background preloader

Who'sNext?What'sNext? The Hague student protest 21 jan 2011

Facebook Twitter

Kenniscrisis

Professoren protest - 21 jan 2011. Studentenprotest 21jan2011. Studerend_Nederland. Ook bedrijfsleven tegen langstudeerdersboete. Waarom protesteren de studenten? - Trouw. Waar zijn studenten zo boos over? - Binnenland. Van onze redactie − 19/01/11, 13:06 © anp. Een groepje studenten verstoort woensdag het Kamerdebat over bezuinigingen in het hoger onderwijs. AMSTERDAM - Protesten, een debat en boze studenten. Deze week is de week van de onderwijsbezuinigingen. Waarop wordt bezuinigd, waarom en wat zijn de mogelijkheden? Wat is het waar men zo boos over is? Voor het hoger onderwijs gelden dezelfde maatregelen, zij het dat een hbo-bachelor vier jaar duurt, en een universitaire master voor een hbo-student twee jaar.

Overigens is het niet zo dat studenten nu niet lenen - in tegendeel. Waarom zijn die maatregelen eigenlijk van kracht? Er worden allerlei investeringen gedaan om de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren, is de belofte, maar in ruil voor beter onderwijs wordt ook aan de student een 'investering in de eigen toekomst' gevraagd. En nu? ANSonline Bezuinigen? Het kabinet wist er niets van. Zijlstra geeft nu echter toch toe te snijden in hoger onderwijs. Hoewel het kabinet Rutte vooralsnog veelal anders beweerde, komt de aap eindelijk uit de mouw: het kabinet geeft toe tot 2015 te gaan bezuinigen op het hoger onderwijs. Dat heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra van hoger onderwijs als antwoord geschreven op Kamervragen. Tot het bijstellen van de internationale ambities voor de Nederlandse kenniseconomie leidt dat echter niet. Zijlstra hoopt vooral op een toename in ‘creativiteit’. ‘Onderwijsinstellingen staan voor de grote opgave de doelmatigheid te vergroten en tegelijkertijd een kwaliteitsimpuls te realiseren,’ aldus Zijlstra.

De precieze gevolgen zijn ook bij de verantwoordelijke staatssecretaris echter nog niet bekend . Chapeau, Halbe. Antwoorden kamervragen massaontslagen bij universiteiten. (pdf)antwoorden-kamervragen-massaontslagen-bij-universiteiten. Hoger onderwijs moet reserves aanspreken. TU Delta - Nieuws: 'Hoger onderwijs moet reserves aanspreken' 19 januari 2011 15.01 door HOPAantal keer bekeken: 1639Dit artikel verscheen in Delta jaargang 43, nummer 1 Tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer over bezuinigingen in het hoger onderwijs gaf staatssecretaris geen duimbreed toe aan de oppositie. Hij heeft voldoende parlementaire steun om zijn plannen door te zetten.

In 2012 en 2013 zullen universiteiten en hogescholen zichzelf deels moeten redden met de eigen reserves. “Het is een heel korte dip in de financiering.” Pas in 2015 zijn bezuinigingen en herinvesteringen in het onderwijs met elkaar in evenwicht, gaf Zijlstra toe. Kunnen die investeringen niet gelijklopen met de bezuinigingen wilde D66-kamerlid Van der Ham weten. “Ik sta open voor goede ideeën, maar ik heb er zelf ook lang over nagedacht en ik heb geen oplossing gevonden”, zei Zijlstra. Volgens Zijlstra kunnen hogescholen en universiteiten de barre tijd doorkomen door te putten uit hun reserves die instellingen kunnen benutten voor onvoorziene omstandigheden.

