background preloader

TERVEYSTIETO

Facebook Twitter

Tietoa tapaturmista - Tapaturmat. Tapaturmat ovat suomalaisten neljänneksi yleisin kuolemansyy. Tapaturmat luokitellaan yleisesti koti- ja vapaa-ajan tapaturmiksi, liikennetapaturmiksi sekä työtapaturmiksi. Vuonna 2014 tapaturmiin kuoli 2 476 henkilöä. Tapaturmista 2 221 (89%) tapahtui kotona ja vapaa -ajalla, 229 (10%) tieliikenteessä ja 26 (1%) työpaikoilla (ennakkotiedon mukaan). Tapaturmakuolleisuus on Suomessa selvästi korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa ja luku on lähes kaksinkertainen verrattuna EU:n keskiarvoon. Kansallinen koti- ja vapaa-ajan tavoiteohjelma vuosille 2014–2020 on asettanut tavoitteeksi vakavien ja kuolemaan johtavien koti- ja vapaa-ajan tapaturmien määrän vähenemisen 25 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Liikenne- ja viestintäministeriö on asettanut suunnitelman puolittaa tieliikennekuolemat vuoteen 2020 mennessä (vuoden 2010 tasosta).

Kuvio. Tapaturmista miljoonien kustannukset Kuvio. Taulukko. Milloin terveellisestä ruoasta tuli uskon asia? | Prisma Studio | Tiede. Harva sunnuntailiikkuja uhoaa voittavansa Usain Boltin juoksussa, mutta ravitsemustieteiden saralla monikin maallikko uskoo tietävänsä asioiden oikea laidan paremmin kuin vuosikaudet MM-tasolla otelleet tutkijat. Miten tässä näin kävi? Ruoasta puhutaan paljon, kiivaasti ja samalla yhä ristiriitaisemmin. Aiemmin ravitsemuskeskustelussa ääneen pääsivät yksinomaan tutkijat tutkimustietoineen ja tilastoineen, mutta viime vuosina äänessä ovat olleet yhä enemmän ja kuuluvammin tavalliset – valveutuneet – maallikot.

Ruoan maailmassa vastakkain ovat nyt tiede ja oma kokemus. 37-asteinen kokemus ohittaa kylmän tiedon Karppaus, paleoruokavalio ja superfoodit ovat sosiaalisen median aikakauden lapsia. . - Myös perinteisessä mediassa on nyt vahvoilla se, joka vetoaa yksilölliseen ja omakohtaiseen kokemusmaailmaan, kiteyttää Janne Huovila, joka väitteli ravitsemusymmärryksen yksilöllistymisestä viime lauantaina Helsingin yliopistossa.

Jokaiselle löytyy oma tapa syödä terveellisesti? Liukuvoiteiden käyttöohjeita - Sex Shop Donna. Milloin liukuvoidetta on syytä käyttää? Kenelle liukuvoide on tarkoitettu? Kaikki voivat käyttää liukuvoidetta, sillä liukuvoide on mukava lisä seksiin. Limakalvot saattavat kuivua erinäisistä syistä, kuten lääkehoidon, imettämisen tai vaihdevuosien myötä. Myös erilaiset elämäntilanteet voivat vaikuttaa limakalvojen kuivuuteen hetkellisesti, ja tällöinkin liukuvoide on oiva apu seksiin. Liukuvoidetta on syytä käyttää etenkin silloin, jos yhdyntä sattuu.

