background preloader

Blogeja ja wikeja

Facebook Twitter

Opettaja opettaa opettajaa | Kokemuksia tvt-tukena toimimisesta. Nörttitytöt – Erilainen tekotapa koulupeliin – Nebula 0256 Akatemia: Tavoittele tähtiin. Akatemian tunnus: Karita Mikkonen Nebula 0256 Akatemia – Tavoittele tähtiin -liveroolipeli pelautettiin syyskuussa 2013. Kyseessä oli kuuden pelinjohtajan vaihtoehtoiseen lähitulevaisuuteen sijoittuva koulupeli, joka toimi avauspelinä tulevaisuudessa jatkuvalle pelisarjalle.

Pelin tapahtumat sijoittuivat Hummingbird Tech Akatemiaan, jossa 16-20 -vuotiaista huippulahjakkaista nuorista koulutettaisiin sisäoppilaitoksessa täydellisiä astronautteja tähtienvälisille tutkimusmatkoille tuntemattomaan aurinkokuntaan. Luvassa oli ankaraa kilpailua ja pudotuspeliä vain soveltuvimpien yksilöiden lopulta päätyessä avaruusmatkalle, ystävyyttä ja vihamiehiä, haparoivia askeleita ja ryntäämisiä ihmissuhdekentällä sekä elämäniloa ja draamaa, jota teini-ikäisiltä saattaisi hyvinkin odottaa. Idea pelistä syntyi osan pelinjohdosta harmiteltua koulupelien tarjonnan niukkuutta genren laajoihin mahdollisuuksiin nähden. Pelinälkä oli suuri ja janosi ihmissuhdepainotteista koulupeliä.

Kuusi pelinjohtajaa. Haastavaa kirjoittamista. Mielikuvituskoulu. Särmikkään mutkainen tie kohti yksilöllistä omaan tahtiin etenevää matematiikan opetusta. 1. En jarruta, en nitistäOpiskelin luokanopettajaksi Tampereen yliopiston Hämeenlinnan opettajan koulutuslaitoksessa v. 1990-1994. Sain käsiini silloisen laitoksen johtajan professori Kari Uusikylän kirjan Lahjakkaiden kasvatus. Uutena, vasta valmistuneena opettajana hämmästelin kirjassa olevia kauhutarinoita lahjakkaiden aikuisten tilityksiä kouluvuosistaan. Päätin, että minusta ei ikinä tule opettajaa, joka nitistää luovuuden ja erilaisuuden. Kari Uusikylää lainatakseni: ”Lahjakkuuden kehittämiseen ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa, eikä kukaan voi kertoa suoraan, miten erilaisissa tilanteissa tulee menetellä. 2.

Pasi Rangel on listannut ”loistavat” tavat nujertaa oppilaiden into: •hengitä niskaan = aikatauluta •pelottele tulevalla arvioinnilla•vertaile oppilaita toisiinsa•palkitse sopeutujia•pakota kilpailemaan•korosta parhaiden palkitsemista•aseta tiukat rajat toiminnalleEI IKINÄ! 3. En ole unohtanut pohdinnoissani myöskään vuosien varrella tapaamieni työkavereiden roolia. 4. 5. 5. 6. iPad alkuopetuksessa | Kokeiluja Kohti Kirjatonta Koulua. Oma älypuhelin voi olla hyvä oppimisväline | OBi! Oma älypuhelin voi olla hyvä oppimisväline Älypuhelin on monen nuoren tärkein esine. Sillä pidetään yhteyttä kavereihin esimerkiksi Instagramin, Kikin, Facebookin ja WhatsAppin avulla.

Tai pelataan, katsotaan videoita ja kuunnellaan musiikkia. Eli viihdytään. Ikioma ja omaksi personoitu älypuhelin voi olla myös hyvä oppimisväline. Ehkä jopa parempi – ja ainakin tutumpi – kuin koulun tabletit tai tietokoneet. Tiesitkö tämän älypuhelimestasi? Älypuhelimesi voi auttaa myös oppimista. Jos saat opettajaltasi luvan siirtyä oppituntiaikaisesta offline-tilasta online-tilaan: tee se. Tässä on muutamia vinkkejä, mitä voit omalla oppimisvälineelläsi – siis älypuhelimellasi – tehdä esimerkiksi biologian ja maantiedon oppitunneilla. 1) Etsi tietoa.

