background preloader

KESKIAIKAA

Facebook Twitter

Suomi eli Finlandi löytyi kartalta jo liki 600 vuotta sitten – aluksi tosin saarena - Tiede. Pohjola ja sen mukana Suomi oli ihan aluksi saari.

Suomi eli Finlandi löytyi kartalta jo liki 600 vuotta sitten – aluksi tosin saarena - Tiede

Tämä oli kuva, joka ihmisillä Euroopan sydänmailla oli pohjoismaista. Sitten saari maailman laidalla tarkentui niemeksi. Tanskalaisen Claudius Clavuksen 1427 piirtämällä niemellä luki Finlandi ja Findhlappi. Tutkija arvostelee rajusti Ylen uutta suursatsausta: ”Sarjassa rikotaan räikeästi muinaismuistolakia” - Viihde. Turkulainen arkeologi ja keskiajan tutkija Ilari Aalto Mullan alta -blogissaan nuortensarjan Heroes of the Baltic Sea kummallisia käsityksiä historiasta. – Ensimmäisen jakson perusteella sarjassa on otettu laajoja tulkintavapauksia keskiajan suhteen.

Tutkija arvostelee rajusti Ylen uutta suursatsausta: ”Sarjassa rikotaan räikeästi muinaismuistolakia” - Viihde

Puvustuksessa ei ole nähty minkäänlaista vaivaa, vaan hahmojen vaatteet ovat jonkinlaisia ”entisajan” fantasiavaatteita, hän kertoo blogissaan. IS kysyi Aallolta, mistä hänen kritiikissään on kyse.

KESKIAIKAPELIN KORTTEIHIN MATERIAALIA

Tiimalasi - keskiaika-sivusto. Selviytymisopas keskiajan Suomeen - kuuntele matkaohjeet. Oletko koskaan miettinyt millaista olisi matkustaa keskiaikaiseen Suomeen?

Selviytymisopas keskiajan Suomeen - kuuntele matkaohjeet

Tosin Suomea ei varsinaisesti tuolloin ollut olemassakaan, vaan Suomi oli osa Ruotsia ja sitä kutsuttiin Itämaaksi. Keskiaikainen Ruotsin Itämaa koostui kahdeksasta linnaläänistä. Selviäisitkö hengissä keskiajalla? Testaa tietosi! Keskiaika - Elämä keskiajalla. KESKIAIKA: 4 Keskiajan Eurooppa lukiolaisten esittelemänä. Keskiaika on noin tuhannen vuoden mittainen ajanjakso Länsi-Rooman tuhosta eli 400-luvun lopusta 1400-luvun loppuun.

KESKIAIKA: 4 Keskiajan Eurooppa lukiolaisten esittelemänä

Keskiajan Euroopassa kristinuskolla oli suuri merkitys. Ihmisten elämänpiiri rajoittui yleensä omaan kotikylään. Keskiajalla tehtiin monia merkittäviä keksintöjä ja Eurooppa oli ohittanut muun maailman merenkulku- ja aseteknologiassa. Näiden avulla eurooppalaiset kauppiaat ja merenkulkijat yhdistivät maailman keskiajan lopulla yhdeksi suureksi kauppasuhteiden verkoksi. Talouden romahdus ja uusi nousu Keskiajan Eurooppaan syntyi keskusvaltojen sijaan paikallishallintoja ja uusia kaupunkeja perustettiin vain vähän. Feodalismi Kuninkaan armeija ei enää ehtinyt puolustamaan kaikkia ulkopuolelta tulevia hyökkääjiä vastaan, eikä palkka-armeijan pitoon ollut varaa. Lääninherrojen pelloilla työskenteleviltä talonpojilta peritiin veroja ja päivätöitä näiden turvautuessa lääninherroihin tarpeen vaatiessa. Kartanotalous Sarkajako Kauppa elpyy Budan kaupunki keskiajalla. Nälkä vieraana.

An Interactive Image. Kuninkaansalista savupirttiin - suomalaista elämää keskiajalla. Turun linna perustettiin keskiajalla saareen puolustamaan kasvavaa kaupunkia ja koko läntistä Itämaata.

Kuninkaansalista savupirttiin - suomalaista elämää keskiajalla

Linna on kokenut niin piirityksiä kuin loisteliaitakin aikoja kuninkaineen ja muine arvovieraineen. Kuninkaansalista savupirttiin -sarjan ensimmäisessä osassa toimittaja Salla Vuolteenaho tapaa Turun museokeskuksen tutkijan Seija Väärän. Lähetykset to 7.7.2016 12.10 • Yle Radio 1 Kuvagalleria Osa 4/4: Kodit <img alt="" src=" Keskiajan suomalaiskodit olivat lähes kaikki pieniä savupirttejä maaseudulla. <img alt="" src=" Turun linna perustettiin keskiajalla saareen puolustamaan kasvavaa kaupunkia ja koko läntistä Itämaata.

