background preloader

Visitatiecommissie - Accreditation

Facebook Twitter

Karl Dittrich: 'Zelden een verzuurde docent gezien' 08 november 2012 door HOP, Bas Belleman Aantal keer bekeken: 3173 WEB ONLY Jarenlang waakte hij over het niveau van het hoger onderwijs. Op 1 december wordt Karl Dittrich voorzitter van universiteitenvereniging VSNU. Zijn 'liefde voor de academie' is nog springlevend. "Het strenge stelsel leidde tot milde oordelen. " Foto: Hans Stakelbeek Sinds 2005 stond de voormalige Maastrichtse universiteitsvoorzitter Karl Dittrich (60 jaar) aan het hoofd van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie. Zijn twee termijnen als voorzitter zitten erop. De keurmeesters van de NVAO lagen de afgelopen twee jaar onder vuur: ze hadden de diplomafraude in het hbo niet kunnen voorkomen. De NVAO leiden... was dat de laatste jaren nog wel leuk? Waar kreeg u respect voor? De NVAO kreeg veel kritiek, vooral toen de diplomafraude bij Hogeschool Inholland bekend werd.

De subtielere variant van die kritiek is dat de NVAO vooral papier beoordeelt. Oordelen de panels niet langer te mild? Foto: Hans Stakelbeek. MWA Intelligence, Inc. | Linking People and Technology. Onafhankelijkheid accreditatiestelsel in gevaar? 18 maart 2008 - Eind deze maand debatteert de Tweede Kamer over plannen van minister Plasterk om het accreditatiestelsel te hervormen. Voormalig Inspecteur Generaal en UU- voorzitter Jan Veldhuis heeft forse vragen bij deze voorstellen. “Het is mij onvoldoende duidelijk hoe OCW onafhankelijkheid in de praktijk wil vormgegeven”.

In februari stuurde minister Plasterk een voorstel naar de Tweede Kamer tot hervorming van het accreditatiestelsel. Kern van het voorstel: naast opleidingsaccreditatie komt er ook instellingsaccreditatie. Ook is OCW genegen de bureaucratielast voor de instellingen te verminderen. Er zijn weinig mensen die zich al zo lang met kwaliteitszorg in het hoger onderwijs bezig houden als Jan Veldhuis. “Ik reageer niet zozeer als QANU- voorzitter.

Voor wat betreft de onafhankelijkheid: het is in ieder systeem goed om periodiek iedere opleiding een externe, onafhankelijke beoordeling te laten ondergaan. Veldhuis wijst daarbij op de volgende elementen in de voorstellen. Bewaak je onafhankelijkheid! 8 mei 2012 - Er is grotere waakzaamheid nodig bij kwaliteitscontrole van het hoger onderwijs. NVAO-voorzitter Karl Dittrich liet tijdens het recente ENQA congres zijn twijfel aan de onafhankelijkheid van Europese valideringsorganisaties blijken. De trend in Europa is dat politici zich meer en meer met de kwaliteit van het hoger onderwijs gaan bemoeien, zo constateerde Karl Dittrich in zijn speech in Parijs. Dit kun je natuurlijk positief duiden: het kan zijn dat politici het belang van hoger onderwijs steeds beter onderkennen.

Dittrich: "Maar de wens om hun invloed te vergroten kan ook te maken hebben met de enorme kosten van onderzoek en onderwijs en het verlangen van politici om zoveel mogelijk waar voor dit geld te krijgen. " Je kunt nog wel zulke goede kwaliteitswaarborgen hanteren, maar wanneer de uitvoerders niet onafhankelijk zijn, staat de kwaliteit van het hoger onderwijs onder druk. Machtsmisbruik. Hbo-keuring is een 'dure poppenkast' Ianthe Sahadat − 23/05/11, 11:49 Bezorgde studenten en ouders tijdens een bijeenkomst op 10 mei van Hogeschool Inholland. © Guus Dubbelman / De Volkskrant Het kabinet verscherpt het toezicht op het hoger beroepsonderwijs. Dat blijkt hoognodig te zijn. Het keuren van hbo-opleidingen is nu een show voor de bühne, blijkt uit gesprekken met vele betrokkenen.

