background preloader

Υεμένη

Facebook Twitter

Υεμένη: 400 τραυματίες σε νυχτερινή διαδήλωση - κόσμος. Αστυνομικοί που έκαναν χρήση πραγματικών πυρών και χημικών τραυμάτισαν 409 διαδηλωτές που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς ένα προεδρικό παλάτι στην πόλη Χουντάιντα της Ερυθράς Θάλασσας στην Υεμένη σήμερα, δήλωσαν ιατροί. Κάτοικοι είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 02:00 το πρωί και άρχισαν πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή στην πόλη Τάιζ, νότια της πρωτεύουσας, όπου δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν κι εκατοντάδες τραυματίστηκαν την Κυριακή.

Στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους ίδιους. Οι διαδηλώσεις -που εμπνέονται από τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και στην Τυνησία- έχουν φέρει την κυβέρνηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία επί 32 χρόνια, στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Όμως ο πρόεδρος κάλεσε χθες να «τερματιστεί η βία», αφήνοντας να διαφανεί ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει σύντομα από το θώκο. Αποσύρει την υποστήριξή της η Ουάσινγκτον.

Untitled. ΣΑΝΑΑ. Την άμεση καθαίρεση του προέδρου Σαλέχ ζήτησαν χθες χιλιάδες διαδηλωτές σε αρκετές πόλεις της Υεμένης, απαντώντας «όχι» στη νέα συμβιβαστική πρόταση του τελευταίου για την αποχώρησή του από την εξουσία και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την πολύνεκρη έκρηξη της Δευτέρας σε εργοστάσιο πυρομαχικών του Νότου. Την ίδια ώρα, στο Μπαχρέιν η σιιτική αντιπολίτευση απηύθυνε δραματική έκκληση προς την Τεχεράνη να πάψει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του βασιλείου και διεμήνυσε ότι το Μπαχρέιν δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε «ζώνη σύρραξης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν»... Ο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ διατύπωσε τη νέα του πρόταση σε συνάντηση που είχε την Τρίτη το βράδυ με τον Μοχάμεντ αλ Γιαντουμί, επικεφαλής του ισλαμικού κόμματος Ισλάχ. Ηταν η πρώτη φορά που ο Σαλέχ διαπραγματεύτηκε με το Ισλάχ, κόμμα που υπήρξε εταίρος της κυβέρνησης. Επικρίσεις κατά Γκέιτς «Δεν θέλουμε το Μπαχρέιν να μετατραπεί σε ζώνη σύρραξης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Υεμένη - «Ημέρα Οργής», νέες μαζικές διαδηλώσεις από αντικαθεστωτικούς - κόσμος. Αντίπαλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά. Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα για να εμποδίσουν πλήθος υποστηρικτών του προέδρου της χώρας, Αλί Αμπντάλα Σαλέχ να φτάσουν στην περιοχή της πρωτεύουσας όπου διαδηλώνουν χιλιάδες αντικαθεστωτικοί. Οι διαδηλωτές αντιδρούν το θάνατο 52 ανθρώπων, στις 18 Μαρτίου. Βασικό αίτημα των αντικαθεστωτικών είναι η παραίτηση του Σαλέχ, που κυβερνά τη χώρα από το 1978. Ο ίδιος, μιλώντας στους υποστηρικτές του, τους κάλεσε «να μην υποχωρήσουν» και δήλωσε πρόθυμος να παραδώσει την εξουσία, αλλά «σε άξια χέρια». Επίσης, αρνήθηκε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για τον θάνατο διαδηλωτών την περασμένη εβδομάδα. Οι διοργανωτές της αντικαθεστωτικής διαδήλωσης εκτιμούν ότι είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής. Νωρίτερα, υποστηρικτές του Αλί Σαλέχ διοργάνωσαν τη δική τους πορεία, στην οποία μίλησε, μάλιστα, ο πρόεδρος της Υεμένης.

Η πρωτεύουσα Σαναά θύμιζε την Παρασκευή φρούριο. Ανατροπή ή εμφύλιος στην Υεμένη | αποψεις , αρθρογραφoi , γιωργος δελαστικ | v4.ethnos.gr. Σύντομα τελειώνει, όπως όλα δείχνουν, η ατελείωτη παραμονή στην εξουσία του προέδρου της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ - τη νέμεται άλλωστε 32 (!) Ολόκληρα χρόνια, από το 1978. Αύριο είναι μια πολύ κρίσιμη μέρα, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει είτε την τελική φάση της ανατροπής του Σαλέχ είτε την έναρξη ενός εμφυλίου πολέμου, στον οποίο, όμως, ενδεχόμενο εμφύλιο και πάλι αποκλείεται να επικρατήσει ο Σαλέχ.