Ei tulossa olevia jaksoja. Keskiajan perintö. Elävä Keskiaika ry. Teksti on Hotelli- ja ravintolamuseon tiedotuslehdestä "Hopeatarjotin 1/1995" muutettu HTML-kieleen. Internetjulkaisuun kysytty lupa Kirsti Grönholmilta. Miltä maistuisi taimen, hauki ja paistetut ravut kirpeässä suolaheinäkastikkeessa, jonka makua tehostavat etikka, kapris, sitruuna, appelsiinit ja oliivit, kun juuri on saanut syödyksi paistettua kanaa, hanhea ja kyyhkystä, sianpotkaa ja lampaanlapaa ja kun koko aterian on virittänyt vauhtiin makean hunajan ja paahtoleivän, kinkun, makkaroiden, savustetun kielen, pikkulintuviillokin ja munankeltuaisilla ja leipäraasteella maustetun riivityn vasikanlihan, keitetyn kanan, naudan, vasikan, sian ja lampaanlihan voimalla?

Johonkin pitäisi vielä jättää kolo juustoille, leivonnaisille, riisivanukkaalle, persikoille, viinirypäleille, viikunoille ja taateleille. Juomaksi sopisi valita parasta hunajajuomaa ja olutta tai valko- ja punaviiniä ja kevennykseksi roseeta. Näin juhlittiin keskiajalla Loiren laaksossa. Ensimmäinen kattaus Toinen kattaus. Olavinlinnan esittelyelokuva - Olavinlinna Castle's Introductory Film. Haarniska vie käyttäjänsä keskiajan tuntuun – tältä näyttää tonneja maksanut asu. Keskiaikaharrastajien asut ja esineet ovat keskeinen osa aikakautta peilaavan tapahtuman tunnelmaa.

Haarniska vie käyttäjänsä keskiajan tuntuun – tältä näyttää tonneja maksanut asu

Mittatilaustyönä tehty haarniska istuu käyttäjänsä päälle kuin valettu, mutta maksaa maltaita. ilmiöt 29.7.2016 klo 17:30päivitetty 29.7.2016 klo 18:12 Keskiaikaiset asut ja tavarat luovat tunnelmaa keskiaikamarkkinoilla. Hollolan keskiaikamarkkinoille osallistuva Ville Kastari pukeutuu muun muassa haarniskaan. Esimerkiksi hanskat Kastari on teettänyt mittatilaustyönä. . – Ensin pitää löytää seppä, joka suostuu tekemään, ja sen jälkeen mittoja saa säätää ja pitää toivoa, että se seppä myös osaa tehdä niiden mittojen mukaan, Kastari luettelee.

Täydellinen haarniska syntyisi, jos teettäjä ja seppä kohtaisivat. – Parasta on, että menee sepän luo paikan päälle, jolloin hän ottaa itse mitat ja tekee vaikka kipsivaloksen jalasta. Tällöin työstä on valmis oltava maksamaan. Kastarin haarniskasetti on maksanut 3 000–4 000 euroa. – En ole koskaan laskenut tarkkaan, eri jutut on hankittu vähän eri aikoihin. Kulttuurin Vuosikello. 8 x Suomen linnat - Kerran elämässä. Kaikki tietävät Turun linnan, Hämeen linnan ja Olavinlinnan.

8 x Suomen linnat - Kerran elämässä

Mutta Suomessa on monta muutakin linnaa tai niiden kiehtovaa rauniota. Suomen alueella on ollut historian aikana enemmänkin linnoja, mutta esimerkiksi nykyisessä Vaasassa sijainnut Korsholman linna on kadonnut jälkiä jättämättä. Viipurin sekä Käkisalmen linnat ovat puolestaan jääneet Venäjän puolelle. Eikä tähän listaan ei ole edes otettu mukaan Suomen linnoituksia kuten Suomenlinnaa, Lappeenrannan tai Haminan linnoitusta, jotka ovat keskiaikaisia linnoja myöhäisempiä linnoitusjärjestelmiä, ja joita on vielä paljon linnojakin enemmän.

Ennen kuin kivilinnoja alettiin rakentaa Ruotsin vallan ajalla 1200-luvulla, suomalaiset hakivat suojaa linnavuorista, joita on paljon esimerkiksi Hämeessä. Top 10: Keskiajan suurimmat rakennelmat. Olemme koonneet tähän keskiajan suurimmat rakennelmat.

Top 10: Keskiajan suurimmat rakennelmat

Oletko samaa mieltä järjestyksestä? Voit antaa mielipiteesi oikealla olevassa kentässä tai äänestyssivulla. 10. Taide & Arkkitehtuuri keskiajalla by Annu Kaukonen on Prezi. Suomenkeskiaika peli. HISTORIAA HARRASTAVIEN SUOMALAISTEN SIVUSTO, tiedon oikeellisuus täytyy tarkistaa! Pitkähkö ajanjakso antiikin ja renessanssin välissä.

HISTORIAA HARRASTAVIEN SUOMALAISTEN SIVUSTO, tiedon oikeellisuus täytyy tarkistaa!

Ei niin pimeä kuin usein kuvitellaan, eikä todistusaineistosta päätellen ainakaan tylsä. Jos Euroopan keskiaika halutaan asettaa tarkemmin aikajanalle, voidaan hyvin sanoa sen alkaneen 400-luvulla Rooman valtakunnan hiljalleen rapistuessa. Kun keskushallinto alkoi heiketä ja legioonalaisten saappaitten jytke laantua, monet yritteliäät yksilöt kokeilivat perustaa omia, pienempiä valtioita. Varsinkin keskisessä Euroopassa riitti hulinaa moneksi vuosisadaksi kun kämmenen kokoisten maalänttien ruhtinaat tappelivat keskenään valloituksiensa herruudesta. Keskiajan heinäkuu.