background preloader

Mayhil

Facebook Twitter

Nyttige lenker for digitale foreldre og barn. Våren 2017 holdt vi kundekvelder med foredrag om nettvett med Barnevakten og har lært utrolig mye nyttig underveis. For ryddighets skyld har vi samlet noen av de nyttige nettsidene som har blitt nevnt underveis, og som både voksne og barn kan ha god nytte av å fordype seg litt i. PS: Tips oss gjerne om andre nettressurser om nettvett i kommentarfeltet under! Her følger en oversikt over de ulike nettsidene vi har samlet om nettvett (siden oppdateres fortløpende): barnevakten.no Formålet med Barnevakten er at barn og unge skal kunne bruke mediene på en trygg og bevisst måte, og at barn og unge skal vokse opp med et medietilbud som inngår som en positiv del av en sunn oppvekst.

Formålet søkes oppnådd gjennom: Sjekk ut Barnevakten på Facebook her. barnsdigitalerettigheter.no Barns digitale rettigheter er utviklet i et samarbeid mellom Atea, IKT Norge, Oslo EdTech Cluster og Norway Makers og forretningspartnerne Apple, Microsoft, HP, Dell, Lenovo, Logitech og Cisco. Brukhue.com dubestemmer.no. Solneset skole : Barn og sosiale medier. Barn og unge deler bilder, video, musikk, informasjon og tanker med verden gjennom internett. Det er viktig at foreldre kjenner til denne delen av barnas liv, og snakker med dem om bruk av sosiale medier. Hva er sosiale medier? På sosiale medier kan man dele innhold og kommunisere med flere mennesker samtidig. Sosiale medier er tilgjengelige gjennom internett, og kan brukes både fra datamaskin, mobiltelefon og nettbrett. Viktige kjøreregler Det er en del fallgruver som er viktig å være klar over når barn og unge skal ta i bruk sosiale medier. Eksempler på sosiale medier: Barn og sosiale medier.

Digitale barn trenger mer digitale foreldre. En undersøkelse Penetrace har gjennomført på vegne av Telenor, viser at over halvparten av norske foreldre er bekymret når barna er på nett og mobil. Fire av ti foreldre erkjenner at de ikke har nok kunnskap til å håndtere barnas digitale hverdag. Likevel sier kun en av ti foreldre nei når barna vil på sosiale medier. - Undersøkelsen viser at mange foreldre er bekymret. De opplever at de mangler kunnskap og synes barna er for unge til å være på nett og mobil. Samtidig sier de ikke nei når barna vil ta i bruk sosiale medier. En grunn kan være, som tallene i undersøkelsen også viser, at foreldre mener at bruken gir barna viktig kunnskap, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen. Foreldre henger etter Mens nesten alle foreldre bruker Facebook og Youtube, svarer hele 57 prosent at de aldri bruker Instagram.

. - Mens voksne nordmenn fortsatt poster sine mat- og feriebilder på Facebook, har de unge for lengst gått videre til nye plattformer. Gjelder ikke mitt barn. Å vokse opp i sosiale medier. Jeg er akkurat gammel nok til at jeg ikke vokste opp i sosiale medier. Jeg er akkurat gammel nok til at jeg husker at Internett kom. Jeg hadde fått lov til å være med på jobben til pappa. Han skulle vise meg denne utrolig stilige, fascinerende teknologien som de hadde fått tilgang til. Man kunne få informasjon om alt mulig, fra hele verden! Men som 10-åring ble jeg ganske skuffet over Internett. Jeg søkte opp VG-lista topp 20, og det jeg fant, var en tabell. Få år senere ble jeg introdusert til IRC.

For de første har Internett alltid vært sosialt. Hvorfor bruke sosiale medier Sosiale medier ikke lenger et nisjefenomen eller et ungdomsfenomen. . • informasjon, blant annet om ens umiddelbare omgivelser, samfunnet og verden, men også praktiske råd • underholdning, deriblant som tidsfordriv, for å slappe av eller som virkelighetsflukt • personlig identitet, for eksempel ved at man finner forbilder eller får økt selvinnsikt Hva en «venn» er i sosiale medier Sosiale medier styrker sosial kapital. Slik sletter du deg fra en nettjeneste. Slik er du trygg og smart på nett. Det "perfekte liv" på sosiale medier | Ung.no. SOSIALE MEDIER: Det er viktig å huske på at bildene som legges ut på sosiale medier ikke nødvendigvis speiler virkeligheten.