VNSU - kenniscrisis

 Detail. Nederlandse topmanagers, ondernemers en oud-bestuurders hebben zich uitgesproken tegen de ondewijsplannen van het Kabinet Rutte. Ze vinden het een kwalijke zaak dat studenten steeds minder ruimte krijgen om zich naast hun studie te ontplooiien. "Juist de combinatie van een goede studie, goed onderzoek en maatschappelijke vaardigheden die naast een studie opgedaan worden, maakt de Nederlandse alumni internationaal gewild op de arbeidsmarkt", schrijven de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in een brief aan staatssecretaris Halbe Zijlstra.

"Een kenniseconomie draait niet alleen om de kennis, maar ook om de vaardigheden die nodig zijn om kennis in de praktijk te brengen. Extracurriculaire bestuurservaring is bij uitstek de manier om die ervaring op te doen. " Desastreus De brief is ondertekend door mensen als Hessel Lindenbergh (president-commissaris ABN Amro), Michiel Muller (oprichter Route Mobiel) en Frans Weisglas (oud-voorzitter Tweede Kamer).

Minimaal Nominaal petition. Honderden docenten en onderzoekers aan RU misschien ontslagen. Vanwege de plannen van het kabinet om 35 miljoen euro te bezuinigen op het hoger onderwijs, bestaat de kans dat de RU tweehonderd docenten en honderd onderzoekers moet ontslaan. Dit betekent dat de onderwijscapaciteit met vijftien procent daalt. Woordvoerder van het College van Bestuur (CvB) Willem Hooglugt geeft aan dat dit belangrijke financiële gevolgen heeft. ‘Al jarenlang heeft de RU een sluitende begroting. Jaarlijks maken we een kleine winst die wordt opgespaard voor grote uitgaven als nieuwe gebouwen. Ook de kwaliteit van het onderwijs zou in het geding komen.

Gelukkig blijft het vooralsnog bij voornemens van het kabinet. ‘Zijlstra doet laffe poging begrip te kweken’ Staatssecretaris Halbe Zijlstra van hoger onderwijs lijkt de overvloedige kritiek van Colleges van Bestuur (CvB) en studenten meer dan zat. In een gepikeerd interview met Vrij Nederland haalt hij vooral uit naar de bestuurders van universiteiten die stelling hebben genomen tegen zijn bezuinigingsmaatregelen, zoals Roelof de Wijkerslooth.

‘Eerlijk gezegd vind ik het een beetje armoedig dat bestuurders zoals De Wijkerslooth impliciet gaan dreigen diploma’s van onvoldoende kwaliteit af te geven.’ Over studenten meldde hij het volgende: ‘Tuurlijk doet de collegegeldverhoging voor langstudeerders pijn. Maar het is ook geen vakantietijd. Je investeert in je eigen toekomst. Daar mag je best wat voor over hebben.’ Willem de Kleijne, voorzitter van AKKU, reageert vol onbegrip op de uitspraken van Zijlstra. Zijlstra deed veelzeggende uitspraken over de voorzitter van het CvB van de Radboud Universiteit. Nog twee weken… Ook Kortmann in toga door Den Haag. Op vrijdag 21 januari zal Den Haag vermoedelijk niet alleen zwart zien van de demonstrerende studenten, ook hoogleraren in toga zullen het Haagse straatbeeld bepalen. Voorafgaand aan de studentenprotesten wordt door hen een cortège georganiseerd, gevolgd door een speciale academische zitting waarbij het belang van wetenschappelijk onderwijs zal worden onderstreept.

Sander Breur, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB), voorspelt een legendarische dag: ‘Het wordt de grootste optocht van hoogleraren in toga in de geschiedenis.’ Welke Nijmeegse hoogleraren we die dag aan onze zijde kunnen verwachten, wilde het College van Bestuur om privacyredenen niet vooraf bekend maken. Wel kon universiteitsvoorlichter van de RU Willem Hooglugt ons vertellen dat er ‘al zeker zeventig hoogleraren zich hebben aangemeld’, gevolgd door de bekendmaking van de absolute Nijmeegse primeur: deelname van rector magnificus Bas Kortmann. ‘Zijlstra doet laffe poging begrip te kweken’ 5 miljard nodig voor top5-plek. Dertig grote spelers uit het veld van bedrijfsleven en onderwijs hebben berekend hoeveel geld er nodig zou zijn om de motie-Hamer binnen tien jaar uit te voeren. De organisaties hebben in de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) becijferd dat de overheid in het komende regeringsprogram minimaal 5 miljard euro moet vrij maken ter investering in de kenniseconomie.

