background preloader

Kert

Facebook Twitter

Érdi komposzttelep - foldereje.hu. Növénytársitások táblázatszerűen - Noll kertészet. A múltban parasztkertek, a jelenben biokertek Minél fajtagazdagabb a növényzet, minél inkább összekeverjük a zöldségnövényeket, fűszernövényeket, gyógynövényeket, sőt a vázába való virágokat, annál jobb eredményeket kapunk!

Növénytársitások táblázatszerűen - Noll kertészet

Bár még kint tél van, de a terveket már "szőni" kell. Ehhez készítettem egy táblázatot, a teljesség igénye nélkül, hisz ebbe bármikor bele lehet írni az új dolgokat (így lettek a növénytársítások is papírra fektetve), tapasztalatokat, kísérleteket és eredményeket. Sok sikert az idei terméshez! Hogyan tervezd meg az ágyásaidat? - Útmutató a zöldségsudokuhoz! Mikor és Mit Ültessünk a Magaságyásba? Szezonális Kisokos - Kreatív Farmer. Ha a magaságyás rétegei megfelelőek, biztosak lehetünk abban, hogy immár kiváló minőségű és termékeny táptalaj várja a gondosan kiválasztott vetőmagokat, palántákat.

Mikor és Mit Ültessünk a Magaságyásba? Szezonális Kisokos - Kreatív Farmer

Ha először van dolgunk magaságyással, akkor egy kis informálódás nem árt abban a témában, hogy mit is ültessünk az ágyásunkba. Mikor kezdjük a “munkát”? A tervezést nem árt időben, akár kora télen elkezdenünk, hiszen így elegendő időnk marad arra, hogy beszerezzük a szükséges eszközöket, a legkülönfélébb vetőmagokat, főleg, ha esetleg olyan növénykülönlegességet szeretnénk, amit esetleg csak külföldről lehet beszerezni. Kora tavasszal, az első melegebb napsugarak megjelenése idején el lehet kezdeni a teendőket. A munka a magaságyban addig tart, amíg az őszi fagyok ezt meg nem akadályozzák. Milyen növényeket érdemes választanunk? Magaságyásos gazdálkodás során lehetőségeinket elsősorban a minél előnyösebb, hatékonyabb helykihasználás határozza meg.

Tehát ágyásunkba válasszunk: Mikor és Mit Ültessünk a Magaságyásba? Szezonális Kisokos - Kreatív Farmer. Ültessünk zöldségeskertet, mert megéri! A zöldségek ára még a csillagos égben van, de már mindenki vágyik egy kis friss zsenge salátára finom ropogós paprikára vagy épp a lédús ízletes paradicsomra.

Ültessünk zöldségeskertet, mert megéri!

A zöldségek egészségesek, rostban és vitaminban gazdagok és élénk nyári színükkel jobb kedvre derítenek minket, ami a napfény hiányos téli időszak után jól jöhet. Ezért vágyik szervezetünk tavasszal a sárga színű paprikára, piros paradicsomra vagy épp a nyugtató zöld salátára. Ám a zöldségek már nyáron sem lesznek nagyon olcsók, így aki szereti ezeket a finom és főleg egészséges ételeket jobban jár, ha saját maga termeli meg kertjében a család szükségletének megfelelő mennyiségű zöldséget. Minikert a fák alatt – mit ültessünk a fák alá? A fák alatt sok helyen csak fű van, vagy az sem, hiszen a lombkorona takarásában a napimádó gyepfélék sosem lesznek igazán csodásak, csak ha kizárólag árnyékosabb részekre létrehozott fajtát keresünk és folyamatosan gondozzuk.

Minikert a fák alatt – mit ültessünk a fák alá?

