background preloader

NRC(next) Volkskrant Trouw Telegraaf geenstijl

Facebook Twitter

Kabinet zet, zoals verwacht, cultuurbezuinigingen door. Foto NRC / Roel Rozenburg Binnenland Het kabinet negeert een advies van de Raad voor Cultuur om de bezuinigingen op cultuur uit te smeren over een langere periode. De bezuinigingen van 200 miljoen euro gaan in per 1 januari 2013. De Raad voor Cultuur kwam eind april met het advies om de bezuinigingen uit te smeren over de periode tot en met 2015.

De bezuinigingen van 200 miljoen euro per jaar die staatssecretaris Halbe Zijlstra moet doorvoeren zijn op een totaal bedrag van - dit jaar - bijna 490 miljoen. Birgit Donker volgt het onderwerp al langere tijd voor NRC Handelsblad. “Het is in lijn met wat hij op 29 april, bij het in ontvangst nemen van het adviesrapport, al zei. In de visie van Zijlstra, geinterpreteerd op basis van beleidsstukken, zijn dit de door te voeren bezuinigingen (tussen haakjes wat de RvC adviseerde in het rapport): De ministerraad spreekt morgen over de cultuurbezuinigingen.

Eerder hakte Zijlstra al de knoop door voor bezuinigingen op de cultuurkaart voor jongeren. Topinstellingen worden gespaard bij cultuurbezuinigingen. Binnenland Het kabinet spaart de topinstellingen als het Nederlands Danstheater bij de bezuinigingen van 200 miljoen op de kunstsector. Dat blijkt uit de brief die staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD, Cultuur) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zijlstra wijkt hiermee af van het advies van de Raad voor Cultuur, zoals gisteravond al duidelijk werd. De brief is hier te downloaden. Het kabinet bezuinigt vooral op beeldende kunst en de podiumkunsten (zie voor het overzicht van bezuinigingen in de popsector ook dit overzicht van 3VOOR12). Premier Rutte reageerde vanmiddag tijdens zijn persconferentie op de cultuurbezuinigingen. Raad voor Cultuur gaat zich ‘beraden’ Zijlstra negeert het advies van de Raad voor Cultuur om de bezuinigingen gefaseerd door te voeren.

Bij een gefaseerde invoering van de bezuinigingen krijgen culturele instellingen de kans om andere inkomstenbronnen aan te boren. Alle bezuinigingen opgesomd Onderzoek naar doorstart Cultuurkaart Achtergrond Lees meer over: Ja, zo zijn de parasieten. De regering waakt…De regering waakt… Zelden, hoogst zelden, vind ik woordgrapjes leuk. Dat ze het staatssecretarisje van cultuur Halbe Zijlstra de laatste tijd Halve Zoolstra noemen vind ik leuk. Halve Zoolstra heeft, in opdracht van de PVV en de receptietijgers van de VVD, de bijl gelegd aan de laatste wortels van wat nog Nederlandse cultuur heet. De eerste wortels zijn er de afgelopen decennia door de PvdA afgehakt, het betere voorbereidende werk.

Als ik de woorden ‘literaire tijdschriften’ hoor haal ik mijn wenkbrauwen op, zonder dat ik maar één seconde het triomfantelijke erop loshakken van deze politieke half-aap wens bij te vallen. Ik moet de argeloze lezer op dit blog kort uitleggen wat een literair tijdschrift ongeveer was. Je had literaire tijdschriften die al een eeuw bestonden, je had literaire tijdschriften die meteen na het eerste nummer al bezweken. Nu de literatuur nog, hoor ik Halve Zoolstra sissen. Heren, houdt u alstublieft uw rotcenten bij u! Zijlstra: cultuurbezuinigingen gaan door zonder aanpassingen. Binnenland Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra zal geen aanpassingen maken aan de door het kabinet voorgenomen bezuinigingen op cultuur. Zijlstra nam tijdens het overleg in de Tweede Kamer geen van de ingebrachte moties aan voor aanpassing van de plannen, ook niet die van de regeringspartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV om enkele kunstgezelschappen te ontzien.

Dat meldt de NOS. De gedoogcoalitie wilde Zijlstra dwingen om onder andere het Friese theatergezelschap Tryater en het Limburgse Opera Zuid te blijven steunen met subsidies. Zijlstra noemde dit voornemen “sympathiek”, maar wilde het niet steunen. Er zou geen geld voor beschikbaar zijn. Het kabinet wil 200 miljoen euro bezuinigen op cultuur. Eerder vanavond liet Zijlstra weten niet blij te zijn met het beeld dat tegenstanders van zijn cultuurbeleid schetsen. Lees meer over: cultuur cultuurbezuinigingen Halbe Zijlstra Mars der Beschaving.