Αυτό που καθιστά κρίσιμη την αυριανή ημέρα είναι ότι στην πρωτεύουσα Σαναά θα γίνει μια διαδήλωση που αναμένεται τεράστια σε μέγεθος, καθώς η μεγαλύτερη φυλή της χώρας, η Αλ Αχμάρ ηγείται της ομοσπονδίας φυλών Χασάντ, στην οποία ανήκει ακόμη και η φυλή του ίδιου του προέδρου Σαλέχ! Ακόμη πιο σοβαρό, όμως, γεγονός για την κρισιμότητα της αυριανής μέρας είναι ότι αύριο τη διαδήλωση θα την περιφρουρεί η... Πρώτη Μεραρχία Τεθωρακισμένων της Υεμένης! Στην πραγματικότητα μόνο η στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να διασώσει τον πρόεδρο Σαλέχ. Κατάσχεση φορτίου όπλων στο Ντουμπάι με προορισμό την Υεμένη | Διεθνή | Ελευθεροτυπία. Untitled. Τη δέσμευσή του να αποχωρήσει από την εξουσία στα τέλη του 2011 επανέλαβε ο πρόεδρος της Υεμένης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν έχει σκοπό να παραδώσει την εξουσία στους στρατιωτικούς, οι οποίοι τον εγκαταλείπουν. «Ο πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ είπε ότι θα παραδώσει την εξουσία μέσω (βουλευτικών) εκλογών και την δημιουργία δημοκρατικών θεσμών στα τέλη του 2011 ή τον Ιανουάριο του 2012» δήλωσε ο υπουργός Μέσων Ενημέρωσης Αχμέντ Αλ-Σούφι στο πρακτορείο Reuters.

«Η εποχή των πραξικοπημάτων πέρασε» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Υεμένης, ενώ στη χώρα όλο και περισσότερα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων συντάσσονται με την Αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, οι συνασπισμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση για εκλογές μέχρι τον Ιανουάριο του 2012, λέγοντας ότι «οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες». «Δηλώνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στους νέους και τα αιτήματά τους» γράφουν οι πρεσβευτές.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του Αλί Σαλέχ. Timeline: Yemen's uprising - Middle East. Πραξικόπημα στην Υεμένη. Την προσχώρησή του στο κίνημα της Υεμένης ενάντια στον πρόεδρο της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ανακοίνωσε σήμερα ο ανώτατος στρατιωτικός και μέλος της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας Άλι Μόχσεν αλ-Άχμαρ, ενώ τεθωρακισμένα αναπτύσσονται στην πρωτεύουσα και πληθαίνουν οι αξιωματούχοι που παραδίδουν τις παραιτήσεις τους. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετά την ανακοίνωση του στρατηγού αλ Άχμαρ μεγάλη δύναμη τεθωρακισμένων έχει αναπτυχθεί στη Σαναά, κυρίως γύρω από το προεδρικό μέγαρο και το υπουργείο Άμυνας καθώς και την κεντρική τράπεζα στην πρωτεύουσα. Εν τω μεταξύ πληροφορίες του BBC κάνουν λόγο για το θάνατο 20 ανθρώπων σήμερα σε μάχες που εκτυλίσσονται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Μιλώντας εκ μέρους της συνομοσπονδίας φυλών των Χάσεντ , ζήτησε από τον Σάλεχ "να αποφύγει την αιματοχυσία και να επιλέξει μία αξιοπρεπή έξοδο". Πρόκειται για τον πρώτο ανώτατο στρατιωτικό της χώρας που προσχωρεί στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Τεθωρακισμένα αναπτύσσονται στην πρωτεύουσα της Υεμένης | Διεθνή | Ελευθεροτυπία. Τελευταία ενημέρωση: Την προσχώρησή του στο κίνημα της Υεμένης ενάντια στον πρόεδρο της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ανακοίνωσε σήμερα ο ανώτατος στρατιωτικός και μέλος της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας Άλι Μόχσεν αλ-Άχμαρ, ενώ τεθωρακισμένα αναπτύσσονται στην πρωτεύουσα και πληθαίνουν οι αξιωματούχοι που παραδίδουν τις παραιτήσεις τους.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετά την ανακοίνωση του στρατηγού αλ Άχμαρ μεγάλη δύναμη τεθωρακισμένων έχει αναπτυχθεί στη Σαναά, κυρίως γύρω από το προεδρικό μέγαρο και το υπουργείο Άμυνας καθώς και την κεντρική τράπεζα στην πρωτεύουσα. Εν τω μεταξύ πληροφορίες του BBC κάνουν λόγο για το θάνατο 20 ανθρώπων σήμερα σε μάχες που εκτυλίσσονται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Μιλώντας εκ μέρους της συνομοσπονδίας φυλών των Χάσεντ , ζήτησε από τον Σάλεχ "να αποφύγει την αιματοχυσία και να επιλέξει μία αξιοπρεπή έξοδο".

