background preloader

Chris-Jan van der Heijden - Rob Goossens voxlog slot & grendel

Facebook Twitter

Chris-Jan van der Heijden: ‘Slot en grendel passen niet bij deze universiteit’ « ANS-Online. Het blad werd ‘uit het zicht gelegd’ en de site werd gecensureerd, maar toch geprezen als beste universiteitsweblog van Nederland.

Chris-Jan van der Heijden: ‘Slot en grendel passen niet bij deze universiteit’ « ANS-Online

ANS-Online sprak Chris-Jan van der Heijden over een bewogen eerste jaar als hoofdredacteur van universiteitsblad Vox. ‘Ik probeer verzuurde journalistiek uit Vox te weren.’ Hoe is het eerste jaar als hoofdredacteur van Vox je bevallen? ‘Heel goed, de universiteit is een dynamische omgeving. » ‘Voxlog voorbeeld voor alle hoger-onderwijsbladen’ Voxlog: Website van het Nijmeegse universiteitsmagazine Vox. Voxlog heeft vandaag de prijs in de wacht gesleept voor beste vernieuwing van alle bladen in het hoger onderwijs.

» ‘Voxlog voorbeeld voor alle hoger-onderwijsbladen’ Voxlog: Website van het Nijmeegse universiteitsmagazine Vox

De jury prees het initiatief om zijn grote rijkdom aan uitingen, zoals berichten, filmpjes, foto’s en opiniebijdrages. Ook de mogelijkheid tot interactie en het grote aantal bezoekers maken deze website volgens de jury ‘een voorbeeld voor alle bladen zoals vernieuwende journalistiek hoort te zijn’. [UPDATE] Weer bericht verdwenen van Voxlog. We moeten eerlijk toegeven: we zijn het wel gewend.

[UPDATE] Weer bericht verdwenen van Voxlog

Berichten die verdwijnen bij onze conculega's van Voxlog, het is zeker niet voor het eerst. Maar waar eerder een bericht over onze voorzitter van het College van Bestuur (CvB) Roelof de Wijkerslooth van de site verdween, betreft het ditmaal nieuws over de toekomst van het maandblad zelf. Vox wordt uitgekleed. Nog maar één blad per maand en een judaskus voor Voxlog.

Vox wordt uitgekleed

De Vox-redactie is het grootste slachtoffer van het nieuwe afdelingsplan van de RU-communicatieafdeling. Onafhankelijke berichtgeving vanuit de universiteit wordt drastisch ingeperkt. Vox wordt uitgekleed. Nog maar één blad per maand en een judaskus voor Voxlog.

Vox wordt uitgekleed

De Vox-redactie is het grootste slachtoffer van het nieuwe afdelingsplan van de RU-communicatieafdeling. Onafhankelijke berichtgeving vanuit de universiteit wordt drastisch ingeperkt. Deze maand is het exact 10 jaar geleden dat Vox het toenmalige Nijmeegse campuskrantje KUNieuws opvolgde. De laatste jaren pakken zich donkere wolken samen boven de universiteitsbladen. » USR ontevreden met statuut en houding college Voxlog: Website van het Nijmeegse universiteitsmagazine Vox. Het nieuw te ontwikkelen nieuwsplatform van de Radboud Universiteit komt onder ‘redactionele verantwoordelijkheid’ te vallen van het hoofd communicatie.

» USR ontevreden met statuut en houding college Voxlog: Website van het Nijmeegse universiteitsmagazine Vox

Er komt, net als voor de papieren Vox, voor dat platform een redactieraad, die advies aan het hoofd communicatie geeft over de journalistieke kwaliteit van dat platform. Dat staat in het nieuwe redactiestatuut dat het college van bestuur vandaag naar de medezeggenschap heeft gestuurd. Het statuut en de opstelling van het college van bestuur tijdens de overlegvergadering zorgen voor onvrede bij de studentenraad.

UPDATE: Alweer censuur op de campus « ANS-Online. Afgelopen zaterdag werd universiteitsblaadje VOX verwijderd van de Radboud campus, op last van het College van Bestuur.

UPDATE: Alweer censuur op de campus « ANS-Online

De cover, waarop een snuivende studente is afgebeeld, zou namelijk tot verkeerde associaties met de universiteit kunnen leiden bij de brave middelbare scholiertjes die massaal de universitaire voorlichtingsdag bezochten. Chris-Jan van der Heijden, hoofdredacteur VOX, verklaart teleurgesteld te zijn door de actie. [UPDATE] Weer bericht verdwenen van Voxlog. We moeten eerlijk toegeven: we zijn het wel gewend.

