background preloader

Bedömning

Facebook Twitter

Självbedömning The big five. Återkoppling som för lärandet framåt. Fröken Elin bedömningsmatris läsfixarna. Skolverkets bedömningsstöd. Aktivera eleven som ägare av sin egen lärprocess. 20 reflektioner om undervisningen ur elevperspektiv.

Den här veckan har jag följt elever på högstadiet under två heldagar. En dag följde jag en klass och en annan dag följde jag en annan klass. De lektioner där eleverna har haft eget arbete har jag gjort samma uppgifter som eleverna gjort (i de ämnen där detta varit möjligt – jag har inte gjort det på språkvalslektioner där jag inte kunnat språket eleverna läst). I de fall där eleverna jobbat två och två eller i grupper har jag gjort motsvarande uppgifter själv. Jag följde eleverna enligt deras schema. Mina raster var exakt desamma som elevernas, min lunch densamma som elevernas osv. Totalt deltog jag under tio lektioner under dessa två dagar, fördelat på sex lektioner ena dagen och fyra lektioner den andra dagen.

Nedan följer 20 reflektioner som jag gjort under dessa två dagar Reflektion 1: Klasser kan vara väldigt olika. Det går inte som lärare att tro att man kan göra exakt lika i två olika klasser. Reflektion 2: Att sitta still hela tiden är mycket jobbigare än man tror! Skapa aktiviteter som synliggör lärandet. Tydliggöra mål och kunskapskrav.

Utvecklingssamtal/IUP/bedömning

Hur kan man synliggöra förmågorna? | TheBig6 | #visombärenförmåga. Ja, den frågan möter jag ofta. Samma fråga från pedagoger i förskoleklass, ämneslärare i matematik och slöjd, klasslärare och fritidspersonal. Jag har arbetat med att synliggöra förmågorna i skolan på ett medvetet sätt i ett år nu. Kanske många lärare vill ”få med allt”? Kompletta LPPer och matriser? Eller så känner man sig låst i ett system som inte tillåter ett annat perspektiv? Eller så vet man helt enkelt inte hur man ska förklara förmågorna så att eleverna förstår? Jag har läst om många olika förklaringar. Den här sammanställningen ”The Big 5” har fått oss att tala om förmågorna i skolan, oavsett pedagogisk roll. För ganska exakt ett år sedan fick jag en idé som jag testade på mina egna barn. Det här var på höstlovet 2012. Att synliggöra veckans förmåga handlar om att ge eleverna ett språk – ett gemensamt språk.

Redan andra veckan kände jag att det var något som saknades i sammanställningen ”The Big 5”. Men, hur synliggör man förmågorna då? Svaret på frågan blir: 1. /Lotta.