Det sosiale livet For mange er det viktig å oppfattes som veldig sosial på nettet. Mange ønsker derfor at det skal se ut som om man har en fullspekket hverdag, hvor man gjør mye på fritiden og treffer venner hele tiden. Mange glemmer derfor å være tilstede i øyeblikket, noe som jo er det viktigste når man er sammen med venner. Bare det at man deltar på ulike arrangementer på Facebook er med på å vise hva du gjør på fritiden og hvor mye du er med på. Les også: Slik er du trygg og smart på nett Man vil fort oppfattes som populær hvis man har mange følgere og får mange likes.

Tenk på hva du kommenterer! Husk at det er viktig med komplimenter og hyggelige kommentarer både i det virkelige liv og på sosiale medier! Les også: Viktig å vite om Facebook og personvern På samme måte bør man tenke godt gjennom det før man skriver noe negativt om andre. Engasjement og interesser. For skole eller andre som jobber med barn - Nettvett.no. Mange gruer seg for å snakke med de unge om bruk av digitale medier. Kanskje tenker du at ungdommene kan dette så godt at du ikke har noe å bidra med?

Men, vi voksne har et ansvar for å lære unge om digital dømmekraft, rettigheter og plikter de har når de bruker sosiale medier. Og digital dømmekraft handler mye om etikk og folkeskikk. Der har også voksne uten digital kompetanse mye å bidra med. Digital dømmekraft Digital dømmekraft handler om å gjøre elevene til ansvarlige og trygge nettbrukere. Det er også viktig å huske at voksne skaper vennskap sammen. I oktober 2018 gav Universitetsforlaget ut en bok “Barn på nett” av forfatterne Ronny Windvik, Bjarte Malmedal og Håkon Bergsjø. Dubestemmer.no Dubestemmer.no er en nettressurs om personvern og nettvett for barn og unge mellom 9 og 18 år.

På dubestemmer.no finner du også en oversikt over alle aktørene som jobber med dette temaet og ulike ressurser som kan være gode å bruke som støtteverktøy når du jobber med barn og unge. Mer informasjon. Når skal du la barnet ditt få bruke sosiale medier? Disse ni punktene kan gi deg svaret. - adressa.no. Barn og sosiale medier - Skolebarn.

- Når barn lager en profil på en sosiale medier-plattform uten å være gammel nok, kan de bli oppfattet som eldre enn de er. Da kan de oppleve ting som ikke er helt bra for den alderen de faktisk er i, sier seniorrådgiver kommunikasjon ved Medietilsynet, Rita Astridsdotter Brudalen. Hun mener at det er viktig at barn har trygge voksne de kan si fra til dersom de opplever ubehageligheter. Dette støtter Jonas Bjørkli, rådgiver hos Barneombudet. Skap et klima for dialog i hjemmet som gjør at barna fra tidlig av forstår at man kan snakke om livet på nett med mamma og pappa. Det å engasjere seg, vise at man bryr seg, spørre, delta og være tilstede, vil alltid være det beste for barna, om det gjelder skole, fritidsaktiviteter eller sosiale medier.

Barn vil at foreldrene skal vise interesse, de vil alltid ønske foreldres råd og engasjement, selv om det ikke alltid virker slik – kanskje særlig for tenåringene. Les også: Slik foregår mobbing i skolen Aldersgrenser på sosiale medier "Alle andre får lov" Veileder foreldre sosiale medier og aldersgrenser web. Barn og sosiale medier - NHI.no. Mange barn bruker sosiale medier som Facebook, Youtube, Twitter, Myspace, blogg og virtuelle verdener som The Sims og Second Life.

