background preloader

Infographics

Facebook Twitter

ERDÉLYRŐL - transylvania autonomy infographic. Erdély Történelmi Esélye. David McCandless: The beauty of data visualization. How to Create an Awesome Infographic [INFOGRAPHIC] There's no better way to show companies how to create an engaging infographic than through outlined steps in the form of an infographic.

How to Create an Awesome Infographic [INFOGRAPHIC]

A new infographic by Infographic Labs — first published by Performancing.com — highlights the best practices of developing a creative way to get the word out about new data. As the amount of information we consume on the Internet grows and attention spans decrease thanks to a bevvy of distractions from email to Facebook, market research firms and other companies are packaging new data in visual ways. In some cases, infographics even go viral. Infografika, Avalanche, HVG, interjú. Komplex dolgokat szemléltet egyszerűen, képpel, rajzzal, szöveggel.

Infografika, Avalanche, HVG, interjú

Napjaink felkapott, már-már „hájpolt” vizuális kifejezési eszközéről, az infografikáról beszélgetünk a közelgő HVG tartalommarketing szeminárium kapcsán a rendezvény két előadójával, Baranyai Júliával és Nagy Krisztiánnal, az Avalanche Kreatív Ügynökség vezetőivel. Szurop István: A Facebookon feltűnő, illetve a különféle üzleti blogokon és kommunikációban megjelenő nagyszámú infografikát elnézve azt gondolhatnánk, hogy valami új keletű jelenséget látunk.

De valóban egy új trendről van szó, illetve mitől lett ilyen felkapott az infografika és az adat-vizualizáció? Nagy Krisztián: Az infografika egyáltalán nem új dolog. A Bécsi Kör egyik neves tagja, Otto Neurath már az 1920-as években kidolgozta az Isotype rendszert, amely egy szimbólumokra épülő képi rendszer számszerű adatok illusztrálására. Infografika Meetup. Az ábrázolás tudománya egyidős az emberiséggel.

Infografika Meetup

A technika egyre jobban segítségünkre siet, ha valamit könnyen szemléltetni szeretnénk embertársainknak. Infografika. Mi az az infografika és miért jó? Az infografika olyan kép formátumú dokumentum, amely mondanivalónkat képekkel, grafikonokkal illusztrálva mutatja be.

Infografika. Mi az az infografika és miért jó?

Az infografika mint kategória az elmúlt néhány évben kezdett el hódítani, terjedésének nagy lökést adott a Facebook és más közösségi oldalak fejlődése és általános használata. Az infografika legnagyobb előnye, hogy rendkívül szemléletesen kommunikálja a lényeget. A néző sokkal hamarabb jut hozzá az információhoz, mintha ugyanezt egy leírt szöveg olvasásával tenné. Tippek infografika készítéséhez - Piackutatás blog. A tavalyi év két legjelentősebb technológiai durranása az Instagram fotómegosztó alkalmazás Facebook általi 1 milliárd dolláros felvásárlása, valamint a Pinterest képmegosztó weboldal népszerűségének hihetetlen méretű növekedése volt.

Tippek infografika készítéséhez - Piackutatás blog

Mindkét oldal sikere az ún. visual web (vizuális világháló) mellékterméke – a kifejezést az online térben bekövetkezett megnövekedett számú képi és videó élményre használják. Az olyan piackutatók számára, akik alig várják, hogy az eredményeket PowerPoint-on kívüli formában jeleníthessék meg, az adatokból pedig vonzó, magával ragadó sztorikat kreáljanak, a visual web egy fantasztikus lehetőség. Az infografikák remek lehetőséget kínálnak a kutatási eredmények ábrázolására, méghozzá oly módon, mely vonzza a felhasználói tekintetet.

Bizonyított tény, hogy az emberek jobban emlékeznek olyan információra, amit képbe ágyazva láttak, szemben a tisztán szöveges változattal. Ha valaki kipróbálná magát ezen a területen, íme tíz egyszerű tipp, ami segíthet: 19 Warning Signs Your Infographic Stinks. Milyen akkor a jó infografika? Michelle Borkin, a Harvard Mérnöki és Alkalmazott Tudományok Iskolájának doktorandusza kutatást készített az infografikákról – írja a FastCo Design.

Milyen akkor a jó infografika?

A teljes kutatást és beszámolót itt lehet letölteni, most csak a leglényegesebb megállapításokat soroljuk fel. A 410 kép vetítéséből leszűrt tanulság szerint az utólag is legvisszaidézhetőbb infografikák azok voltak, amelyek olyan fotókat, képeket, ikonokat tartalmaztak, amelyekkel az ember a mindennapi élete során is találkozik (testrészek, használati tárgyak, stb.). Irodalom. Cairo, Alberto (2012): The Functional Art.

Irodalom


An Introduction to Information Graphics and Visualisation. New Riders, Berkeley, pp. 384 Jesus, Reyes (2009): A torzított kartogramtérképek világa. Alternatív tematikus ábrázolási módszerek a kartográfiában 68302-es OTKA-kutatás (2006–2009) keretében készült honlap. Megnyitva: 2013.05.26. McCandless, David (2010): Information is beautiful. A diagramok és az infografikák története - Holmes, Bertin és Tufte. 1958-ban Stephen Toulmin előállt egy grafikai érvelési modellel, amely befolyással volt különböző érvelési elméletekre, és azok alkalmazására. 1958-ban megjelent könyvében (The uses of argument) a gyakorlatban használt érvelések tanulmányozásából indult ki.

A diagramok és az infografikák története - Holmes, Bertin és Tufte

Az érvek logikai struktúráját elemezve létrehozott egy grafikus ábrázolási módot, ami lehetővé teszi a leírásukat. Ez a séma nagyban befolyásolta a későbbi kutatásokat. 1967-ben megjelent Jacques Bertin (1915-2000) Sémiologie Graphique című írása, melyben a grafika hét vizuális változóját sorolja fel: szín, mintázat, érték, méret, helyzet, alak és irány. Z. Karvalics László – Csatlós Márton – Gellérfi Gergő – Minkó Mihály: Infografika és oktatáskutatás. Miközben Magyarországon sokan elsőként szembesülnek avval, hogy az infografika erős kihívást jelent a pedagógusok és az oktatáskutatók számára, a diskurzus valójában már jó ideje folyik az érintettek szűk, érdeklődő közösségében.

Z. Karvalics László – Csatlós Márton – Gellérfi Gergő – Minkó Mihály: Infografika és oktatáskutatás

A Tanárblogon például már több cikk is született e témában. Az egyikben a műfajt népszerűsíti, és a téma fő gyűjtőoldalait mutatja be Prievara Tibor, egy másik infografikák készítésére buzdít, a Tableau adatmegjelenítő programra való hivatkozással, a szöveghez egy egyszerű, de az alapvető szempontokat felvonultató népszerűsítő poszterrel, melyet a szerző, Nádori Gergely készített, hogy a diákjainak adjon támpontokat hasonló infografikák készítéséhez. Ugyanő egy másik írásában a video-formátumú információs grafikákat, az ún. videografikákat mutatja be, sokat idézve az Economist Youtube-oldalát, ahol rengeteg hasznos videós infografika található gazdasági témakörben. Alapfogalmak Infografikák-e ugyanakkor például a térképek? Robert E. Robert L. Befejezésül.