background preloader

LÄSA

Facebook Twitter

Läsförståelsestrategier. Nu har jag arbetat ett tag med att undervisa i läsförståelsestrategier.

Läsförståelsestrategier

När jag tänker tillbaka på min undervisning i svenska så kan jag inte förstå hur jag tänkte när det gällde elevernas utveckling av sin läsförståelse. Visst har jag alltid förespråkat textsamtal som den viktigaste strategin för att utvecklas. Att läsa tillsammans, ställa frågorna och diskutera med varandra för att få syn på t ex likheter och skillnader i tolkningar av budskap. Vad jag inte gjorde då som jag gör nu är att visa eleverna hur jag gör. Jag beskriver de olika strategierna var och en för sig. Här är mina filmer som jag har använt för att flippa min undervisning kring läsförståelsestrategierna.

Att förutspå: Att skapa inre bilder: Att ställa frågor: Att göra inferenser: Att göra textkopplingar: Att sammanfatta: Att läsa mellan raderna. En läsande klass by Marie Trapp on Prezi. På jakt efter biologiska begrepp. Höstsolen håller ett tappert grepp om Halmstad.

På jakt efter biologiska begrepp

Det är kallt och varmt på samma gång. Inne i biologisalen arbetar grupperna intensivt med att göra färdigt presentationerna av ”sina biotoper”. På skärmarna syns texter, fotografier, teckningar och filmer från klippstrand, sandstrand, våtmark, äng och skog. Ekologiprojektet är naturvetarklassens första stora projektarbete. Det började med en gemensam dag då eleverna fick lära sig hur man arbetar i fält. Nu är det dags att förbereda den muntliga redovisningen.

. – Elevernas uppgift är att beskriva ekosystemet så att kamraterna förstår. Lektionen innan har biologilärare Christian Jeppsson bland annat gått igenom biomagnifikation och hur det fungerar i näringskedjan. . – Jag lägger mycket tid på att gå igenom begreppen i sammanhang och knyta dem till saker som eleverna kan förknippa dem med. Christian Jeppsson, lärare i biologi.Foto: Anders AnderssonGrupperna sprider ut sig. Tillsammans går de igenom sina fotografier. . – Jättefina bilder! Närläsning ger koll på kemin. – Kol.

Närläsning ger koll på kemin

Bra, då markerar ni ordet ”kol”. Vad är kol? – Ett grundämne. Bra, då markerar ni ”grundämne”. Vad ingår kol i? – De flesta andra föreningar. Ja, det har jag också skrivit. . – Syre, väte, kväve. Det är ingen svensklektion, utan kemilektion i åttan på Bagarmossens skola. Hans Erkhammar har länge märkt att eleverna fått allt svårare att läsa lärobokstexterna i NO. . – Jag tror att alla NO-lärare upplever att eleverna har svårt för faktatexter, säger han. Även läromedelsförlagen har upptäckt att eleverna läser sämre. . – Man kan inte bara acceptera det och förenkla och förkorta. Birgitta Thorander arbetar med kemitexterna på svensklektionerna.Foto: Anna Simonsson För två år sedan gick Hans Erkhammar därför en kurs i Reading to Learn tillsammans med svenskläraren Birgitta Thorander och engelskläraren Anette Resare-Jansson.

. – Jag är inte svensklärare men jag kan ämnet. Birgitta Thorander håller med. I början protesterade eleverna lite och ifrågasatte varför de skulle arbeta med texter på NO:n.

Skönlitteratur

Temaläsning - Fakta/Prosa. Tidningstext. Lässtrategier. LitteraturMagazinet, Sveriges största litterära magasin - redaktionell bevakning av aktuell bokutgivning. Ett halvt ark papper – Svenska som andraspråk 1. De pedagogiska planeringarna har samlats i grupper utifrån de centrala målen.

Ett halvt ark papper – Svenska som andraspråk 1

Du får dem som wordfiler genom att klicka på länken. Först finns alltid en ruta med det centrala innehållet, en beskrivning av vad kunskapskraven lägger fokus på och infallsvinklar från Skolverkets kommentarmaterial som kan ha bäring för just dessa lektionsförslag. Sedan följer lektionsupplägg med fokus på det centrala innehållet men med en uttalad ambition att verkligen använda det rika materialet som finns på webbplatsen. Ord, bild, ljud – här finns resurser! Materialet är nedladdningsbart som wordfiler som du kan redigera, för att ge dig som lärare både inspiration, utmaningar och möjlighet att själv utveckla och gå vidare.

Muntligt arbete (ladda hem PDF) (ladda hem Word-fil) Att samtala om en läsupplevelse, Vi läser och tolkar – ljudinspelning, Skrivande (ladda hem PDF) (ladda hem Word-fil) Skrivande för reflektion, Kreativt skrivande.