De beoordelende bureaus keuren zelden of nooit iets af. De kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs staat ter discussie sinds de Onderwijsinspectie vaststelde dat bij diverse hogescholen, waaronder Inholland, het eindniveau onder de maat is en diploma's ten onrechte zijn verstrekt. KeuringsysteemDe hamvraag is: hoe kon dit gebeuren? Om de kwaliteit te controleren, wordt elke hbo-opleiding eens in de zes jaar onder de loep genomen. Commerciële bedrijvenDe NVAO geeft de accreditaties af. 'Er gaan miljoenen om in dit schouwspel en het levert niets op. Quality Assurance Netherlands Universities. Nqa. Hobeon Groep. Certiked. DePers: Vrijheid + prikkels = hbo-fraude? visitatiecommissie, die het daadwerkelijke doorlichten van opleidingen overlaat aan. (pdf)kamerbrief De staat van het HBO 17jan2012. Kabinet houdt grote zorg om HBO.

25 januari 2012 - “De zwaarte van de vastgestelde tekortkomingen” in het HBO “is dermate groot,” dat het kabinet negatief oordeelt over hoe daar de kwaliteitsborging functioneert. Zijlstra biedt voor het eerst een volledig overzicht, meldt zijn diepe zorg en trekt harde conclusies. Inholland ziet hij nu echter positief. "Het vertrouwen van de samenleving in de borging van de kwaliteit van afgestudeerden en de examinering en toetsing in het hbo is essentieel. De afgelopen periode is vastgesteld dat sommige opleidingen dit vertrouwen niet waarmaken.

" Met die ingetogen, harde zin begint staatssecretaris Zijlstra zijn eerste, generieke beschouwing aan de Kamer over de staat van het HBO. Scherper borgen tussen accreditaties door "Ik heb het afgelopen jaar over de kwaliteit van diploma's in het hbo dan ook zeer regelmatig (negen maal) overleg gehad met uw Kamer. Cultuuromslag, zoals bij Inholland Hij wijst er op dat in verschillende instelliingen nu op zo'n manier gewerkt en gedacht wordt. Zijlstra: accreditatie HBO niet toereikend. Staatssecretaris van Onderwijs Zijlstra (VVD) uit in een brief aan de Tweede Kamer harde kritiek op de accreditatie van het HBO: ‘De bestaande borgingsmechanismen zijn niet toereikend om de problemen tijdig te detecteren en aan te pakken.’ Daarom moeten onder andere controles worden gehouden tussen twee accreditaties van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Scienceguide bericht vandaag over de brief die Zijlstra vorige week aan de Tweede Kamer stuurde.

In zijn eerste volledige overzicht van de problemen in het hoger onderwijs toont Zijlstra zich bezorgd en trekt harde conclusies: ‘Het onderzoek van de Inspectie en NVAO heeft aangetoond dat de wet- en regelgeving rond het afstuderen in het hoger onderwijs onvoldoende worden nageleefd.’ Als gevolg daarvan bereidt hij een wetsvoorstel voor dat de eisen voor accreditatie aanscherpt, meer controles tussen twee accreditaties in realiseert en de minister directe bevoegdheid tot ingrijpen geeft. Reactie Rijksoverheid: Strenge regels voor kwaliteit hoger onderwijs. Persbericht | 03-02-2012 Het kabinet neemt maatregelen om de kwaliteit in het hoger onderwijs beter te waarborgen. De keuring (accreditatie) van opleidingen wordt strenger en onafhankelijker en de Inspectie van het Onderwijs gaat toezicht houden op de kwaliteit van het hoger onderwijs. De ministerraad heeft op voorstel van voorstel van staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met deze aanscherpingen.

De maatregelen zijn nodig om de gaten in het stelsel te dichten en het risico van misstanden, zoals in het verleden bij Inholland, tot een minimum te beperken. De accreditatie van opleidingen gebeurt voortaan in clusters. Universiteiten doen dit nu al maar het wordt ook verplicht voor hogescholen. De deskundigen die de keuring verzorgen worden geselecteerd door accreditatieorgaan NVAO (De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie), en niet meer door de opleiding zelf. ScienceGuide: Politiek wil zwart-wit stelligheid. 2 december 2011 - “Competentiegericht onderwijs is goed, maar we zijn doorgeschoten in onze verwachtingen van de zelfstandigheid van 16- en 17-jarigen.”, aldus NVAO-voorman Karl Dittrich op het NHOC. “Een kwaliteitscultuur betekent dat de docent in staat is zelf een professionele ethos te hanteren. U legt de lat.” Als keynotespeaker op het Nationaal Hoger Onderwijs Congres begon Dittrich met de constatering, dat 2011 een bewogen jaar was geweest voor HIO en NVAO beide.

"De Inholland-affaire ontplofte. We zijn van vertrouwen naar wantrouwen gegaan". Stelsel hard, peers zacht "We stikken tegenwoordig van de handboeken en protocollen. Het gevolg is ironisch. Dat er misstanden zijn geconstateerd die de kwaliteit en de status van HO en docenten niet ten goede komen, erkent Dittrich zonder meer.

