background preloader

Religion

Facebook Twitter

Gamla testamentet

Religion. Vad är grejen med hinduism? Kristendom. Kristendomens historia och kyrkohistoria. År 313 beslutade kejsar Konstantin att kristendomen skulle tillåtas i romarriket och att de kristna inte längre fick förföljas.

Kristendomens historia och kyrkohistoria

Han hjälpte också de kristna och byggde bland annat Peterskyrkan i Rom. I slutet av 300-talet bestämde en annan kejsare att kristendomen hädanefter skulle bli romersk statsreligion och därmed vara den enda tillåtna religonen i romarriket. Staden Rom blev nu hela kristenhetens huvudstad. Lektion se 21748 Tre varldsreligioner! Himmel och jord: Varför finns religion? Vad är grejen med islam? Vad är grejen med islam? Begreppsmaskin.

Vad är grejen med judendomen? Ducatm added: Världsreligioner - en översikt. Ducatm added: Abraham anfadern (Religion) Korstågen (del 1) Korstågen (del 2) Lektion se 23247 KRISTENDOMEN (1) Världsreligionerna. Vad är grejen med judendomen? Judendomen. Lektion se 25582 Judiska hogtider. Lektion se 24218 Judendomen. Begreppsmaskin. Världens religioner 4 - judendom. Judendom. Den här artikeln handlar om den judiska religionen.

Judendom

För etniska, historiska och kulturella aspekter av den judiska identiteten, se judar. Judendom (av grekiska Ioudaïsmos, härlett från hebreiskans יהודה, Yehudah, "Juda",[1] hebreiska: יַהֲדוּת, Yahedut) är judarnas religion; en trosuppfattning innehållande flera praktiseringar som härrör från de antika israeliterna, vars historia finns nedskriven i Gamla testamentet (Tanach) och som utreds och förklaras ytterligare i Talmud och andra texter. Judendomen har en av de äldsta religiösa traditionerna som finns och som utövas än idag, och många av dess texter och traditioner är centrala även för andra abrahamitiska religioner.

Judisk historia och handlingslinjer har på så sätt påverkat andra religioner såsom kristendom. År 2012 uppskattades antalet judar vara cirka 14 miljoner, varav ca 5.9 miljoner bosatta i Israel och 5.4 miljoner i USA (tillsammans 82.4% av världens judar).[2] Judisk ceremoniell lag[redigera | redigera wikitext] Kristendomen - en sammanfattning. Vad är grejen med kristendomen? Kristendomens grunder, del 1. Kristendomens grunder, del 2. Kristendomens splittring. Reformationen och protestantismens grenar. Kristendomen centralt innehåll. Kristendomens splittring. Bibeln (2013) Filmer av The Bible (2013) Se Kristendomens historia i SVT Play. Professor Diarmaid MacCulloch vägleder oss i denna prisbelönta BBC-serie genom kristendomens historia.

Se Kristendomens historia i SVT Play

Första avsnittet tar avstamp i frågan om kristendomen verkligen uppstod i och med att aposteln Paulus reste till Rom från Jerusalem för att förkunna Jesu lära. Enligt MacCulloch pekar mycket på att kristendomens ursprung snarare låg mycket längre österut och att dess högsäte kan ha funnits i Bagdad i stället för i Rom. Se Kristendomens historia. Världsreligionerna Kristendom. Hinduismen. Introduktion Hinduismen. Hinduism gudar. Hinduismens äldsta historia (Religion) Buddismens spridning till omvärlden (Religion) Religion buddhism, hinduism. Scientologi och livets ord (Religion) Hare krishna och moon-rörelsen (Religion) Religion och medkänsla: Karen Armstrong om världsreligionerna. Medkänsla är kärnan i alla världsreligionerna.

Religion och medkänsla: Karen Armstrong om världsreligionerna

Det säger författaren Karen Armstrong. I sju år levde hon som nunna. 24 år gammal lämnade hon klosterlivet och klev ut i samhället utanför. Idag räknas hon till världens viktigaste religionshistoriker. Karen Armstrong pendlar i sina resonemang fram och tillbaka mellan de olika religiösa tänkarna. Gång på gång landar hon i ordet medkänsla. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Guru lurifax. Regissören Vikram Gandhi växte upp i Indien med hinduismens religiösa ritualer, men började ifrågasätta guruernas motiv och andliga krafter.