Mikä joki virtaa Rooman kautta Välimereen? 2) Ota kuvia. Tunnista koulun pihan puut. 3) Kuvaa videoita. Katso sääennuste. 4) Opiskele ihmisen biologiaa missä vain ja milloin vain – sähköisesti. 5) Kirjoita muistiinpanoja – yksin tai yhteistoiminnallisesti. Opettaja avoimen oppimateriaalin tekijänä. Vieraskynä: Kerron tässä puheenvuorossani, mitä omien kokemuksieni valossa tarvitaan, että ihan tavallinen opettaja innostuu tekemään avointa oppimateriaalia verkkoon kenen tahansa hyödynnettäväksi ja muokattavaksi.

Ensin tarvitaan tietysti sytyttäviä esimerkkejä. Innostavien ideoiden, erilaisten apuneuvojen ja avointen toteutusten äiti par excellence on tietysti Anne Rongas. Ilman hänen esimerkkiään ja kaikkia niitä konkreettisia apuja, joita hän on jo pitkään ja avokätisesti verkkoon jakanut, pyörisin varmaan edelleen yksinäni suljetuilla Moodle-kursseilla. Innostuksen kipinöiden lisäksi tarvitaan ripaus idealismia, jotta kykenee ylittämään kaikki ne kynnykset, joita avoimuus edellyttää. Kun innostus on paisunut riittäväksi, tarvitaan seuravaksi tietoa tekijänoikeuksista.

Mulla on pitkän tähtäimen unelma – haluaisin alkaa tehdä äikän verkkomateriaalia, ikään kuin omaa äikän ”oppikirjaa”. Kunpa Sosiaalinen media opetuksessa -kirja saisi jatko-osan. Kuva: Nina Rantapuu, CC BY-SA. You can now visit CERN—including the LHC—on Google Street View. I went to a tiny local airshow today. Just a few miles from the local air force base and they couldn't be bothered to send anyone over for flybys, displays, or even static aircraft sitting on the ramp.

Some Canadian Snowbirds were flying by on the way to Memphis, ferrying down an aircraft to act as a spare for a show there tomorrow, and stopped in to visit. Canada: Shows up from thousands of kilometers away. US government: can't be bothered to do a 5-minute hop. No wonder the world laughs at us. While I agree with your sentiment and I'm sure it would likely be true even in the best of times, perhaps today they might have an extra excuse as the House of Representatives is threatening to shut down the Federal government on Monday all as political theater to stop Obamacare.

So yeah, for your reasons and others, we deserved to be laughed at. Oppimispelit. Ilman kirjautumista somettelua (päivitetty taas!) EDIT 21.3.12 koottu dia-esitykseen alla olevat, esitystä voi vapaasti muokata. Linkeistä luotu Pearltree-jäsennys. Aina ei tarvitse luoda käyttäjätunnuksia vaan somepalvelun saa käyttöön noin vain. Listasin vastaantulleita: Kidblog tarjoaa 1- ja 2-aseteen opetukseen maksutta Wordpress-pohjalla toimivan luokkablogin, jossa vain opettaja kirjautuu ja luo luokkablogin (maksuton versio sallii kaksi opettajaa samalle luokalle). Opettaja luo tämän jälkeen oppijoille käyttäjätunnukset (vaikkapa lempinimillä tai nimikirjaimilla) ja antaa salasanat. Oppijan ei siis tarvitse kirjautu palveluun. Kidblogiin on saatavilla myös mobiilisovellus. Socrative mahdollistaa luokkatilanteessa yhteistyön niin, että opettaja luo yhteistyötilan (kysymyksiä, äänestyksiä, monivalintoja) ja jakaa linkin ja avaimen, jolla oppijat pääsevät yhteistyötilaan joko tietokoneilla tai mobiililaitteilla (katso esittelyvideo).