Πρόκειται για τον πρώτο ανώτατο στρατιωτικό της χώρας που προσχωρεί στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Απέλυσε το υπουργικό του συμβούλιο ο πρόεδρος της Υεμένης | Διεθνή | Ελευθεροτυπία. Διαδηλώσεις συνταράσσουν ολόκληρη την Υεμένη | Διεθνή | Ελευθεροτυπία. Τελευταία ενημέρωση: Τρεις στρατιώτες και ένας διαδηλωτής σκοτώθηκαν και περίπου 40 ακόμη τραυματίστηκαν, σε διαδηλώσεις που έγιναν σε δύο πόλεις βορειοανατολικά και ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τοπικούς αξιωματούχους. Ολόκληρη η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις, ενώ δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν για να ελεγχθεί η κατάσταση. Δύο στρατιώτες και ένας αξιωματικός σκοτώθηκαν στη βόρεια επαρχία Τζουφ, κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, ενώ είκοσι διαδηλωτές τραυματίστηκαν από σφαίρες, όταν άντρες των υπηρεσιών ασφαλείας που φρουρούσαν κτίριο το οποίο πολιόρκησαν διαδηλωτές, άνοιξαν πυρ.

Από πέτρες τραυματίστηκαν δύο υποστηρικτές του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ (CPG). Είναι η πρώτη φορά που σημειώθηκαν βίαια επεισόδια σε πόλεις σε αυτή την περιοχή, όπου επεκτάθηκαν οι κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος του επί 32 χρόνια προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ. Βίαιη καταστολή διαδήλωσης στην Υεμένη | Διεθνή | Ελευθεροτυπία. Υεμένη - Δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα εντός του έτους - κόσμος.

Αντιμέτωπος με χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν καθημερινά την παραίτησή του, ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλι ΑμπντάλαΣάλεχ υποσχέθηκε τη διενέργεια δημοψηφίσματος φέτος για ένα νέο Σύνταγμα και δεσμεύτηκε να οδηγήσει τη χώρα σε ένα «κοινοβουλευτικό σύστημα» που θα συμπεριλαμβάνει νέο εκλογικό νόμο. Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα αναλάβει να προετοιμάσει έναν νέο εκλογικό νόμο. Μιλώντας σε συγκέντρωση χιλιάδων οπαδών του στη Σαναά, ο Σάλεχ δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ζήτησε από την αντιπολίτευση να αρχίσει το διάλογο με την κυβέρνησή του και υποσχέθηκε να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στο Κοινοβούλιο.

Υποσχέθηκε, επίσης, ότι «θα συνεχίσει να προστατεύει» τους διαδηλωτές είτε αυτοί διαδηλώνουν υπέρ ή κατά του καθεστώτος. Υεμένη - Απόρριψη Σάλεχ από την αντιπολίτευση - κόσμος. Η αντιπολίτευση της Υεμένης απέρριψε σήμερα την πρωτοβουλία του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος υποσχέθηκε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, χαρακτηρίζοντάς την «ξεπερασμένη». «Η πρωτοβουλία του προέδρου είναι ξεπερασμένη. Αποτελεί μία πράξη θανάτου του πολιτικού καθεστώτος, το τέλος του οποίου ζητούν οι διαδηλωτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Υεμένης αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις αντικαθεστωτικών, σε ομιλία του ενώπιον χιλιάδων οπαδών του υποσχέθηκε βαθειές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων δημοψήφισμα για ένα νέο σύνταγμα εφέτος, το οποίο θα ορίζει σαφώς τη διάκριση των εξουσιών.

Σύμφωνα με τον Σάλεχ, το σύνταγμα αυτό, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα ως τα τέλη του 2011, θα έχει στόχο την εγκαθίδρυση ενός κοινοβουλευτικού καθεστώτος, το οποίο θα αναθέτει την εκτελεστική εξουσία σε μία κυβέρνηση εκλεγμένη από το Κοινοβούλιο στα τέλη του 2011 ή στις αρχές του 2012. «Η πρωτοβουλία ήλθε πολύ αργά. Τέσσερις στρατιώτες νεκροί στην Υεμένη - κόσμος. Τέσσερις στρατιώτες της Υεμένης σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση, που σημειώθηκε από ένοπλους άνδρες εναντίον της περιπόλου τους στην πόλη Μουκάλα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου δρα η αλ Κάιντα, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν αποκλείει το δίκτυο του Μπιν Λάντεν να ευθύνεται για την επίθεση, που σημειώθηκε σε μία κοιλάδα στα ανατολικά της πόλης Μουκάλα, στην επαρχία Χαντραμούτ. Οι αρχές της Υεμένης μάχονται κατά της αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (Aqpa), μία οργάνωση που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των παρακλαδιών της αλ Κάιντα της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας και δρα στη νότια και την ανατολική Υεμένη.

