background preloader

Adatbázis háló

Facebook Twitter

Letenyei László: Kutatásmódszertan. Elmélettörténeti bevezetés A kapcsolatháló elemzés elméleti gyökerei v A strukturalista antropológia meghaladása (Radcliffe-Brown 1940 nyomán) v Analitikus és kontextuális ismérvek (Lazarsfeld és Menzel 1961 nyomán) v Relációs ismérvek v „Manchesteri Iskola” v Kapcsolatháló szempontú paradigmaváltás (Granovetter 1973 nyomán).

Letenyei László: Kutatásmódszertan

V Antropológiai gyökerek v Hazai alkalmazások (Vedres Balázs, Sik Endre, Tardos Róbert) Módszertani előzmények v Szociometria (Moreno 1934; Mérei 1988) v Gráfelmélet, mátrixelmélet Fontosabb elméleti és gyakorlati kérdések Néhány elméleti kérdés v Technika, vagy paradigma? V Ego-háló versus társadalmi kapcsolatháló: a társadalmi tőke fogalma (Coleman, Bourdieu nyomán) v A mér(het)etlen erőforrás v A teljes háló rajza. V Társadalmi kapcsolathálók evolúciója Gyakorlati alkalmazási területek v Közösségek, virtuális közösségek v Diffúziók, terjedési folyamatok v Cégösszefonódások (tulajdonlás, érdek, beszerzés, piac,stb.) v Információs, kommunikációs, együttműködési csatornák. Kapcsolatháló elemzők honlapja. E-tanfolyamok: E-network 1.

Kapcsolatháló elemzők honlapja

E-network 2. Letenyei László - Vedres Balázs: Kapcsolatháló e-kurzus 1. (Az első hat alkalmat Letenyei László, a második hatot Vedres Balázs tartja). UCINET Software. UCINET 6 for Windows is a software package for the analysis of social network data.

UCINET Software

It was developed by Lin Freeman, Martin Everett and Steve Borgatti. It comes with the NetDraw network visualization tool. If you use the software, please cite it. Here is a sample citation: Borgatti, S.P., Everett, M.G. and Freeman, L.C. 2002. Vásárhelyi Orsolya: Bevezetés a hálózatok világába – mindenhol ott vannak - Piackutatás blog. Az alábbi vendégposztot Vásárhelyi Orsolya jegyzi, aki arra vállalkozott, hogy bevezet minket a hálózatok rejtelmes világába, egészen az alapoktól indulva.

Vásárhelyi Orsolya: Bevezetés a hálózatok világába – mindenhol ott vannak - Piackutatás blog

Az írás egy 4-5 részesre tervezett sorozat kezdete, a fogalmak megalapozása után a további részekben bepillanthatunk majd a hálózatok, a hálózatkutatás mélységeibe és gyakorlati alkalmazásaiba. A szerzőről - aki tagja volt a 2010-es Országos Piackutatási Diákverseny győztes csapatának - további információkat a poszt végén olvashattok. Nemrég egy nevesebb piackutató cég elemzőjének előadását hallgattuk az egytemen - a téma a piackutatás és a hagyományos módszerek fenntarthatósága volt. A survey statisztika szakos diákokból álló közönséget, nem igazán villanyozták fel a hallottak; gyakorlatilag közölték velünk, hogy feleslegesen strapáljuk magunkat a különböző mintavételi és valószínűségszámítási órákon.

Mondhatnám, hogy ez a roppant izgalmas tudomány egyidős az emberiséggel, de ez ebben a formában nem igaz. Források: Kapcsolatháló elemző ABC. Letenyei László - Vedres Balázs: Kapcsolatháló e-kurzus (Az első hat alkalmat Letenyei László, a második hatot Vedres Balázs tartja).

Kapcsolatháló elemző ABC

Letenyei László: Kapcsolatháló elemző ABC (az első hat alkalom tematikája) Az elektronikus kézirat a Településkutatás c. könyv átdolgozott részleteit tartalmazza: Letenyei László: Településkutatás. Ráció Kiadó, 2005. A teljes verzió megrendelhető a kiadónál: raci@racio.hu de sajnos, elég drága, a könyvesboltokban 6000 Ft a két kötet. A kurzushoz nem tarozik irodalom, az érdeklődők figyelmébe elsősorban Kürtösi Zsófia és Szántó Zoltán írását ajánlom. A példaként bemutatott UCINET adatbázis itt letölthető. HTK01. Elindítjuk az első magyarországi konnektivizmusról szóló képzést konnektivista eszközökkel.