Jussi Linkola oli löytänyt kätevän tlk.io-chatin, jota heti kokeiltiin. Voisko osata, osaisko oppia? ILMIÖPAJA: "Kännykät kiinni, tunti alkaa!" Kielikukkasia osa 6 — Kielikeskus - Language Centre. Ritaharjun teknologiataidon polku by Teemu Tittonen on Prezi. TVT-ops. Tiedealus - Fysiikan ja kemian peruskäsitteitä. Jotenkuten opiskelu tuottaa jotenkuten tuloksia, hyvin opiskelu hyviä tuloksia | OBi! Kokeen jälkeen 7. luokan oppilaat arvioivat omaa maantiedon opiskeluaan näiden kysymysten avulla: Miten opiskelet maantietoa? Tukkimiehenkirjanpidossa eniten vastauksia saaneiden vaihtoehtojen perusteella tyypillinen oppilas opiskelee maantietoa näin: Oppilas valmistautuu oppitunneille lukemalla läksykappaleen YHDEN KERRAN ja opiskelemalla sen JOTENKUTEN. Hän opettelee selkokielisen sivun ERITYISEN HYVIN, kuvat ja kartat JOTENKUTEN, tekstin tummennetut sanat ja avainsanat JOTENKUTEN ja otsikot HYVIN. Hän tekee tehtävät HYVIN. Oppilas löytää mielestään kappaleen tehtävien vastaukset kappaleesta HYVIN.

Oppilas varmistaa, että todella osaa läksykappaleen asioita KYSELEMÄLLÄ ITSELTÄÄN KYSYMYKSIÄ ja TEKEMÄLLÄ TEHTÄVIÄ. Oppilas arvioi, että hänelle sopivia keinoja opiskella läksykappaleen asioita on TEHDÄ TARVITTAVAT TEHTÄVÄT ja KATSOA KIRJASTA, JOS EI MUUTEN OSAA. Oppitunneilla oppilas korjaa ja täydentää tehtävien vastauksia HYVIN, kun opettajan kanssa tarkistetaan tehtäviä. Muita huomioita: Blog Archive » Onnistuneen radikaalin opetusmuutoksen ainekset.

Pidin ITK:ssa samasta aiheesta esityksen, mutta ajattelin kirjoittaa sisällön auki blogipostaukseen. Olen lehtorina Metropolian digitaalisessa viestinnässä. Keväällä 2011 päätimme tehdä kokonaisvaltaisen muutoksen opetustavoissamme samalla kun suunnittelimme uutta opetussuunnitelmaa. Ennen muutosta meillä opetus järjestettiin perinteisesti: etupäässä pieninä yhden opettajan vetäminä kursseina. Meillä oli pitkään yhdessä toiminut ydintiimi, joka halusi muutosta. Tällä porukalla oli myös samansuuntaiset näkemykset muutoksesta. Esittelen seuraavaksi ne ainekset, joista onnistunut keitos syntyi. Halusimme opettaa yhdessä. Nyt digitaalisen viestinnän opetus järjestetään siten, että syys- ja kevätkauden keskeisin anti koostuu 12 opintopisteen kurssista ja heti perään alkavasta 8 opintopisteen projektista. Halusimmemyös , että opiskelijat tekevät mahdollisimman paljon yhteistyötä keskenään. Opetus muodostuu viikon sykleistä.

Muutimme myös luokkatilan. iPad opetuksessa. Oma padi jokaisella - mobiilioppimista Raaseporissa. Muutetaan maailma tai edes koulumaailma - Blogit. Olen epätoivoinen. Koetan löytää jostain vahakankaita noin kolmella eurolla metri. Ikeassa olisi kivat mutta ne ovat kuusi euroa metri. Heitin pulpetit pois luokastani tuijotettuani niitä 30 vuotta ja otin käytäviltä kaikki hauskat ryhmätyöpöydät eli pyöreät pöydät. Pulpetit olivat 70-luvulta ja niistä irtoili jo pöytälevyt. Tuolit olivat kaikki samankokoisia niin ykkös- kuin kuudesluokkalaisille.