Ook kaartjes verkopen is een kunst. Zo lang de Mars der Beschaving was, zo leeg zijn vele theaters, orkestzalen en galeries. Niet iedere kunstliefhebber is daarom tegen de bezuinigingen. Een orkest dat speelt voor anderhalve man en een paardenkop zou het belastinggeld niet waard zijn. Eén van de critici van de protestmars die vandaag arriveerde op het Binnenhof is cabaretier Jasper van Kuijk. Onder de kop ‘Kunstenaar zijn is geen basisrecht’ betoogt hij vanmiddag in NRC Handelsblad dat kunst zonder publiek alleen waarde heeft voor de kunstenaar en ingewijden. “Ik zag een meisje op tv dat dans studeert en over de bezuinigingen zei: ‘Ja, maar ik wil gewoon heel graag dansen.’ De Mars der Beschaving lijkt vooral een Mars der Behoeftigen te zijn, meent Van Kuijk. Kunstenaars de nieuwe allochtonen? “Het is heel gek, maar soms heb ik de indruk dat kunst gewoon niet verkóópt. Nasr neemt het premier Rutte kwalijk dat hij het “sentiment van de burger” bespeelt.

“Een sterke top vereist een sterk basis. Geplaatst in: Cultuur. Meerderheid Nederlanders staat achter bezuinigingen op cultuur. BinnenlandCultuur Zes op de tien Nederlanders staat achter de bezuinigingen die het kabinet voor de cultuursector heeft aangekondigd. Evenveel Nederlanders vinden dat de overheid hier in het verleden te veel geld aan heeft uitgegeven. Slechts 36 procent hoopt dat een volgende regering de bezuinigingen terugdraait, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond, zo meldt persbureau Novum. De verschillen tussen de aanhangers van de verschillende partijen zijn echter groot. Zo is driekwart van de GroenLinks-kiezers tegen de bezuinigingen. De meeste voorstanders zijn bij de PVV te vinden, waar 86 procent de bezuinigingen steunt.

Uit de peiling komt verder naar voren dat bijna driekwart (73 procent) van de D66-kiezers het afgelopen jaar naar een museum is geweest en ruim een kwart van de PVV-aanhangers. Van degenen die het afgelopen jaar een museum hebben bezocht is nog altijd 47 procent voor de bezuinigingen. Lees meer over: Bezuinigingen cultuur cultuurbezuinigingen GroenLinks. Universiteiten zijn geen economische motor. Het is een van de axioma’s achter de gloedvolle pleidooien voor een ‘kenniseconomie’: de gedachte dat een beter opgeleide bevolking leidt tot meer economische groei. Hoe meer ingenieurs we opleiden, hoe beter dat is voor onze economie, is de gedachte.

De Britse hoogleraar Alison Wolf strijdt al een tijdje tegen dit idee. Het is niet waar, zegt ze, en bovendien perverteert dit het idee van wat een universiteit is. In een interview op de website Sp! Ked licht ze haar ideeën toe. De kracht van een economie hangt niet direct af van het aantal universitaire diploma’s, zegt ze.

Maar universiteiten worden steeds vaker louter als vliegwiel gezien voor het bruto binnenlands product, zegt Wolf. ‘In the past, people did think that universities were […]were about civic virtue, that a civilised country has higher education, has people trying to understand the world, not because that might generate a spin-off company, but because understanding the world was the right thing to do.’That has changed. Zijlstra betreurt hogere btw op podiumkunsten. Els Swaab, de voorzitter van de Raad voor Cultuur, overhandigt het adviesrapport over de bezuinigingen op cultuur aan staatssecretaris Habe Zijlstra, eind april.

Foto NRC / Roel Rozenburg Cultuur De verhoging van de btw op podiumkunsten en kunstvoorwerpen heeft de geloofwaardigheid van de cultuurbezuinigingen van het kabinet aangetast. Dat zegt staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur in een interview met NRC Handelsblad. Kunstredacteur Birgit Donker en politiek redacteur Derk Stokmans van NRC Handelsblad spraken met Zijlstra over de kritiek die hij kreeg na zijn bezuinigingen op cultuur. Over die btw-verhoging zegt hij in het interview: “De btw-verhoging heeft mij niet geholpen. En: “Het is niet de meest voldragen maatregel in het regeerakkoord.” Critici van de grote kunstbezuinigingen zagen de verhoging als bewijs dat het kabinet en gedoogpartner PVV rancune koesteren tegen de kunsten. In de VVD wordt de maatregel nu betreurd. “Dat geldt ook voor het kabinet. Lees meer over:

Kunstenaars hebben geen subsidie nodig. Alle protesten tegen de cultuurbezuinigingen geven het idee dat ‘de Nederlandse cultuur’ alleen maar kan bestaan bij de gratie van subsidie. Maar juist het ontbreken van deze aai over de bol van de overheid maakt kunstenaars alleen maar beter, schrijft beeldend kunstenaar Roland Maas vandaag in een opiniestuk in nrcnext. Een kunstenaar verkoopt tijdens de Mars der Beschaving een stempel en inktkussen om papiergeld te bestempelen met de tekst 'Koopt Kunst'.