Myös anaaliseksissä liukuvoide on ehdoton, koska peräaukossa ei ole luontaista kosteutta. Liukuvoide helpottaa penetraatiota ja estää hankautumien synnyn. TT Alkoholinriskit PAINO. THL - Rokottaminen - Rokotusrekisteri - Atlas. 172121 lukion opetussuunnitelman perusteet 2015. Viini vapaaksi – saisimmeko mitä haluamme? Pia Mäkelä Esa Österberg Monen suomalaisen mielestä olisi mukavaa, jos lähikaupasta saisi ostaa pullon hyvää viiniä. Mutta jos viinit tulisivat myyntiin ruokakauppoihin, ei maailma välttämättä muuttuisi sillä tavalla kuin nämä suomalaiset toivoivat. Meille suomalaisille esitetään kyselytutkimuksissa väittämä: ”mietoja viinejä pitäisi saada ostaa myös ruokakaupoista”. Tähän EU:n kilpailulainsäädäntö lisäisi, että jos aiotte myydä päivittäistavarakaupoissa 15-prosenttisia mietoja viinejä, siellä on sallittava myydä myös korkeintaan 15 prosenttista olutta, siidereitä, väkevöityjä viinejä ja erilaisia etyylialkoholipohjaisia juomasekoituksia. Viini huoltoasemille ja kioskeille?

Mitä oikeastaan tarkoittaa ”ruokakauppoihin”? Väkevät kioskeihin? Seurauksista kärsisi myös elinkeinoelämä, sillä alkoholin liikakäyttö vähentää työntekijöiden tuottavuutta, lisää sairastavuutta ja kuolleisuutta sekä ajaa pidemmällä tähtäyksellä ihmisiä työttömiksi ja työkyvyttömiksi. Lue lisää. Eduhakkeri. Tiedote: Nuuska uhkaa nuorten suunterveyttä ja yleisterveyttä | Hammaslääkäriliitto.

Suomalaisten nuorten tupakointi ja juominen ovat vähentyneet, mutta positiivinen kehitys ei näy nuuskan käytössä. Nuuskan kokeilu ja käyttö ovat lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Eniten nuuskaavat 18-vuotiaat pojat, joista 15 prosenttia käyttää nuuskaa päivittäin tai satunnaisesti. Tiedot käyvät ilmi sosiaali- ja terveysministeriön 30.6. julkistamasta Nuorten terveystapatutkimuksesta 2015. – Nuuskalla on useita haitallisia vaikutuksia suunterveyteen ja yleisterveyteen.

Silti moni luulee yhä virheellisesti nuuskan olevan vaaratonta ja jopa keino päästä tupakoinnista eroon, sanoo HLT, EHL Anna Maria Heikkinen. Nuuska sisältää yli 2 500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia. Nuuskan käyttö näkyy yleensä ensin suusta esimerkiksi pahanhajuisena hengityksenä, hampaiden värjäytyminä ja kulumina sekä paksuuntuneena limakalvona.

Nuuskan yleiset terveyshaitat johtuvat nikotiinista, joten ne ovat keuhkovaikutuksia lukuun ottamatta samat kuin tupakan. Nuuskan suuvaikutuksia: Isyyslaki uudistuu vuonna 2016 - isyyden voi tunnustaa jo äitiysneuvolassa - Artikkeli - Sosiaali- ja terveysministeriö. Uusi isyyslaki tulee voimaan 1. tammikuuta 2016. Uuden lain on tarkoitus muun muassa helpottaa isyyden tunnustamismenettelyä ja säästää etenkin isien työaikaa. Isyyden tunnustaminen jo raskausaikana vahvistaa myös tulevan isän vanhemmuutta. Suurin syy isyyslainsäädännön uudistamiseen ovat perherakenteissa tapahtuneet muutokset. Kunnat ovat saaneet ohjeistusta uuden isyyslain toimeenpanon tueksi. Uusi isyyslaki kumoaa vuodesta 1976 voimassa olleen isyyslain. Kuntainfo 6/2015 kokonaisuudessaan Lisätietoja Neuvotteleva virkamies Marjaana Pelkonen, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 02951 63331, etunimi.sukunimi(at)stm.fi Lainsäädäntöneuvos Salla Silvola, oikeusministeriö, p. 02951 50314, etunimi.sukunimi(at)om.fi Tutkimuspäällikkö Marjo Kestilä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, p. 02952 48723, etunimi.sukunimi(at)thl.fi.