Nyt koetan kesän aikana siis hankkia pyöreisiin, käytäviltä varastettuihin pöytiin vahakankaat, jotta 70-luvun kosteahkoon betonitasakattorumilukseen saisi hieman sitä kauneutta, mitä v. 2016 opetussuunnitelmassa tullaan pyytämään: oppilaan kauneudentajua on kasvatettava. Vahakankaiden lisäksi aion ostaa mahdollisimman värikkäät, mieluummin oranssit, matot ja paljon viherkasveja. Eikä tässä kaikki. Luin, että aivot pitävät ilosta ja intohimosta ja niitä käyttämällä oppii helpommin. Vuoden 2016 uudessa opetussuunnitelmassa on yksi lause tai oikeastaan kaksi ylitse muiden. Tehtäviä. Oppitori. Mobiilirata innostaa. Yksilöllinen oppiminen on mahdollista myös alakoulussa! Käyttöopas opetusjärjestelyistä. Olen käyttänyt yksilöllistä oppimista huomioivaa menetelmää jo vuodesta 1997. Päätöstäni ryhtyä tämmöiseen rohkaisi silloinen esimieheni. Suuret ja lämpimät kiitokset hänelle, sillä olen yhä samalla tiellä – uteliaana, rohkeana ja kokeilevana opettajana.

TEKSTI: Jutun on kirjoittanut eräs alakoulun opettaja, joka ei halua nimeään julki. Tilaa kirjasarja, missä lisä- ja kotitehtävät ovat opetettavan asian perässä. (Ei kirjan takana, sillä pienen oppilaan on vaikea selata kirjaa edestakaisin ja tämä järjestely auttaa opettajaa hahmottamaan paremmin, missä kohtaa kukin oppilas on menossa.)Laadi luokan seinälle taulukko, missä on oppikirjan sivunumerot. Kun oppilas saavuttaa tuon merkitsemäsi sivun (sillä sivulla on uusi opetettava asia), hän merkkaa nimensä ruutuun. Oppilas ei saa edetä ilman lupaasi. Jos sinulla on esimies, joka omaa laajoja näkemyksiä opetuksesta ja oppimisesta, voit olla varma, että hän seisoo tukenasi. . - Nimim. ”Matematiikan opetuksesta nauttiva ei matemaatikko” 62 Ideas For Using The iPad In The Classroom [Presentation] -

If you’ve got a pulse, using the iPad in the classroom is something you’re at least interested in on some level. It’s either why you’re here, something you want to understand better, or you loathe it all and want to make sure to avoid it (it’s been interesting to watch the seemingly growing throngs of Luddites decry learning technology–who knew it all could be so polarizing?) But we digress. Some of the ideas for using the iPad in the classroom in the following presentation by scribd user denag33 are better than others. Projecting an image, making music, controlling your classroom computer, using it as a mini-whiteboard, accessing information, keeping notes, blogging, tracking an IEP checklist, making an impromptu teleprompter, and creating concept maps are some of the better ones. Some of the presentation is a bit janky as well–illegible text, for starters–but the inclusion of both apps and ideas together, along with the sheer number of ideas, made it worth sharing.

Taivalkosken mobiilioppimishanke. Luokanopettaja ja tietotekniikka | Jakamisen sietämätön keveys | Purot.net. Miten käytän tietotekniikkaa opetuksessani? Kirjoittelen tänne ajoittain esimerkkejä siitä, miten olen ihan tavallisessa työssäni käyttänyt tietotekniikkaa. Olen tänä lukuvuonna kolmosten opettaja, mutta opetan myös jotain tunteja ykkösiä, kakkosia, nelosia sekä kuutosia. Järjestän myös erilaisia kansainvälisiä eTwinning- projekteja kaikille luokka-asteille koulussamme. Sari Auramo, Ohkolan koulu, Mäntsälä etunimi.sukunimi@mantsala.fi No jopas, juuri äsken Twitterissä sain kovasti kiitosta tämän blogin pitämisestä. Kirjoittelen tässä nyt muutamista tilanteista, jotka ovat tapahtuneet jo joskus aiemmin, mutta en ole niistä ennen maininnut täällä: Taannoin alettiin opiskella Suomen maisema-alueita.