[UPDATE] Weer bericht verdwenen van Voxlog

Berichten die verdwijnen bij onze conculega's van Voxlog, het is zeker niet voor het eerst. Maar waar eerder een bericht over onze voorzitter van het College van Bestuur (CvB) Roelof de Wijkerslooth van de site verdween, betreft het ditmaal nieuws over de toekomst van het maandblad zelf. Ook wij trekken ons de toekomst van de concurrent aan.

» Vox-kwestie afgerond in medezeggenschap Voxlog: Website van het Nijmeegse universiteitsmagazine Vox. Na een laatste overleg tussen medezeggenschap en college van bestuur in de Gezamenlijke Vergadering, is de kogel definitief door de kerk: de verschijning van Vox gaat van tweewekelijks naar maandelijks en er komt een digitaal nieuwsplatform onder verantwoordelijkheid van het hoofd Communicatie.

» Vox-kwestie afgerond in medezeggenschap Voxlog: Website van het Nijmeegse universiteitsmagazine Vox

Het overleg van vanmiddag spitste zich toe op het laatste preadvies van de medezeggenschap. Daarin stonden vragen over het nieuwe redactiestatuut voor Vox en een nieuw te vormen nieuwsplatform. In de eerste vraag vroeg de medezeggenschap het college een regel aan het statuut toe te voegen, die wel in een eerder voorgesteld statuut stond: ‘Overigens treedt het college van bestuur niet in de inhoudelijke verantwoordelijkheid van de redactieraad met betrekking tot het beleid van het blad.’ » Voxlog zegt adieu Voxlog: Website van het Nijmeegse universiteitsmagazine Vox. » Eén portaal voor alles Voxlog: Website van het Nijmeegse universiteitsmagazine Vox. Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat: een studentenportal waar je zonder in te loggen bij alle belangrijke info en systemen komt die je nodig hebt.

» Eén portaal voor alles Voxlog: Website van het Nijmeegse universiteitsmagazine Vox

Donderdag werd de nieuwe portal met een hoog hosannagehalte gepresenteerd. 7000 studenten hebben inmiddels al ingelogd, morgen krijgen nog eens 14.500 studenten een brief om ook gebruik te maken van de portal, met een kleefbare screencleaner als welkomstgadget. Sinds 2008 wordt er al actief gewerkt aan een nieuwe studentenportal, maar door organisatorische en technische oorzaken is het er nooit van gekomen. Nu wel, met dank aan projectleider Mo Tiel, die namens de studenten uit de redactieraad van de portal alle credits kreeg. Studenten Bob van Dijk, Timo Stark en Esther de Groot toonden zich laaiend enthousiast over de uiteindelijke portal zoals die er nu is. [UPDATE 2] VOX krijgt nieuwe hoofdredacteur, webredacteur vertrekt.

Bij onze conculega's van Vox heeft een ware stoelendans plaatsgevonden. De huidige hoofdredacteur, Chris-Jan van der Heijden, is de komende zes maanden met ouderschapsverlof en wordt tot 1 juli vervangen door de huidige redacteur Anne Dohmen. In de wandelgangen wordt er aan getwijfeld of hij überhaupt nog terugkomt: 'Ik ga me er niet meer tegenaan bemoeien, maar ik kom op 1 juli gewoon terug.'

[UPDATE 2] VOX krijgt nieuwe hoofdredacteur, webredacteur vertrekt. Bij onze conculega's van Vox heeft een ware stoelendans plaatsgevonden. De huidige hoofdredacteur, Chris-Jan van der Heijden, is de komende zes maanden met ouderschapsverlof en wordt tot 1 juli vervangen door de huidige redacteur Anne Dohmen. In de wandelgangen wordt er aan getwijfeld of hij überhaupt nog terugkomt: 'Ik ga me er niet meer tegenaan bemoeien, maar ik kom op 1 juli gewoon terug.' Het heeft er natuurlijk niets mee te maken, maar webredacteur en deel van de inventaris Rob Goossens, langer in dienst dan Anne Dohmen, heeft ontslag genomen.

Hij gaat verder als freelancer. Hijzelf vindt het tijd voor 'een nieuwe uitdaging'.