background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Berättelser som berör. Läsårets sista lektion blev passande nog med ett härligt gäng ungdomar som går ut nian.

Berättelser som berör

Lektionen bjöd därför på sammanfattande tankar om ämnet svenska. Undervisningen har bland annat haft som syfte att: Utmana tankar genom olika berättelser (i bland annat reportage, krönikor, noveller, romaner, bilder, filmer och verkligheten)Uttrycka dessa tankar och åsikter i tal och skriftIfrågasätta det man ser, läser och hörUtveckla skrivandet i olika typer av texter En bärande grundidé som undervisningen vilar på är att den ska beröra och/eller att det ska upplevas som viktigt. Ämnena och uppgifterna ska kännas angelägna, vare sig det handlar om POLITIK, VÄNSKAP, KÄRLEK, GLÄDJE, SORG, DILEMMAN eller om något annat.

Innan jag kunde släppa klassen var jag tvungen att visa en viral succé som jag bara älskar! Filmen kommer jag att använda i undervisningen nästa läsår. Jag visade klippet även i personalrummet där många lärare såg och blev berörda av filmen. Berättelser som berör. Olika filmer om lässtrategier.

Noveller

Svenska som andra språk. Skriva. Boksamtal. Boktips. Svenska (åk 6-9) Svenska/sva. Börjor till personbeskrivningar. Skillnader_sv_sva_Lgr11.pdf. Genre. Ordet genre betyder enligt ordboken: slag, art, sort.

Genre

En litterär genre är alltså ett slags litteratur. Men den faktiska användningen av ordet genre kan trots en enkel definition framstå som förvirrande. Det beror på att "spelreglerna" för hur ordet ska användas inte är kristallklara. För att kunna förklara måste jag gå två små omvägar. Den ena tar jag över ordet "eller", som kallas för disjunktion (eftersom dess logisk-grammatiska funktion är att särskilja satser eller satsdelar av samma slag i motsats till konjunktionen "och" som sammanfogar satser och satsdelar av samma slag). Om jag är förälder, så är jag antingen "far" eller "mor". Den andra omvägen tar jag över begreppen form och innehåll. Formen avser framställningssättet och den språkliga utformningen innehållet avser sådant som handling, motiv och teman När det gäller formen kan vi skilja mellan t ex: prosa, som är tal eller skrift i obunden form.

Nu är det dags att återvända till vad genrer är. Bästa Beatrice Ask. Det är många saker som skiljer oss åt.

Bästa Beatrice Ask

Du är född i mitten av 50-talet, jag i slutet av 70-talet. Sitting Down Drama. Serier i undervisningen. Exklusivt från replokalen: Timbuktu - Den svenska skammen - Nyhetsmorgon (TV4) Talesätt. Dialekter. Handbok om medier i nya läroplanen. Mjölkbaksidor oktober 2014 - Arla. Svenska-åk-4-6.pdf. Svenska. Uppgifter till "Vägen" (2006) Jag ringer mina bröder. Jag ringer mina bröder och säger: Det hände en så sjuk sak i går.

Jag ringer mina bröder

Har ni hört? En man, en bil, två explosioner, mitt i city. Jag ringer mina bröder och säger: Nej ingen dog. Eller. En dog. Jag ringer mina bröder och säger: Akta er. Jag ringer mina bröder och säger: Glöm det jag sa. Jag ringer mina bröder och säger: Förresten. Jag ringer mina bröder och säger: Okej. Jag ringer mina bröder och viskar: Okej. Jag ringer mina bröder och säger: Det hände en så sjuk sak ikväll. Jag ringer mina bröder och säger: Det tog bråkdelen av en sekund innan jag insåg att det var min spegelbild. Hör Jonas Hassen Khemiri läsa texten i Sveriges Radios Godmorgon, Världen!. Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Dagboken-Ett-romanprojekt1.pdf. I huvudet på Zlatan. Rosengård, början av 1990-talet.

I huvudet på Zlatan

Lille Zlatan Ibrahimovic har hållit sig undan efter skolan som vanligt, spelat fotboll och cyklat runt på stulna cyklar. Cyklar stjäl han ofta, fotbollen finns där jämnt. Zlatan bor med pappa Sefik och när han kommer hem hungrig sliter han upp kylskåpsdörren och hoppas på att det ska finnas nåt att äta. Men kylskåpet är nästan öde – igen. Ölburkarna står i givakt på borden och i hyllorna runt om i lägenheten. Svenska. Litteraturhistoria. Avslutande skrivuppgift.

Varför dystopier?

Avslutande skrivuppgift

Du har blivit kontaktad av redaktören för Ung kultur på Sydsvenskan. Hon har blivit intresserad av att du och din klass läst och diskuterat dystopier i er svenskundervisning på Nils Fredriksson Utbildning. Kerstin Åhrman. Hur gör du rent konkret för att få till en stimulerande lärmiljö för dina elever i klassrummet?

Kerstin Åhrman

Jag/vi jobbar ständigt och hårt med att eleverna ska känna trygghet och våga ställa frågor. Vi vill skapa ett klimat som gör att inga frågor känns dumma att ställa och att de inte känner blygsel för att komma till tals. De flesta av våra genomgångar sker på vår stora blåa matta där alla kommer till tals. På vår blåa matta räcker vi inte upp handen, utan alla får frågor, en i taget och det vet de alla om. Velis - Verktyg för Entreprenöriellt Lärande I Skolan. Läsintervju. Slidebean: Skapa presentationer. Gilla Hata horan - Lärarhandledning. Gilla Hata horan är en ungdomsroman om nätmobbning som har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Friends och Pocketförlaget.

Gilla Hata horan - Lärarhandledning

Det är en stark bok som väcker många känslor och tankar kring en angelägen fråga som berör unga. Den passar därför bra att använda i undervisningen. Till detta ändamål har Friends tagit fram en lärarhandledning som stöd för klassdiskussioner i årskurs 8-9 och gymnasiet. Här kan du ladda ner materialet gratis! (Klicka på dokumentet för att förstora). Ladda ner lärarhandledningen som PDF Skolor kan köpa boken Gilla Hata horan till specialpris (se PDF). Svensklärarföreningens hemsida - STARTSIDA. Hallå framtiden skrivuppgift Riktad skrivning(1) Huset - skrivprojekt år 5. Nu ska du skriva en miniroman med flera kapitel!

Huset - skrivprojekt år 5

Syfte Kopplingar till läroplan. Svenska språket. Ljudböcker på Youtube? Ja! Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube?

Ljudböcker på Youtube? Ja!

Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning. Detta är en skatt som många inte känner till, visste du? Saknar du böcker? Stödinsatser: extra anpassningar, särskilt stöd och åp - exempel. Dikten som måste läsas två gånger. Svenska. Oppetarkiv.se. Svenska 6-9. Litteratur. Helenas svensklänkar. Litteraturundervisning. Genrer. Np Sva åk 9. Svenska.