background preloader

Mrspigglewiggle

Facebook Twitter

Blandat skola

Skolfröken fräken. Här hittar du pdf:er jag använt och bloggat om.

skolfröken fräken

Använd gärna!!! Pdf matematik: multiplikationstrappa del 1 multiplikationstrappa del 2 multiplikationstrappa del 3 multiplikationstrappa del 4 Volymstation 1 Volymstation 2 Volymstation 3 Störst tal tiokamraterna 6-, 7- och 8-kamrater 9-bingo Mitt armband Minuspingis Uppochner-spelet 7-nallarna. Lektionsstruktur. WWF Earth Hour - tillsammans för klimatet. Vad är energi? (4-6) > Till alla lektioner för årskurs F-3 > Till alla lektioner för årskurs 4-6 Vad är energi?

Vad är energi? (4-6)

Ämnen: NO, SO, Tk Övningen Vad är energi? Utgår från ett bildspel med sex bilder där fakta och samtalsfrågor varvas. Övningen tar upp energins oförstörbarhet, fotosyntes samt fossila och förnybara bränslen. Vad är energi? Målet med övningen är att öka elevernas kunskaper om hur energi hänger ihop med miljö, klimat och hållbar utveckling. Material och verktyg: Bildspel, Energispanarfilmen, Energifallets ordlista på svenska, Energismarta tips (pdf), Energismart affisch (pdf).

Genomförande Släcka alla lampor, stäng av datorer och andra apparater. . - Vad skulle hända om det blev strömavbrott på skolan under en längre tid? Visa bildspelet som består av sex bilder med tillhörande faktatexter och diskussionsfrågor om grundläggande energifrågor. Tips! Klicka på bilderna för att läsa diskussionsfrågor och faktatext till respektive bild.

GOTD

Bedömning. Experiment. SO. Cirkelmodellen. Skrivprojekt Huset. Hej Skolmat. Kemi. Förmågor. Förmågor. Sverige. Kroppen. REPETITION HISTORIA. Lektionen. Lektionsstruktur & planering. FYSIK. Medeltiden. NO SO åk1-3. Bild. Teacher-tested Art Projects.

Världen. Matte. BFL. No / Teknik. Forntiden. Mentor. Svenska. English. Matematik. Page. Tipsbanken är en ny portal för pedagogisk personal i skolan som samlar tips, råd och idéer för att förenkla och förbättra samarbetet i vardagen mellan pedagogen och elever med och i olika typer av svårigheter.

page

Tips och idéer kommer från pedagoger som delat med sig under våra VIS-kurser (Verksamt i skolan). Du kan läsa alla tips genom att välja det område som du är intresserad av i menyn till höger. Kommer du på nya saker som du vill tipsa om finns möjlighet att göra detta. Vi förbehåller oss rätten att själva avgöra vilka tips som ska införas och när. Denna sida är under ständig utveckling och vi hoppas att det finns sådant som kan hjälpa elever att få en bättre skolvardag och att gå rakryggade genom hela skolan. Tipsen kommer från konkreta situationer där pedagoger använt dem. The big five. Klassrumsstrategier. Det finns exempel på klassrumsstrategier som andra gjort tidigare, men jag tycker att det behövs en motsvarande med lite mer färg.

Klassrumsstrategier

Därför har jag gjort två olika layouter varav den ena i några olika färgkombinationer. Om du gillar dem får du använda dem fritt och sprida dem till kollegor. Längst ner finns samma bild på andra språk (norsk, english & suomeksi). Klicka på bilden för att öppna den i full storlek. Norsk Klikk på bildet for å åpne bildet i full størrelse English Suomeksi Lycka till!

Lektion.se. Fem förmågor i fokus. Enligt läroplanen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att analysera och argumentera, reflektera och jämföra.

Fem förmågor i fokus

I Lgr 11 finns det 71 övergripande mål. Göran Svanelid, universitetslektor och före detta lärarutbildare, ville hjälpa lärare att fokusera på det som är viktigt. När han gick igenom grundskolans kursplaner fann han att de övergripande målen gick att föra samman till fem – the big five. – Det är de här förmågorna som ska utvecklas under lektionstiden och sedan bedömas. Vill man att elevernas kunskapsutveckling ska bli så bra som möjligt så är det the big five man ska satsa på, säger Göran Svanelid. SO-läraren Ida Sohlberg blev såld när hon mötte konceptet. . – Vi har gått igenom konceptet på föräldramöten, har med det i blanketten som elever och föräldrar skriver inför utvecklingssamtalet och när vi skriver IUP följer de fem förmågorna med som en röd tråd i alla ämnen.

Ida Sohlberg inleder varje lektion med att redovisa vilka förmågor de ska arbeta med.