background preloader

Srtikt

Facebook Twitter

IT i särskolan. SETT mässan 2014 Posted on Jag hade äran att få åka till SETT mässan i år.

IT i särskolan

Jag började genast fundera på vilka jag skulle få möta och samtala med. Konceptet att vi var över 100 från Helsingborg som skulle åka tillsammans och även bo på samma ställe var en lysande idé. Tack till er som såg det som en helhet det ger så mycket mer än att varje skola ordnar sitt och också håller sig till sin lilla grupp. I mitt uppdrag som IKT utvecklare på tre skolor så träffar jag många personer, har även möten med många från andra skolor, att nu kunna prata lite mer och spåna på idéer för vidare samarbete var grymt givande.

Det var svårt att välja ut vilka föreläsare man skulle välja, vi hade tre obligatoriska att gå på, tyvärr innebar det att jag missade några av de jag ville gå på. En del av föreläsarna följer jag på twitter (ni hittar mig under namnet: @ninalundell ) och på facebook är ni inte där så börja med det. En liten sammanställning om några av de föreläsningarna som jag var på: Learn.code.org iMovie. Appar som hjälpmedel. Här följer ett urval av iOS-appar (iPad, iPhone, iPod) i några olika kategorier.

Appar som hjälpmedel

Listan kommer att uppdateras då och då framöver. - Dexteria: Handmotorik - Teckna: TeckenHattens teckensamling med filmer. - TeckenLex: teckensamling med filmer. - Ritade tecken: SPMI:s tecken från Ebba Editor. Appar som stöd - www.hi.se. Appar - med möjligheter. iPad som hjälpmedel-5 i topp. Med stöd av it kan du idag förenkla många vardagliga rutiner.

iPad som hjälpmedel-5 i topp

För att göra it tillgängligt för fler och för att möta den enskildes behov behöver du ibland göra individuella anpassningar. För många människor kan det personligt anpassade it-miljön vara av avgörande betydelse för framgång och upplevd livskvalitet. I skolarbetet kan möjligheten till egna inställningar ha stor betydelse för att skapa likvärdiga förutsättningar och bidra till ökad delaktighet. En tillgänglig it-miljö kan vara avgörande för om en elev har möjlighet att uppnå de ställda kunskapskraven. SPSM har publicerat en skrift för att vara ett stöd i detta arbete- Tips och idéer för iPad Här kommer min fem i topp-lista när det gäller iPad som hjälpmedel Det finns många bra webbsidor och webbverktyg som kan användas inte bara på en dator utan också på mobila enheter såsom iPads, iPhones och Android-enheter. Så här gör du på en iPad: Gå till appen Safari(som ser ut som en kompass), skriv in den webbadress du vill använda.

Appar för särskolan. Särnäts sammanställning av Appar för särskolan från FB - gruppen Support: Facebook-gruppen "Appar för särskolan".

Appar för särskolan

Matteappar sammanställda av Ulrika Aspeflo.Träningskolan och grundsär: Autism: Tangrams, PlayHome Lite, Kul för barn, Happi stavar, Nalle mix 1 o 2, Pekbok med djur, Explain everything, Daycape, AKK: Widgit Go (instruktionsvideo på Explain everything, Bild o Ljud: Mental Note (kontaktbok), Talking Pictures, Slideshow, Choice Creator, My pics, Game Factory HD, Om en bild, Ritprata 2. Www.butiken.spsm.se/produkt/katalog_filer/00545.pdf. Www.autismhandbook.org/images/4/4c/Appwheel.pdf. Applista för elev med språkstörning. Jag fick till Skoldatateket i Lysekil en fråga innan sommarlovet om jag kunde ta fram lite förslag på appar till en elev som ska börja skolan till hösten och som har en språkstörning.

Applista för elev med språkstörning

Det står i Lgr11 på sidan 8 om En likvärdig utbildning: ”Hänsyn skall tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målen. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen. Därför kan undervisningen aldrig utformas lika för alla”. Spännande utmaning, här kommer mitt förslag. Jag tänker så här: Niki Agenda- bildkalender för dagliga uppgifter för de elever som behöver bildstödSuperduper storymaker free- gör din egen bok med text, figurer, bilder och låt den läsa för dig.

Relaterade Köpa appar till elever Att köpa appar till iPad/iPhone/iPod touch utan att ha ett kredit/betalkort kopplat till sitt Apple-ID är väldigt enkelt med hjälp av iTunes-presentkort. iTunes-presentkort går att köpa på lite olika sätt,… Webbmagistern. Hjälpmedel för elever som har olika typer av funktionsnedsättning. Elever som har någon sorts funktionsnedsättning kan använda appen Legimus för att ladda ner talböcker (skönlitteratur och fakta) på sina Iphone och Ipads.

Hjälpmedel för elever som har olika typer av funktionsnedsättning

Bibliotekarier kan registrera elever om de får föräldrarnas godkännande. Välj det språk du vill läsa och lyssna på. SpeakIt! Byter ut text till tal så du inte längre behöver läsa. SpeakIt! Användning: - Välj först texten som du vill läsa. - Klicka sedan på ikonen för att börja lyssna. - Du kan välja att pausa när som helst genom att trycka på paus knappen. Med apparna Dragon Dictation och iVoice kan du omvandla tal till digital text. "Bokstavsljudning och högkvalitativ talsyntes för Google Docs och andra webbsidor. Mina 53 favoritappar för särskolan. Fick en förfrågan om några lämpliga appar för särskolans elever.

Mina 53 favoritappar för särskolan

Uppdraget var att hitta appar som tränade: KommunikationSorteraPusselFärger och formerMatematikSkrivaTalaLäsa Här kommer mina 53 favoriter just nu:) Pekboken, Sock Puppets, Talking Penguin, Pic Collage, Talking Ben, Sound Touch Lite, Puppet Pals, Scribble Press, Otter Call. Särskolans Resursteam  Norduppland - Hem.