background preloader

QuizNight

Facebook Twitter

Maja naptár. A maják három különböző naptárat használtak, ezek a haab, a tzolkin és a hosszú számítás.

Maja naptár

Egy tipikus maja dátum így nézett ki: 9.12.11.5.18 6 Etznab 11 Yax ahol a "9.12.11.5.18" a hosszú számítás dátuma, “6 Etznab” a tzolkin dátum és “11 Yax” a haab dátum. A dátum a nagy maja uralkodó, Pakal halálának napja, aminek dátuma átszámítva 683. augusztus 29. Naptárukat csillagászati megfigyelésekre alapozták, amiben figyelembe vették a Nap járásán kívül a bolygók, a csillagok látszólagos égi mozgását és a Hold fázisait is. Hitük szerint a történelem ciklikusan ismétli önmagát. The Value of Unpaid Work: Which Countries Do the Most and Why. Köchel-jegyzék. A jegyzék története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése] Az első jegyzéket, amely Mozart műveit katalógusba rendezte, 1862-ben alkotta meg Ludwig von Köchel osztrák zenetörténész és természettudós.

Köchel-jegyzék

Köchel már 1852-től szoros kapcsolatban állt a salzburgi zenei intézményekkel, 1854-ben a Dommusikverein (Egyházzenei Egyesület) és Mozarteum tagjává választották, 1856-ban pedig, Mozart születésének századik évfordulójára saját kiadásában megjelentette a zeneszerző néhány dalát. Ezt megelőzően, 1851-ben barátja, Franz Lorenz közreadott egy ismeretlen szerzőtől származó írást A Mozart-anyagok címmel, amely ráirányította a figyelmet a Mozart zenéjével és a művek forrásaival kapcsolatos tudás elégtelenségére. Ez késztette arra, hogy elkészítse a zeneszerző műveinek időrendi jegyzékét.

A művek hitelességét és különösen az időrend kérdését illetően Köchel Mozart-katalógusa korábban nem ismert problémákkal szembesítette a zenetörténeti kutatást. A listában használt jelölések: Tudomány - Hivatalosan is szó lett a LOL és az OMG. A Real-játékosok felkapták a szenvedő Villát - videó. QuizNight Döntő. (2) Cégautó: Top 10: a legmegbízhatóbb 8-9 éves autók. A German U-Boat was sunk because of a toilet! - OMG Facts - Your Mind. Blown. _ljwbsaTNGz1qzymego1_1280.png (693×370) Külföld - 13 + 1 meghökkentő tény a Kadhafiakról. Moammer Kadhafi a diktátorok bizarr csoportjához tartozik: ha egy film hőse lenne, nagyon vicces paródiája is lehetne a kattant zsarnokoknak.

Külföld - 13 + 1 meghökkentő tény a Kadhafiakról

Azonban nagyon is valódi, 42 éve uralkodik Líbiában, és sok vér tapad a kezéhez. A gyerekeivel is sok furcsa dolog történt már. Összefoglalónkban néhány elképesztő mozzanatot emelünk ki a klán történetéből. Kadhafi karrierjét egyszer már komolyan részleteztük, most ő és családja bizarr történeteire koncentrálunk. 13 + 1 címszóval tesszük ezt meg. Pályára állt a Gagarin-űrhajó. 2011. április 05., kedd, 10:14 Szerző: MTI A Jurij Gagarin nevét viselő Szojuz TMA-21 űrhajó közép-európai idő szerint kedd hajnalban Föld körüli pályára állt, s megkezdte kétnapos útját a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Pályára állt a Gagarin-űrhajó

Az űrhajó közép-európai idő szerint 0.18-kor indult a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről, fedélzetén Alekszandr Szamokutyajev és Andrej Boriszenko orosz, valamint Ron Garan amerikai űrhajósokkal. Szamokutyajev és Boriszenko először repül a világűrbe, Garan 2008-ban a Discovery fedélzetén már tett űrutazást. A három űrhajós a tervek szerint 164 napot tölt az űrállomáson, és szeptember 16-án tér vissza a Földre. Top Ten Cleantech Cities around the Globe. Kultúr - Mi hozta a legnagyobb hasznot, ha nem a Titanic és az Avatar? National Geographic Magazine. Napi tipp: Az 5 legmenőbb módja a lófaroknak - OurFashion. Idén nyáron nem mehetünk el a romantikus darabok és a csipkés ruhák trendjét kiegészítő lófarok mellett sem.