Foto NRC / Vincent Mentzel Volgens Maas wordt de gedachte dat kunstenaars gesubsidieerd moeten worden om professioneel kunstenaar te kunnen zijn in stand gehouden door de kunstwereld zelf. Wat mij vooral verbijsterde, was dat gesubsidieerde kunstenaars en kunstenaars in de bijstand aangezien worden voor ‘professioneel kunstenaar’. Maas vraagt zich af wat dit te maken heeft met professioneel kunstenaarschap. Al achttien jaar ben ik niet van subsidie afhankelijk. Ype en Willem over de Mars der Beschaving. 'De bodem wordt onder de cultuursector weggeslagen' - Cultuur.

ANP/Redactie − 10/06/11, 16:07 Een danser tijdens een door het Nederlans Danstheater verzorgde danscursus in 2009. © ANP Staatssecretaris Halbe Zijlstra maakte vandaag bekend wat er bezuinigd wordt in de cultuursector. Hij ontziet topinstellingen als het Nederlands Danstheater, de hardste klappen vallen bij faciliterende instellingen in de theaterwereld en de wereld van de beeldende kunst. Een overzicht van de reacties op de plannen, zoals verzameld door het ANP. Wim Pijbes van het Rijksmuseum in Amsterdam: 'We hadden gehoopt dat er een concrete geefwet zou komen die het fiscaal aantrekkelijk maakt om giften te doneren aan instellingen.

Intendant Guus Mostart van de Nationale Reisopera: 'De Nationale Reisopera heeft met verbijstering kennis genomen van de nota van de staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra en zijn plan om de Nationale Reisopera om te vormen tot een productiekern met een subsidieverlaging van maar liefst 60 procent. 'Van die fasering hebben we wel een punt gemaakt. Bezuinigingen cultuur: hardste klappen bij theater en beeldende kunst - Cultuur. Harmen Bockma − 10/06/11, 14:45 Het Concertgebouw in Amsterdam tijdens een repetitie van het Concertgebouworkest. © ANP Het rijk ontziet de grote topinstellingen in de Nederlandse kunstwereld. Instituten als het Rijksmuseum, de Nederlandse Opera en het Nederlands Dans Theater worden gespaard bij de grootscheepse bezuiniging van 200 miljoen euro op kunst en cultuur. De klappen vallen vooral in de podiumkunsten (van 236 miljoen naar 156 miljoen) en in de beeldende kunst (van 53,5 miljoen naar 31 miljoen).

Leden van het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium musiceerden vandaag voor de ingang van de Tweede Kamer. © ANP Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra gisteren bij de uitreiking van de Prix de Rome. © Guus Dubbelman / de Volkskrant Dat heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur vanmiddag bekend gemaakt. Het nieuwe subsidiestelsel gaat in op 1 januari 2013. Bezuinigingsplannen Nederlandse kunstsector is cultureel vandalisme - opinie. Peter Sellars e.a. − 20/06/11, 06:00 Protesten in november 2010 tegen de forse bezuinigingen in de cultuursector. De aangekondigde bezuinigingen op de kunsten zullen onherstelbare schade toebrengen aan de Nederlandse culturele sector.

De gevolgen zullen ook in de internationale kunstwereld te merken zijn. Geachte staatssecretaris van Cultuur, Onderwijs en Wetenschappen, Halbe Zijlstra,Geachte leden van het Nederlandse parlement, De internationale kunstwereld heeft geschokt kennis genomen van de vergaande plannen om te bezuinigen op de Nederlandse kunst en cultuur, zoals aangekondigd door de staatssecretaris. Wij denken dat de bezuinigingen een desastreuze uitwerking zullen hebben op de reputatie en het functioneren van de Nederlandse kunstsector. De rijke en diverse Nederlandse culturele sector staat sinds jaar en dag garant voor Europese excellentie. Internationaal gezien is de huidige Nederlandse infrastructuur om onafhankelijke artiesten en kleine productiegroepen te ondersteunen uniek.

Ja, kunst is te veel voor ingewijden - opinie. Letty Ranshuysen − 22/06/11, 06:30 © anp. Voorproefje op het Holland Festival in de etalage van de Bijenkorf met een optreden van hoofdrolspelers Sahr Ngaujah en Paulette Ivoryeen van de Broadway hitmusical Fela! In plaats van te keer te gaan tegen de bezuinigingen, moet de kunstsector de eigen zwaktes onder ogen zien. In alle toonaarden wordt geklaagd over de gevolgen van de huidige bezuiniging op de kunsten. Weinigen vragen zich af hoe het mogelijk is dat de huidige politieke machthebbers dit beleid met bijval van de meeste stemmers uit kunnen voeren.

