background preloader

FIN: SAAVUTETTAVUUS, TIETOSUOJA

Facebook Twitter

Saavutettavuusdirektiivi. Saavutettavuusdirektiivi ja sitä seuraava kansallinen lainsäädäntö vaativat viranomaisia tekemään digitaaliset palvelut saavutettaviksi.

Saavutettavuusdirektiivi

Kansallinen saavutettavuuslainsäädäntö pyritään samaan voimaan 1.9.2018. Saavutettavista digitaalisista palveluista hyötyvät kaikki käyttäjät. Saavutettavuuden edistäminen on olennainen osa julkisen hallinnon palveluiden digitalisointia. Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (2016/2102) julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta tuli voimaan 22.12.2016. Saavutettavuusdirektiivissä säädetään julkisen hallinnon verkkopalveluiden saavutettavuuden minimitasosta sekä keinoista, joilla saavutettavuuden toteutumista valvotaan. Saavutettavuusdirektiivin tavoite on: Saavutettavuusvaatimukset - WCAG 2.1: lain vaatimukset. Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta velvoittaa noudattamaan WCAG-ohjeistuksen uusimman version eli WCAG 2.1 -ohjeistuksen A- ja AA-tason kriteerejä.

Saavutettavuusvaatimukset - WCAG 2.1: lain vaatimukset

Poikkeuksena ovat suorat verkkolähetykset (video- tai äänilähetykset), joiden ei tarvitse noudattaa kriteerejä. PDF-tiedostot ja esteettömyys — ESOK. 1.

PDF-tiedostot ja esteettömyys — ESOK

Johdanto2. PDF-tiedoston luominen3. PDF-lomake4. Web-sivujen kääntäminen5. Valmiiden PDF-tiedostojen muokkaaminen6. PDF-tiedostoa käytetään paljon verkossa, koska se säilyttää sisällön ulkoasun samana kaikissa käyttöjärjestelmissä sekä tulostettaessa. Esteettömyyden huomioiminen PDF-tiedostojen luomisessa hyödyttää kaikkia käyttäjiä: ruudunlukuohjelma voi lukea PDF-tiedoston sisällön ääneen, sisältö näkyy oikein myös pienessä mobiililaitteen näytössä ja sarkainjärjestys auttaa käyttäjiä täyttämään lomakkeen helpommin. PDF-tiedostosta ei vielä toistaiseksi saa täysin esteetöntä kaikille käyttäjille.

PDF-tiedostojen esteettömyydessä on huomioitava seuraavat ominaisuudet: Esteetön Word-dokumentti — ESOK. 1.

Esteetön Word-dokumentti — ESOK

Johdanto Microsoft Word on tällä hetkellä yleisimmin käytetty tekstinkäsittelyohjelma, ja .doc-tiedostomuoto yleisin tekstidokumentin muoto. Word-tiedostoja voidaan käyttää luotaessa muita tiedostoja kuten pdf- tai html-tiedostoja, ja siksi niiden esteettömyyteen on tärkeä kiinnittää huomiota. Saavutettavat oppimateriaalit.

Tämän osion ohjeet ovat koostettu pääasiallisesti erilaisista saavutettavuusheuristiikoista, WCAG2.1, ICT4IAL ja Selkokielen oheista.

Saavutettavat oppimateriaalit

Joitain lisäyksiä on tehty Dateron toiminnasta saatujen omien kokemusten mukaan. Tekstimuotoisen sisällön oheistukset on poimittu Mäkipään & Isohellan (2019) tutkimuksesta; Tekstimuotoisen verkkosisällön saavutettavuusheuristiikat. Nämä heuristiikat poimivat tekstimuotoiseen sisältöön liittyviä tekijöitä, joilla tekstistä saadaan helpommin silmäiltävää, luettavaa ja ymmärrettävää.

Kuvien vaihtoehtoiset tekstit - Saavutettavasti.fi. Kuvien vaihtoehtoiset tekstit ovat oleellisia saavutettavuudelle Kuvien vaihtoehtoiset tekstit parantavat merkittävästi verkkosisältöjen saavutettavuutta.

Kuvien vaihtoehtoiset tekstit - Saavutettavasti.fi

Saavutettavuusdirektiivin vaatimuksissa edellytetään, että kaikelle ei-tekstuaaliselle verkkosisällölle tarjotaan tekstivastineet. Toisin sanoen kuvien, videoiden ja äänen sisältämä tieto pitää verkossa esittää myös tekstinä. Jotta vaihtoehtoisista teksteistä olisi aidosti hyötyä käyttäjille, tekstien laatimisessa on huomioitava esimerkiksi kuvan funktio ja ympäröivä teksti. Vaihtoehtoinen teksti auttaa vammaisia henkilöitä ja hakukoneita Vaihtoehtoisen tekstin avulla kerrotaan kuvan sisältämä tieto niille henkilöille, jotka eivät jostain syystä näe itse kuvaa. Vaihtoehtoinen teksti on myös hakukonenäkyvyyden kannalta tärkeä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tekstit pitää kirjoittaa ihmistä, ei hakukoneita varten.

Vaihtoehtoinen teksti, tekstivastine ja alt-teksti tarkoittavat samaa. Miten kirjoitat hyvän ja saavutettavan ALT-tekstin? - Humak. EU:n saavutettavuusdirektiivi vanhoille verkkosivuille astuu voimaan 23.9.2020 ja mobiilipalveluiden osalta 21.6.2021.

Miten kirjoitat hyvän ja saavutettavan ALT-tekstin? - Humak

Esteetön esitysgrafiikka — ESOK. Esitysgrafiikkaa, yleisimmin PowerPoint-esityksiä, käytetään monimuotoisesti kokouksissa ja lähiopetuksessa, mutta myös verkossa ja etäopetuksessa.

