background preloader

Tomassamot

Facebook Twitter

KRÖNIKA. Dystopier att bli glad av! - Uppsala. Dystopier anses som svårläst och tung science-fiction litteratur, men det stämmer inte alls. Dystopier vittnar om bokens sprängkraft. När litteraturen i dag diskuteras tycks striden först och främst stå mellan dem som tillskriver den stora värden, nu hotade av snabba medieteknologiska förändringar, och dem som finner både värdena och hotet betydligt överdrivna.

Dystopier vittnar om bokens sprängkraft

Åsikten att litteraturen bör övervakas på grund av sin farlighet är mindre vanlig. Men det är värt att påminna om att denna tanke globalt har stor utbredning och att litteraturen i terrorismens tidevarv på gott och ont har stor sprängkraft. Nya sköna världar – nya sköna gudar. Var mellankrigstidens totalitära ideologier – italiensk fascism, tysk nazism och rysk bolsjevism – ett slags religioner?

Nya sköna världar – nya sköna gudar

Det menar somliga historiker, som studerat dessa rörelser. I sin inflytelserika bok ”Il culto del littorio. En studie i dystopier! Idag är det premiär för en ny kategori på Boktycke, nämligen En Studie i.

En studie i dystopier!

Som det låter på namnet så behandlar jag ett tema eller genre i månaden och skriver vad jag uppskattar och inte uppskattar inom det ämnet. Kommer även att ge tips på böcker och tar upp vad jag själv har för manusidéer om jag någonsin skulle skriva en bok i den här genren. Var beredd på ett långt inlägg! Lektionsförslag: Lek med några ord, muntligt och skriftligt. Allt vi säger är sant: 6. Dystopier. I sjätte avsnittet pratar vi om dystopier, och har läst "En sekund i taget" av Sofia Nordin.

Allt vi säger är sant: 6. Dystopier

Och så träffar vi 16-åriga Isabella Lindström, och får lära oss nya ord som "ship" och "OTP", och grotta ner oss lite i en annan favoritdystopi - Hungerspelen, av Suzanne Collins. Lyssna direkt här, genom att trycka play: Eller hämta mp3-filen här. Vi finns också på iTunes! I avsnittet nämns följande boktitlar: En sekund i taget, Sofia Nordin, Rabén & Sjögren. Läsfixare-bokmärke. Bokpratsspel ny version. Ett sätt att tala om böcker. Gruppträning – boksamtal. Att prata böcker tillsammans med kloka medmänniskor är fantastiskt roligt.

Gruppträning – boksamtal

Och man lär sig så mycket av varandra! De mest intressanta boksamtalen blir det ofta när man inte är riktigt överens eller när boken man läst är lite konstig och svår att förstå. I boken Böcker inom oss av Aiden Chambers finns förslag på hur man kan organisera ett boksamtal så att alla kommer till tals och får lära av varandra. Han föreslår att man gör ungefär så här: Ha ett stort papper som ni kan anteckna på. I kolumnen Jag tycker om ska ni skriva något ni gillat med boken. När ni har gått igenom så alla i gruppen snabbt fått säga något som passar i alla kolumner så börjar det spännande samtalet. 50 olika sätt att redovisa en bok. Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker.

50 olika sätt att redovisa en bok

Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Aidan Chambers boksamtal. KAMRATREPSONSMALLAR FÖR SKRIVNING VID FORMATIV BEDÖMNING. Ett halvt ark papper. Deckare « Noveller.eu. Ungdom - Svenskanoveller Wiki. Att arbeta med noveller. Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera.

Att arbeta med noveller

När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept. Det är också bra att ha tillhands när eleverna ska skriva egna noveller.

Novellrecept För att träna på skrivandet av egna noveller kan man göra stafettnoveller. Skrivandet kan också stödjas av att få exempel att härma, som görs i detta klipp av Malin Larsson. En annan novell som passar sig bra för högläsning är Pälsen av Hjalmar Söderberg. PROJEKT #de7dödssynderna. Serier. Brev/mail. Ledare. Narrativ. Alla texttyper/skrivnycklar mm. Learning Chocolate. Adele's ESL Corner - Your free online English language website. Listening comprehension exercises : listening lessons. Good Morning. Formativa arbetssätt för engelskundervisningen. Jag samlar länkar för att utmana mig själv i det formativa arbetssättet och för att variera undervisningen och hitta rätt inlärningsstil för eleverna.

Formativa arbetssätt för engelskundervisningen

Jag såg att vi är fler som vill utmana oss i det på blogghubben. Här kommer ett litet bidrag med de länkar eller arbetssätt jag just för tillfället kan bidra med. Den absolut bästa länksamlingen är gjor av IT-mamman, men även den på IKT-skafferiet är väldigt bra. Sen finns detta tydliga ark för att hitta verktygen som passar för att ställa frågor och få snabb återkoppling på lärandet. Kanske det hjälper dig att hitta rätt app eller sida direkt utan att behöva testa först. Nedan har jag kategoriserat mina länktips efter rubrikerna muntligt (gäller både tala och samtala), skriftligt, lyssna, och läsa, men även grammatik och ordinlärning då det är centralt i språkinlärningen, samt övrigt: Muntligt Här finns ett inlägg om att göra egna podcasts.

Skriftligt Lyssna. Personal. English exercises - grammar exercises - learn English online. Randall's ESL Cyber Listening Lab - For English as a Second Language. Elementary 5-6 - WebEnglish.se. Speaking - Free Communication Lessons. Speaking English.