Perhebarometri. Vuosittain julkaistava Väestöliiton perhebarometri tarkastelee ajankohtaisia, perheitä koskettavia kysymyksiä. Perhebarometrin aineisto kerätään postikyselynä, johon on vuosittain vastannut noin 2 000-3 000 suomalaista. Perhebarometriaineiston keruuta on vuodesta 1997 tukenut Alli Paasikiven Säätiö. Perhebarometreja voi tilata painettuina kirjoina Väestöliiton nettikaupasta. Lainiala, Lassi: Perhepolitiikka kriisin aikana. Kontula, Osmo: Yhdessä vai erikseen? Lainiala, Lassi ja Säävälä, Minna. 2012. Miettinen, Anneli & Rotkirch, Anna. 2012. Lainiala, Lassi 2010. Kontula, Osmo. 2009. Miettinen, Anneli & Rotkirch, Anna. 2008. Paajanen, Pirjo. 2007. Paajanen, Pirjo. 2006. Paajanen, Pirjo. 2005. Kontula, Osmo. 2004. Paajanen, Pirjo. 2003. Paajanen, Pirjo. 2002. Paajanen, Pirjo. 2001. Seppälä, Nina. 2000. Reuna, Veera. 1999. Get_file?folderId=42733&name=DLFE-6215. Väkivallan vähentäminen - Väkivallan ehkäisy. Yksilö - Ekologisen mallin ensimmäinen taso pyrkii tunnistamaan biologiset ja henkilöhistorialliset tekijät, jotka ilmenevät yksilön käyttäytymisessä.

Tässä etsitään mahdollisia väkivallan riskiä kasvattavia piirteitä. Lähisuhteet - Mallin toinen taso pyrkii tunnistamaan, kuinka sosiaaliset suhteet kasvattavat väkivallan riskiä. Esimerkiksi väkivaltaisen kumppanin kanssa asuminen kasvattaa riskiä joutua kokemaan väkivaltaa. Nuoret taas ovat alttiita ystävien vaikutuksille. Yhteisö - Kolmas taso tarkastelee yhteisöä ja siinä vaikuttavia sosiaalisia suhteita.

Yhteiskunta - Neljäs ja viimeinen taso tarkastelee väkivaltaan liittyviä laajempia yhteiskunnallisia tekijöitä. Ekologisessa mallissa väkivalta käsitetään ennen kaikkea väkivaltaisuudeksi, aggressiivisuudeksi tai alttiudeksi/taipumukseksi käyttää väkivaltaa. Ekologinen malli. Perhebarometri%202009_net.pdf. 60 Powerful Social Issue Ads That'll Make You Stop And Think. We’ve seen some great public service campaigns recently which made us wonder – why not do a post on the best ones in the last couple of years? We scoured the internet, filtered the not-so-great ones and came up with this list of 60 hard-hitting ads that deal with social, environmental, health and other issues.

From ad school assignments to Cannes-winners, these powerful visuals do more than just spread the message. Check them out. 1. Before it’s too late 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. Not even super-heroines 15. 16. 17. 18. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. This Buick campaign featured real people who’d been injured by reckless drivers. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60.

If we had to pick three, it would be tough, but no.2 (Casa Do Menor), 28 (Concordia) and 45 (Buick) would be our choices. Don’t Miss: Love stuff like this? How to Develop a Good Research Topic. Tr23_14_tilastokuvina. Lapsia syntyi taas edellisvuotta vähemmän – ensisynnyttäjien keski-ikä nousee - vauvat - Terveys. Imeväiskuolleisuus laski viime vuonna alhaisimmalle tasolle koko Suomen itsenäisyyden aikana. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 ensimmäisen ikävuotensa aikana kuoli 102 lasta. Imeväiskuolleiden määrä oli tuhatta elävänä syntynyttä lasta kohti 1,8. Imeväiskuolleisuus laski viime vuonna edellisvuoteen verrattuna merkittävästi. Ensimmäisen ikävuotensa aikana kuoli 28 prosenttia vähemmän lapsia kuin vuonna 2012, jolloin imeväiskuolleiden määrä oli 144. Vuosina 2009–2011 Suomen imeväiskuolleisuus on ollut keskimäärin kolmanneksi pienin Pohjoismaissa ja Länsi-Euroopassa.

