background preloader

IKT szaktanácsadó képzésen megismert oldalak

Facebook Twitter

EU-s ajánlások digitális iskoláknak. 21. századi tanár - 2018. május 15.

EU-s ajánlások digitális iskoláknak

Írta: Prievara Tibor A DigCompOrg nevű EU-s kezdeményezés abban hivatott segíteni, hogy az iskolák digitális átállását (illetve az iskolák helyzetét a digitális átállás során) visszajelezze. Remek, bár nem egyszerű mérési eszközről van szó, hiszen összesen 74 indikátort találunk az írásban, amelyek néha illuzórikusnak tűnhetnek. Ez azonban nem feltétlenül baj, hiszen nem csak a következő pár lépés az, ami feltétlenül izgalmas, hanem egy távolabbi, ideális jövő képét is hasznos lehet felvázolni. Az indikátorokhoz magyarázatok is társulnak, így könnyebb felmérni, hogy az adott intézményben éppen hol tartanak a transzformációban. 21. századi iskola. SAMR-létra – k.o.m.p.o.s.z.t. Két évtized is eltelt már azóta, hogy a technológiai eszközök az iskola, a tanítás és a tanulás világában valós szereplőként jelentek meg (nem előzmények nélkül).

Azóta is minden évben hallani, hogy „a számítógép a jövő az oktatásban” (nem jó hallani ezt, hanem inkább kellemetlen). A pedagógiához majdnem annyian értenek, mint a focihoz, így mindenkinek vannak történetei arról, hogy az iskolában hogyan használják az informatikai eszközöket. Maradjunk talán annyiban, hogy a drága eszközök nem mindig úgy teljesítik a küldetésüket, ahogyan (pedagógiai) álmodóik elképzelték. Olykor olyan, mintha méregdrága űrhajókkal gurulnánk a macskaköves utakon… Egy Ruben R.

Első szint: Helyettesítés Az első lépés az, amikor a technológia egy hagyományos eljárást helyettesít (substitution) anélkül, hogy merőben új lehetőségekhez jutnánk. Második szint: Kiterjesztés Ezen a szinten olyan oktatási alkalmazásokra kell gondolni, amelyeknél a technológia megjelenése valami plusz lehetőséget, funkciót is hozzáad. Digitális környezet a köznevelésben. Intézményi digitális fejlesztési tervek összeállításaDigitális pedagógiai módszertani csomagokIntézményi digitális fejlesztési tervek módosítása A digitális oktatás pedagógiai eszközrendszerének és támogató környezetének kialakítását szolgáló pályázatokban — EFOP-3.2.3-17 és VEKOP-7.3.3-17 — megfogalmazott szakmai célok elérése, a pályázók, illetve a pályázatot megvalósítók szakmai tevékenységének támogatása a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ egyik kiemelt feladata.

Digitális környezet a köznevelésben

A hivatkozott pályázati felhívásokból fakadó feladataink ellátása során keletkezett, a pályázók, illetve a pályázatot megvalósítók körét meghaladóan is érdeklődésre számot tartó információkat és dokumentumokat ezen oldalon keresztül hozzuk nyilvánosságra. A projektek szakmai megvalósítását támogató, zárt fórumot is működtetünk. Digitális Pedagógiai Módszertani Központ – A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ tevékenységeit összefogó információs portál.

Oktatás és képzés. A digitális kompetencia uniós referenciakerete – magyarul. A Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájának bevezetését támogató szervezetként a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) egyik fő feladata, hogy háttéranyagok, ajánlások és javaslatok elkészítésével támogassa az egységes referenciakeretre épülő, hazai digitáliskompetencia-keretek kialakítását a tanulókra, pedagógusokra, oktatási intézményekre – és az állampolgárokra vonatkozóan is.

A digitális kompetencia uniós referenciakerete – magyarul

Az ennek a munkának a keretében elkészült dokumentumok közül a DPMK honlapján most elérhetővé vált az Európai Állampolgári Digitáliskompetencia-keret (European Digital Competence Framework for Citizens) legfrissebb változatának teljes magyar fordítása, mely a hazai szakmai közösség és az érdeklődők számára ad tájékozódási lehetőséget a digitális kompetencia tartalmáról. ClassDojo. - Újgenerációs oktatási platform.

Canvas LMS Virtual Machines. Mind Mapping Software - Brainstorm Online. Create Infographics, Presentations & Flyers. Text2MindMap. XMind - Mind Mapping Software. Create and share visual ideas using infographics. A 15 legjobb ingyenes szófelhő készítő program - Usernet. Mi az a szófelhő?

A 15 legjobb ingyenes szófelhő készítő program - Usernet

A szófelhő (angolul word cloud vagy tag cloud) egy esztétikus és látványos módja a szöveges adatok vizualizálásának. Minél gyakoribb egy szó a szövegben, annál erőteljesebben jelenik meg a felhőben. Légy kreatív és alakítsd át szövegeidet, ügyfél visszajelzéseidet, beszédeidet, prezentációidat egyszerű szófelhővé és kommunikálj a kulcsszavakkal egy könnyen érthető és rendkívül esztétikus módon. Mire használjuk a szófelhőket? Többnyire poénból vagy csak azért, mert jól néznek ki. Az esetek többségében azonban mégiscsak arra használjuk őket, hogy a lehető legegyszerűbb formában adatokat vizualizáljunk velük. A szófelhők felhasználási területei Szófelhőket használhatsz prezentációkban, weboldalra szánt képeken vagy akár borítóképként valamelyik közösségi média oldaladon. Mit csinál egy szófelhő generátor? A szófelhő generátorok népszerű online eszközök. A 15 legjobb online szófelhő generátor 1.

Elérhetőség: A WordArt-ról: A WordArt.com használata: 2. Elérhetőség: A WordClouds-ról: Infografika tudnivalók, készítés és ingyenes letöltés - Usernet. Mi az az infografika?

Infografika tudnivalók, készítés és ingyenes letöltés - Usernet

Az infografika az információ és a grafika szavakból képzett kifejezés. Ahogy nevéből is látszik, az infografika az információ grafikus megjelenítési formája abból a célból, hogy minél gyorsabban befogadható és megérthető legyen. Az infografika minimális szöveget tartalmaz, ugyanakkor hatékony eszköz adatok megjelenítésére, fogalmak elmagyarázására, kapcsolatok feltérképezésére, trendek bemutatására és statisztikai adatok ábrázolására. Quizizz – Free Quizzes for Every Student. Maker tananyagok és oktatás.

Safer Internet - Biztonságosabb internethasználat. Digitális szaktanácsadó. Login - lino. Lino - Sticky and Photo Sharing for you. PicCollage. Home. Free, Online Crossword Maker - Crossword Labs.

My First Presentation. Home - Socrative. - Főoldal. LearningApps - interaktív és multimédiás építőkockák az Ön tanítási gyakorlatához. Plickers. All Our Ideas - Bringing survey research into the digital age.

Index. Geomatech. XWords – the free online crossword puzzle generator. EclipseCrossword - the fast, easy, and FREE way to create crossword puzzles in minutes. Wooclap.