background preloader

JAPONNAISES

Facebook Twitter

Curving walls eclipse the glazed facade of a Japanese house. Both curving and straight walls overlap inside this family home in Shiga Prefecture by architect Tsuyoshi Kawata, which was designed to frame views of a nearby park (+ slideshow).

Curving walls eclipse the glazed facade of a Japanese house

Named Park and House, the home was designed by Tsuyoshi Kawata of Osaka architecture studio Tonoma for a residential street near Lake Biwa in Shiga Prefecture. The Toda House by Kimihiko Okada. Japanese architect Kimihiko Okada designed the Toda House in Hiroshima, Japan.

The Toda House by Kimihiko Okada

From the architect The site is located in a residential area developed on a gentle perch in Hiroshima, overlooking a far view of the Inland Sea and Miyajima. The land of this area is developed into platforms form with several levels. The architecture was requested to have a view over the roof of the neighboring house, standing one level lower, and to consider security, for the site is located at the edge of the residential area, and to leave some space for extension when the client opens a small shop in the future. House of Nagahama by Takashi Okuno frames five courtyard gardens. This timber-framed house in Japan's Ehime Prefecture was designed by architect Takashi Okuno with a sprawling plan that frames five separate gardens and terraces (+ slideshow).

House of Nagahama by Takashi Okuno frames five courtyard gardens

Named House of Nagahama, the single-storey residence was conceived by Matsuyama-based Takashi Okuno as a chain of rooms that make use of local materials, and that each open up to a different outdoor space. "My concept is to make Japan a more beautiful place to live in," said Okuno. "We build beautiful Japanese houses with the best materials for the local climate. " Villa in Nagano by Cell Space Architects. Cell Space Architects designed the Villa-K in Karuizawa, Nagano, Japan.

Villa in Nagano by Cell Space Architects

Project description This site is located on a hilltop in one of the eminent Karuizawa villa areas. All directions around the site are clear for view in winter.The villa consists of four parts of floors and four parts of roofs around a central pillar.The four floors placed on different levels are connected to the surrounding out space through windows in order to give diverse views for the residents.The inner spaces are divided into four parts and, on the other hand, are connected in a spiral around the central pillar.

Yamazaki Kentaro's Unfinished House offers little privacy to residents. There are barely any partitions between the rooms of this family house in Chiba Prefecture, Japan, which was designed by architect Yamazaki Kentaro as an open container that "changes as you design and live in it" (+ slideshow).

Yamazaki Kentaro's Unfinished House offers little privacy to residents

House in Kashiwa, also known as the Unfinished House, provides a flexible residence for a growing family. Japanese architect Yamazaki Kentaro wanted the building to feature several multi-purpose spaces to accommodate the occupants' "future possibilities". The house's layout is shaped by four two-storey boxes, surrounding a generous double-height atrium that functions as the family's living and dining room. LT Josai / Naruse Inokuma Architects. Architects: Naruse Inokuma Architects Location: Japan Collaborators: Hirotsugu Tsuboi Structural Engineers, Gn-setsubi Area: 307 sqm Year: 2013 Photographs: Masao Nishikawa From the architect.

LT Josai / Naruse Inokuma Architects

This is a plan for a newly-built “share house,” a singular model of housing, even within the architectural industry. The “share house” is an increasingly popular style of living in Japan, somewhat close to a large house, where the water systems and living room are shared by the residents. What makes it different from a large house, however, is that the residents are not family and are, instead, unrelated strangers. So a special technique in both its management and its space becomes necessary for complete strangers to naturally continue to share spaces with one another. Repository / Jun Igarashi Architects.

Architects: Jun Igarashi Architects Location: Asahikawa, Hokkaido Prefecture, Japan Area: 279 sqm Year: 2012 Photographs: Daici Ano Structural Engineer: Daisuke Hasegawa & Partners Construction Firm: Kyota-gumi From the architect.

Repository / Jun Igarashi Architects

Private residential located north of Japan, Asahikawa, Hokkaido.The site is located on the huge countryside outskirts of Asahikawa. I think the relationship with this landscape. Asahikawa, summer is more than 30 degrees, and winter becomes -30 degrees. Stacking Green house covered in plants by Vo Trong Nghia. A dozen layers of concrete planters create a vertical garden on the facade of this house in Ho Chi Minh City by Vietnamese architects Vo Trong Nghia.

Stacking Green house covered in plants by Vo Trong Nghia

Built for a couple and one of their mothers, the building is 20m deep but just 4m wide, typical of the narrow but long 'tube houses' common in Vietnam. Concrete planters span between the side walls to cover the front and back facades, and are spaced according to the height of the plants. At the rear of the house, an exterior staircase is positioned between the planters and the back wall, while glazing separates the front of the house from the plants. Automatic irrigation pipes fitted inside the planters allow for easy watering and maintenance. House O / Jun Igarashi Architects. Architects: Jun Igarashi Architects Location: Tokoro District, Hokkaido Prefecture, Japan Area: 112 sqm Year: 2009 Photographs: Iwan Baan Structural Engineer: Daisuke Hasegawa & Partners Structure: Timber frame.

House O / Jun Igarashi Architects

Case / Jun Igarashi Architects. Light Walls House by mA-style Architects. Perimeter skylights throw light across a grid of exposed wooden ceiling beams inside our second house this week from Japanese studio mA-style Architects (+ slideshow).

