background preloader

Media-receptie

Facebook Twitter

DE FRACTIE. Q-Panel: Waarom De Fractie geen House of Cards is. Moeten we naar De Fractie, de polderkopie van House Of Cards, kijken?

Q-Panel: Waarom De Fractie geen House of Cards is

Niet echt, vindt Quote's Susan Sjouwerman. Onze JOVD-dame keek en omschrijft de scènes in de Haagse coulissen-serie als 'bijna saaier dan de realiteit op het Binnenhof'. Het begon zo goed voor oud-fractievoorzitter Femke Halsema (GroenLinks) en producent Gijs van de Westelaken: ze mochten zich verheugen over 731.000 kijkers voor de eerste aflevering van hun politieke dramaserie De Fractie.

Maar helaas, dat was ook direct het hoogtepunt. Het moest de Nederlandse tegenhanger worden van House of Cards, of tenminste toch van het Deense Borgen. Wat ging er mis? Natuurlijk is het een leuke gimmick dat een deel van de scènes slechts een week voor uitzending wordt opgenomen, en dat Tweede Kamer-meubilair als Ferry Mingelen en Alexander Pechtold vrolijk meewerkt. Oordeel: ** - Omdat het een hele zit is.

Femke Halsema onthult: 'Quote 500' is gimmick in tv-serie De Fractie' De Quote 500 lijkt een inspiratiebron voor de makers van de tv-serie De Fractie.

Femke Halsema onthult: 'Quote 500' is gimmick in tv-serie De Fractie'

In de eerste twee afleveringen werd er twee keer gerefereerd aan de glimmende rijkenlijst. Femke Halsema, bedenker en co-producent van de serie, zegt tegen Quotenet: ’Het zou best eens kunnen dat het blad in aflevering drie wéér wordt genoemd.’ Weinig kijkers over voor NPO-serie De Fractie. Dagblad De Limburger - Limburgs Dagblad. Elke vergelijking met échte politieke kopstukken gaat volgens de makers mank.

Dagblad De Limburger - Limburgs Dagblad

Tochlijken de karakters uit ‘De fractie’ zó weggelopen van het Binnenhof. Het idee voor de dramaserie komt van Femke Halsema. Hoewel premier Rutte en alle andere bekenden van het Binnenhof regelmatig voorbijstruinen, is de nieuwe VPRO-serie De fractie vooral fictie. T och staan de acteurs in deze tiendelige dramareeks, bedacht door voormalig GroenLinks-politica Femke Halsema, met beide benen middenin in de politieke werkelijkheid. Pikante politieke onderwerpen, persoonlijke sores: de fractieleden van de VPN, een vrijzinnige progressieve partij, woelen zich door een hete brij, waarin Groningse gasbellen, buitenlandse missies en de opvang van asielzoekers worden afgewisseld met dilemma's in de privésfeer.

Televisieserie De Fractie krijgt vervolg. De VPRO-serie De Fractie krijgt een vervolg.

Televisieserie De Fractie krijgt vervolg

Dat hebben de VPRO en producent Column Film zondag bekendgemaakt. Het eerste seizoen loopt tot en met 16 maart, maar in het najaar volgen twintig nieuwe afleveringen rondom de fractie van de fictieve partij VPN. De Fractie is een dramaserie die zich afspeelt middenin de politieke realiteit. Hoofdrollen zijn onder anderen voor Joris Smit, Sandra Mattie, Tijn Docter en Mads Wittermans. De regie is in handen van Thomas Korthals Altes en Remy van Heugten. ‘Ik ben niet bang voor kritiek’ Tim Snel (29) begon vorige week als Kamerlid van de Vrijzinnige Partij Nederland (VPN) die met zes zetels kabinet-Rutte gedoogt.

‘Ik ben niet bang voor kritiek’

Hij stapte met zetel en al over van een grote regeringspartij. De VPN begon in 2005 als denktank: de Vrijzinnigen. Tijdens de economische crisis in 2008 besloten zij een politieke partij te vormen, ze pleitten onder meer voor een nieuw economisch model. Het kersverse VPN-Kamerlid Tim Snel gaat als woordvoeder financiën plannen maken voor dit nieuwe economische model. Snel is geboren in Nieuwegein, groeide op in een nieuwbouwwijk. Het is misschien juist die recalcitrante houding die niet goed valt bij sommige nieuwe collega's.

De afgelopen tijd is er veel veranderd in het leven van Snel. Waarom ben je niet overgestapt naar D66 of Groenlinks? „Waarom zou ik kiezen voor een oude partij die vastzit in het Haagse establishment? Wat is er dan zo goed aan de VPN? Hoeveel gesprekken heb je met fractievoorzitter Marise gevoerd voor je overstap? „Haha. #binnenskamers: Ton Elias, bent u echt? Is het een goed idee dat in VPRO-serie De Fractie echte politici meedoen? 31-01-15 15:45 uur - Bron: Het Parool Alexander Pechtold in De fractie in gesprek met Marise Collee,fractieleider van de fictieve Vrijzinnige Partij Nederland. © VPRO Politieke fictie is populair.

Is het een goed idee dat in VPRO-serie De Fractie echte politici meedoen?

Denk aan de televisieseries House of cards en Borgen. Politieke series zonder ironie vinden wij niet meer geloofwaardig. De remmen kunnen los nu ‘De fractie’ stopt - NRC. Op deze maandagavond, middenin augustus, tegen elven, begon het derde seizoen van de politieke dramaserie De fractie (VPRO), om er nog negen werkdagen avond na avond doorheen gejast te worden.

De remmen kunnen los nu ‘De fractie’ stopt - NRC

Het slotseizoen, vertelde producent Gijs van de Westelaken in de VPRO Gids, zou uitgezonden worden op een digitaal, betaald NPO-kanaal. Voor de liefhebber. Want het gekonkel binnen de fictieve politieke partij VPN bleef een matig gelukt polderaftreksel van House of Cards of Borgen. De meeste kijkers hadden het wel gezien. Probleempje: dat digitale kanaal bestaat nog niet. De scenarioschrijvers hebben revanche genomen, er is ruimte voor uitspattingen, zoals maandag al bleek uit de openingsscènes, een malle droom van gewezen spindoctor Vincent. Het sluit aan op de rode draad van dit seizoen: hoe een Kamerfractie uiteenvalt door zelfgenoegzaamheid en een non-existent antwoord op het populisme, dat de gewone man wel zegt te bedienen, en hem weet te overtuigen. Precies dat is het probleem. Ik weet niet meer welke media-journalist schreef dat het laatste seizoen van #DeFractie het beste is maar hij heeft gelijk. Bas Paternotte Twitter પર: "Ik weet niet meer welke media-journalist schreef dat het laatste seizoen van #DeFractie het beste is maar hij heeft gelijk."

Bas Paternotte on Twitter: "Ik weet niet meer welke media-journalist schreef dat het laatste seizoen van #DeFractie het beste is maar hij heeft gelijk."