background preloader

Fusie Leiden Erasmus TUDelft

Facebook Twitter

“Fuseren kan wel” Rotterdam, Delft en Leiden samen? 22 juli 2011 - Er komt een super-universiteit in Zuid-Holland.

Rotterdam, Delft en Leiden samen?

De Universiteiten Leiden, Rotterdam en Delft gaan de komende jaren stappen zetten om tot een fusie te komen. Binnen zes tot acht jaar moet de nieuwe universiteit onder één bestuurlijke leiding worden gebracht. “Dat klinkt mij te veel naar bedrijfsovernames”, aldus VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. Universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam fuseren. Binnenland De universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam gaan fuseren.

Universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam fuseren

Dat melden universitaire bronnen aan NRC Handelsblad.  fusie of niet, wel samen verder. De kogel is zeker nog niet door de kerk, als het gaat om de samenwerking tussen de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam.

 fusie of niet, wel samen verder

Dat de keus zou zijn gemaakt om te fuseren, wordt door het Rotterdamse College van Bestuur ontkend. “We kijken naar dat samenwerkingsverband, dat het beste past bij onze wens om een krachtige entiteit te bouwen waarmee we ons voordeel kunnen doen in onder meer het binnenhalen van internationaal onderzoek en talent”, aldus collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr in een reactie op een artikel in NRC Handelsblad van 22 juli waarin werd gesteld dat de drie universiteiten – die al sinds eind 2010 overleg voeren over samenwerking – gaan fuseren. Niets uitsluiten Een juridische fusie is de meest vergaande vorm van samenwerking die wordt bekeken, maar die op korte termijn wettelijk en politiek niet haalbaar lijkt te zijn. Toch wil Van der Meer Mohr geen enkele vorm nog uitsluiten: “Simpelweg omdat ik nog niet weet, wat kan en wat we alle drie het beste vinden.” TU voorzichtig over fusie. 05 september 2011 door Connie van UffelenAantal keer bekeken: 1952WEB ONLY In dossier: Leiden, Delft, Rotterdam Na alle commotie over berichten dat de TU Delft de komende zes tot acht jaar met de universiteiten van Leiden en Rotterdam fuseert tot een superuniversiteit, is de TU nu uiterst voorzichtig als het gaat om het F-woord.

TU voorzichtig over fusie

“Inhoud gaat voor de vorm”, zegt collegelid Paul Rullmann. “Daarna praten we over de structuur. Fusie is niet taboe.” (Foto: Sam Rentmeester/FMAX) Dat ‘inhoud voor de vorm gaat’ zal dan ook de kern van het verhaal zijn dat collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg straks om half vier bij de opening van het collegejaar zal houden, meldt Rullmann. “Met Leiden en Rotterdam bespreken we intensivering van de samenwerking”, zegt hij. Al met al gaat het allemaal niet zo snel, sust het collegelid.  EUR wil fusiediscussie op inhoud voeren. Het gaat om de inhoud, niet om de vorm.

 EUR wil fusiediscussie op inhoud voeren

Dat zei Pauline van der Meer Mohr, voorzitter van het college van bestuur, bij de opening van het academisch jaar op maandag 5 september over de fusieplannen met de universiteiten in Delft en Leiden. De drie Zuid-Hollandse instellingen bereiden een vergaande samenwerking voor, die ‘mogelijk uitmondt’ in een fusie. Maar volgens de collegevoorzitter wordt er geen handtekening gezet voordat de komende maanden ‘een open dialoog’ is gevoerd met de universitaire gemeenschappen, studenten, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en politiek. De Erasmus Universiteit wil ‘geen onomkeerbare beslissingen nemen zonder overleg met de direct betrokkenen’, aldus Van der Meer Mohr.

NRC-artikel Deze zomer ontstond een klein relletje, naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad, waaruit het leek of een fusie al in kannen en kruiken was. Wettelijk onmogelijk Ondertussen kwam het echte nieuws uit de hoofdstad. 06 September 2011. Universitaire ParingsdansErasmus Magazine 2 Jaargang 15 pp17-19. 1 + 1 + 1 = 6. Marc de HaanAanschuivende studenten voor de opening van het academisch jaar Door Vincent Bongers Komt die fusie er?

1 + 1 + 1 = 6

Dat beslissen de universiteiten pas in het voorjaar van 2012. Mocht de keuze uiteindelijk op een fusie vallen – want ook andere samenwerkingsvormen zijn nog mogelijk - dan kan dat door de politiek worden afgeschoten. Er bestaat geen ‘fusieverbod’, zegt Ruud Louw, die twee jaar geleden afzwaaide als secretaris van het Leidse college van bestuur en recentelijk promoveerde op een onderzoek naar het hoger onderwijsrecht.

En daarvoor is ‘politieke wil’ nodig. Wat zeggen de experts? Los van de politieke obstakels moet het plan breed gedragen worden. De Raad der Wijzen: Arnold Heertje. In de Raad der Wijzen wordt steeds een maatschappelijk probleem besproken met een (emeritus-)hoogleraar.

De Raad der Wijzen: Arnold Heertje

Ditmaal Arnold Heertje over de economische crisis. Tekst en foto’s: Henk Strikkers De economische crisis is volgens hem een zegen en hij voorspelt een economische koerswijziging die zijn weerga niet kent. Emeritus-hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam Arnold Heertje (77) mag dan gepensioneerd zijn, verlegen om een pittige mening zit de geboren Bredanaar niet. Mare: Tweede Kamer ziet weinig in ‘monsterfusie’ In de Tweede Kamer is weinig steun voor een fusie tussen universiteiten.

Mare: Tweede Kamer ziet weinig in ‘monsterfusie’

Tijdens een debat over hoger onderwijs, liet een aantal Kamerleden zich kritisch uit over een mogelijke ‘monsterfusie’. Volgens decaan Willem Willems is de stap gezien de samenwerkingsgesprekken op hogere regionen noodzaak. ‘In Nederland zijn we op het gebied van archeologie een Goliath, maar in Leiden zelf zijn we een kruimel. Als het allemaal groter gaat worden is het verstandig ergens deel van uit te maken.’ Daarnaast is de aanwezigheid van de opleiding antropologie een positieve motivatie om samen te gaan. In 2008 werd ook al gesproken over een fusie. Willems: ‘Samengaan met W&N hebben we toen wel serieus overwogen, maar dat is toch een andere wereld. TU_Delta: dossier fusie. ‘Driekwart studenten TU Delft tegen fusie’