background preloader

Media coverage

Facebook Twitter

DUB: Kogel door de kerk: overheid schaft stufi af. De basisbeurs wordt afgeschaft, hebben regeringspartijen VVD en PvdA afgesproken met D66 en GroenLinks. Het is de belangrijkste onderwijshervorming sinds 30 jaar, zegt minister Bussemaker. Zojuist zijn de partijen in Den Haag naar buiten gekomen om hun plannen aan de toegestroomde journalisten te presenteren. Ze hebben een nieuw woord voor studielening bedacht: ze spreken van een studievoorschot. Tegenstanders van een leenstelsel spreken consequent van schuldenstelsel, maar studenten moeten het volgens de partijen anders zien: niet als een schuld, maar als een voorschot op latere inkomsten. Op termijn moet het nieuwe stelsel 800 miljoen euro opleveren, misschien zelfs 1 miljard. Nieuwe studenten krijgen er vanaf september 2015 mee te maken. Er komt voorlopig geen tegemoetkoming voor tweejarige masters. Om de pijn te verzachten wordt de aanvullende beurs iets hoger. De ov-studentenkaart blijft behouden en komt ook voor mbo’ers beschikbaar.

Verder verdwijnt de bijverdiengrens. DUB: Tegenstanders boos, terwijl voorstanders blij zijn met geld. Studenten zijn boos over het afschaffen van de basisbeurs en ook de hogescholen maken zich zorgen. Maar de universiteiten zien het minder zwart in en zijn vooral blij met de opbrengst. De Landelijke Studenten Vakbond is “woedend dat GroenLinks en D66 met het kabinet hebben samengespannen om de basisbeurs af te schaffen”, aldus de eerste reactie.

Voorzitter Jorien Janssen: “Het is onvoorstelbaar hoe de overheid tegen beter weten in jonge mensen in de schulden jaagt.” “Invoering van een leenstelsel is en blijft een politieke keuze waar wij niet achter staan”, zegt ook Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). “Studeren wordt fors duurder en als afgestudeerde heb je veel langer last van je studieschuld.” Het wordt moeilijker om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten, vreest hij. Ze krijgen bijval van de Landelijke Kamer van Verenigingen, die zich zorgen maakt over de toekomst van het studentenleven. DUB: Van bakfiets naar boedelbak, de logica achter een leenstelsel. Kinderen van rijke ouders krijgen geen stufi meer. Volgens Fried Keesen is dat een logische en verstandige stap, die eigenlijk nog verrassend lang op zich heeft laten wachten.

Ik loop al een paar jaartjes mee in dit bedrijf. In de jaren tachtig was ik deels studentendecaan en mijn core business was ‘loskoppelingen’. In die tijd was er een (zeer ruimhartige) studiefinanciering voor de kinderen van minder draagkrachtige ouders en kinderen met meer bemiddelde ouders kregen niets. Hun ouders werden geacht hun studie te financieren en die ouders werden daarin gesubsidieerd met drievoudige kinderbijslag voor een studeren kind en daarbovenop nog eens belastingaftrek.

Dat was inconsistent: arme studenten werden rechtstreeks gesubsidieerd, minder arme via hun ouders. Geen probleem zolang het geld maar bij de student komt, maar dat was niet zo. Maar nu is het zo ver. Studenten worden dubbel gepakt | Column. Het cynisme druipt af van de manier waarop het nieuwe leenstelsel wordt geframed, zegt Bald de Vries. De student is het slachtoffer en dit heeft gevolgen voor de cultuur, kwaliteit en reikwijdte van het hoger onderwijs.

Wie betaalt voor wat, hoeveel en wanneer? Dit lijkt me de fundamentele vraag die centraal stond in het debat over de financiering van het hoger onderwijs. De kogel is door de Kerk. Het debat is beslist in het voordeel van de ‘werkende burger’. De politieke beslissing past in een lang rijtje van beslissingen die de financiering van hoger onderwijs én onderzoek radicaal veranderen. De student is het slachtoffer en dit heeft op de lange termijn, ook gevolgen voor de cultuur, kwaliteit en reikwijdte van het hoger onderwijs en de innovatieve en kritische kracht van de maatschappij als geheel. Maar laat ik me richten op de student. Maar de hervormingen houden hier niet op. Bussemaker: lenen van de overheid is niet eng. De politici die tegen het leenstelsel zijn, strooien met onheilspellende cijfers. De meeste getallen zijn uit de lucht gegrepen, zei minister Bussemaker vandaag tijdens het Kamerdebat over het leenstelsel.

