background preloader

Oppimisympäristö muuttuu - opetus ja kokeet sen mukana

Facebook Twitter

Opetusvideoita. Lunttaa luvalla OPIT. Laatuun käypä verkko oppiminen lukioissa OPHversio 2. ULOS LUOKKAHUONEESTA 1. Seuraavalle vuosituhannelle. Osaava hanke FINAL 2. OAJ:n aktiivi syyttää minua varkaaksi... Mikä ihmeen sosiaalinen media? Mielenkiintoiset ihmiset ja ilmiöt odottavat sinua sosiaalisessa mediassa.

Mikä ihmeen sosiaalinen media?

Alkumatka voi hetkittäin tuntua mutkikkaalta, mutta kaveriapua ja hyviä oppaita on saatavilla. Varaudu kokeilemaan, testaamaan ja valikoimaan. Se, mikä sopii yhdelle, ei luonnu toiselle. Jokainen käyttää sosiaalista mediaa omalla tavallaan. Itselle sopivien välineiden, työtapojen ja verkostojen löytäminen vaatii aikaa. Sosiaalinen media on inhimillisen kulttuurin tuotos ja opittavissa oleva asia, vaikka siihen liittyvä teknologia jatkuvine muutoksineen voi hämmentää. Tämä aineisto antaa alkuevästyksen sosiaalisen median tutkimusmatkalle. Miksi tutustua sosiaaliseen mediaan? Tämän päivän internet on vuorovaikutteinen ja sulautuu osaksi arkeamme. Internetistä löytyy kaikille oppimisesta kiinnostuneille paljon hyödyllistä.

Sosiaalinen media kulkee mukana älypuhelinten, täppäreiden ja läppäreiden välityksellä. Sosiaalinen media käsitteenä ja ilmiönä Kriittinen näkökulma Toimintakulttuuri Anne Rongas, 2011. MOOC - Massiivinen avoin verkkokurssi. Massiiviset avoimet verkkokurssit, uusia oppimisen muotoja – ja tutkimusta! (Signaali) Yksi viime vuoden puhutuimmista ilmiöistä opetusteknologian alalla on ollut massiiviset avoimet verkkokurssit eli MOOC:it (Massive Open Online Course).

Massiiviset avoimet verkkokurssit, uusia oppimisen muotoja – ja tutkimusta! (Signaali)

Käytännössä MOOC:eissa on useimmiten kyse siitä, että tunnetun yliopiston kokenut opettaja laatii ja suunnittelee avoimeen verkkoon oppimateriaalista ja siihen perustuvista aktiviteeteista kurssin, jota pääse suorittamaan kuka tahansa, maksutta ja osana massiivista opiskelijajoukkoa. MOOC:ien taustalla on yleensä vastaava kurssi joko osin tai kokonaan kampuksella tai verkossa toteutettuna. MOOC:it on yleensä aikataulutettu melko tiukkoihin viikoittaisiin palasiin, jotka sisältävät oppimateriaalin itsenäistä opiskelua, materiaalin perusteella laadittavia tehtäviä sekä vuorovaikutusta joko ohjelmallisesti toteutettujen arviointien tai muiden opiskelijoiden kanssa.

Tapauksesta riippuen kursseista saattaa vielä lopuksi saada arvosanan tai todistuksen. Some rights reserved by giulia.forsythe (BY-NC-SA) MOOC:eja on myös kritisoitu. Tulevaisuuden oppilaitos kulkee opiskelijan taskussa. Yli puolet suomalaisista käyttää Facebookia.

Tulevaisuuden oppilaitos kulkee opiskelijan taskussa

Mutta kun siitä tulee osa opiskelua, meneekö kaikki pieleen? Some-kouluttaja Harto Pönkä tietää, että oppilaitoksissa eletään aikamoisessa tilanteessa, kun opetussuunnitelmat takavuosilta kertovat verkon hyötykäytön olevan tiedonhankintaa. Nykyään suuri osa verkossa vietetystä ajasta vietetään sosiaalisessa mediassa. Somen hyötykäyttö voi olla opiskelijoillekin uutta. - Ajatus siitä, että vapaa-ajalla tutut palvelut voisivat olla hyötykäytössä oppimisessa, tulevaisuuden työelämässä ja tiedonvälittämisessä, ei ole selvää nuorillekaan, vaikka vapaa-ajalla oltaisiin aktiivikäyttäjiä.