Amerikanske studier viser at 22 prosent logger seg på sosiale medier mer enn ti ganger per dag. Mer enn halvparten av unge logger seg på sosiale nettsted minst en gang om dagen. Undersøkelsen viser videre at 75 prosent av amerikanske tenåringer har egen mobiltelefon. 25 prosent bruker denne til å følge med på sosiale medier, 25 prosent bruker den til direktemelding (som f.eks MSN), og 54 prosent bruker den til å sende meldinger.

Dermed vil en stor andel av denne generasjonens sosiale og emosjonelle utvikling foregå mens de er på nett og på mobiltelefon. Dette ifølge en artikkel som ble forhåndspublisert på nett i mars 2011, i det amerikanske tidsskriftet Pediatrics.1 For de fleste barn og unge er sosiale medier en del av hverdagen, og det er en viktig inngangsport til underholdning og kommunikasjon. "Facebook depression" Snakk med barna. 5 gode råd til foreldre om ungdommers bruk av sosiale medier fra ungdommers perspektiv. Punkt 4 – Sosiale medier er POSITIVT: Sosiale medier er noe vi ofte hører om, at det ikke er bra for oss, og at det bare skjer nettmobbing der osv.

Hvis sosiale medier bare hadde vært negativt, hadde det ikke vært noen som hadde brukt det, og det hadde ikke fantes folk som Mark Zuckerberg (som opprettet Facebook) som tjener penger på vår bruk av sosiale medier, og da hadde aldri sosiale medier blitt et tema. Sosiale medier kan enkelt formidle et budskap, som budskapet om Jesus. Det skal ikke mye til før en video, et bilde eller en morsom vits har gått verden rundt. Man kan enkelt finne informasjon om noe eller noen, og det uten å bla i en eneste bok.

På sosiale medier kan man enkelt snakke med folk fra hele verden og en kan enkelt få seg venner fra resten av verden. Barn og unges nettbruk – Politiet.no. Mange barn og unge har andre grenser for hva de gjør på nett, enn hva de ville gjort i den virkelige verden. De føler seg mer anonyme. Det gjør det lettere å snakke om gode og vonde følelser. For eksempel om seksualitet. I tillegg er det mange som vil bli anerkjent og få oppmerksomhet fra andre. Dette gjør barn og unge sårbare for mennesker som ønsker å utnytte dem. For barn og unge stiller verden på internett på mange måter likt med den virkelige verden.

Det kan også virke som tiden går raskere på internett enn andre steder. Har du kun truffet personen på nett, hvordan vet du hvem det er? Er ungdom blitt mer usosiale på grunn av sosiale medier? | Barnevakten. Ungdata er en kartlegging av norske ungdommers fritidsaktiviteter, samt hvordan de har det innenfor ulike områder som blant annet skole og helse. I årets kartlegging kommer det frem at 72 prosent av ungdom på ungdomsskole- og videregående nivå, tilbringer to eller flere kvelder hjemme i uka. En betydelig andel av ungdom tilbringer altså mer tid hjemme i stedet for å være fysisk sammen med venner. Forskningsleder Anders Bakken går ut ifra at dette kan handle om at ungdom bruker nye kommunikasjonsformer, skriver Romsdals Budstikke. Basert på artikkelen i Romsdals Budstikke, mener Tijana Milosevic, postdoktor i barn og medier ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo (UiO), at det ikke er like enkelt å sette dette som årsaksforklaring. – Dersom det stemmer at ungdom er sjeldnere sammen på fysiske arenaer, og i stedet mer sammen på sosiale medier, så betyr ikke det nødvendigvis at ungdom er mindre sosiale av den grunn.

Lett å holde kontakten. Medie- og informasjonskunnskap - Mediebruk blant unge. Sosiale medier | Redd Barna. Foto: Redd Barna/Andrea Gjestvang Stadig flere barn og unge bruker sosiale medier for å holde kontakt med venner og kjente, og for å treffe andre med samme interesser som en selv. I 2016, brukte nesten 8 av 10 9-16-åringer sosiale medier. Mens nesten ingen 9-11-åringer bruker sosiale medier, tiltok bruken i 12-årsalderen, og jenter bruker sosiale medier mer enn guttene. Mange unge bruker sosiale medier for å vise sin tilhørighet til grupper og fellesskap, og for å engasjere seg i saker som opptar dem.