HTK01

Ha szeretnél többet megtudni a témáról, jelentkezz! Beharangozó - Gen Y/Z verzió Te is ágyazd be az oldaladba! Programajánló: Kapcsolatok hálójában - az információ gyönyörködtet? - Piackutatás blog. Nagyobb képért klikk a képre!

Programajánló: Kapcsolatok hálójában - az információ gyönyörködtet? - Piackutatás blog

További infók az előadókról a kép alatt! CSERMELY PÉTER a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani Intézetének professzora. Kutatási területe a stresszel, az öregedéssel és a hálózatokkal kapcsolatos (www.linkgroup.hu). Eddig 13 könyve (köztük a Stresszfehérjék és a Rejtett hálózatok ereje) és több mint kétszáz tudományos cikke jelent meg. BŐGEL GYÖRGY a CEU Business School tanára. Részletek a Kapcsolatok hálójában című könyvből: Csermely Péter előadásához: „A hálózatok is a génjeinkben vannak? Az emberek társas hajlamai és kapcsolati hálói ősi genetikai gyökerekkel rendelkeznek: az emberszabású majmok szintén kialakítanak egymással közösségi kapcsolatokat, csoportban vadásznak, tartós kötelékeket ápolnak egymás között, és mindezekből hasznot húznak abban a tekintetben, hogy mennyi ideig maradnak életben és mennyire sikerül szaporodniuk.

Bevezetés a hálózatok világába III. - Telekommunikációs hálózatokban rejlő lehetőségek - Piackutatás blog. Folytatódik a hálózatokról, hálózatkutatásról indított sorozatunk.

Bevezetés a hálózatok világába III. - Telekommunikációs hálózatokban rejlő lehetőségek - Piackutatás blog

Vendégszerzőnk, Vásárhelyi Orsolya bemutatta már az alapokat és a skálafüggetlen hálózatokat. Most a telekommunikációs hálózatokban rejlő lehetőségeket tekinti át. (A nemsokára megjelenő befejező részben pedig a konkrét üzleti alkalmazásokról lesz majd szó.) Számos lehetőség rejlik a mobiltelefon hívásokra alapuló kapcsolatháló feltérképezésében a termékterjesztési stratégiától, az új innovátorok feltárásán át, a flották kialakításáig.

Emellett nemcsak a mobiltelefon szolgáltatók lehetnek haszonélvezői az ilyesfajta eredményeknek. Szociális hálózat konstrukciója és elemzése mobiltelefon-beszélgetések alapján [1] Sok millió személyt kiszolgáló mobiltelefon adatbázis vizsgálatával feltérképezték a társadalom kapcsolati hálójának egy részét. Bevezetés a hálózatok világába II. – Skálafüggetlen hálózatok és marketing - Piackutatás blog. Folytatjuk a hálózatokról, hálózatkutatásról indított sorozatunkat.

Bevezetés a hálózatok világába II. – Skálafüggetlen hálózatok és marketing - Piackutatás blog

Vendégszerzőnk, Vásárhelyi Orsolya, az előző részben az alapokat mutatta be, most pedig megismertet bennünket a skálafüggetlen hálózatokkal. Eljött az idő, hogy továbbhaladjunk a hálózatkutatás történetében és megérkezzünk napjainkhoz. Az előző részt a ma már Barabasilabnak ( nevezett kutató csoport felfedezésével fejeztük be. A skálafüggetlenség fogalmát nem Barabásiék kutatócsoportja alkotta meg, de az ő felfedezésük tette ismertebbé és gyakorlatban használhatóvá az elméletet.

Tehát, mik is ezek a skálafüggetlen hálózatok? A bal oldali kép az USA főbb autópályáit mutatja, melyeknek eloszlása normális. A skálafüggetlen hálózatok rendelkeznek a small-world effektussal, azaz a kevesebb kapcsolattal rendelkező csomópontok sűrű részhálókat alkotnak és ezeket a részhálókat a nagy fokszámú csomópontok kötik össze. Szociológusok és marketingszakértők tökéletesen tudatában vannak ezeknek a jelenségeknek.

Maven Seven Network Research Ltd. Database Management System Solutions - Raima.