Daarnaast moet er uit particuliere bronnen ook nog eens tussen de 2,5 en de 4,5 op tafel worden gelegd. Tezamen zullen deze geldstromen met name ten goede moeten komen aan basisonderwijs en middelbaar onderwijs, alhoewel er ook nog ongeveer twee miljard zal resteren voor hogescholen en universiteiten. Voorzitter van het KIA is de beschermengel van het Nederlandse hoger onderwijs Alexander Rinnooy Kan. Hij stelt duidelijke doelen: ‘We delen met de politiek de ambitie om ons land weer terug te brengen in de wereldtop van kennis en innovatielanden. Dat is absoluut noodzakelijk.’ Nederland verliest terrein op kenniskoplopers. Hoewel premier Rutte blijft beweren dat zijn kabinet ‘investeert’ in het hoger onderwijs, weet eigenlijk iedereen wel beter. Ambities die door de regering in het verleden zijn gesteld worden hierdoor overboord gegooid. De voorzitter van de Kennis- en Innovatieagenda (KIA) Alexander Rinnooy Kan, concludeert dit uit een KIA-rapport dat vandaag verschijnt.

Hij noemt de huidige ontwikkelingen op onderwijsgebied ‘zorgelijk’. Rinnooy Kan legt uit dat er de komende jaren drie miljard euro minder dan gepland aan publieke investeringen zal worden gedaan in onderwijs. ‘Per saldo leveren de voornemens van het kabinet Rutte-Verhagen minder investeringen in kennis en innovatie dan het KIA-basispad veronderstelt. Op ScienceGuide is een duidelijk overzicht van het KIA-rapport te vinden, met onder meer lijsten van wat er goed gaat in het Nederlandse onderwijs, en wat nog voor flinke verbetering vatbaar is. Ook bedrijfsleven tegen langstudeerdersboete. Nrc.nl - Binnenland - 'Boete voor trage student juridisch niet houdbaar' Rotterdam, 1 dec. Het kabinetsplan om al ingeschreven studenten vanaf volgend collegejaar te beboeten als zij meer dan een jaar studievertraging hebben opgelopen, is in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel.

Dat zegt Roelof de Wijkerslooth, voorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen. De Wijkerslooth, van 1991 tot 2000 directeur-generaal Wetenschappen op het ministerie van Onderwijs, wijst op een arrest van de Hoge Raad, die in 1989 over een soortgelijk voorstel afkeurend oordeelde. Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) wil in januari een wet aan de Kamer voorleggen waarin staat dat studenten die meer dan jaar studievertraging hebben opgelopen 3.000 euro extra collegegeld moeten betalen. Universiteiten en hogescholen worden ook gekort. De maatregel moet ook gaan gelden voor studenten die nu al staan ingeschreven. Gerelateerde artikelen: Gepubliceerd in: Binnenland Nieuwsbrief. CvB Radboud University de Wijkerslooth 07:00 --> Stem niet op het CDA. » De Wijkerslooth geeft stemadvies tegen Rutte Voxlog.

De onderwijsplannen van het huidig kabinet pakken desastreus uit voor het hoger onderwijs. Dit zei collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth vandaag in zijn nieuwjaarsrede. Hij liet zijn noodkreet vergezeld gaan van de oproep in maart níet te stemmen op CDA, VVD of de PVV. ‘Ik heb nog nooit zulke opruiende taal uitgeslagen’, zei De Wijkerslooth, zelf van christendemocratische huize. De Wijkerslooth ontpopt zich tot een fel tegenstander van de kabinetsplannen. In december haalde hij in NRC al publiekelijk uit naar het voornemen van het kabinet een straf te zetten op langstudeerders.