“Lenen van de overheid is niet eng”, benadrukte Bussemaker vandaag in de Tweede Kamer. Ze herhaalde het meermalen: de rente is laag, de terugbetaalregels zijn soepel. Dat duizenden scholieren gaan afzien van het een studie, is volgens haar niet op onderzoek gebaseerd. Dat alle studenten straks tienduizenden euro’s schuld opbouwen, ook niet. “We blijven uiteraard volgen wat er gaat gebeuren, maar laten we wel redelijk blijven. Moties van de ChristenUnie om gehandicapte studenten en alleenstaande ouders meer tegemoet te komen, ontraadde de minister omdat dat volgens haar niet nodig is.

Waar de minister wel over wil nadenken: de problemen die kunnen ontstaan als werkloze jongeren onder de 27 van hun gemeente moeten gaan studeren. Leenstelsel is banale bezuiniging | Campuscolumnist. Hoe kan het dat het Malieveld niet volloopt met protesterende studenten, vraagt campuscolumnist Ruud Schotting zich af. Het plan voor het nieuwe leenstelsel is volgens hem een banale bezuiniging van 1 miljard. Volgens mij kun je de kwaliteit van een samenleving aflezen aan heel simpele zaken.

Kijk hoe het gesteld is met het onderwijs, hoe het gevangeniswezen erbij staat, hoe ouderen bejegend worden en hoe men met psychiatrische patiënten omgaat (let dan met name op de kinder- en jeugdpsychiatrie). Dan weet je gelijk genoeg. Zakken wij zo langzaam maar zeker niet af naar een plekje in de top tien van bananenrepublieken en andere twijfelachtige landen? Het sociaal leenstelsel. Mevrouw de minister weet kennelijk helemaal niet dat dit niks, maar dan ook niks met onderwijsvernieuwing te maken heeft!

Ook de VSNU vindt het een fantastisch plan. Ik huiver als ik dat lees… De overheid bezuinigt één miljard en de VSNU is ontzettend blij! Cursor: Kogel door de kerk: einde van de basisbeurs | Cursor. 28 mei 2014 Zojuist zijn de partijen in Den Haag naar buiten gekomen om hun plannen aan de toegestroomde journalisten te presenteren. Ze hebben een nieuw woord voor studielening bedacht: ze spreken van een studievoorschot. Tegenstanders van een leenstelsel spreken consequent van schuldenstelsel, maar studenten moeten het volgens de partijen anders zien: niet als een schuld, maar als een voorschot op latere inkomsten. Op termijn moet het nieuwe stelsel 800 miljoen euro opleveren, misschien zelfs 1 miljard.

Nieuwe studenten krijgen er vanaf september 2015 mee te maken. Er komt voorlopig geen tegemoetkoming voor tweejarige masters. Om de pijn te verzachten wordt de aanvullende beurs iets hoger. De ov-studentenkaart blijft behouden en komt ook voor mbo’ers beschikbaar. Verder verdwijnt de bijverdiengrens. Het geld moet uiteindelijk in het onderwijs terechtkomen. Verder krijgen studenten en docenten instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting van onderwijsinstellingen. Kogel door de kerk: einde van de basisbeurs. 28 mei 2014 door HOP, Bas Belleman Aantal keer bekeken: 91 WEB ONLY De basisbeurs wordt afgeschaft, hebben regeringspartijen VVD en PvdA afgesproken met D66 en GroenLinks. Het is de belangrijkste onderwijshervorming sinds dertig jaar, zegt minister Bussemaker. Zojuist zijn de partijen in Den Haag naar buiten gekomen om hun plannen aan de toegestroomde journalisten te presenteren.

