background preloader

Open vragen & misc

Facebook Twitter

Open vraag aan de rector magnificus. Eredoctoraten7 januari 2013 18:40 |Het eredoctoraat dat op 8 januari wordt uitgereikt aan de Indiase grootindustrieel Ratan Tata wordt niet door iedereen met instemming begroet.

open vraag aan de rector magnificus

De aan de UvA werkzame wetenschapper Sruti Bala, werkzaam bij het Amsterdam Centre for Globalisation Studies, heeft een kritische opiniebijdrage geschreven in de Volkskrant, mede ondertekend door twintig andere UvA-wetenschappers. Kritek op corporate szaar URL licht veranderd na site upgrade. Het eredoctoraat dat op 8 januari wordt uitgereikt aan de Indiase grootindustrieel Ratan Tata wordt niet door iedereen met instemming begroet.

kritek op corporate szaar URL licht veranderd na site upgrade

De aan de UvA werkzame wetenschapper Sruti Bala, werkzaam bij het Amsterdam Centre for Globalisation Studies, heeft een kritische opiniebijdrage geschreven in de Volkskrant, mede ondertekend door twintig andere UvA-wetenschappers. Ratan Tata krijgt het eredoctoraat ter gelegenheid van de 381e dies natalis van de UvA vanwege zijn volgens de UvA ‘grote bijdrage aan de wereldwijde expansie van de Tata Group, waarbij hij economische groei liet samengaan met een uitgebreid corporate social responsibility-programma van het concern.’ Ratan Naval Tata (1937) was tot eind december voorzitter van Tata Sons en van de Tata Group, een multinational met 450.000 werknemers en een jaaromzet van 80 miljard euro. FreezePage. Tata trusts. Sir Ratan Tata Trust & Navajbai Ratan Tata Trust. Tata Trusts: Outstanding Corporate Foundation. Forbes Philantrophy Awards. Sir Ratan Tata Trust. Sir Ratan Tata.

Sir Ratan Tata Trust

Background personality tata

'Eredoctoraat voor kapitalistische Ratan Tata schaadt geloofwaardigheid van UvA' Room for Discussion — Ratan Tata at Room for Discussion. Room for Discussion — Ratan Tata bij Room for Discussion. Foliaweb: *Eredoctoraten voor André Kuipers en Ratan Tata. André Kuipers aan boord van internationaal ruimtestation ISS | Foto: Nasa Wetenschap22 november 2012 13:25 |De UvA kent eredoctoraten toe aan ruimtevaarder André Kuipers en de Indiase ondernemer Ratan Naval Tata.

Foliaweb: *Eredoctoraten voor André Kuipers en Ratan Tata

Foliaweb: *Eredoctoraten voor André Kuipers en Ratan Tata. Kritiek op eredoctoraat voor ‘India’s corporate czar’ Organisatie7 januari 2013 18:40 Het eredoctoraat dat op 8 januari wordt uitgereikt aan de Indiase grootindustrieel Ratan Tata wordt niet door iedereen met instemming begroet.

Kritiek op eredoctoraat voor ‘India’s corporate czar’

De aan de UvA werkzame wetenschapper Sruti Bala, werkzaam bij het Amsterdam Centre for Globalisation Studies, heeft een kritische opiniebijdrage geschreven in de Volkskrant, mede ondertekend door twintig andere UvA-wetenschappers. Ratan Tata krijgt het eredoctoraat ter gelegenheid van de 381e dies natalis van de UvA vanwege zijn volgens de UvA ‘grote bijdrage aan de wereldwijde expansie van de Tata Group, waarbij hij economische groei liet samengaan met een uitgebreid corporate social responsibility-programma van het concern.’ Eredoctoraten voor André Kuipers en Ratan Tata. André Kuipers aan boord van internationaal ruimtestation ISS | Foto: Nasa Wetenschap22 november 2012 13:25 De UvA kent eredoctoraten toe aan ruimtevaarder André Kuipers en de Indiase ondernemer Ratan Naval Tata.

Eredoctoraten voor André Kuipers en Ratan Tata

Capitalism: A Ghost Story. Foliaweb: Tientallen hoogleraren ziek na afloop diesviering. Organisatie14 januari 2013 20:40 |Naar nu eerst bekend is geworden zijn tientallen hoogleraren en/of hun partners op 8 januari, na afloop van het hooglerarendiner in Grand Hotel Krasnapolsky, in meer of mindere mate ziek geworden.