In zijn nieuwjaarsrede deed hij er nog een schepje bovenop, door voor te rekenen wat de gevolgen zijn voor de Nijmeegse universiteit als het regeerakkoord wordt uitgevoerd. Hij noemde een gedwongen ontslag van 200 docenten en 100 onderzoekers onvermijdelijk. De Wijkerslooth memoreerde een recente uitspraak van Jos Werner, voorzitter van het CDA in de Eerste Kamer. Mag het CvB politiek stelling nemen? De nieuwjaarsrede van Roelof de Wijkerslooth, de voorzitter van het College van Bestuur, was dit jaar hard en duidelijk.

Het huidige kabinet bezuinigt met als gevolg dat mogelijk honderden banen aan de RU verdwijnen. De invoering van de langstudeerdersregeling kost de Radboud Universiteit tientallen miljoenen en dat ‘is desastreus voor het hoger onderwijs.’ Daarom sloeg De Wijkerslooth opruiendere taal aan dan ooit te voren: ‘Stem in maart bij de verkiezingen voor Provinciale Staten niet op het CDA, de VVD of de PVV.’ Opvallend, omdat De Wijkerslooth zelf lid is van het CDA. Vanuit zijn eigen positie, voorzitter van een instelling die dankzij bezuinigingen in zwaar weer verzeild is geraakt, is het een logische keuze om een stem op de regeringspartijen af te raden. Maar is dit gepast in een nieuwjaarsrede? Moet het College van Bestuur niet politiek neutraal zijn om alle studenten te vertegenwoordigen of mag het een politieke kleur bekennen?

PVV gispt universiteiten om protest. 13 januari 2011 - PVV-Kamerlid en partijideoloog Martin Bosma vindt het "zeer onjuist" dat instellingen van hoger onderwijs protest vanuit hun gelederen tegen de 'langstudeerboete' ondersteunen. In een reactie op de besluitvorming aan de UvA terzake geeft hij aan zulke ondersteuning ernstig af te wijzen.

Het college van bestuur had aangegeven dat het studenten toch maar de mogelijkheid gaf op 21 januari deel te nemen aan het studentenprotest in Den Haag. Tijdens de viering van de Amsterdamse Dies kwam vanuit de ASVA een slim getimede oproep om een collegevrije dag. Ook al omdat nu ook de hoogleraren in cortège door Den Haag zullen trekken en de rectores en oud-minister Veerman daar zullen spreken. UvA-voorzitter Karel van der Toorn is daarop naar eigen zeggen "overstag gegaan," meldt hij op Folia. Hierop reageert de PVV-woordvoerder voor onderwijs in de Tweede Kamer bijzonder kritisch. Loodzwaar. PVV: ‘Universiteiten moeten apolitiek zijn’ Wij hadden je vorige week al je mening bevraagd over de politieke stellingname van het College van Bestuur. De reacties waren overwegend positief voor het CvB; De Wijkerslooth werd gesteund in zijn nieuwjaarsrede.

Zoals te verwachten valt, was de politiek minder blij. Halbe Zijlstra viel er gisteren al over en vandaag laat ook de Partij voor de Vrijheid van zich horen. De ondersteuning van de demonstratie is voor de gedogende partij niet eens het grootste bezwaar. Alhoewel daarmee subsidies worden ‘verspild’, heeft Martin Bosma een fundamenteler argument voor zijn afwijzing. Hij wil dat universiteiten zich verre van de politiek houden. Illustratie: Erik Molkenboer. » ‘Kabinet moet met cijfers komen’ Voxlog. Beter onderwijs, meer leerkrachten en afschaffing van de numerus fixus. Het kabinet belooft veel, maar de oppositie wil feiten en cijfers waarop ze het kabinet kan afrekenen.