Syntyneiden lasten määrä väheni viime vuonna edellisvuoteen verrattuna. Suomalaisnaiset tulevat äidiksi yhä vanhempina. Ensisynnyttäjien keski-ikä nousi edellisvuodesta kymmenyksellä 28,6 vuoteen. 2000-luvun aikana ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut vuodella. Kaikkien synnyttäjien keski-ikä oli viime vuonna 30,4 vuotta. Eniten lapsia syntyi Pohjanmaalla ja Kainuussa, vähiten Uudellamaalla. Tr13_13_tilastokuvina. Väitös: Viina ja läski rassaavat maksaa – viitearvoja pitää laskea. Suomalaisten alkoholinkulutus ja ylipaino ovat viime vuosikymmeninä lisääntyneet. Elintapamuutokset näkyvät myös maksa-arvoissa. Joanna Danielssonin väitöstutkimuksen mukaan suomalaisten maksaentsyymien arvot ovat nousseet. – Kehitys on huolestuttavaa. Meillä ei oikein vielä ole herätty tähän yhteisvaikutukseen, vaikka lihavuusepidemia on tosiasia ja alkoholiakin kulutetaan jatkuvasti enemmän. – Alkoholista ja ylipainosta on luontevaa puhua yhdessä, koska molemmat keräävät rasvaa maksaan, sanoo Danielsson.

Kohtuujuominenkin nostaa ylipainoisen maksa-arvoja Joanna Danielsson selvitti väitöstutkimuksessaan alkoholinkäytön, ylipainon ja kahvinjuonnin vaikutuksia Suomessa hyvin yleisesti käytettyihin maksakokeisiin eli GT- ja ALAT-arvoihin. – Jo maltillisellakin juomisella eli kohtuukäytöllä ylipainoisen ihmisen GT-arvot kohoavat merkittävästi. Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa on länsimaiden yleisin maksasairaus. Väitöstutkimuksen yllättävin tutkimustulos liittyy kahvinjuontiin.

YO

Työterveys. Uni ja lepo. Tutkimukset: Nuorten terveystapa, kouluterveys, finriski. Liikunta. Hans Rosling: the man who's making data cool | Claire Provost. Link to video: Population growth and climate change explained by Hans Rosling He's been called the Jedi master of data visualisation, dubbed a statistics guru and introduced as the man in whose hands data sings . When it comes to celebrity statisticians, Hans Rosling is firmly on the A-list. In the years since his first TED talk ( Stats that reshape your worldview ), which thrust him into the spotlight in 2006 with millions of online views, Rosling's now signature combination of animated data graphics and theatrical presentations has featured in dozens of video clips, a BBC4 documentary on The Joy of Stats , and numerous international conferences and UN meetings. Instead of static bar charts and histograms, Rosling, professor of global health at Sweden 's Karolinska Institute , has used a combination of toy bricks, cardboard boxes, teacups and vibrant, animated data visualisations to breathe life into statistics on health, wealth and population .

"I can show you! Te1. Terveys ja hyvinvointi - Uutiset. |YLE| Terveys. 10.7.2007 Cell Metabolism/Radion tiedeuutiset/YLE Terveys Sisäelimien ympärille kertyvän rasvan määrän mittaamiseen on löydetty uusi keino Harvardin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Sisäelimiä ympäröivä nk. viskeraalinen rasva erittää huomattavasti enemmän tiettyä RBP4-yhdistettä kuin ihonalainen rasva ja RBP4:n määrä on mitattavissa yksinkertaisesti verikokeesta. Tämä sisäelimiä ympäröivä rasva on nykykäsityksen mukaan terveydelle vaarallisempaa kuin suoraan ihon alle kertyvä rasva.