Napi tipp: Az 5 legmenőbb módja a lófaroknak - OurFashion

Lássuk, melyik az öt legmenőbb módja ennek a klasszikus hajviseletnek most tavasszal és nyáron: Top 10 Things That Women Invented" It was just supposed to be a temporary job.

Top 10 Things That Women Invented"

World map of The Penis Size Worldwide (country) by Country. Are gas prices really that high? Archie search engine. Barack Obama. Creeper, the first computer virus, is 40 years young today. Magazin - Millenium Falcon vonóhorgon. A fejlesztés korai fázisában a kísérleti motorokat fékpadra szerelik, ahol a főtengelyt egy nagy teljesítményű villanymotorral összekötve tetszőleges fordulatszám és terhelés beállítható.

Magazin - Millenium Falcon vonóhorgon

Előbb-utóbb azonban eljön a pillanat, amikor a motor elnyeri méltó helyét egy jármű motorterében, s ettől a pillanattól kezdve ha több gázt adunk, gyorsul, ha kevesebbet, lassul, azaz pontosan úgy viselkedik, ahogy az egy autótól elvárható. Bizonyos esetekben előfordul azonban, hogy az autóban is jó lenne állandó munkapontban (azaz állandó fordulatszámon és terhelésen) járatni a motort, vagy meghatározott terhelési profilt követni, például meredek útszakaszt szimulálva.

A probléma korrekt megoldását a görgős terhelőpad jelenti, aminek számtalan előnye mellett két komoly hátránya van. Egyrészt borzasztó drága, a rendelkezésre álló szűkös kapacitást pedig túlnyomórészt a szabványos ciklus szerinti emissziómérések töltik ki. Csak a nyers erő számít. Nemzetközi Nukleáris Eseményskála. A Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES, International Nuclear Event Scale) a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) által bevezetett skála, amely nukleáris balesetek esetén megkönnyíti a biztonsági helyzet kommunikálását.

Nemzetközi Nukleáris Eseményskála

A nukleáris események osztályozására az alábbi 7 fokozat létezik: 7 Nagyon súlyos baleset 6 Súlyos baleset 5 Külső kockázattal járó baleset 4 Létesítményen belüli hatású balesetek. Soha nem volt ennyi milliárdos. Börtön az ilyen munkahely Pusztába vezet az újraiparosítás.

Soha nem volt ennyi milliárdos

Riport a bezárt gödi Samsung gyár környékéről. 2014. április 8. kedd 18:54 Vége a pálinka-szabadságharcnak Az előző kormány mindenkinek megengedte, hogy jó sok pálinkát főzzön otthon. 2014. április 10. csütörtök 08:38 Magyar süteményeket tiltottak be. 10 milliárd forint volt a világ legdrágább esküvője - Burzsuj. Az ifjú pár, a hozomány, és a sátor Láttam már egy pár csúnya válást a Bazilikában vagy kastélyszállókban tartott sokmilliós esküvők után, de ez Európa.

10 milliárd forint volt a világ legdrágább esküvője - Burzsuj

Indiában egészen másképp működnek a dolgok. A világ talán legdrágább esküvője nem egy egyszerű egybekelés volt, inkább két roppant befolyásos család fúziója. Kis túlzással olyan, mintha két nagyvállalat összeolvadt volna, amit nagy bulival ünnepelnek, és meghívják rá az összes dolgozót. Viszont még így nézve is brutális pénzbe került az új-delhi esküvő: a The Times of India 22 millió dollárra (4,3 milliárd forint) becsülte a költségeket, a Post Today szerint viszont legalább 55 milliót (10,75 milliárd forint) tapsoltak el. Lalit Tanwar és menyasszonya, Yogita Jaunapuriais családjai csak a legközelebbi rokonokat és barátokat hívták el, de így is több ezren voltak. Neha Dhupia, a díszvendég. 60,000 plastic bags are being used in the United States every 5 seconds. Every year, 500 billion to 1 trillion plastic bags are used every minute worldwide - that's more than a million bags each minute. The production of plastic bags creates enough solid.