“Wat wij ook van de maatregelen vinden, we moeten kunnen nagaan wat hun effect is”, zegt André Rouvoet, fractieleider van de ChristenUnie. Samen met zijn collega’s van de SP, GroenLinks, D66, PvdA en de PvdD diende hij enkele A-4’tjes vragen in bij onderwijsminister Van Bijsterveldt. Alleen oppositiepartij SGP houdt zich afzijdig. De oppositie wil precies weten waar het onderwijs aan toe is. Daarnaast hebben ze vragen over de studiefinanciering. Ook wil de oppositie weten op welke termijn minister Van Bijsterveldt de plannen zal realiseren, hoe de resultaten precies worden gemeten en wanneer daarover verantwoording wordt afgelegd aan de Tweede Kamer.

Of de oppositiepartijen hun zin krijgen, is nog de vraag. Vergelijkbare vragen hebben de fracties gesteld aan ministers op andere beleidsterreinen. / HOP. » ‘Ambities in de prullenmand!’ Voxlog. » Radboud Universiteit zet bussen in Voxlog. » Ook hoogleraren gaan naar Den Haag Voxlog. Route-21-januari. Hs. Arnhem Nijmegen: Check www.han-denhaag.hyve... Dr Anton Philipszaal :: The Hague, Netherlands.

Groninger Universiteitskrant collegevrije dag. Student demonstration on Friday 21 January in The Hague. Met de bus naar Den Haag! | Groningen. CvB Tilburg University Collegevrije dag: 21 januari 2011. Tilburgs studentenprotest op 21 januari. Eindhoven naar het Malieveld op 21 januari | Vervoer nodig? Zo geregeld! Studentenbonden mobiliseren onderwijswereld voor 21 januari. Duizenden aanmeldingen voor 21 januari. 21 Januari: collegevrij in Utrecht.

Studentenbelangen 21 jan vrij. Ook college gaat zo nodig de barricaden op. Herinvestering onderwijs komt te laat. Gaan we demonstreren? Folia CvB stort 9 mille in kas LSVb. Update Negen mille en collegevrije dag op 21 januari. 21 januari collegevrij. UT sponsort demonstratie Malieveld met 3000 euro.

Scienceguide

Radboud Universiteit: 300 banen op de schop. ‘Voor een paar cent je privégegevens kwijt’ Onderwijs is een recht, geen privilege - de Volkskrant - Opinie. Veel studenten verwacht bij demo. Studentenbonden verwachten grote demonstratie | nu.nl/politiek. TU Delta - Nieuws: Wedstrijd met protestlied tegen Zijlstra. Minister: studentenprotesten zinloos. Zijlstra houdt voet bij stuk.

Grote studentendemonstratie in januari. 'Sta spijbelen op 21 januari toe' Minister komt studenten niet tegemoet - Trouw. Van Bijsterveldt luistert niet naar nieuw protest. Wat is het alternatief van de langstudeerdersboete? Kleine studies in gevaar. SP hoopt op historisch studentenprotest. Roemer roept op tot massaal studentenprotest. Kom je naar mijn feestje ? Universiteiten: Bezuinigingen leiden tot massaontslagen - Trouw. NOS Headlines - Steun voor studenten - Nieuws. Hoogleraar op straat. Bindend protestadvies onzinnig : Nieuws : JOVD - Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. JOVD mist toekomstvisie. MP Rutte beantwoordt vragen van twitteraars. In gesprek met Mark. Reactie VSNU vz Sijbolt Noorda... Minister-president (MinPres) TV - Voor studenten, door studenten » Blog Archive » Rutte wil niet bezuinigen op onderwijs. Nieuwjaarstoespraak Guusje ter Horst, voorzitter HBO-raad - 10 januari 2011, Mauritshuis Den Haag.

Studenten en onderzoekers maken zich op voor protest.