Εξάλλου τέσσερις ακόμη στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή στο ανατολικό τμήμα της χώρας και δύο συνταγματάρχες δολοφονήθηκαν στο νότο, ένας από τους οποίους στην επαρχία Χαντραμούτ, σε επιθέσεις που αποδίδονται στην αλ Κάιντα, σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους. Yemen police storm protest site - Middle East. At least two people have been killed and more than 300 injured after Yemen security forces stormed a protest site where thousands of pro-democracy demonstrators have been camped out for weeks, demanding the ouster of the country's leader.

In a pre-dawn raid on Saturday, police are said to have used tear gas and hot water mixed with gas to disperse the demonstrators. Meanwhile, a teenage boy was killed in separate clashes between security forces and protesters in the city of Mukala. Al Jazeera's Hashem Ahelbarra, reporting from the capital Sanaa, said that the situation remains tense, and that the opposition is accusing the government of committing crimes against the protesters. "They also say the raid will speed up the revolution, and that president Ali Abdullah Saleh must go now before [he] faces the wrath of the people," he said. Thousands of Saleh loyalists also crammed the capital's Tahrir Square, carrying pictures of the veteran leader. Soldiers killed Saleh's offer rebuffed. Αιματηρή διαδήλωση. Ένας διαδηλωτής βρήκε τον θάνατο και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν από την επίθεση που πραγματοποίησε σήμερα τα ξημερώματα η αστυνομία στη Σανάα για να διαλύσει κινητοποίηση καθιστικής διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος στην Υεμένη, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία εξαπέλυσε επίθεση τα ξημερώματα κατά των διαδηλωτών, που έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία μπροστά από το Παν/μιο της Σανάα, σε μία προσπάθεια να τους απομακρύνει, με τη χρήση πραγματικών πυρών και δακρυγόνων. Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και "περίπου 300 άλλοι τραυματίσθηκαν, ή το αναπνευστικό τους επλήγη από τα αέρια", τόνισε η ιατρική επιτροπή, που έχουν συστήσει οι διαδηλωτές. Από τα τέλη Ιανουαρίου, το καθεστώς του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, αποτελεί καθημερινό στόχο των λαϊκών κινητοποιήσεων, οι οποίες ως σήμερα μετρούν 30 νεκρούς. Την Πέμπτη, ο Σάλεχ είχε δεσμευθεί σε ομιλία του πως "θα συνεχίσει να προστατεύει" τους διαδηλωτές, είτε αυτοί κινούνται υπέρ του, ή εναντίον του. Επεισόδια και συλλήψεις στις διαδηλώσεις της Υεμένης | Διεθνή | Ελευθεροτυπία.

Τελευταία ενημέρωση: Συνεχίζονται και σήμερα οι διαδηλώσεις στην Υεμένη, με αίτημα την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ. Η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές, τόσο στην Ντάμαρ όσο και στην επαρχία Σάμπουα της νότιας Υεμένης, ενώ για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στη Σαναά και οι ένοπλες δυνάμεις. Περίπου 10.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη Ντάμαρ, 40 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαναά, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ντάμαρ είναι γνωστή για τους δεσμούς της με τον πρόεδρο Σάλεχ, ενώ από αυτή την πόλη κατάγεται ο πρωθυπουργός της Υεμένης και ο υπουργός Εσωτερικών. "Φύγε! Στη Σαναά, Ο στρατός περικύκλωσε το προεδρικό μέγαρο και το πανεπιστήμιο της πόλης, όπου οι διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία εδώ και εβδομάδες και όπου επί ημέρες συγκρούονταν φιλοκυβερνητικοί και αντικαθεστωτικοί, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 27 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Yemen. Yemen i/ˈjɛmən/ (Arabic: اليَمَن‎ al-Yaman), officially known as the Republic of Yemen (Arabic: الجمهورية اليمنية‎ al-Jumhūriyyah al-Yamaniyyah), is an Arab country in Western Asia, occupying the southwestern to southern end of the Arabian Peninsula. Yemen is the second largest country in the peninsula, occupying 527,970 km2 (203,850 sq mi). The coastline stretches for about 2,000 km (1,200 mi).[5] It is bordered by Saudi Arabia to the north, the Red Sea to the west, the Gulf of Aden and Arabian Sea to the south, and Oman to the east. Its capital and largest city is Sana'a. Yemen's territory includes more than 200 islands. The largest of these is Socotra, which is about 354 km (220 mi) to the south of mainland Yemen. Geographically, Yemen stretches from the desert sands of the Rub' al Khali to mountain peaks 3,660 meters above sea levels, and drops back down to the coast of the Red Sea and the Gulf of Aden.

Etymology[edit] History[edit] Ancient history[edit]