Subway Runs Past McDonald's Chain. Blogok - Mihalik muffot villant a Purple magazinban. Nemoszi 2011. március 7., hétfő 21:47 Mihalik Enikőről ismét megjelent egy Terry Richardson által fotózott divatanyag, ez alkalommal a Purple magazin tavaszi/nyári számában. A képek a botrányfotóshoz – és egyik kedvenc modelljéhez – hűen ismét igen bevállalósra sikerültek, Mihalik az egyik képen például lakkruhában markolássza magát, egy másik fotón pedig csak egy áttetsző tüllfelső takarja testét. Így a fotósorozatból az is kiderül, milyen fazonra borotválja szeméremszőrzetét és milyen tetoválást visel ágyékán az egyik leghíresebb magyar modell. Kattintson a Purple magazin többi képéért! Nemrég megjelent a Kenzo Mihalikkal készült tavaszi/nyári kampánya is: a reklámfotókon a modell szelídebb arcát mutatja, a cég vastagkeretes szemüvegeiben nagyon jól hozza az unalmas titkárnő figurát.

Az orosz Mordor: milliárdokat termelő lepusztult város a savas esők és a fagy fogságában - FALANSZTER. Több mint 17 ezer ember halála árán épült meg a világ legészakibb, 100 ezer főnél több lakossal rendelkező nagyvárosa: Norilszk. A Föld leggazdagabb nyersanyaglelőhelye felett épült település a világ legszennyezettebb, leghidegebb, legélhetetlenebb, legéletveszélyesebb, külföldiek által nem látogatható panelvárosa. Norilszk, az egyik legélhetetlenebb nagyváros a Földön (Fotó:Panoramio.com) A hideg Pokol fővárosa. Tech - Melyik a legnagyobb techcég? Az, hogy technológiai óriáscégeknek rajongóik és gyűlölőik vannak, már alapvetően nem egy épeszű dolog. Ennél már csak az a súlyosabb, amikor az egyes cégek rajongói elkezdenek azon vitázni, hogy melyik vállalat a legnagyobb – ha már azon nemigen lehe,t hogy melyik a legjobb.

Ilyenkor csak úgy repkednek a számok, a piaci kapitalizációk és cash flow-k, minden különösebb egyetértés nélkül. Ezen nem segítenek maguk a cégek sem, hiszen mindenki szereti magáról azt állítani, vagy legalább sugallni, hogy ő a legnagyobb (és rendre sikerül is ezt statisztikákkal alátámasztani). Most megpróbáljuk a lehetetlen, és az összes további hasonló vitának elejét véve kideríteni, hogy az Apple, a Microsoft, vagy a Google a legnagyobb a technológiai szektorban, vagy akár az egész világon. Blogok - Nagyobb mint 300 magyar település, mégis elfér egy házban, mi az? Futball - Mit tudnak a baszkok, amit mi rég nem? Három 2-1-es vereségével - Barcelonában és Zaragozában kapott ki, valamint hazai pályán a Valenciától - a Bilbao igazolta, a legjobbak ellen még vannak gondjai, és emiatt nem esélyes a BL-részvételre. A Baszkföldön a neveléshez viszont nagyon értenek, folyamatosan jönnek a tehetségek a másik két környékbeli csapatból, a San Sebastianból és Pamplonából is. A spanyol bajnokság hatodik helyén áll jelenleg az Athletic Bilbao, Baszkföld szimbóluma legalább annyira híres, mint a városbeli Guggenheim múzeum.