Light Walls House by mA-style Architects

Positioned in a shady location between two neighbouring buildings in Aichi, Japan, the wooden house couldn't have many windows, so mA-style Architects added skylights around each side of the flat roof. Daylight disperses itself through the interior by bouncing off both the ceiling beams and the laminated wooden walls. "The design intended to create a space with uniformly distributed light by adjusting the way of letting daylight in and the way of directing the light," said the architects. Bedrooms and storage spaces are contained within two-storey boxes scattered through the interior. Rectangular openings lead into the spaces, plus those at first-floor are accessed using wooden ladders. Green Edge House by mA-style Architects has a hidden perimeter garden. A rock garden filled with trees and shrubs is sandwiched between glazed rooms and floating windowless walls at this house in Japan by mA-style Architects (+ slideshow).

Japanese studio mA-style Architects designed the house for a residential site in Fujieda, Sizuoka Prefecture. The architects felt that residents would be better off without a view of their surroundings, so they designed an insular house with a private garden. Named Green Edge House, the residence is surrounded on all sides by the narrow garden and glazed walls to allow residents to open every room out to the greenery. "At first we imagined a house with an inner courtyard. House in Chiharada shpaed like a fairytale tower by Studio Velocity.

Our second recent story from Japanese architects Studio Velocity is a house shaped like a fairytale tower with five different staircases connecting its two floors (+ slideshow). Koya No Sumika by mA-style Architects. Small attic spaces are tucked between the ribs of a triangular roof at this house extension in Japan by mA-style Architects (+ slideshow). Japanese firm mA-style Architects designed the timber roof as a series of V-shaped frames, which sit over a rectilinear base and create triangular windows at each end. Added to the west side of a family house, the Koya No Sumika extension provides a separate living and dining space for a couple and is connected to the main building by a glass and timber passageway. "The young couple desired feelings of ease and spaces that ensure quiet and comfortable times," said the architects. "The extension is designed as a minimum living space and pursues both maintaining distance and retaining fertile relationships.

" Small pockets slotted into the sides of the living area provide storage spaces for books and plants, as well as study areas with wooden desks and chairs. Broken Pitched Roof House by NKS Architects. Suggested Reading The Story of Eames Furniture Brimming with images and insightful text, this unique book is the benchmark reference on what is arguably the most influential and important furniture brand of our time. [more...] House in Naruto by Horibe Associates. Slender columns support a canopy that sweeps around the front of this family residence in Japan's Tokushima prefecture by Japanese firm Horibe Associates (+ slideshow). Horibe Associates raised the single-storey wooden House in Naruto off the ground on concrete foundations to protect it against flooding, a common issue in the neighbourhood. "The clients requested a design that dealt with the problem, as well as providing security, privacy, good natural light and air circulation, and a space that their children could run around in," said the architects.

Binh Thanh House by Vo Trong Nghia and Sanuki + Nishizawa. Vietnamese studio Vo Trong Nghia Architects has completed a house in Ho Chi Minh City with half of its floors screened behind hollow concrete blocks and the other half exposed to the elements (+ slideshow). Working alongside architects Sanuki + Nishizawa, Vo Trong Nghia Architects designed the six-storey Binh Thanh House for three generations of a single family, adding curved concrete ceilings, a spiral staircase and gardens on each floor.

House in Kitakami / nadamoto yukiko architects. Architects: nadamoto yukiko architects Location: kitakami, iwate, japan Project Year: 2011 Project Area: 141 sqm Photographs: Seiya Miyamoto This house, located in a quiet residential neighborhood in Kitakami City, Iwate Prefecture, was built for a family of four. The client wanted a home that consisted of “a single, unified space that would accommodate the separate, individual activities and pursuits of each family member, rather than an open, continuous space that integrates the living room, dining room, kitchen and terrace into a single room.” These requests played a major role in our design process. Pit House / UID Architects. House in Kokubunji by Suppose Design Office. House in Minoh / Fujiwarramuro Architects. Architects: Fujiwarramuro Architects Location: Minoh, Osaka, Japan Project Architects: Shintaro Fujiwara, Yoshio Muro Area: 120 sqm Photographs: Toshiyuki Yano. Frame / UID Architects. Architects: UID Architects Location: Hiroshima,Japan Architect In Charge: Keisuke Maeda Area: 57 sqm Year: 2012 Photographs: Hiroshi Ueda Consultants: Yasutaka Konishi, Takeshi Kaneko, Toshiya Ogino General Contractor: Hotta Construction Site Area: 132.23 sqm The house aim the space such as one integral room which is a 7m×7m+X.There are Bedroom and guest room, wash room and bath room in the ground floor , also LDK and study room on second floor because of referencing around site environment surrounded 3ways.

Basically the house is designed like one integral room which is 7m×7m while considering to make each space as small as possible. In addition that, the yard space set to road which connect to outside as extension of interior wall. Therefore we can feel the extra space more than physical extent space. Regarding yard, we can feel south side lightning from LDK to study room integrally by setting yard on north to south. House T by Takeshi Hamada. Optical Glass House by Hiroshi Nakamura & NAP. House in Sanbonmatsu by Hironaka Ogawa. House N / Sou Fujimoto. House in Yoro interior by Airhouse Design Office. Machi House by UID Architects. House in Mitaka by Hidetaka Shirako and OUVI. House H in Japan by Mattch.