Siksi näiden ulospäin paljolti samalta näyttävien ja painoa yhtä paljon nostavien rasvakerrostumien erottaminen on hyödyllistä. Harvardin yliopistossa todettiin muutama vuosi sitten, että RBP4-pitoisuuden nostaminen hiirissä kasvattaa ns. insuliiniresistenssiä ja vastaavasti sen alentaminen lihavissa hiirissä paransi insuliiniresistenssiä.

Havainto sai tutkijat selvittämään RBP4:n määrää ihmisillä. Sen todettiin olevan kohonnut insuliiniresistenssistä kärsivillä lihavilla ihmisillä. Tarkistuslista hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamiseksi. Terve Koululainen.

Seksuaalisuus ja parisuhde

Media. Tutkittua tietoa terveystietoon. Kehonkuva. Terveydenhuolto ja terveysteknologia. Ravitsemus. Sairaudet. Mielenterveys. Päihteet. Ensiapu. Usein kysyttyä. 1. Mitä energiajuomat sisältävät? – Energiajuomat sisältävät kofeiinia sekä sokeria ja vettä kuten kaikki virvoitusjuomat. Kofeiinin lisäksi niissä on monesti muitakin piristäviä yhdisteitä kuten guaranaa sekä, tauriinia tai glukuronolaktonia, joilla myös uskotaan olevan piristävää vaikutusta.

Energiajuomissa voi olla myös B-ryhmän vitamiineja tai inositolia tai koliinia, jotka ovat vitamiinien kaltaisia yhdisteitä. 2. . – Kofeiini on alkaloidi, jota on yli 60 kasvin lehdissä, siemenissä tai hedelmissä: esimerkiksi kahvipavuissa ja teepensaan lehdissä. 3. . – Tauriini on aminohappo, jota on paljon lihassa, kalassa ja äyriäisissä sekä jonkin verran pavuissa, pähkinöissä ja sienissä. 4. . – Guarana on Brasiliasta peräisin oleva kasvi, joka sisältää kofeiinia. 5. . – Glukuronolaktoni on glukoosin eli sokerin aineenvaihduntatuote. 6. . – On. 7. 8. . – Energiajuomien haitallisin ainesosa on kofeiini. 9. . – Ei saa, vaan niiden piristävä vaikutus perustuu piristäviin yhdisteisiin, useimmiten kofeiiniin. 1. Terveys. Angiogenesis animation. Tulokset. Kouluterveyskyselystä saadaan runsaasti tuloksia peruskoulun yläluokkalaisten, lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien nuorten elinoloista, kouluoloista, elintavoista, koetusta terveydestä sekä oppilas- ja opiskelijahuoltoon liittyvistä kokemuksista.

Valtakunnalliset koosteet Kouluterveyskyselyn indikaattoreista löytyvät alhaalta. Niistä saa nopeasti kokonaiskuvan nuorten hyvinvoinnista. Voit tarkastella yksittäisiä indikaattoreita ja tarkempia prosenttijakaumia kysymyksistä osiossa Tulokset aiheittain. Tulokset alueittain -osiossa ovat AVI-alueiden ja maakuntien tulokset. Joitain indikaattoreita on kunnittain tilasto- ja indikaattoripankki SOTKAnetissa. Ohjeita indikaattorikuvioiden lukemiseen on koottu osioon Tulosten tulkitseminen. Indikaattorikoosteet Koosteet sisältävät noin sata nuorten hyvinvointiin liittyvää indikaattoria ryhmiteltynä 16 kuvioon.

Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat Lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijat Ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat. Terveyskirjasto - Duodecim. TERVEYSTIEDON LINKKIKIRJASTO Tietolähteitä ja ajankohtaisia terveysuutisia. Sivun yläosassa on filteri, jonka hakusanat helpottavat tiedon löytymistä. Haku ei toimi kaikilla mobiilisovelluksilla. THL's profile. Suomi. The health hazards of sitting.