background preloader

Nyheter

Facebook Twitter

Blandat med svenska nyheter

Barns rätt till fritid är ingen allmosa | Debatt. Sverige har gått från att vara ett av världens jämlikaste länder till ett land där skillnaderna ökar. Detta systemskifte syns nu genom att barnministern föreslår fritidscheckar för barn som kommer från ekonomiskt utsatta familjer. Bakgrunden till regeringens förslag är att barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer inte deltar i förenings- eller fritidsliv i samma utsträckning som andra barn.

Barn som kommer från hem som har det sämre ställt ekonomiskt har ofta inte råd att delta i skolutflykter eller vara med i idrottsföreningar. Detta vill regeringen göra något åt och föreslår fritidscheckar. Fritidschecken innebär att barn som lever i familjer som har någon form av ekonomiskt bistånd ska få 3 000 kronor om året för de barn som vill utveckla en talang eller intresse. Tanken är god. För i praktiken innebär förslaget att det barn som lever i ekonomisk utsatthet kommer behöva be fotbollstränaren om ett kvitto. Det finns ett annat problem med regeringens förslag. Fredrik Lundh Sammeli. Newsmill. En enkel bussbiljett | Ledarsidan. Att det inte längre är möjligt att kontant köpa biljetter på bussarna i kollektivtrafiken är förståeligt.

Chaufförerna befann sig tidigare i en utsatt situation med denna typ av kontanthantering. Kortbetalningar borde däremot vara möjliga, men det finns märkligt nog inte heller som alternativ. Således går det över huvud taget inte att köpa biljett på bussarna. Faktum är att biljettsystemen hos kollektivtrafikens stora bussbolag är mer än lovligt otympliga och det går dessutom åt fel håll. Inte minst SL verkar vilja krångla till saker så mycket som möjligt. För att få gå på bussen i Stockholm måste man antingen i förväg ha köpt ett plastkort för minst 100 kronor, eller försöka få en mobilbiljett till mobilen. Ofta hinner det passera många bussar innan man får sin biljett. Leverantörer av tjänster brukar generellt vilja göra det så enkelt som möjligt för sina kunder. Unga kan bli lurade genom ny app | Inrikes. Under de senaste två åren har applikationen Snapchat blivit omåttligt populär bland ungdomar världen över. Med Snapchat skickar man text och bilder precis som i vilket annat chattprogram som helst, med en viktigt skillnad.

Materialet som skickas försvinner max tio sekunder efter att det nått mottagaren. Enligt Johnny Lindqvist, expert på ungas nätanvändning på Surfa Lugnt, ligger appen rätt i tiden. - Just nu pratas det mycket om problemen med att digitalt material ligger kvar för evigt. Tjusningen med Snapchat är att man kan chatta med folk man inte känner utan att meddelandena sparas. I den bästa av världar vore det ju fantastiskt men faktum är att allt digitalt material kan sparas och delas, även om det bara ligger uppe i ett par sekunder, säger han. I USA har applikationen fått kritik för att ungdomar kan lockas att dela känsligt material, som nakenbilder, i tron att ingen utom mottagaren kan se dem eftersom de försvinner efter ett par sekunder.

SvD | Sveriges kvalitetssajt för nyheter. Nyheter - DN.SE. Nyheter.