Het wordt tijd om na te gaan waar die binnenlandse weerstand tegen de kunsten vandaan komt. Want in het buitenland is men goed te spreken over het Nederlandse kunstenaanbod. In Nederland is men minder enthousiast over de unieke infrastructuur. Zodoende ontstond er een enorm aanbod van door experts en kunstliefhebbers hoog gewaardeerde kunsten, waar buiten die kring steeds minder belangstelling voor was. 'De kunst is geen afwerkhoertje' - opinie. Cornelis de Bondt − 24/06/11, 10:38 Straattheater op festivalterrein Westerkeyn op het Oerol Festival op Terschelling. Kunstenaars moeten tegenwoordig op hun hurken gaan zitten om de zintuiglijke smaak van de massa stante pede te bevredigen.Dat schrijft Cornelis de Bondt,componist en docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in een opinie-bijdrage aan de Volkskrant. 'Kunst is te veel voor ingewijden', aldus Letty Ranshuysen, de zoveelste onderzoeker die iets over de kunsten te melden meent te hebben zonder er middenin te hoeven staan.

Ook een mevrouw uit Groot-Brittannië, die haar geld verdient met fondswerving, draagt haar steentje bij middels een interview in de kunstbijlage van diezelfde dag: 'Het Thatcher-tijdperk luidde een gouden tijd in voor de Britse muziek.' En dan de Tweede Kamer, die laat zich door iedereen informeren als het maar geen kunstenaars zijn. Niet één kunstenaar. 'De vernieuwingsdrang moet ingeperkt worden', zegt Ranshuysen. 'Kunst heeft altijd beschermende hand nodig' - Cultuur. Politiek liet de kunst nooit met rust - opinie. Gerard Drosterij − 17/06/11, 06:00 Rick van der Ploeg Ook de voorgangers van Halbe Zijlstra hadden een opdracht voor de cultuursector. De boodschap is al jaren dat Cultuur met een grote C uit haar ivoren toren moet komen en meer publiek dient te trekken. 'Wordt de door de overheid beschermde cultuur niet te sterk een terrein waarop uitsluitend ingewijden zich thuisvoelen, terwijl grote groepen van de bevolking er part noch deel aan hebben?

' PantserAan het woord is niet Halbe Zijlstra, maar Hedy d'Ancona, minister van Cultuur van 1989 tot 1993. Volgens d'Ancona moest de kunst zich rekenschap geven van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door publiek te zoeken: 'Wanneer kunstinstellingen al te zwaar tegen de overheid aanleunen, ontlokt dat te weinig initiatieven om een groter publiek te verwerven én om doelmatiger te werken.' Naoorlogse kabinetten subsidieerden kunst op basis van het verwachte maatschappelijke effect van kunst. Gerard Drosterij is politicoloog. Kunst heeft tijd nodig - opinie. Els Swaab: Zijlstra maakt van kunst iets elitairs - Cultuur. Burgeroorlog om de kunsten - Daniël Samkalden. 'Kunstvakonderwijs' - Sander van Walsum. 'Cultuurdemonstratie slecht voorbereid' - Cultuur. Mars der Beschaving – Reactie op Brief College den Haag. 'Nederlanders gezien als tweederangs muzikanten, schaf conservatoria af' - Cultuur.

Zijlstra noemt cultuurbezuiniging 'niet makkelijk', maar 'wel logisch' - Politiek. 'Protest is niet het antwoord' - Politiek. Snijden in de basis van kunst en cultuur zal je uiteindelijk de top kosten - Opinie. 'Het wordt een kaalslag in de kunst' - Cultuur. Waarschuwing tegen alfavijandige tijdsgeest in onderwijs - Schrijf. Artistieke uittocht dreigt door kunstbezuinigingen - Nieuws. Cultuurbezuinigingen treffen ook België - Politiek. Steun aan kunst is een liberale traditie - Opinie. Loopgravenoorlog tussen cultuurbarbaren en artistieke subsidieslurpers - Opinie. Bezuinigen op kunst en cultuur kan best - Opinie. Mars der Beschaving naar Den Haag.

PvdA: cultuurbezuiniging leidt tot ander land. Telegraafmedia Groep NV voert hetze tegen Marsderbeschaving. GeenStijl - telegraaf media group Wikipedia. Rot op met je Mars der Arrogante Bedelaars. Beschaafd Godwin-volk zoekt subsidie. Grunbergkritiek. Uitgavencultuurenkunst. Vkn_20110623_sectionVKN01_page002_article4. OerolMan likt voet van #MarsderBeschaving. Cultuur op Oerol. Johnny Quid (JohnQuid) sur Twitter.