background preloader

Man and Society

Facebook Twitter

Nederland is spil in ISDS-systeem · OneWorld Longreads. Ook bang voor TTIP, omdat Amerikaanse bedrijven ons land dan kunnen aanklagen via ISDS?

Nederland is spil in ISDS-systeem · OneWorld Longreads

Welnu, dit systeem bestaat al jaren, en Nederland was in 2014 claimland nummer 1. Dat blijkt uit een unieke, interactieve kaart, met daarop alle ISDS-zaken die ooit zijn gevoerd. Stel: een land kampt met de ergste economische crisis in decennia. Een op de vier mensen is werkloos, tienduizenden wonen op straat. In twee weken tijd zijn er vijf verschillende presidenten. Surrealistisch? Een bilateraal investeringsverdrag (BIT) is een verdrag waarmee twee landen beloven goed te zorgen voor elkaars investeerders. Investor State Dispute Settlement, oftewel investeringsarbitrage. Explosie van ISDS-zaken Dat blijkt uit een nieuwe lijst met daarop alle bekende zaken die tot eind vorig jaar ooit zijn gevoerd in de wereld, 629 in totaal. Allereerst valt op hoe ISDS in populariteit is gegroeid. Er zijn grofweg drie soorten landen die claims tegen zich krijgen. Verzekering voor investeerders Terug naar boven. Negen ongemakkelijke waarheden over werkloosheid. Door Jan Lippens De complexe gevolgen van werkloosheid blijven vaak onder de radar, niet alleen bij de publieke opinie of wie een baan heeft, maar ook bij politici en beleidsmakers.

Negen ongemakkelijke waarheden over werkloosheid

Hans De Witte, professor arbeidspsychologie aan KU Leuven, bestudeert al dertig jaar de gevolgen van werkloosheid en volgt ook het internationale onderzoek daarover op de voet. 'Wat mij na al die jaren het meeste treft,' zegt hij, 'is de machteloosheid van werklozen. De hele samenleving is georganiseerd rond werk. Een baan is dé sleutel voor maatschappelijke participatie en integratie. Wat zit er allemaal onder dat topje van de ijsberg? 1. De Witte: 'Werk heeft een aantal onzichtbare functies. Al die verborgen functies komen pas bovendrijven als je werkloos wordt, want wie werkt is zich daar nauwelijks van bewust. Ook dit zijn bedrijven, ook dit zijn ondernemers. Jan Blommaert Het is toch vreemd hoe de betekenis van economische begrippen de afgelopen jaren blijkt samengetrokken en vernauwd te zijn tot een punt waarop ze ons nog nauwelijks over de realiteit informeren.

Ook dit zijn bedrijven, ook dit zijn ondernemers

Het woord “economie” zelf is natuurlijk het beste voorbeeld. Wie vandaag spreekt over “de economie” heeft het enkel nog over privé en for-profit bedrijven, hun aandeelhouders en hun winsten. Een “groeiende” economie is een groei, bijgevolg, in de winsten van privé bedrijven die aan aandeelhouders worden uitgekeerd. Consumenten zijn, raar maar waar, geen deel meer van “de economie”; evenmin trouwens als de werknemers die de te verhandelen producten vervaardigen – merkwaardig genoeg lijken zij geen “welvaart te scheppen” en eerder een last voor dan een noodzakelijk onderdeel van de economische processen te zijn.

Het stereotype bedrijf. Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers. Het is de vroege ochtend van 2 februari 1968.

Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers

Een dikke mist hangt over het City Hall Park, waar de zevenduizend vuilnismannen van New York zich hebben verzameld. Ze verkeren in rebelse stemming. Op het dak van een vrachtwagen staat vakbondsman John DeLury. Gratis geld. Stel dat we iedereen in Nederland een basisinkomen geven, zonder voorwaarden.

Gratis geld

Klinkt te mooi om waar te zijn? Tegenlicht verkent de mogelijkheden. Stel dat we iedereen in Nederland een basisinkomen geven, zonder voorwaarden. Klinkt te mooi om waar te zijn? Als we weten dat een deel van de bestaande banen gaat verdwijnen door robotisering en algoritmes, en dat het huidige stelsel van uitkeringen- en toeslagen te complex en beschuldigend en fraudegevoelig is, is het dan niet tenminste het onderzoeken waard? Why we should give everyone a basic income. The age of loneliness is killing us. De race tegen de machine.

We zouden niet de eersten zijn.

De race tegen de machine

Aan het begin van de twintigste eeuw was er al een werknemer die door de technologie overbodig werd gemaakt: een werknemer waar in het Engeland van 1901 nog 3,25 miljoen arbeidsplaatsen voor waren, en twintig jaar later nog maar twee miljoen. Door de opkomst van de verbrandingsmotor werd zijn loon steeds lager, totdat hij zijn voedsel niet meer kon terugverdienen. Ik heb het over het paard. Met de razendsnelle opmars van rijdende, lezende en pratende superrobots moeten ook wij vrezen voor onze baan.

‘Machinerie is een dief die duizenden berooft,' schreef William Leadbeater, een Engelse handwerker al in 1830. ‘Machinerie is een dief die duizenden berooft' Het is begonnen op ons salarisstrookje. Inmiddels groeit de ongelijkheid in meer dan 80 procent van alle landen. De groeiende kloof tussen arm en rijk suggereert dat alleen laagopgeleiden bang hoeven te zijn. Welkom, in de race tegen de machine. De chip en de doos Moore begon wat cijfers te verzamelen.