For mange ungdommer, særlig for jenter mellom fra 14 år og oppover, er det viktig med en populær profil, og det er viktig med mange "likes" på bilder, videoer og statusoppdateringer. I 2016 var det Facebook, Snapchat, Instagram og Kik som var de mest viktige sosiale mediene blant norske 9-16-åringer. Hva er hva? Nettsamfunn: Sosiale tjenester der brukere kan møtes og snakke med venner og kjente via internett, og hvor de selv skaper innhold og deler lenker, bilder og videoer. Mobil på nett. Sosiale medier - Ungdata. I løpet av kort tid har det skjedd noe i retning av en digital revolusjon. Ungdom er pådrivere og ofte de første til å ta de nye mediene i bruk, enten det handler om PC, internett, smarttelefoner, nettbrett eller ulike spillkonsoller.

Digitale medier spiller i dag en sentral rolle i hverdagen – både for skolearbeid og for ungdoms sosiale liv. Den nye teknologien gjør at barn og unge kommer i kontakt med jevnaldrende på nye måter. De nye mediene er dessuten en sentral formidlingskanal for hva som ellers skjer i ungdomskulturene. Mange lever ut mye av sin sosiale tid på internett, og for den enkelte unge kan det ha store sosiale omkostninger å ikke være til stede. Teknologiske endringer skjer fort og etter hvert som tilgangen til internett øker og prisene på digitale apparater reduseres, endres også ungdommenes bruksmønster.

Sosiale medier er barn og unges viktigste nyhetskilde | Medietilsynet. Nesten halvparten av norske 9–18-åringer foretrekker sosiale medier som kilde til nyheter, viser den siste Barn og medier-undersøkelsen fra Medietilsynet. Snapchat og Instagram er de to mest populære sosiale mediene blant de unge. – Sosiale medier er viktig for barn og unge når det gjelder sosialisering og underholdning. Men vi ser altså at også når det gjelder nyhetskonsum, er det sosiale medier de unge bruker mest, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet. Digitalt nyhetskonsum Barn og medier-undersøkelsen 2018 viser at rundt 18 års-alder leser cirka 60 prosent nyheter i sosiale medier daglig, mens tilsvarende tall for nettaviser er 40 prosent.

. – Undersøkelsen viser at de unge konsumerer nyheter, og det er positivt. Snapchat og Instagram på topp Snapchat og Instagram er de mest brukte sosiale mediene for 9–18-åringer, med Facebook på tredjeplass. Nesten åtte av ti var på YouTube i går – Nye medievaner fordrer at det produseres journalistikk på de plattformene der barn og unge er. Barn og unges mediebruk. Barn og unges mediebruk har endret seg svært mye de senere årene. Barna bruker nye og andre medier, de sosiale rammene rundt bruken er endret, og tidsbruken har økt kraftig. De nye medievanene gir nye muligheter for utvikling og læring, men også nye utfordringer. Barn og unge er eksempelvis i økende grad utsatt for mobbing og diskriminering på nett. Tidsbruk til medier og andre aktiviteter Barn og unge fra 9 til 16 år bruker fremdeles mye tid sammen med venner og familie. Like fullt bruker barn i denne aldersgruppen nesten like mye tid på internett som på å treffe venner (Medietilsynet 2016).

Samtidig bruker man mye tid på sosiale medier og andre typer medier. Bruk av ulike medier Andel unge som bruker mer enn en time på ulike medier en gjennomsnittsdag. Andel som bruker minst tre timer daglig foran en skjerm - etter kjønn og klassetrinn. 2014 Tallene i denne figuren er hentet fra NOVAs Ungdata-undersøkelser i perioden 2012-2014. Internett, mobiltelefon og sosiale medier Tidsbruk til TV. Er foreldre for bekymret for barnas nettbruk? | Barnevakten. Foreldreveiledning for deg med barn mellom 7 og 10 år. Aldersgrenser | Medietilsynet. Har du barn på sosiale medier? Foresatteveiledning.