Foliaweb: Tientallen hoogleraren ziek na afloop diesviering

Het zou gaan om een voedselvergiftiging die tijdens het diner of tijdens de aan het diner voorafgaande receptie in het Maagdenhuis is opgelopen. Verschillende hoogleraren en aanwezige studenten, die allen niet met naam en toenaam genoemd willen worden, bevestigen het voorval. Geen steak tartare meer in Kras. Organisatie16 januari 2013 17:12 |Nog voordat vaststaat dat hotel Krasnapolsky de schuldige is van de mogelijke voedselvergiftiging die hoogleraren en/of hun partners voor of tijdens het diesdiner in het hotel opliepen, zegt managing director Jan Hein Simons van NH Hoteles al toe dat steak tartare van de kaart gaat.

Geen steak tartare meer in Kras

‘Kijk, als u alleen bent en in ons restaurant een steak tartare wilt bestellen, dan kunt u die krijgen, maar aan groepen zullen we dat gerecht niet meer serveren. Daarvoor is het risico te groot,’ zegt Simons. Krasnapolsky lijkt vrijuit te gaan in Steak Tartare-gate. Folia Magazine #16, jaargang 2012-2013. FoliaMag: UvA stelt verkeerde prioriteiten. Ewaldeng : En toch knaagt er iets: hoe... Foliaweb: Met Halbe op de bek Ewoud Engelen. Wat een brille, wat een belezenheid, wat een wijsheid, wat een retorisch vernuft, wat een esprit, wat een bevlogenheid legde Halbe Zijlstra maandag 5 september in zijn openingsrede aan de dag.

Onnavolgbaar hoe hij van zo’n briljante openingszin als ‘wie verre reizen maakt, kan veel verhalen’ moeiteloos wist te springen naar zijn eigenlijke thema van ‘selecteren, profileren en samenwerken’ om af te sluiten met een krachtige klaroenstoot als ‘we willen dat hoger onderwijs echt hóger onderwijs is’! Topdit, topdat. Hoe bestonden mijn meerderen het om op 4 mei, twee weken na het verscheiden van ­Rutte I, vol trots een Profielschets van de UvA naar Halbe te sturen?

Topdit, topdat

Waarom tekende mijn baas voor een bullshitdocument waarin het onderzoek van onschuldige onderzoekers schaamteloos dienstbaar werd gemaakt aan die bespottelijke Topsectoren? Zo vond ik tot mijn grote verrassing mijn eigen academische bankenkritiek terug bij de Topsector Hoofdkantoren die – o ironie – onder leiding stond van diezelfde geniale bankier die SNS Reaal in 2006 had opgezadeld met de corrupte vastgoedboedel van ABN Amro, die momenteel zo prominent figureert in de onvolprezen VPRO-serie De ontmaskering van de vastgoedfraude. ‘Waarom die profielschets en prestatieafspraken aan Halbe opgestuurd en niet een verregende hondendrol of een rottende haring’, zo schreef ik in de tietenkonttaal die nou eenmaal hoort bij een studentenblaadje. Een half jaar later komt het antwoord – sort of.

Ewaldeng : @PVdMM heb je mijn column in... Foliaweb: ‘Dymph van den Boom heeft het licht gezien" Dymph van den Boom tijdens de diesviering van 2013 | Foto: Danny Schwarz Medewerkers22 januari 2013 16:00 |Hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen is blij dat rector magnificus Dymph van den Boom tijdens de diesviering pleitte voor afschaffing van het topsectorenbeleid, zo schrijft hij in zijn column ‘Topdit, topdat’ voor De Groene Amsterdammer.

Foliaweb: ‘Dymph van den Boom heeft het licht gezien"

Maar helemaal overtuigd is hij nog niet. ‘Godzijdank heeft ook mijn eigen baas, Dymph van der [sic] Boom, het licht gezien. Weg zijn de potsierlijke lijstjes, de topdromen, de zelfmasturbatie [sic]. In plaats daarvan was haar nieuwjaarstoespraak [sic] een rede uit het boekje – mijn boekje welteverstaan. . [...] Lees de hele column van Engelen hier. UvA_Amsterdam : Ratan Tata ontvangt eredoctoraat... Bala. Soundcloud: FMK Dymph van den Boom 22 januari 2014 by Folia Radio. NotPICNIC : @ClaravandeWiel Ja. M'n open... FreezePage. FreezePage: Van Dissel - Tata. NotPICNIC : Open vraag aan de Rector... WofIlap.png (PNG Image, 1845 × 1030 pixels) - Scaled (55. Ratan tata. Krasnapolsky. Tata burg. Tata. Foliaweb: Open vraag aan *FEB-decaan Han van Dissel: een man met een plan. Van Dissel wil van de FEB een merk maken. Hoe een Amerikaanse zakenman miljoenen verdiende aan het failliete Aldel. Aluminiumfabriek Aldel bracht in de jaren zestig welvaart en werkgelegenheid naar de provincie Groningen.