Enemmän, paremmin, lisää Pönkä uskoo, että nyt on omaksumisen aika. - Oppilaitokset ja yhteisöt ovat somen käyttämisessä pari askelta jäljessä. Opettajille omalta mukavuusalueelta lähteminen on suuri askel. . - Oppiminen on tiedon rakentamista. Khan Academy. Oppimispelit. Oppimisen ympäristöt ja taidot tulevaisuudessa. Uusi mullistava oppimisteoria: opetetaan takaperin! « LEHMÄTKIN LENTÄIS. Yritin keksiä otsikkoon nasevan väännöksen flipped classroomista.

Uusi mullistava oppimisteoria: opetetaan takaperin! « LEHMÄTKIN LENTÄIS

Flipped classroom eli suomeksi käänteinen luokkahuone (myös käänteinen opetus/oppiminen) tarkoittaa sitä, että opettaja jakaa luentonsa etukäteen opiskelijoiden katsottavaksi esim. YouTube-videona, jolloin opettajalla jää tunnilla enemmän aikaa vuorovaikutukseen opiskelijoiden kanssa. Matkan varrella flipped classroomiin on liitetty jos jonkinlaista tämän hetken muotisanaa, mutta tuota se tarkoittaa. Ideahan on mahtava: kun ollaan yhdessä koolla, niin aikaa ei kannata tuhlata siihen, että yksi puhuu ja muut kuuntelevat. Ja opettajat tekemässä videoita nettiin – saataisiin opettajat vihdoinkin jakamaan tietoaan avoimesti! Flipped classroom näyttää iskeneen suoraan kultasuoneen. No, ei aivan, ikävä kyllä. Realisti sisälläni kuiskii, että moni opettaja kysyisi ensin pari kysymystä: Pitäisikö ne videot tehdä palkattomalla ajalla?

Flipped classroomin kritiikki luentopainotteisuutta kohtaan on erittäin aiheellista. P.S. Sulautuvan opetuksen mahdollisuudet. Mobiluck. Oppimisen vallankumous. Katsoin pääsiäisen alla Khan Academyn perustajan Salman Khanin ällistyttävän TED-puheen.

Oppimisen vallankumous

Siinä Khan esitteli verkkosivustollaan saamiaan oppimistuloksia. Khan Academyn oppimistulokset ovat täysin linjassa tässäkin blogissa esiteltyjen tutkimuslähtöisten periaatteiden kanssa: synnynnäistä lahjakkuutta ei ole olemassa, ja kun lapset pääsevät työskentelemään omassa tahdissaan flow-kanavassa, joka ikinen oppii! Khanin mallissa perinteinen oppimistapahtuma käännetään nurin niskoin. Kuten Khan linjaa, normaalisti opettaja käyttää suurimman osan ajastaan esitellen oppiainesta, josta oppilaat saavat käyttöönsä vain murto-osan. Samalla se aika, jolloin oppilaat todella tarvitsisivat asiantuntevaa ihmiskontaktia, käytetään kotona. Toisekseen, kun lapset testataan, he ovat kukin omalla yksilöllisellä kehitysasteellaan. Jos lapset saavat sen sijaan oppia omaan tahtiinsa, ei mitään Gaussin käyrää ole. Khanin menetelmä perustuu siihen, että koko koulun asetelma käännetään nurinpäin. A teacher in social media - Pearltrees - 10 tips for teachers.

A (Finnish) teacher's dive into social media - "I discovered pearls in Pearltrees!

A teacher in social media - Pearltrees - 10 tips for teachers

" + 10 tips for teachers This time I thought I could write about Pearltrees from a teacher's perspective. I started to use the web curation tool Pearltrees during my autumn holiday (in 2012) and I'm still amazed by the possibilities it has to offer.It was the head teacher of our upper secondary school Kari Rajala who first introduced me to social media.