Ze hebben een nieuw woord voor studielening bedacht: ze spreken van een studievoorschot. Tegenstanders van een leenstelsel spreken consequent van schuldenstelsel, maar studenten moeten het volgens de partijen anders zien: niet als een schuld, maar als een voorschot op latere inkomsten. Nieuwe studenten krijgen er vanaf september 2015 mee te maken. Er komt voorlopig geen tegemoetkoming voor tweejarige masters. Om de pijn te verzachten wordt de aanvullende beurs iets hoger. De ov-studentenkaart blijft behouden en komt ook voor mbo’ers beschikbaar. Verder verdwijnt de bijverdiengrens. Observant: Kogel door de kerk: einde van de basisbeurs. Studenten en docenten krijgen instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting NEDERLAND. De basisbeurs wordt afgeschaft, hebben regeringspartijen VVD en PvdA afgesproken met D66 en GroenLinks. Het is de belangrijkste onderwijshervorming sinds dertig jaar, zegt minister Bussemaker.

Zojuist zijn de partijen in Den Haag naar buiten gekomen om hun plannen aan de toegestroomde journalisten te presenteren. Tegenstanders van een leenstelsel spreken consequent van schuldenstelsel, maar studenten moeten het volgens de partijen anders zien: niet als een schuld, maar als een voorschot op latere inkomsten. Nieuwe studenten krijgen er vanaf september 2015 mee te maken. Er komt voorlopig geen tegemoetkoming voor tweejarige masters. Om de pijn te verzachten wordt de aanvullende beurs iets hoger. De ov-studentenkaart blijft behouden en komt ook voor mbo’ers beschikbaar.

Verder verdwijnt de bijverdiengrens. Het geld moet uiteindelijk in het onderwijs terechtkomen. HOP, Bas Belleman. R.I.P. basisbeurs. De basisbeurs wordt afgeschaft, hebben regeringspartijen VVD en PvdA afgesproken met D66 en GroenLinks. Het is de belangrijkste onderwijshervorming sinds dertig jaar, zegt minister Bussemaker. Zojuist zijn de partijen in Den Haag naar buiten gekomen om hun plannen aan de toegestroomde journalisten te presenteren. Ze hebben een nieuw woord voor studielening bedacht: ze spreken van een studievoorschot.

Schuldenstelsel Tegenstanders van een leenstelsel spreken consequent van schuldenstelsel, maar studenten moeten het volgens de partijen anders zien: niet als een schuld, maar als een voorschot op latere inkomsten. Nieuwe studenten krijgen er vanaf september 2015 mee te maken. Aanvullende beurs hoger Er komt voorlopig geen tegemoetkoming voor tweejarige masters. Om de pijn te verzachten wordt de aanvullende beurs iets hoger. Bijverdiengrens verdwijnt De ov-studentenkaart blijft behouden en komt ook voor mbo’ers beschikbaar. Verder verdwijnt de bijverdiengrens. Innovatie en internationalisering. Resource: Deal over sociaal leenstelsel een feit - De basisbeurs wordt afgeschaft, hebben regeringspartijen VVD en PvdA afgesproken met D66 en GroenLinks. Het is de belangrijkste onderwijshervorming sinds dertig jaar, zegt minister Bussemaker.

Zojuist zijn de partijen in Den Haag naar buiten gekomen om hun plannen aan de toegestroomde journalisten te presenteren. Ze hebben een nieuw woord voor studielening bedacht: ze spreken van een studievoorschot. Tegenstanders van een leenstelsel spreken consequent van schuldenstelsel, maar studenten moeten het volgens de partijen anders zien: niet als een schuld, maar als een voorschot op latere inkomsten. Op termijn moet het nieuwe stelsel 800 miljoen euro opleveren, misschien zelfs 1 miljard. Nieuwe studenten krijgen er vanaf september 2015 mee te maken.