De banen in de regio lagen in die tijd niet voor het oprapen. Al jaren probeerde de overheid bedrijven naar het noorden te lokken, zonder succes. Tot in 1959 de gasbel bij Slochteren werd ontdekt. Plotseling werd Groningen de perfecte locatie voor industrie die veel stroom verbruikt, zoals aluminiumsmelters. Staalfabrikant Koninklijke Hoogovens besloot in 1964 haar eigen aluminiumtak in Groningen te vestigen: Aluminium Delfzijl (Aldel).

Maar bijna vijftig jaar later, op 30 december 2013, valt het doek voor Aldel. Nu heeft de aluminiumsmelter sinds 2009 inderdaad flinke verliezen geleden. Iemand een aluminiumfabriek kopen? Het faillissement van Aldel komt niet uit de lucht vallen. Als iedereen het eigenlijk al bijna heeft opgegeven, meldt zich toch een kandidaat: Gary Klesch Gary Klesch, tovenaar En een zakenman is Gary Klesch. Winst bij verlies ‘Dat is roof’ De schulden lopen verder op. Grootschalige fraude door eerstejaars economie UvA. Onderwijs15 april 2014 18:24 |Eerstejaarsstudenten economie en bedrijfskunde hebben op grootschalige basis gefraudeerd bij computertoetsen van het vak statistiek. Met de toetsen kon voorafgaand aan het afsluitende tentamen een bonuspunt van 0,5 verdiend worden.

Door de examencommissie van de faculteit is besloten de toets van alle studenten ongeldig te verklaren. Het computerprogramma MapleTA wordt aan verschillende faculteiten gebruikt voor het afnemen van digitale toetsen. Bij het eerstejaarsvak statistiek vulden economiestudenten gedurende het semester wekelijks een computertoets in om hun kennis te testen. Met een goed resultaat konden zij alvast 0,5 punten voor hun eindcijfer scoren. Volgens de voorzitter van de facultaire examencommissie Lisette Duyster-Went kwam de fraude de afgelopen weken aan het licht, toen docenten ontdekten dat studenten erin slaagden de toetsen sneller af te leggen dan ervaren docenten.

Bussemaker: ‘Tweede incident met Maple TA in Nederland’ Foto: Partij van de Arbeid (cc) Onderwijs27 mei 2014 14:19 |Er is recent een andere universiteit of hogeschool in Nederland geweest waarop een verdacht voorval is geweest met het toetsprogramma Maple TA. Dat blijkt uit de antwoorden van Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, op Kamervragen van PvdA’er Mohammed Mohandis. Maple TA is het toetsprogramma waarmee honderden eerstejaarsstudenten economie en bedrijfskunde van de UvA hebben gefraudeerd om een bonuspunt op hun tentamen te behalen.

PvdA-Kamerlid Mohandis stelde daarover in april vragen aan de minister. Hij wilde voornamelijk weten of er soortgelijke incidenten zijn voorgevallen, wat de gevolgen zijn van de fraude van de UvA-studenten en hoe in de toekomst wordt voorkomen dat studenten vaker op deze manier frauderen. ‘Studenten frauderen al jaren met computertoetsen’

Onderwijs16 april 2014 17:57 |De truc om digitale toetsen van de opleiding economie en bedrijfskunde foutloos in te vullen is al jaren bekend. Dat laten meerdere studenten aan Folia weten. Tevens geven zij aan dat er ook onder de docenten al veel langer bekend was dat er gesjoemeld kon worden. Gisteren werd bekend dat de examencommissie van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde de toetsen van alle eerstejaars economie en bedrijfskunde ongeldig verklaart. Wéér tentamenfraude bij de UvA. Die lieve, aardige eerstejaars meisjes (en heel soms jongens) van de UvA-opleiding psychologie toch: die hebben gewoon schaamteloos zitten frauderen met een paar digitale toetsen van het vak Testtheorie en Praktijk.

Dit meldt de gezaghebbende UvA-vakbladensite Folia.nl. De lieve meisjes en jongens in kwestie waren echter niet bijster slim (duh…) want ze waren vergeten om tijdens het maken van de toets tenminste te doen alsof ze erg veel moeite hadden met al het rekenwerk. Waardoor het de docenten opviel dat sommigen wel erg snel klaar waren met hun toetsen. Het is nog niet bekend of de frauderende psychologen in spé keihard worden aangepakt maar zeker is wel dat deze toetsen ongeldig zijn verklaard. Dat zullen de collega psychologiestudenten die wél gewoon hebben gestudeerd vast erg leuk vinden. * Wimpie! Game of Thrones - Groninger Studentenkrant.