Kwaliteitscultuur en autonomie "De docent is door alle incidenten en nadruk op control en protocollen eigenlijk gedegradeerd. "Docenten moeten op hun eigen professionele wijze met kwaliteit bezig zijn. Strengere controles in hoger onderwijs. Landelijk3 februari 2012 10:28 |UPDATE OFFICIËLE BEKENDMAKING Het toezicht in het hoger onderwijs komend jaar wordt komend jaar verder opgevoerd. Misstanden zoals zijn ontstaan bij hogeschool Inholland wil het kabinet ‘tot een minimum beperken’. De ministerraad stemde vrijdagmiddag in met het wetsvoorstel van staatssecretaris Halbe Zijlstra van onderwijs. De VVD-bewindsman scherpt de controles vanwege klachten over ondermaats onderwijs en misstanden op verschillende hogescholen.

Hogescholen worden voortaan, net zoals nu al bij de universiteiten gebeurd, gecontroleerd in clusters van vergelijkbare studierichtingen. Studenten worden zo in staat gesteld opleidingen onderling beter te vergelijken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vier opleidingen journalistiek in Nederland. In de maatregelen die Zijlstra presenteerde, heeft de onderwijsinspectie ook een grotere rol gekregen.

Verder gaat de manier waarop scholen elkaar controleren op de schop gaat. ‘Bewaartermijn tentamens en scripties HvA moet omhoog. Onderwijs6 februari 2012 17:09 |De HvA moet de bewaartermijn voor tentamens en afstudeerscripties verhogen. Bij onderwijscontroles moet het zo gemakkelijker worden de kwaliteit van een opleiding onder de loep te nemen. Daar pleiten leden van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) voor die zich bezighouden met de Onderwijs- en Examenregeling (OER) voor komend studiejaar.

Op het moment worden tentamens drie, zes of maximaal twaalf maanden bewaard. Met het oog op de zesjaarlijkse onderwijsaccreditaties wordt slechts een kleine selectie bewaard. In het voorstel van de raadsleden moeten tentamens en de beoordelingen hoe dan ook twee jaar worden bewaard, voor afstudeerscripties is dit zelfs zeven jaar. Staatssecretaris Halbe Zijlstra maakte vrijdag bekend dat hij de bewaarplicht voor afstudeerscripties ook wil verhogen. Zo moet worden voorkomen dat opleidingen elkaar de hand boven het hoofd houden.

Geef minister niet te veel macht, zegt Raad van State. 08 november 2012 door HOP, Bas Belleman Aantal keer bekeken: 525 WEB ONLY Scherper toezicht op het hoger onderwijs? Nergens voor nodig, vindt de Raad van State. Maar in zijn nadagen als staatssecretaris legde Halbe Zijlstra de kritiek naast zich neer. De minister moet hard kunnen ingrijpen als onderwijsbestuurders falen. Het hoger onderwijs lag onder een vergrootglas na de affaire bij de Hogeschool Inholland. Vooral het hbo moest het ontgelden. Die reageert op zijn zachtst gezegd lauw. Maar Halbe Zijlstra kijkt er anders tegenaan. Zijlstra vindt dat zijn opvolgers voortaan hard moeten kunnen ingrijpen als een onderwijsinstelling overduidelijk faalt en in strijd met de ‘kennelijke geest’ van de bekostigingsvoorwaarden handelt.

Het gaat volgens Zijlstra om een politieke afweging: hoe groot is de kans dat zich opnieuw misstanden zullen voordoen en hoe ernstig zal dat de waarde van hogeronderwijsdiploma’s aantasten? Maar volgens de Raad van State zijn bijna alle voorstellen onverstandig. NVAO krijgt zwaargewichten. 4 december 2012 - Een liberaal oud-bewindsman en twee zeer ervaren topmensen uit HBO en WO worden de nieuwe algemeen bestuurders van de NVAO. Onder hen een vrouw die vorig jaar de nummer 2 van de ScienceGuide top 10 was, Lieteke van Vucht Tijssen. Opmerkelijke politieke benoeming in het AB van de accreditatieorganisatie is die van de huidige bestuursvoorzitter van het UWV. Dat is namelijk de man die Mark Rutte ooit voor een half jaar opvolgde als staatssectretaris voor het hoger onderwijs, de toenmalige Haagse VVD-wethouder en loco-burgemeester Bruno Bruins.

