background preloader

Dystopier

Facebook Twitter

Ola Larsmo om George Orwell 1984 och samtiden. Jo, George Orwells ”1984” ligger när detta skrivs fortfarande etta på amerikanska Amazons bästsäljarlista.

Ola Larsmo om George Orwell 1984 och samtiden

Där återfinns också Sinclair Lewis nyvaknade klassiker och fascismdystopi från 1935 ”It can’t happen here”. George Orwells ”1984” i topp efter Donald Trumps ”alternativa fakta” ”Var inte så överdrivet dramatisk om detta, Chuck.

George Orwells ”1984” i topp efter Donald Trumps ”alternativa fakta”

Du säger att det var en lögn. Sean Spicer, vår pressekreterare, gav alternativa fakta om det.” Dystopier, Ungdomsböcker -  Sök. Dystopier och undergångslitteratur - Minabibliotek. Den 21 december 2012 går vi enligt Mayakalendern under som civilisation och en undergångsstämning sprider sig över världen.

Dystopier och undergångslitteratur - Minabibliotek

Vi befinner oss i en global undergångstrend och det avspeglas även i litteraturen. Maya-forskare världen över är eniga om att undergångsprofetian är en feltolkning och att julen kommer att passera även i år. Det vi kan konstatera är ändå att dystopiska teorier och berättelser har en stark dragningskraft i vår tid. Myter och Mayakalendern Maya-folket hörde till en av världens äldsta civilisationer, som uppstod för ungefär 5000 år sedan. Myter har byggts upp kring Mayakalendern, inte minst av New age-rörelsen. Enligt Maya-folket kan ett skifte av cykler innebära turbulens och oro och vad det egentligen kommer att innebära för oss människor kan vi bara spekulera i. Undergångstrend Trots det eskalerar en märklig undergångsstämning bland människor världen över inför den 21 december 2012. Den undergångstrend vi befinner oss i är inget nytt fenomen.

Dystopin är här. Din kontinent har svämmats över.

Dystopin är här

Din folkgrupp har rensats ut. Den totalitära regimen kan höra dina tankar. Och du har inte ens hunnit fylla 18. Hungerspelens skrämmande framtidsvision, där barn dödar andra barn på lek, är så skrämmande att många vuxna slutar läsa. Men bland de unga har böckerna satt tonen för en ny, dominerande litteraturtrend. Är de läskiga, dystopiska romanernas popularitet tecken på en jagad generation tonåringar som plågas av ångest inför att bli vuxna? – Jag tror man kan se det som en metafor för ungas oro inför framtiden, säger Henny Holmqvist, utgivningschef på B Wahlström. Relativt sett har Sverige än så länge förskonats från de värsta konsekvenserna av det senaste decenniets finanskriser, ökade terrorism och många miljökatastrofer. Dystopier vittnar om bokens sprängkraft. Du läser nu en av de fria artiklar du har kvar denna månad Prova SvD digital helt gratis i 2 månader Beställ på SvD.se/gratis2.

Dystopier vittnar om bokens sprängkraft

Tre berättelser: Berättelser om dystopier. Dystopier att bli glad av! - Uppsala. Dystopier anses som svårläst och tung science-fiction litteratur, men det stämmer inte alls. En dystopi kan vara allt från ett urspännande äventyr i en kaotisk värld till en svidande samhällskritik där civilisationen lever under förtryck i vidriga förhållanden. Det är en litterär genre som slår hårt mot orättvisor och som varnar för hur vårt beteende i dag kan påverka vår framtid. Motsatsen till utopi Dystopier är en populär genre, främst inom science-fiction, som funnits väldigt länge.

Dystopiska ungdomsromaner - BibliotekMitt. En mörk värld där elaka människor har all makt.

Dystopiska ungdomsromaner - BibliotekMitt

Den lilla människan förtrycks och kontrolleras på olika sätt. Så börjar en ung människa att fundera. Är det här rätt? Borde vi inte göra något? Ta makten i våra egna händer. Mardrömmen är snart här! Få ord är så byråkratiskt långtråkiga som Datalagringsutredningen.

Mardrömmen är snart här!

Men det finns all anledning att sätta sig in maktens senaste hot mot vår frihet. I dag har en lunta på 400 svårgenomträngliga sidor som officiellt heter Datalagring och integritet (SOU 2015.31) på goda grunder än en gång sågats, men låt mig återkomma till det och inleda med en deprimerande tillbakablick. Det började för all del för ett drygt år sedan med seger för över en halv miljard européer då EU-domstolen beslöt att ogiltigförklara datalagringsdirektivet, en lag som tvingade internet- och teleoperatörer att lagra uppgifter om kommunikation via telefon, sms och e-post i ett halvår. Domen slog fast att det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna att myndigheter ska kunna kartlägga våra privatliv genom att följa de digitala fotspår vi lämnar. Utvidgade direktivet Men beslutet ledde till ett liv och ett kiv i Sverige, där lagstiftaren fiffigt nog hade valt att utvidga direktivet. Skulle undersöka rättssäkerheten. Dystopier att bli glad av! - Uppsala. Dystopier - då och nu by Fröken JE on Prezi.

Dystopin är här. Dystopier vittnar om bokens sprängkraft. När litteraturen i dag diskuteras tycks striden först och främst stå mellan dem som tillskriver den stora värden, nu hotade av snabba medieteknologiska förändringar, och dem som finner både värdena och hotet betydligt överdrivna.

Dystopier vittnar om bokens sprängkraft

Åsikten att litteraturen bör övervakas på grund av sin farlighet är mindre vanlig. Överlevnadsguide till en dystopisk dödslek. Dödligare än ”Harry Potter” och blodigare än ”Twilight”.

Överlevnadsguide till en dystopisk dödslek

Jennifer Lawrence är hjältinna i filmatiseringen av bästsäljaren ”Hungerspelen”. Den utspelar sig i ett postapokalyptiskt USA där ungdomar tvingas att slåss för livet i en dokusåpa. Filmfredag guidar. Huvudstaden, den fin de siècle-dekadenta The Capitol står i centrum för hela berättelsen om ”Hungerspelen”. Den futuristiska metropolen styr över den stora friluftsarenan där 24 ungdomar tvingas vara med i en dokusåpa med dödlig utgång. Unga vuxna är målgruppen för Suzanne Collins globala bästsäljare, som samtidigt skildrar unga som tvingas bli vuxna alldeles för fort. Naturkatastrofer och krig sägs vara orsaken till böckernas/filmens dystopiska värld: ”Det här är ingen sagobok, det här är krig. Eldsvådor, giftig rök, landminor och hagel är tricks och hinder som spelmakarna använder sig av för att skapa maximal spänning och eliminera deltagare efter deltagare.

Tre berättelser: Berättelser om dystopier.