Ugyanakkor azt gondolom, kevesebb munkával jár és sokkal csinosabb a környezete azoknak a fáknak, amelyek nem a gyep közepén állnak, hanem élet veszi őket körül. Igen, kisebb-nagyobb növények, virágokkal, miért ne? Bájos kerteket alakíthatsz ki a fák alatt, sokat dob majd a kerti látványon is. Lombhullató fák esetében remekül mutatnak a tavaszi hagymás növények, úgy mint fürtös gyöngyike, tulipán, nárcisz, jácint beültetése ősszel. Ezek ugyanis akkortájt virágoznak, amikor a fának még nincs takarást adó levele, így élvezhetik a virágok a teljes napsütést, mi pedig a látványt. Az árnyékkedvelő talajtakaró évelők közül sok alapvetően erdei aljnövényzet volt, amelyek így kiválóan bírják az árnyékot és a kissé szárazabb talajt is. (Főkép: pxhere, Címkék: Sárkány ellen sárkányfű... Kinek mi... - Megyeri Szabolcs kertész. Gyümölcsfából is nevelhető csinos sövény! - Bálint gazda kertje. Abból a felismerésből kiindulva, hogy a viszonylag sűrűn egymás mellé telepített gyümölcsfákból összefüggő gyümölcsfalat lehet kialakítani, számos országban sokféle, különböző sövényrendszert alkottak meg.

Gyümölcsfából is nevelhető csinos sövény! - Bálint gazda kertje

Ezek közül csak a legfontosabbakat ismertetem; azokat, amelyeket a magyar körülmények között általában alkalmaznak. Fűszerkert - Fűszerspirál növényei. A fűszerspirálban minden növénynek meg van a maga helye - nem mindegy, hogy mit hova ültetünk.

Fűszerkert - Fűszerspirál növényei

Az egyik a napos fekvést szereti, a másik az árnyékban érzi jól magát, van, amelyik a szárazabb talajon fejlődik jobban, míg mások a nedves élőhelyet részesítik előnyben. Néhány ültetési ötlet: Ba - Basil - BazsalikomBo - Borage - BorágóCa - Calendula - KörömvirágCF - California Fuchsia - Kaliforniai fuksziaChm - Chamomile - KamillaChv - Chive - SnidlingCi - Cilantro - KorianderEch - Echinacea - EchinaceaFn - Fennel - ÉdesköményLav - Lavender - LevendulaLb - Lemon Balm - CitromfűMg - Marjoram - MajorannaMt - Mint - MentaNs - Nasturtium - SarkantyúvirágOr - Oregano - SzurokfűPa - Parsley - PetrezselyemRs - Rosemary - RozmaringSav - Savory - BorsikafűSg - Sage - Orvosi zsályaTar - Tarragon - TárkonyTh - Thyme - Kakukkfű Az ültetendő növényekről készítsünk tervrajzot.

Akár skicc formájában is, az is megfelelő. Építs te is fűszerspirált! Mi is az a fűszerspirál és mire jó?

Építs te is fűszerspirált!

A fűszerspirál egy speciálisan kialakított ágyás, kimondottan fűszernövények számára. A spirális alakjából és kialakításából adódóan egy különleges mikroklímát alakít ki, így a különböző igényű fűszernövények is kitűnően érzik magukat egymás mellett. Elkészítése kicsit nagyobb lélegzetvételű feladat, de egyáltalán nem ördögtől való, még nekem is sikerült (kis segítséggel…). Magaságyás-kisokos: 10 tipp, hogy örömöt leljünk a magaságyásunkban. Egyre elterjedtebb a magaságyás: a kertészkedést megkönnyítő, idősebbeknek is kényelmes ágyásban a termelődő hőt kihasználva a szezont is korábban kezdhetjük.

Magaságyás-kisokos: 10 tipp, hogy örömöt leljünk a magaságyásunkban

Lássuk, hogy mire kell odafigyelnünk! 1. Válasszunk megfelelő anyagot! Alapvetően a személyes ízlésünk határozza meg, hogy miből készül a magaságyás: választhatunk fát, követ, fémet vagy betont is. Természetesen minden anyagnak van előnye és hátránya is. A magaságyások nagyon hangsúlyosak a kertben, ezért a többi résszel, elemmel összhangban helyezzük el őket – akár határolóként, térmegosztóként is szerephez juthatnak. 2. 15 szobanövény, amely eltünteti a beltéri mérgeket a NASA szerint – morzsaFARM.