Esteetön esitysgrafiikka — ESOK

Esityksiä jaetaan katsottaviksi lähettämällä sähköpostissa liitetiedosto tai ilmoittamalla linkki verkkosivulle, jolta esitys löytyy. Esitysgrafiikka voi olla: Paperille tulostettu esitys, Sähköpostitse lähetetty liitetiedosto tai linkki, Esitys verkossa käytettävänä tiedostona,Esitys osana luentoa,Esitys osana videoneuvottelua,Esitys itsenäisenä esittely- tai koulutusratkaisuna,Esitys yhteistoiminnallisena tuotantona.

Esteettömät esitykset ottavat huomioon hyvän luettavuuden ja osanottajien tarpeet saada informaatio käyttöönsä eri aistikanavien kautta ja erilaisissa muodoissa. Huomioon otettavia asioita liittyy esityksen ulkoasuun ja sisältöön, tiedostomuotoon ja esityksen pitämiseen. Kun esityksiä käytetään, muunnetaan ja jaellaan eri tavoin, on ensimmäiseksi itse esitys tehtävä esitysgrafiikkaohjelmassa mahdollisimman esteettömäksi. Viisi vinkkiä saavutettavampaan verkkosisältöön - Celia. Viisi vinkkiä saavutettavampaan verkkosisältöön Verkkopalvelun saavutettavuus on paljon muutakin kuin tekniikkaa.

Viisi vinkkiä saavutettavampaan verkkosisältöön - Celia

Kaikilla verkkosivujen päivittäjillä on keskeinen asema verkkopalvelun saavutettavuuden parantamisessa – eli siinä, että kaikki verkkopalvelun käyttäjät voivat saada tarvitsemansa tiedon mahdollisimman helposti. Tässä on viisi vinkkiä, joiden avulla voit edistää helposti saavutettavuutta, jos tuotat sisältöjä verkkoon. Tietosuoja - usein kysyttyjä kysymyksiä - Tietosuojavaltuutetun toimisto. Tekstitysten tai kuvatekstien lisääminen Microsoft Stream -videoon. Verkkosisältöjen saavutettavuus - Saavutettavasti.fi. Saavutettavampaa oppimista UDL-muotoiluajattelun ja e-kirjapalveluiden saavutettavuustoimintojen avulla - Kreodi. Saavutettavuus voi olla monelle hankalasti hahmotettava käsite.

Saavutettavampaa oppimista UDL-muotoiluajattelun ja e-kirjapalveluiden saavutettavuustoimintojen avulla - Kreodi

Käsitteeseen saadaan enemmän konkretiaa, kun tarkastellaan saavutettavuutta tietystä näkökulmasta, huomioimalla ihmisten erilaiset tarpeet ja tilanteet. Saavutettavuus on yhdenvertaisuuden edistämistä ja saavutettavat palvelut ovat etu kaikille. Ovatko ihmiset kuitenkaan tietoisia saavutettavista palveluista, materiaaleista ja apuvälineistä? Tai kuinka monipuolisesti kaikille soveltuvan oppimisen periaatteita voisi hyödyntää opetuksessa tukien kunkin opiskelijan yksilöllistä oppimista? Eoppiva: Saavutettavuus ja digipalvelulain vaatimukset. Videoiden ja äänilähetysten saavutettavuus - Saavutettavuusvaatimukset. Tämän sivun sisältö, seuraavan luettelon linkeistä pääset sivulla kyseiseen kohtaan Videot parantavat saavutettavuutta On tärkeää, että jokainen saa tietoa itselleen sopivassa muodossa. Olemme erilaisia oppijoita: joillekin sopii tekstin lukeminen, toisille visuaalinen esitystapa, ja kolmannet oppivat kenties kuuntelemalla.

Monien ihmisten on helpompi omaksua asioita videoista kuin vaikkapa lukemalla tekstiä. Videoista hyötyvät esimerkiksi henkilöt, joilla on luki- ja oppimisvaikeuksia tai joiden suomen kielen taito on heikko. Videoiden sisältämä tieto pitää kuitenkin tarjota myös tekstimuodossa, sillä kaikki ihmiset eivät näe tai kuule videoita. Iso osa ihmisistä hyötyy tekstityksistä Jotta kuulovammaiset ja näkövammaiset henkilöt voivat seurata videoita, on tekstitys ja kuvailutulkkaus tärkeää. Tekstityksistä hyötyvät myös monet muut kuin kuulovammaiset ja näkövammaiset ihmiset, esimerkiksi kieltä opettelevat henkilöt.

Saavutettavuus parantaa digitaalisia palveluita ja mahdollistaa esteettömän oppimisen - Vuolearning Blogi. Saavutettavuuskriteerien tarkoitus on saada digitaaliset palvelut auttamaan mahdollisimman monia Erilaisia fyysisiä ympäristöjä suunnitellaan yhä enemmän esteettömyyden (accessibility) näkökulmasta siten, että mahdollisimman monenlaisten ihmisten olisi mahdollista osallistua toimintaa ja käyttää palveluita ongelmitta. Esteettömyys on tärkeää fyysisen ympäristön lisäksi myös digitaalisessa maailmassa. Verkossa esteettömyyttä nimitetään saavutettavuudeksi. Saavutettavuuden tavoite on sama kuin esteettömyydenkin: mahdollisimman monen erilaisen ihmisen tulisi olla mahdollista käyttää palveluita niin helposti kuin suinkin.

Saavutettavuuskriteerien noudattamisella pyritään omalta osaltaan vaikuttamaan syrjäytymisen, ja nimenomaan digisyrjäytymisen, ennaltaehkäisyyn. Saavutettavuus.