background preloader

Bloggen i undervisningen

Facebook Twitter

Skolan, datorn, eleverna och jag. JL Skolutveckling | En skola för den digitala generationen! Pedagog Stockholm. Klassrumsorganisation – att skapa ett klassrum för lärande. Då jag skapar klassrum funderar jag över hur det är att vara elev i detta rum. Jag tänker så här: För vem är detta rum? Hur ska många kunna vara här samtidigt? Från hur många platser undervisar jag som lärare? Hur ser eleven från olika platser i rummet? Hur kan eleven röra sig i rummet? Vad händer om klassrummet är organiserat i rader och man hamnar längst bak? Jag kan konstruera mängder av frågor kring klassrummet men detta är de mest basala frågorna i mitt klassrumsorganisatoriska tänk. Här är de modeller jag följer i mitt klassrumsutvecklande.

Skolmiljöerna i skolorna på Nya ZeelandFrån skolmiljöer i SydAfrika och AmerikaFrån teorierna och då främst de socialkonstruktivistiska – vilket betyder att människan är social och lär genom att vara tillsammans med andra människor.Vygotskijs teorier om samtal och dialogJohn Deweys syn på demokrati och lärandets handlingAtt jag omsätter läroplan och kursplanerna i rummet Jag tänker inte hemtrevligt. Det tar tid att skapa ett klassrum för lärande. Öppna kurser och läromedel skapas gemensamt. I mars skrev jag om hur det utvidgade kollegiet vuxit fram i Sverige under de allra senaste åren, såväl på som utanför nätet.

Här kan pedagoger ge uttryck för och ta del av olika perspektiv på undervisning och lärande och gemensamt vidga perspektiven. Tillsammans med kollegor och andra intresserade från hela landet kan man utforska nya sätt att hantera yrkeslivets möjligheter och utmaningar. Det handlar om ett pågående utvecklingsarbete och ett informellt lärande som sker underifrån, med utgångspunkt i vardagens konkreta erfarenheter. Nyligen startade EDOOC – ett initiativ för pedagogers öppna och kollaborativa lärande på nätet – av Micke Kring, it-pedagog på Årstaskolan i Stockholm. Tanken är att skapa rum för kurser som utvecklas och drivs av pedagoger och att bidra till fortsatt diskussion och nätverkande. EDOOC är en slags MOOC som bygger vidare på konnektivismens grundidéer och drar nytta av digitala medier och deltagarkultur för att underlätta kunskapsdelning och gemensamt lärande.

Plugget 2.0. Blogger: Börja Blogga. BLOGG | Patricia Diaz. En liten heads-up för långt men viktigt inlägg (med många länkar)! När jag lyssnade på avnittet ”Allt är inte Facebook” ur podden ”Jakten på likes” med Isa Galvan och Linnea Holst slog det mig hur viktigt det ändå är att ha (tänkte först skriva ”lite” men tog bort det sen) koll på vad barn och ungdomar gör på nätet. Podden riktar sig till föräldrar (alla vuxna?) Som vill lära sig allt om sociala medier. I podden diskuteras de vanligaste sociala plattformarna där barn och unga möts idag: Snapchat, Ask, Kik, Instagram, Musical.ly med flera.

Utöver sociala plattformar tar podden upp ämnen som nätjuridik, bekräftelse, källkritik och näthat. Förhoppningen är att lyssnarna ska få kunskap och redskap som gör det lättare att prata om sociala medier med barn och unga. Nedan kommer några rader om några av de sociala medier som tas upp i podden, plus ett par till. Snapchat – grundat av Evan Spiegel, Bobby Murphy och Reggie Brown och lanserades 2011. Wattpad – ”Har du läst min bok?” Bloggen i undervisningen. Skolan ska följa utvecklingen och utbilda barn och ungdomar som kommer att arbeta i samhället i framtiden. LGR 11 trycker på vikten att användning av modern teknik och utbildning av eleverna i det samma ska vara en del av undervisningen. Genom att använda tillgängliga digitala- och webb 2.0 tjänster som stöd för att bredda och fördjupa undervisningen kan vi nå många av dessa mål. I mitt arbetslag har vi använt bloggen för att dokumentera teknikarbeten och storylinearbeten.

Där visar eleverna pågående processer och kan ge varandra respons samt hitta inspiration från varandra för att vidareutveckla sitt eget arbete och tänkande. Även föräldrar och andra intresserade kan följa arbetet som delas på webben. Det jag delar med mig av och visar på denna sida har sin grund i bloggverktyget wordpress, men oavsett vilket bloggverktyg du väljer att använda finns liknande funktioner. Skolbloggen moobis har sin grund i wordpress och är uppbyggd på samma sätt men anpassad för skolan och helt reklamfri.