A városról útifilmet lehetetlen úgy forgatni, hogy a San Mamés Stadion kimaradna belőle, ahogy átlépjük a városhatárt, rögtön útbaigazít egy tábla, merre kell megközelíteni. The opposite of deja vu is called ‘jamais vu.’ As you probably know, deja vu (French for “already seen”) is a strange feeling of familiarity with an unfamiliar experience. The opposite is also true, though we doubt you knew that there was a phrase for it. Elektronikus kiadványok, már 40 éve - E-könyv olvasók. Nagyon mennek ezek az infografikák. A TeleReaden találtam ezt a témánkba vágó darabot. Bár sok, szerintem korszakos dolog hiányzik belőle, azért jól demonstrálja, hogy ez a történet nem ma kezdődött, de még csak nem is ebben az évezredben.

Ami kicsit zavar, hogy mennyire USA orientált, szó sincs benne a távolkeletiekről (Jinke, a.k.a. Koobe gyár; Sony !!) , vagy az európaiakról (Mobipocket, Cybook, iRex pl.). About:blank. A Monopoly játék legősibb változatát 1933-ban készítette Charles Darrow, az első sorozatból ötezer darab készült és egy maradt fenn. Ezt adták el egy aukción 90 ezer fontért (28,6 millió forint). A játék kör alakú volt eredetileg, átmérője majdnem 84 centi. Azt tudtátok, hogy az utcaneveket melyik városból kölcsönözték? Atlantic Cityből. Két évvel később készült egy londoni változat is. Ez a játék a Darrow család tulajdonában volt egészen 1992-ig, ekkor adták el a milliomos magazintulajdonosnak, Malcolm Forbesnak. A Monopoly játékból nagyon sok verzió készült azóta, eddig több mint 275 millió darabot adtak el világszerte.

Oops! Google Chrome could not find www.pearltress.com. Sport - Felülmúlhatatlant lökött a sznúkerbajnok. Artdaily.org - The First Art Newspaper on the Net. Makin' a bad ting good: Rastamouse becomes biggest children's TV hit since Teletubbies.

STUDY: 83 Percent Of Prostitutes Have Facebook Pages. Belföld: Ismét lecsapott "Repülős Gizi" - Hírszerző.hu. A repülős Gizi néven elhíresült K. Sándorné Bodnár Gizella; a 85 éves budapesti asszony hétfőn Bicskén surrant be egy családi házba, és pénzt emelt el. Mubarak lenne a világ leggazdagabb embere? - Burzsuj. Akit utálnak, arról pletykálnak. Akit pedig nagyon utálnak, arról igen erős pletykák születnek, melyek tökéletesen szolgálják céljukat, vagyis tovább fokozzák az indulatokat.

Éppen ezért neház eldönteni, mekkora igazságtartalma van annak a hírnek, miszerint Hoszni Mubarak a világ leggazdagabb embere. Sport - Mindenki belegyalogol a 86 emeletbe. Kultúr - Mi történik, ha Semjén Zsolt egyesül Demjén Rózsival? Kultúr - Végre Danny Trejo kosarazik. Hamlet gyilkosságának bírósági tárgyalása - napimti. Kik a Facebook tulajdonosai? - Infographics. 10 Most Expensive Classic Cars" Krematóriummal fűtött úszómedencék - napimti. Az orális szexből építette fel a házát - színes.

Steak a világ legmagasabban lévő éttermében - Burzsuj. Ki a jobb csaj Burberry kabátban? - OurFashion. Több ezer halász, néhány perc = üres tó - Világutazó. A man married a pillow. A Korean man named Lee Jin-gyu fell in love with a life-sized Japanese body pillow called a "dakimakura". The pillow has the image of a cartoon character named Fate Testarossa on it, from an anime called Mahou Shoujo Lyrical Nanoha. It is illegal to mow your lawn dressed as Elvis in Switzerland. Obama Ausztriába jár bankot rabolni? - napimti.