Guru lurifax

Behöver människan andliga ledare? Eller kan alla bli sin egen guru? Vikram Gandhi bestämmer sig för att göra ett experiment. Han ikläder sig rollen som gurun Kumaré, börjar undervisa i yoga och skapar en egen meditation. Nyandlighet är nya religionen. Gud är ute.

Nyandlighet är nya religionen

Men populärreligionen växer. Healing, yoga och kristallterapi har till och med letat sig in på vårdcentraler och skolor. – Yoga! Tarot: Jag ska möta en snygging om tio år. Hur ska det här gå?

Tarot: Jag ska möta en snygging om tio år

Tänk om jag får veta att jag ska få sparken, till exempel? Jag väljer en korthög och spådamen Elisabeth Xindra Norman lägger upp figurerna i ett mönster. – Jag kan se att du är djärv, men du låter intellektet ta över, säger hon. – Du bör låta din intuition få ta mer plats. Men jag kan se avancemang, även om du kämpar i lera nu. ’Leran’ tolkar jag raskt som min löneutveckling. Aurafoto: Jag får en roande bild av mig själv. Uppväxt i en familj med vissa hippietraditioner är det här inte första gången min aura granskas.

Aurafoto: Jag får en roande bild av mig själv

Morbror har mätt omkretsen, den var stark och stor på den tiden. Nu är det dags igen. Ett klick och tre minuter senare ser jag att min aura är starkt gul och orange. - Du är analytisk, äventyrlig och har bra självförtroende, säger terapeuten. Den orange färgen antyder att kreativitet snart kommer in i mitt liv, förmodligen i arbetslivet. På nästa familjemiddag drar jag upp bilden och vi laddar genast ner en gratis-app.

Spådam: Hon ger en obehagligt exakt beskrivning av min moster. Britt hälsar milt.

Spådam: Hon ger en obehagligt exakt beskrivning av min moster

Vi börjar med att prata om kärlekslivet. – Jag känner att ni inte riktigt har tid för varandra, ni kanske jobbar för mycket. Den känslan kom direkt, det är inte så mycket i din relation som är ett problem utan mer din livssituation, säger hon. No shit, Britt, tänker jag. Det gäller nog ungefär resten av Sveriges vuxna befolkning också. Ortodoxa kyrkan. Katolska kyrkan. Kristendomen del2 xtranormal. Kristendomen del1 xtranormal. Berättelsen om Jesus - Svenska / Ruotsi språk The Story of Jesus - Swedish Language (Sweden) Kristendomens människosyn. Islams fem grundpelare. Etik. Världsreligionerna ISLAM. Religion. FRI - Vad är en sekt? Stiftelsen FRI-Föreningen Rädda Individen. Kristendomens grunder ovh riktningar Dokumentärer och film. För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser.

Kristendomens grunder ovh riktningar Dokumentärer och film

Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Kristendomen. Föreläsning: Kristendomens historia. Religion. Intelligens. Vad är intelligens? Var sitter den? Går intelligens att mäta? Kan man träna sin intelligens eller är den någonting oföränderligt?

Detta är frågor, som människan har funderat på i alla tider. Många har och har haft åsikter om intelligens. Längtan efter att kunna lokalisera intelligens till ett enda ställe i hjärnan var ett tag mycket stark hos vissa forskare, främst psykologer. IQ-testerna är mycket omtvistade och har kritiserats för att de enbart mäter en viss typ av problemlösningsförmåga. Vissa språkforskare hävdar att kvinnors respektive mäns sätt att tänka skiljer sig åt på ett radikalt sätt.

Evolutionsbiologer förklarar dessa skillnader med hänvisning till hur hjärnan har använts tidigare i människans historia. Andra forskare, företrädesvis samhällsvetare och humanister, skulle svara att skillnaderna har med socialisation att göra. Mäns och kvinnors hjärnor väger olika mycket.