background preloader

Privatising PC's with public functions

Facebook Twitter

Personal computer. Moderne pc Geschiedenis[bewerken] IBM Personal Computer, type 5150 uit 1981 Kenmerkend voor de IBM-PC was de modulaire opbouw en de openbaargemaakte hardware interface. Daardoor konden andere leveranciers ook onderdelen voor de pc aanbieden en later zelfs zogenaamde klonen. Hoewel de term dus in het begin voornamelijk gebruikt werd voor IBM Personal Computers, en later voor IBM PC-compatibele computers, wordt de term tegenwoordig gebruikt voor alle computers voor individueel gebruik.

Software[bewerken] De software voor een computer kan worden onderverdeeld in een aantal categorieën: Onderdelen[bewerken] De systeemkast (mogelijk met ingebouwd beeldscherm) bevat altijd: Verder bevat de systeemkast zo goed als altijd: een cd-romspeler en/of dvd-speler, cd-schrijver en/of dvd-schrijvereen netwerkkaart waarmee de pc aan een netwerk kan worden aangesloten, tegenwoordig vaak geïntegreerd op het moederbord. Tijdbalk[bewerken] Zie ook[bewerken] History of personal computers. The history of personal computer as mass-market consumer electronic devices effectively began in 1977 with the introduction of microcomputers, although some mainframe and maincomputers had been applied as single-user systems much earlier.

A personal computer is one intended for interactive individual use, as opposed to a mainframe computer where the end user's requests are filtered through operating staff, or a time sharing system in which one large processor is shared by many individuals. After the development of the microprocessor, individual personal computers were low enough in cost that they eventually became affordable consumer goods. Early personal computers – generally called microcomputers– were sold often in electronic kit form and in limited numbers, and were of interest mostly to hobbyists and technicians. Etymology[edit] An early use of the term "personal computer" appeared in a November 3, 1962, New York Times article reporting John W. Introduction[edit] Simon[edit] MIR[edit] Grotiusgebouw wordt laptopvriendelijk. De nieuwe Rechtenfaculteit, het Grotiusgebouw, wordt een stuk laptopvriendelijker dan de rest van de campus.

Zo komen er niet alleen goede faciliteiten in de bibliotheek, maar ook de collegezalen houden rekening met een flinke toename van het aantal laptopgebruikers. In het gebouw zullen de zitplaatsen in de collegezalen voor de helft worden voorzien van stopcontacten en ook in de bibliotheek is er minstens één stopcontact per twee werkplekken te vinden. Daarnaast wordt binnenkort in een testopstelling bekeken hoe de verschillende soorten werkplekken er uit moeten gaan zien.

Het is in ieder geval de bedoeling dat de stoelen ergonomisch verantwoord worden, zodat je niet al na een halfuur moet stoppen met studeren door nekklachten. Ook zijn er plannen om een ICT-servicepunt in het nieuwe gebouw te huisvesten. Daar kunnen studenten, net als in de UB, terecht met hun vragen en klachten. NotPICNIC : Vraagje aan @UBNijmegen tav... NotPICNIC : Vraagje aan @ISC_RU @tseverens... Protest tegen verdwijnen computerplekken. Vanwege bezuinigingen wil de RU voor half maart zestig computers in het MMS (Multimedia-Studiecentrum) schrappen. In plaats daarvan zullen er meer plekken komen voor laptops. Een RU-student kreeg hier lucht van en besloot actie te ondernemen. In en rond het MMS hangen nu petities tegen het verdwijnen van de computers. Marijke Bleeker laat namens alle medewerkers van het MMS weten dat ze de actie wel kunnen waarderen. ‘Het is goed dat de studenten nu op de hoogte zijn, maar ik denk niet dat de petitie iets uithaalt. Het aantal computerplekken op de RU zal waarschijnlijk steeds meer dalen de komende jaren.

PC’s blijven voorlopig in MMS. NotPICNIC : @jipmennen @YurreWieken... Studentenraad bezorgd over verdwijning werkplekken. De Universitaire Studenten Raad (USR) is ontevreden over de antwoorden van het College van Bestuur over het verdwijnen van studentenwerkplekken bij de letteren- en de rechtenfaculteit. ‘Ze sluit echter in de brief niet uit dat het aantal werkplekken in de toekomst gelijk blijft.’, stelt USR-voorzitter Jip Mennen. Foto: John Loo (Creative Commons via Flickr) ‘Het college deelt weliswaar onze zorg, maar biedt geen zekerheid over de manier waarop deze bezuinigingen dan wel worden ingevuld’, zegt Mennen. ‘Daarover moet snel duidelijkheid komen.’ Op dit moment kunnen studenten op elke plek op de universiteit inloggen, ook in een gebouw buiten de eigen faculteit.

De letterenfaculteit moet dit jaar 1 miljoen euro bezuinigen. Wanneer studenten de eigen laptop meebrengen, zouden zij belangrijke onderwijssoftware als SPSS moeten aanschaffen via Surfspot.nl. VOX *Studentnraad bezorgd over verdwijning werkplekken. De Universitaire Studenten Raad (USR) is ontevreden over de antwoorden van het College van Bestuur over het verdwijnen van studentenwerkplekken bij de letteren- en de rechtenfaculteit. ‘Ze sluit echter in de brief niet uit dat het aantal werkplekken in de toekomst gelijk blijft.’, stelt USR-voorzitter Jip Mennen. Foto: John Loo (Creative Commons via Flickr) ‘Het college deelt weliswaar onze zorg, maar biedt geen zekerheid over de manier waarop deze bezuinigingen dan wel worden ingevuld’, zegt Mennen.

‘Daarover moet snel duidelijkheid komen.’ Op dit moment kunnen studenten op elke plek op de universiteit inloggen, ook in een gebouw buiten de eigen faculteit. De studentenraad vreest dat wanneer de vide en het MultiMedia Studiecentrum (beide zijn studieplekken op de eerste verdieping van het Erasmusgebouw) alsnog verdwijnen, dit tot overbezetting van pc’s bij andere faculteiten zal leiden. De letterenfaculteit moet dit jaar 1 miljoen euro bezuinigen. WTF! Index librorum prohibitorum ?

NotPICNIC : Index librorum prohibitorum... ** Studentenraad bezorgd over verdwijning werkplekken. De Universitaire Studenten Raad (USR) is ontevreden over de antwoorden van het College van Bestuur over het verdwijnen van studentenwerkplekken bij de letteren- en de rechtenfaculteit. ‘Ze sluit echter in de brief niet uit dat het aantal werkplekken in de toekomst gelijk blijft.’, stelt USR-voorzitter Jip Mennen. Foto: John Loo (Creative Commons via Flickr) ‘Het college deelt weliswaar onze zorg, maar biedt geen zekerheid over de manier waarop deze bezuinigingen dan wel worden ingevuld’, zegt Mennen.

‘Daarover moet snel duidelijkheid komen.’ Op dit moment kunnen studenten op elke plek op de universiteit inloggen, ook in een gebouw buiten de eigen faculteit. De studentenraad vreest dat wanneer de vide en het MultiMedia Studiecentrum (beide zijn studieplekken op de eerste verdieping van het Erasmusgebouw) alsnog verdwijnen, dit tot overbezetting van pc’s bij andere faculteiten zal leiden. De letterenfaculteit moet dit jaar 1 miljoen euro bezuinigen.