A NASA titkos fegyverei a levegő tisztaságáért folytatott harcban.

15 szobanövény, amely eltünteti a beltéri mérgeket a NASA szerint – morzsaFARM

Növénytársítás: képes kalauz a legjobb növénypárosításokhoz - kert.tv. A kertészkedés nagyszerű időtöltés, különösen nyáron, de sajnos néha elég frusztráló is lehet, ha a sok ráfordított energia ellenére a konyhakerted nem olyan lesz, mint szeretted volna.

Növénytársítás: képes kalauz a legjobb növénypárosításokhoz - kert.tv

Próbálkoztál már a növénytársítással? Ez a természetes és egyszerű módszer tulajdonképpen azt jelenti, hogy olyan növényeket ültetünk egymás mellé, amelyek segítik egymás növekedését és egészségének megőrzését. Kerti magaságy építése pimaszul egyszerűen. A kerti magaságy felépítése és 5 rétege. Alapítsunk iskolakertet! - tervezési segédlet lépésről lépésre 1. rész - Iskolakert Program.

Az is adottsága egy létesítendő kertnek, hogy mennyi időt szeretnénk vagy tudunk itt eltölteni. Ha a fű nyírására nem akarunk annyit áldozni, akkor jó megoldás az ágyások körüli kavicsozás vagy mulcsozás. Graphic Shows the House Plants That Naturally Clean the Air in Your Home, According to a NASA Study. This is a quick public service announcement. If you believe in science and facts, read on. Back in the 1980s, NASA published a research report called "Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement" that grappled with a particular problem: Many modern buildings (particularly office buildings) have become so well insulated and hermetically sealed that they allow for little "free air exchange. " As a result, toxins build up in these buildings (for example, from the off gassing of furniture) and the inhabitants eventually pay a price. 12 nagy növény a teraszodra. Biokiskert - méreg nélkül. Önellátó élet? Ez a városi kertészet több, mint két tonna élelmiszert termel minden évben! – zoldszem.com.

Amennyiben ezt a honlapot olvasod, valószínűleg érdekel az önfenntartás, vagy az, hogyan tudsz egyszerűen élelmiszert termeszteni, ami elsőre elég összetett és bonyolult feladatnak tűnhet. Nagyszerű kezdés lehet pár fűszernövény és zöldség a kertben, mely önbizalmat adhat a következő évekhez, de ha megnézed az amerikai Dervaes család példáját, minden bizonnyal alig hiszel majd a szemednek. A terméketlen területek megmentője: hügelkultúra – zoldszem.com. Soha nem gondoltam volna, hogy a fák gallyai másra is jók lehetnek, mint a szabadtéri sütögetések gyújtósai, azonban egyetlen hügelkultúráról szóló cikk megváltoztatta minden elképzelésemet.

A hügelkultúra egy olyan módszer, amely megkímél téged a sziklás, kavicsos talajjal való küzdelemtől, anélkül, hogy több ezer forintot kellene költened fekete földre, órákat a beszántására (bérelt rotációs kapával), és még több időt a szikladarabok kiválogatására. És ezt a munkát nem csak egyszeri alkalommal, hanem minden évben meg kellene ismételni, hiszen akinek sziklás talajú területe van, tudja, hogy az addig föld alatt rejtőzködő szikladarabok minden tavasszal a felszínre kerülnek.

A hügelkultúra dombágyása több szempontból is passzol egy erdőhöz közeli, sziklás terület megműveléséhez. Adott egy soha ki nem merülő forrás elhullott/rothadó fákból, rönkökből, ágakból – és a minden évben eltakarított gallyakból. Szódabikarbóna csodaszer a kertben is - tudasfaja.com. Keverj össze 4 teáskanál szódabikarbónát 3,5 liter vízzel, majd töltsd szórófejes flakonba.