background preloader

Matematiikka

Facebook Twitter

Etusivu - Matikkatarinat.fi. Oppilastehtäviä. Lukujonot. Käsitellään tässä aritmeettisia ja geometrisia lukujonoja, joita tarvitaan työkaluina myöhemmin mm. koronkorko- ja lainalaskuissa. Johdanto Lukujonot ovat tuttuja esim. ”Mikä luku tulee seuraavaksi?” -tyylisistä arvoituksista. Lukujonoja nimetään usein pienillä kirjaimilla a, b, c, … ja tällöin esim. lukujonon a termit ensimmäisestä alkaen olisivat a1, a2, a3, … Joskus jonon jäsenten numerointi voidaan aloittaa nollasta ykkösen sijaan, mutta näiden videoiden yhteydessä nollasta alkavalle indeksoinnille ei ole perusteltuja syitä.

Muistiinpanot johdannosta Aritmeettinen lukujono Aritmeettinen lukujono on lukujono, jossa kahden peräkkäisen jonon termin välinen erotus on aina vakio. Muistiinpanot aritmeettisista lukujonoista Aritmeettisen lukujonon summa Johdetaan aritmeettisen lukujonon summan kaava: Muistiinpanot aritmeettisen lukujonon summasta Geometrinen lukujono Geometrinen lukujono on lukujono, jossa kahden peräkkäisen termin osamäärä (eli jakolaskun tulos) on aina vakio.

Jakolaskuun ymmärrystä. Hannele Ikäheimo HUOM! Voit tulostaa koko artikkelin Word-muotoisena tästä 1. Jakokulma ennen ja nyt 2. Aina ei tarvita jakokulmaa 3. Mistä ymmärrys jakolaskuun? 1. Aikaisemmin Suomessa oli käytössä italialainen jakolaskualgoritmi, jonka mukaisesti jakolaskuja laskettiin jakokulmassa seuraavasti: Klikkaa kuvaa tai tätä linkkiä, niin näet jakolaskun animaationa. Hyvänä puolena tässä jakokulmassa oli, että jaettava ja jakaja säilyttävät paikkansa eli jakaja on jaettavan oikealla puolella. Ongelmaksi muodostui se, että osamäärään usein tuli desimaalipilkku väärään kohtaan tai nollat jäivät pois. Klikkaa kuvaa tai tätä linkkiä, niin näet jakolaskun animaationa. Näiden virheiden vuoksi Suomessakin vaihdettiin tämä tutuksi käynyt jakokulma 1970-luvulla anglo-amerikkalaiseen algoritmiin. Jakaja sijoitetaan jaettavan vasemmalle puolelle. osamäärä sijoitetaan jaettavan yläpuolelle ja jokaisen jaettavan luvun lukuyksikön yläpuolelle tulee yksi numero. 2.

Tai 3. Esimerkiksi: Esimerkki 1. Esimerkki 2. 1. 2. Opetustuubi. Yläkoulu | Polku. Majava: Tervetuloa Majava-sivustolle. Kenguru-kysymykset suomeksi | Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio. Caesarin-salakirjoitus.pdf. Kenken_1-4-ratkaisuineen.pdf. Matematiikkalehti Solmu: Matematiikkadiplomi.