Blijkbaar heeft deze voorganger van Sander Dekker in die stad uit deze invalklus een warme belangstelling voor de kwaliteit en borging van HBO en WO bewaard. Krachtig en fel De twee nieuwe vertegenwoordigers van het HO-veld kunnen zonder overdrijven als klasbakken worden gekenschetst. Oud-voorzitter van de Hogeschool Rotterdam Jasper Tuytel was een van de langst zittende en meest gezaghebbende voorlieden in het HBO. Vertrouwen en handhaven :scienceguide. 28 januari 2013 - “Er is een bredere maatschappelijke trend die vraagt om meer toezicht en meer afrekenen.

Bijna iedereen leek lid te willen worden van de PVDH: de Partij van de Handhaving.” Paul Zevenbergen (vice-vz NVAO) vraagt om realiteitszin én vermogen tot zelfkritiek in HBO en WO. Zevenbergen hield een ‘hagenpreek’ voor de verzamelde juridische opleidingen en ging er ondubbelzinnig in op de voor velen toch nog verrassende zeer zuinige beoordeling die deze opleidingen ontvingen bij hun recente accreditatie.

Hij nam het enerzijds voor de bekritiseerden op, maar gaf tegelijkertijd aan, dat een accreditatie deel is van een proces en ontwikkeling naar een echte kwaliteitscultuur. “Grootschalig onderwijs is kwetsbaar, als we kijken naar de fundamenten van goed onderwijs. U leest zijn betoog hier ‘Een preek, en zeker een hagenpreek, stelt dingen aan de kaak. Daar zit natuurlijk iets gemakkelijks in. Uitdaging van brede instroom Perspectief verbreden -Beeld en werkelijkheid Let op Erasmus. Flierman voorzitter NVAO.

6 februari 2013 - UTwente voorzitter Anne Flierman wordt de nieuwe voorzitter van de NVAO. Mark Rutte zag in 2006 al veel in hem, zo liet hij ScienceGuide toen merken. Als het om de HO-kwaliteit gaat schrikt de bedachtzame Flierman niet terug scherp te spreken, zoals tegen de langstudeerboete. Over het beleid van minister Plasterk was Flierman ook niet altijd mild, als dit de kwaliteit dreigde aan te tasten. Over een schuif met onderzoeksgelden zei hij tegen ScienceGuide bijvoorbeeld: “Belonen van excellentie is helemaal goed. Over de balk gegooid Echt woest was de Twentse 3TU-voorman over de uitwerking van de langstudeerboete, die zijn eigen partij, het CDA, had bedacht.

Waar Flierman ook een broertje aan dood heeft is gelegenheidswetgeving en regelgeving die als een kanon op een mug dreigt te schieten. Die scherpte had Mark Rutte al gezien toen hij staatssecretaris was. “Ik zie trouwens wel een zekere kentering op dit vlak. Jong talent op straat? Leo Kouwenhoven dag. CvB-voorzitter Anne Flierman benoemd tot voorzitter NVAO. Anne Flierman, voorzitter College van Bestuur, gaat de Universiteit Twente verlaten. Deze week is bekend geworden dat hij per 1 mei dit jaar wordt benoemd tot voorzitter van de NVAO, de onafhankelijke accreditatieorganisatie voor het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.

Flierman heeft zich vanaf 1 augustus 2005 als Collegevoorzitter intensief ingezet voor de UT. Naast de algemeen bestuurlijk zaken, droeg hij onder andere de verantwoordelijkheid voor de strategie van de instelling, de internationale betrekkingen en de marketing en communicatie. Onder leiding van de heer Flierman heeft de UT onder de noemer RoUTe’14 haar strategie opnieuw gedefinieerd, hetgeen leidde tot het profiel 'High Tech, Human Touch. Verder stuurde hij aan op het instellen van de Graduate School en het systeem van Tenure Track, waarmee talentvolle wetenschappers uit worden gedaagd om in een versneld tempo door te groeien in hun wetenschappelijke carrière. 'Universiteiten zijn geen Greenpeace' Scienceguide: Glans voor high trust. Rector UU: visitaties onvoorspelbaar. UTnieuws: Universiteiten morren over accreditatie. VVD en PvdA pleiten voor sterkere rol opleidingscommissie | nu.nl/politiek. Opleidingscommissies een ‘papieren tijger’?

Opleidingscommissies – van een mier maak je geen tijger. Chile’s accreditation crunch. Glans voor high trust. ScienceGuide: terugdringen van admin lasten van het accreditatiestelse. Steeds meer studies niet goed genoeg | Analyse. ScienceGuide: Of kwaliteit, of rendement. 'Verrassingsinspecties beter dan gewone accreditatie' ScienceGuide - Einde aan opleidingsaccreditaties?