OV-studentenkaart Om de pijn te verzachten wordt de aanvullende beurs iets hoger. Ook blijft de ov-studentenkaart behouden en komt ook voor mbo’ers beschikbaar. InvesterenHet geld moet uiteindelijk in het onderwijs terechtkomen. Trajectum: Basisbeurs wordt studievoorschot. De basisbeurs wordt afgeschaft, hebben regeringspartijen VVD en PvdA afgesproken met D66 en GroenLinks.

Het is de belangrijkste onderwijshervorming sinds dertig jaar, zegt minister Bussemaker. Zojuist zijn de partijen in Den Haag naar buiten gekomen om hun plannen aan de toegestroomde journalisten te presenteren. Ze hebben een nieuw woord voor studielening bedacht: ze spreken van een studievoorschot. Tegenstanders van een leenstelsel spreken consequent van schuldenstelsel, maar studenten moeten het volgens de partijen anders zien: niet als een schuld, maar als een voorschot op latere inkomsten. Op termijn moet het nieuwe stelsel 800 miljoen euro opleveren, misschien zelfs 1 miljard. Nieuwe studenten krijgen er vanaf september 2015 mee te maken. Dat geldt ook voor nieuwe masterstudenten, die nu misschien al aan hun bacheloropleiding zijn begonnen. Er komt voorlopig geen tegemoetkoming voor tweejarige masters. Om de pijn te verzachten wordt de aanvullende beurs iets hoger. Basisbeurs verdwijnt definitief in 2015. Minister Jet Bussemaker heeft met de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks een akkoord bereikt over de invoering van het leenstelsel voor studenten.

Dat betekent dat de basisbeurs per 1 september 2015 verdwijnt. Nieuwe studenten zullen hun studiefinanciering dus volledig moeten gaan lenen. Voor het afbetalen krijgen ze wel meer tijd. Die termijn ligt nu op vijftien jaar, maar wordt straks 35 jaar. Voor studenten met ouders die minder dan 46.000 euro verdienen komt er een aanvullende beurs. De OV-studentenkaart blijft vrijwel zeker bestaan. Door de overeenkomst tussen de regeringspartijen en de twee oppositiepartijen, is er minder geld beschikbaar om te investeren in de kwaliteit van het onderwijs. 'Ik zal dan wat meer moeten werken’ Studentenorganisaties zijn fel gekant tegen het afschaffen van de basisbeurs en invoering van een leenstelsel in 2015. Zij protesteerden donderdag 5 juni tijdens de behandeling ervan in de Tweede Kamer.

Maar wat vinden HU-studenten van het 'studievoorschot', zoals het leenstelsel wordt genoemd? Joep Coppers (19)eerstejaars international business and management studies Ken je het leenstelsel? ‘Ja, ik heb erover gehoord.’ Wat vind je ervan? ‘Ik leen toch al bij. Zou het je tegenhouden als je pas in 2015 zou beginnen met een studie? Emma van de Vorst (20)derdejaars fysiotherapie Ken je het leenstelsel? Zou het je tegenhouden als je pas in 2015 zou beginnen met een studie? Soraya choukoukou (21)begint volgend jaar met logopodie Ken je het leenstelsel? Ben je blij dat de ov-kaart wel gratis blijft? Mark Smits (17)eerstejaars bedrijfseconomie Zou het leenstelsel je tegenhouden als je pas in 2015 zou beginnen met een studie? Maartje jansen (20; links) en Jiska Peters van Ton (22)tweedejaars pabo. ANS: [Update] Wel reisrecht, maar geen stufi? 024: kamer sluit accoord.

De plannen worden vandaag, na uitvoerige onderhandelingen, door het kabinet gepresenteerd. Na deze onderhandelingen kan Minister Bussemaker rekenen op de steun van D66 en GroenLinks. Die steun had ze nodig om de plannen door de Eerste Kamer te krijgen. De basisbeurs wordt dus verleden tijd. De aanvullende beurs wordt echter verhoogd en ook studenten met onvindbare ouders hebben recht op een tegemoetkoming. Minder studentenOnderzoek toonde eerder al aan dat studenten last hebben van leenangst. Door een gebrek aan politieke steun kon het leenstelsel eerder niet worden ingevoerd. Eerste debat over het leenstelselakkoord: een samenvatting. Cursor: TU/e Tegenstanders boos, voorstanders blij met geld | Cursor. UTnieuws: Boze studenten, blije universiteiten. UTnieuws: Betaalt de juf minder af dan de tandarts?