Ennen hiihtolomaa (olenkohan jo kertonut tästä?) Meillä ei ole mitään älykkäitä valkotauluja koulussa, mutta näilläkin välineillä pääsee pitkälle! Viikonloppua vietetään aurinkoisissa, mutta vielä melkoisen kylmissä olosuhteissa. Katsohan mokomaa, siinä se esitys pyörii! Hienoja tuli. . - lihavoidaan. Taas yksi blogimerkintä pellillisyydestä. - Pelipeda. Tarmo Toikkanen kirjoitti blogissaan 4.4.2013, että olisiko tarkennettava sitä, miten kouluissa ymmärretään pelillistäminen ja keskityttävä siihen, miten koulun omaa osaamista tiivistetään ja jo olemassa olevaa systeemiä kehitetään niin, että erilaiset työtavat toimisivat sen ydinosaamisen hyväksi, jota kouluissa jo on. Tarmo viittaa siihen, että koulu luo jo eräänlaisen pelillisen systeemin, joka ei kuitenkaan tällä hetkellä täydenny uusilla työtavoilla, vaan erilaisten oppimisympäristöjen kenttä hajautuu ja hämmentää koulussa työtään tekeviä. Minusta on selvää, että tällä hetkellä keskustelussa pelillisyydesta puuttuu punainen lanka.

Pedagogiikka on hakusassa. Siksi Tarmon blogi merkintä on itselleni tervetullut tuki. Käsitteet ovat sekaisin. Kummallisin väite, jonka olen kuullut on, että tekniikkä on yhtä kuin pedagogiikka. Lähtökohtana oppimisessa on aina halu oppia. Pelillisyyden harha liittyy siihen, että sen sitouttava, informaali ominaisuus houkuttaa pelaamaan. Miksi näin? Verkostojen aikakausi: konnektivismi ja kytkeytynyt oppiminen.

Sille, millaisen tiedon, resurssien ja ihmisten runsaudensarven äärelle meillä on nykyisin verkon kautta pääsy, ei ole vertaa historiassa. Periaatteessa kaikki tieto kulkee älypuhelimella taskussa ja on napin painalluksen päässä. Verkko on nopeasti muuttumassa ajattelumme jatkeeksi. Siis periaatteessa. Usein ongelma on, miten löytää relevantti sisältö ja hahmottaa netin sekasotku ymmärrettävänä (joitakin vastauksia tähän eKirjassani ”Tiedonhaku 2.0″). Monella nettiaika kuluu päämäärättömään surffailuun, eikä verkosta osata ottaa hyötyä irti. Monet sosiaalisessa mediassa toimivat kokevat, että relevantin tiedon lähteille vievät tehokkaimmin ihmiset.

Verkostot, kytkennät ja oppiminen Verkostot ja kytkennät vievät meidät yhä useammin tärkeän tiedon äärelle ja tästä syystä ne nousevat tärkeämpään rooliin kuin tiedon hallussapito. Informaation ekosysteemi Verkossa toimimme osana informaation ekosysteemiä, jossa ihmiset, sisällöt ja teknologia kytkeytyvät toisiinsa. Vai mitä mieltä itse olet?

MoMi - Mobiilisti Mikkelissä | Mobiilia oppimista kehittämässä. Open linkkivinkit. Etusivu | Digitarinointia | Purot.net. Otiswriters | Luovan kirjoittamisen valinnaiskurssi. Nina Rantapuu. Open opas. More Funny Days.