background preloader

Inkludering

Facebook Twitter

Stödinsatser i skolan – Vems ansvar? | AnnaBe. Igår diskuterade vi inom kollegiet skolans nya rutiner för hur vi ska arbeta med anpassningar inom den ordinarie undervisningen, likaså extra anpassningar och särskilt stöd för de elever som är i behov av det. Ett förtydligande av rutinerna var nödvändigt inför det här läsåret, inte enbart p g a de nya Allmänna råden för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram, utan även som ett nästa steg i skolans kvalitetsarbete.

Diskussionen hamnade lätt i frågan om vem som ska ”utföra” eller vara ansvarig för stödinsatserna extra anpassningar och särskilt stöd. I de allmänna råden lyfts exempel på vad extra anpassningar kan vara. De flesta av dessa exempel är anpassningar som hör till den ordinarie undervisningen och klassrummet. En enstaka specialpedagogisk insats under kortare tid kan också vara en extra anpassning.

Jag tror att det finns flera svar på frågan ovan. Ur Forskning för klassrummet – Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet i praktiken. /AnnaBe. Inkludering handlar om att inte skapa funktionshinder för udda funktionsuppsättningar! Det talas mycket om inkludering. Att alla ska med. I skolan talas det extra mycket om det eftersom det särskilda stödet, antalet åtgärdsprogram och elever som inte når eller befaras inte nå målen ökar. Och avhoppen och hemmasittarna verkar också öka i antal… Då är det uppmuntrande att veta att vi själva kan göra skillnad.

Alldeles oavsett vad kollegor och ledning ställer upp med. Givetvis enklare och bättre om eleven om skolan genomsyras överallt av ett inkluderande förhållningssätt (ni kan anlita mig för handledning!). Funktionshinder skapar vi i samhället. Vissa av oss, vuxna, ungdomar eller barn, får det lite svårt att fungera. Vem eller vad är det fel på? Hade samma tjej varit född för hundra år sen hade hon kanske varit en respekterad tjej. Så vad vi ser som problem, vilka symtom vi hittar, beror även på tid, rum och kultur. Låt oss hjälpa åt att minska behovet av diagnoser, vi kan ändra oss och låta fler fungera i vår vardag.