UTnieuws: Bussemaker: 'Dit is het moment' Univers: Studiefinanciering sneuvelt. Voxweb: De basisbeurs is ten einde. Voxweb: Studieschuld: tandarts krijgt geen korting, leraar wel. Voxweb: Leenstelsel (1): De bijstandsuitkering van de bakker henk strikkers. Voxweb: Leenstelsel (2): Hoe studietaks leenstelsel werd. Liveblog. Foliaweb: De bakker, de advocaat en het leenstelsel - Henk Strikkers. ScienceGuide. ScienceGuide: Niet alleen bèta is zwaar. ScienceGuide: Wientjes eist verzachting. Ezsther : Jahoor, zoals verwacht: het ... ‘Studiefinanciering is egoïstisch en elitair’ Profielen: Kogel door de kerk: einde van de basisbeurs. EM: Wat betekent het leenstelsel voor jou? Jet. Bedankt. - Groninger Studentenkrant. Hulde, Jet - @ewaldeng Ewald Engelen. ‘Steek geld basisbeurs in kinderopvang’ Ewald Engelen @ewaldeng. Leenstelsel 3.0. Trouw: Studenten woedend om invoering leenstelsel; acties niet uitgesloten.

VK :Volgend jaar aan het studeren? Dit gaat er veranderen - Onderwijs. 'Door het leenstelsel komt kind van jan modaal in de knel' - opinie. VK 'Regering weert niet de lamlendige, maar de arme student' - Aleid Truijens. Parool: Akkoord over leenstelsel studenten. Parool: Studenten woedend om invoering leenstelsel; acties niet uitgesloten.

AD: studenten woedend. Telegraaf: Studenten woedend om invoering leenstelsel | Lenen | Telegraaf.nl. Wat betekent het akkoord over het leenstelsel voor studenten? NRC: SP, CDA en CU niet blij met akkoord leenstelsel. NRC: Nieuw leenstelsel per september 2015 ingevoerd. NU.n": 'Iedereen gaat er op vooruit met leenstelsel' Janssen_jorien : Iedereen gaat er op vooruit? ... Lisawesterveld: "Iedereen gaat er op vooruit ... Telegraaf: Hogere rente voor studielening | Binnenland | Telegraaf.nl. Spits! Bussemaker sloopt basisbeurs studenten. Metro: Basisbeurs verdwijnt, studievoorschot komt. Metro: Studenten woedend om invoering leenstelsel. Studievoorschot vervangt basisbeurs studenten. Techniek blijft hopen op compensatie bèta's. POWNED 'Ondernemers bezorgd om Bètastudies'

Ezsther : Laten we techniekstudent die ... 'Bussemaker veel te slap' | Binnenland | Telegraaf.nl. Telegraaf: Oppositie kraakt leenstelsel voor studenten | Binnenland | Telegraaf.nl. Een opleiding is de allerbeste investering in je toekomst | hogeronderwijs.nu | AOb. ScienceGuide: Studievoorschot voor zesjescultuur. Blog: Langetermijneffecten sociaal leenstelsel. ScienceGuide: OCW gispt bangmakerij. PGKroeger : Jet Bussemaker blijkt echt ... Stufi schrappen. FOK: SP: alleen rijken mogen slim zijn. Mainzer beobachter - Leenstelsel. Ezsther : Goed stuk van @JonaLendering, ... Wat voor hoger onderwijs willen we eigenlijk? – De Groene Amsterdammer. De onzinnigheid en de grote economische risico’s van het ‘sociale’ leenstelsel. LSVb: Jongerenorganisaties vragen om extra onderzoek naar effecten enstelsel. ScienceGuide: onafh: onderzoek naar leenstelsel. Advalvas: CDA eist nieuw onderzoek naar leenstelsel.

Het sociale leenstelsel voedt hebzucht, statuszucht en ongelijkheid.