Define Life’s Meaning? What Ails Us.

This Video From Russia Made The Whole World Cry, I'm Speechless. WOMAD UK. Hs. ITK2014: ilmiöopas (foorumisesitys) 11.4.2014. Aikamatkaaja: Mikael Agricola Rap. ITK2014: ilmiöopas (foorumisesitys) 11.4.2014. Itseohjautuvuusteoria – Eli onnellisen elämän kolme keskeisintä tekijää. Singin lukioissa menossa ilmiöjakso. The iDad. Does Nature Make Us Happy? TEDx Hayward May 2013 Emma Seppala. Reflections on Collaborative Conversations. DaringGreatly-LeadershipManifesto-8x10. "What Is Holistic Education" Jo lyhyt pyrähdys luonnossa kohentaa terveyttä. Elliot Dacher - The Path to Human Flourishing Pt 3.