background preloader

Prehistòria

Facebook Twitter

EL DIENTE DEL TIEMPO . LA MIRADA ETNOLOGICA : ETNO-PREHISTORIA. 2. El Paleolític: cronologia i referències etnoarqueològiques. 1.

2. El Paleolític: cronologia i referències etnoarqueològiques

El Quaternari: Plistocè i Holocè La terra té una antiguitat d’uns 4.500 milions d’anys. La història de la vida a la Terra es remunta a uns 4.000 milions d’anys. Per a facilitar-ne l’estudi, aquest ampli espai es compartimenta amb el concepte d’era, coincidint amb les diferents fases biogeològiques en les que es divideix el procés evolutiu en el nostre planeta. Cada era està definida per l’aparició i desaparició d’un grup animal dominant, o elegit pels investigadors com a característic d’aquest període: són els denominats «fòssils directors». El Quaternari s’inicia, doncs, amb l’aparició del gènere Homo, un primat bípede amb capacitat de simbolització.

Per la necessitat de precisar cada cop més la temporalitat, s’han aplicat diversos mètodes com la datació radiomètrica (carboni 14, sèries d’urani, potasi-argó…), les anàlisis pol·líniques (estudi seqüenciat dels pol·lens de les plantes), les paleontològiques (estudi de les restes esquelètiques animals), etc. 2.2 El Paleolític- Sapiens.cat. El Paleolític és la primera forma de vida en les societats humanes.

2.2 El Paleolític- Sapiens.cat

La informació sobre aquest període ens la proporciona tant l’arqueologia com l’antropologia cultural. Estem davant de fenòmens que van esdevenir en la darrera etapa del període quaternari, concretament, des de l’aparició de l’Homo Sapiens Sapiens fins a la iniciació, per part d’alguns grups, de les activitats agrícoles i ramaderes. Caçadors. Buscant aliments Els primers éssers humans vivien de la caça, de la pesca i de la recol·lecció de plantes.

caçadors

Els caçadors prehistòrics perseguien els grans ramats d'hervibors: rens, bisons, mamuts, cérvols, .... però també caçaven animals més petits com llebres, ocells. Per caçar els animals, els paraven trampes i feien servir armes de pedra que ells mateixos fabricaven. Dels animals n'extreien la carn per menjat,la pell per fer-ne vestits i per construir les tendes, els ossos i les banyes per fer-ne eines, els tendons per fabricar cordes .... Amb els arpons i amb els hams que feien amb els ossos o amb les banyes dels animals , pescaven en aigues de poca fondària. La prehistòria. La prehistoria adaptado 6c2ba primaria. Ciencias, Geografía e Historia. Enlace de Historia. Tablón de anuncios. Prehistoria: el Paleolítico. Recursos para el tema de la prehistoria en el Paleolítico.

Prehistoria: el Paleolítico

Esquemas, presentaciones explicativas sobre la historia de la tierra, el origen del hombre y la selección natural, vídeos, actividades interactivas, etc. ...Introducción. Recurso Creative Commons de la empresa pública Red.es para el programa Internet en el aula, del Ministerio de Educación ... Resumen 1) La primera etapa que se estudia en la historia se llama prehistoria. Actividades de comprensión de texto ¿Qué es el Paleolítico?

2) El proceso de hominización es el conjunto de cambios biológicos que llevaron a algunos primitivos primates a evolucionar hasta dar lugar a los hombres modernos. Los cambios más importantes del proceso de hominización fueron: Marcha bípeda de forma natural, a diferencia de otros primates. Actividad sobre este resumen: Descarga el resumen con los contenidos mínimos para rellenar sobre la prehistoria. Visita otra página de este sitio: Tú también puedes colaborar recomendando más recursos con un comentario. Coneix les illes - 07/05/2016 - Menorca Talaiòtica. Què menjaven els talaiòtics, un poblat talaiòtic al plat. Amb motiu de la celebració del Dia de les Illes Balears de 2016, el dimars dia 1 de març, l’associació Fra Roger va organitzar una demostració gastronòmica i tast, anomenada “Un poblat talaiòtic al plat”, as Migjorn.

Què menjaven els talaiòtics, un poblat talaiòtic al plat

Van ser Victor Bayo i Esther Gómez, xef i segona de la cuina de l’Hotel Rural & Restaurant Alcaufar Vell, de Sant Lluis, els encarregats de reproduir un poblat talaiòtic dins un plat, i fer-lo comestible. La galta de vadella estofada en trossets feien el talaiot, les patates fregides tenien forma de taula, el bròquil feia d’ullastre, i la “terra” d’olives negres i les tomàtigues seques donaven color a l’entorn… tot un exercici de creativitat, vistositat i sabor. Els més de 60 assistents van gaudir d’una estona ben entretenguda, van aprender a fer aquest plat i al final el van poder tastar, amb un vi de Binifadet i cervessa Grahame Pearce. Aquí pots veure i descarregar-te la recepta: Un poblat talaiotic al plat.

Www.talayots.es. Dolmens.