background preloader

Ekonomi

Facebook Twitter

Här är vinnarna när börsen slår ­nytt rekord. Expertens bästa tips för att pricka kursraketerna. Aktier för nybörjare. Aktieskola - Allt om att spara och handla i aktier. – lär dig allt om aktier med denna aktieskola Här finner du Finansportalens aktieskola, en av nätets bästa gratisskolor om aktier och aktiesparande.

Aktieskola - Allt om att spara och handla i aktier

Här finner du det mesta du behöver veta för att börja tjäna pengar på börsen. Aktieskolan passar dig som är ny på aktiemarknaden men även dig som redan investerar på börsen sedan tidigare. Varför spara i aktier? Historien visar att aktier är en överlägsen sparform. I USA, som har ännu äldre statistik, har man kunnat mäta avkastningen sedan 1802, alltså över 200 år. Den som lägger undan 10 000 kronor på sin artonårsdag och väntar i 47 år till sin pension vid 65 års ålder har då ett kapital på 882 000 kronor. Så växer aktier över lång tid. Fonder eller aktier? Vill man göra det enkelt för sig är en bred aktiefond ett utmärkt alternativ.

Framtidsfullmakt mall. Fonderna som gett 17 procent per år. Svenskarna är ett fondsparande folk och det har betalat sig.

Fonderna som gett 17 procent per år

Inte minst det senaste decenniet då årsavkastningen för de aktiefonder som säljs i Sverige i snitt har landat på 9 procent, enligt Morningstars fondindex. En fondtyp har avkastat hela 17 procent årligen. 17 procent per år i 10 år Bland vinnarfonderna utmärker sig Svergiefonder som investerar i små och medelstora bolag, läkemedelsfonder och USA-fonder, men framför allt branschfonder med inriktning mot teknik. Teknikfonderna har gett en avkastning på så mycket som 366 procent över hela perioden, vilket motsvarar en årsavkastning 17 procent. Att förvänta sig en årlig avkastning på 17 procent för hela sitt sparande är väl optimistiskt, men statistiken talar sitt tydliga språk. Ett bra recept är att ha basen i en bred globalfond och en Sverigefond, och sen komplettera med spetsigare branschfonder i sektorer som man tror har bäst tillväxtförutsättningar framöver.

Så slipper du chocksänkning av pensionen. Simpell. Så får du pengaflyt i årets fattigaste månad. Tipsen: Så kan familjens ekonomi bli mer rättvis. Bästa aktierna under 2010-talet – här är listan. Aktierna som gått bäst senaste fem åren på OMX30. Aktiespararna. Kampenmotindex - Ekonomiblogg - Ekonomiblogg om aktier, utdelningar och företagande. Nyckeltal aktier & aktiekurs. Högre pension än lön - så lyckades han placera rätt. Björn Berg, 66, har lyckats med det omöjliga.

Högre pension än lön - så lyckades han placera rätt

Han får ut mer i pension än vad han fick ut i lön: – Det gäller bara att bry sig och ta en kvart om dagen. Från och med år 2000 är det fritt fram att själv välja vilka fonder ens allmänna pension ska placeras i. Björn Berg, 66, hoppade på direkt: – Då hade jag väl 20 000 kronor som jag kunde börja förvalta. Och det har gått bra. Väljer bara ut de bästa Från början fördelade Björn sin pensionspott i fem olika fonder. . – Jag kom ingenstans. Björns recept är rätt enkelt och ingen direkt hemlighet. . – Varannan dag lägger jag ner 10–15 minuter, ibland en halvtimme för att läsa vad som är intressant på marknaden. Sen loggar han in på Pensionsmyndighetens hemsida och ”Mina sidor”, oftast via sin padda. – Jag tittar på de fonder i premiepensionssystemet som går bäst. Uppe i miljonbelopp Björn har följt den här metoden slaviskt sedan 2000. – Gå in då och då och ta dig en liten glutt.

. – De kom snabbt upp och marknaden var het. Det gav effekt på premiepensionen. Så blir du rik genom att investera smart i fonder och aktier. Byt PPM-fond när du är äldre – få 2000 mer i månaden. Bästa sättet att bli ekonomiskt oberoende. Vad de rika lär sina barn som de andra inte gör. Boken ”Rich Dad, Poor Dad” av Robert Kiyosaki är en av de böcker som har gjort stor skillnad i mitt och Carolines liv.

Vad de rika lär sina barn som de andra inte gör

På många sätt var boken starten på vår ekonomiska resa för mer än 10 år sedan. Bokens undertitel ”Vad rika föräldrar lär sina barn som medelklass- och fattiga föräldrar inte gör” beskriver boken ganska väl. Förutom att den inte riktar sig till föräldrar, utan till den som har en ambition om en annan ekonomisk framtid. I julas kom jag och Caroline in på att prata om Robert Kiyosakis bok ”Rich Dad, Poor Dad”, som vi läste för första gången 2008. Jag kommer ihåg den som helt och hållet mindblowing och har sedan dessa rankat den som en av mina ”quake-böcker”, det vill säga böcker som förändrat mitt och Carolines liv mest.

Därför bestämde vi oss för att läsa om den. Lyssna på hela avsnittet poddavsnittet Precis som vanligt kan du läsa artikeln eller lyssna på poddavsnittet. Introduktion till Rich Dad, Poor Dad Boken utmanar många av dagens ekonomiska sanningar Lektion 1. Börsmiljonären som pratar pengar med alla. 10 ekonomibloggar du borde ha koll på. Att sätta sig in i ekonomi kan vara klurigt.

10 ekonomibloggar du borde ha koll på

Många gånger kan det vara skönt att höra hur andra människor tänker kring ämnet. Här är några populära ekonomibloggar som bjuder på högst personliga analyser och tips om allt från avancerad aktiehandel till hur du ska resonera inför ett bilköp. Kanske hittar du en ny favoritblogg? Snåljåpen Investerarproffset Olle Qvarnström ligger bakom populära bloggen Snåljåpen. Cornucopia? Författaren Lars Wilderäng med flera driver Sveriges största oberoende blogg inom finans, ekonomi och miljö. Bäst på börsen i augusti. De här aktierna var de bästa att äga under augusti månad.

Bäst på börsen i augusti

Det visar totalavkastningssiffror från Infront. Urvalet baseras på de mest likvida stamaktieslagen för Stockholmsbörsens bolag. I vinnaren Anotos fall stavades framgången att läspennbolaget inledde augusti med ett rapportsläpp där det resultatmässiga blodutflödet hade vänts till positivt rörelseresultat. Sedan steg aktien starkt hela månaden och på morgonen den sista augusti meddelades en order värd initialt 2 miljoner dollar. Medicinteknikbolaget C-rad fortsätter årets kursresa spikrakt upp. Vad gäller Eniro har rekapitaliseringsförsöken av den överskuldsatta balansräkningen hållits vid liv och gått framåt, men processen drar samtidigt ut på tiden och har nu förlängts för fjärde gången på kort tid. Stockholmsbörsen som helhet tappade 0,8 procent i augusti enligt breda totalavkastningsindexet OMXSGI. Veckans Affärer - ekonomi, börs, digitalt, hållbart.