Volt már

Nem is lesz. A website dedicated to the Flag of the United States of America - Robert G. Heft. Hundreds flock to Cambodian snake wedding. What Costs $25,000 an Inch on Weekdays? - NYTimes.com. Bizarr: étterem és fantom a WC-ben - világevő. Statistics. China has built the longest bridge in the world... so you don't have to dig that hole. Akik sokat szopnak, jobban számolnak. Geek Life » Blog Archive » LEGO történelem. Névnap. A church in Spain began construction in 1882 but will not be completed until sometime between 2017 and 2026. La Sagrada Família was designed by famous architect Antoni C. He joined the ambitious project as lead designer in 1884 after the project had been. WikiLeaks releases 140,000 emails from Steve Jobs  Sport - Mintha 69-szer mászott volna fel és síelt volna le a Mount Everestről egy év alatt. Italy rules YouTube and other video sites are like TV stations, are liable for content. India Paid $10 Million in Solar Subsidies in 2010. Scientists have finally identified the color scheme of a dinosaur. The full-body color patterns of the birdlike Anchiornis huxleyi have been determined, marking the first time a dinosaur’s true colors have shown through! This was accomplished by analyzing.

Százmilliárdokat költ szexre a magyar. The world’s smallest book must be read using an electron microscope. This first-ever nanoscale book was published as a work of art in April 2007. This book, called Teeny Ted from Turnip Town, measures 0.07 mm by 0.10 mm!! Each letter was carved on a polis. Külföld: Törvénnyel a merev mellbimbók és az orális szex ellen - Hírszerző.hu. A war between Greece and Bulgaria began because a dog crossed their border. In 1925 during what would later be known as the Incident at Petrich, a Greek invasion of Bulgaria allegedly began with a Greek soldier chasing a runaway across the Bulgarian borde.

One of the men who helped develop the atomic bomb came up with one of the foundations of the Internet. Vannevar Bush was a scientist who once served as the dean of MIT's school of engineering and was the president's top advisor during World War II. This m. Ha jégkockát szopogatunk, átverhetjük az alkoholszondát? - Hiszed, mi? A toilet displayed in a Northern Italy art gallery was seized by police because it played the Italian national anthem when flushed. The offending porcelain throne, on display at the Bolzano Museum of Modern Art, was the creation of Romanian artists Eleono. Leonardo da Vinci painted tiny letters in the eyes of the Mona Lisa! It turns out there really is a “Da Vinci Code” after all! The 500-year old masterpiece has always been shrouded in mystery, but Italy’s National Committee for Cultural Heritage recently.

Jell-O is made from animal bones. If you didn’t already know, Jell-O is made from gelatin (hence its name). Gelatin is produced by boiling the bones, skins, and connective tissues of cows and pigs. This releases a protein-rich substance called collagen, w. GFAJ-1. San Francisco’s cable cars are NOT the only mobile U.S. National Monuments. This is an extremely common misconception. First of all, the cable cars are NOT even a national monument at all! National Monuments are federally protected areas - similar to a Na.

The cigarette lighter was invented before the match. The first lighter was produced in 1816 by a German chemist named Johann Wolfgang Döbereiner. “Döbereiner’s lamp,” as it was called, was a (highly dangerous) cartridge filled with hydrogen and triggered. Moto GP - Paris Hilton rózsaszínben megy a vb-címért. The Miami Heat's New Incentives - NYTimes.com. Hogyan hat a hangrobbanás a krokodilokra? - napimti. Rekordot hoz a Mikulás - Guinness World Records Magyarország. Although Native Americans represent less than 1% of the U.S. population, their bones make up over 50% of the skeletal collection in the Smithsonian Institution. In 1988, some 43,000 Native American skeletons were on display in 163 museums in the United St.

A woman cannot feel fear because of a missing structure in her brain. This woman is incapable of feeling afraid, but says she does feel other emotions. The reason for this strange condition is that the woman is missing a portion of her brain called the am. Nagyítás: Ez volt 2010: Az év képei a nagyvilágból – Nagyítás-fotógaléria.

Baleseteket okoztak a miniszoknyás papír rendőrnők - napimti. When It Comes to Sponsorship Dollars, Even Barca Blinks; Plus, a Barcelona Bleg - NYTimes.com. A Kádár-sziget Kádár Jánosról kapta a nevét? - Hiszed, mi? Burzsuj. A burzsujok is bérből és fizetésből élnek - Burzsuj. Felvásárolják a Rolls-Royce-ot a kínaiak - Burzsuj. Hullámok hátán - Guinness World Records Magyarország.